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HOSPITAL - TRUSTEES OF ANY PARTICIPATING TO\VN­
SHIP~WHERE PAY•MENT MADE TO TRUSTEES OF JOINT 
TOWNSHIP HOSPITAL DISTRJitCT-UNBNCUMBERED FUNDS 
-HOSPITAL TRUSTEES-NOT LIMITED IN USE OF FUNDS 
TO MAINTENANCE OF HOSPITAL BUILDINGS-FUNDS MAY 
BE USED FOR GENERAL MAINTENANCE AND OPERATIOK 
OF HOSPITAL-SECTIONS 3414-2 G.C-j13.12 RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3414-2, General Code, (513.12 Revised Code), 
where ,the trustees of any participating township have paid over to the trustees of a 
joint township hospital dist.rict, unencumbered funds in their hands, said hospital trus­
tees ar-e not confined, in the use of such funds, to maintenance of the hospital buildings 
but may use the same for the general maintenance and operation of the hospital. 
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Columbus, Ohio, July 22, 1953 

Hon. Reeder C. Hutchinson, Prosecuting Attorney 

Defiance County, Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Several townships in the west encl of Defiance County have 
established a joint township hospital district and have erected a 
hospital. The boards of trustees of several townships participating 
in said hospital district have agreed among themselves to furnish 
money from their general funds amounting to a stated millage 
for each township to the hospital board for the purpose of the 
maintenance and operation of such hospital. The question then 
presents itself, for what purposes may these funds be expended? 

"General Code section 3414-2 in its second paragraph pro­
vides that necessary expenses for the operation of the general 
hospital may be paid out of moneys derived from a special levy 
* * * 'or from any unincumbered funds from any other source.' 
The paragraph then goes on further to state that the boards of 
trustees of the several townships are authorized to appropriate 
to and pay over to said joint township hospital board any unin­
cumberecl funds that they may have for maintenance of said hos­
pital. It is in reliance upon that statement that I have advised the 
trustees of the several townships that they may pay over the funds 
previously mentioned. The question is whether the expenditure 
of these funds is limited to maintenance only or whether it is the 
contemplation of the statute that the word maintenance means 
the general operation of the hospital. 

"If the statute limits the hospital ·board in the expenditure 
of this fund to maintenance only, what expenditures would be 
included under maintenance? I have suggested to them that it 
might include fuel for the heating of the building, payment of 
janitor, payment for cleaning supplies and possibly part of the 
cost of the administrative salary in that he supervises the main­
tenance. I also think there is some possibility that it might include 
electricity for lighting the building, perhaps the water bill and the 
sewage bill." 

It appears to me that the complete answer to your question is to be 

found in the proper definition of the word "maintenance" as used in the 

statute to which you refer. Section 3414-1, General Code, 513.07 Revised 

Code, reads in part as follows: 
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"The trustees of any two or more contiguous townships in 
any county may by a two-thirds favorable vote of each of said 
board of trustees, form themselves into a joint township district 
hospital board for the purpose of establishing, constructing and 
maintaining a joint township district general hospital, and afore­
said contiguous townships wherein said two-thirds favorable 
votes shall have been taken, shall become and be a part of a joint 
township hospital district. * * *." (Emphasis added.) 

This section further provides that the board of trustees of such hos­

pital district shall be comprised of the members of the boards of trustees 

of all of the townships participating. 

Section 3414-2, General Code, 513.12 Revised Code, provides in part 

as follows: 

"Upon the establishment of such township hospital district 
and a:fter the organization of said township district hospital board, 
as aforesaid, the joint township hospital board of the joint to,vn­
ship hospital district shall determine the amount of bonds to be 
issued, and such other matters as pertain thereto. and shall issue 
and sell said bonds to the extent and in the amount so determined 
when approved by the vote of the electorate of said hospital dis­
trict voting as a subdivision, for the purchase of a site and for 
the constructing and equipping of a hospital building thereon. 
Such bonds shall be issued and sold under the same manner and 
conditions and within the limitations prescribed by the uniform 
bond act, sections 2293-1 to 2293-86, inclusive, of the General 
Code of Ohio. 

"All necessary expenses for the operation of such general 
hospital may be paid out of any moneys derived from the special 
levy approved for such purposes by the voters of said joint town­
ship hospital district, Yoting as a subdivision, or out of any other 
moneys received from hospital income or services rendered. or 
from any unencumbered funds from any other source. The board 
of it:rustees of the several townships participating in said hospital 
district are hereby authorized to appropriate and pay over to said 
joint township hospifal board any unencumbered funds that they 
may have, for ,maintenance of said hospital. * * *" 

(Emphasis added.) 

The "special levy" referred to in the last above quoted section is pro­

vided for by .Section 3414-3, General Code. When authorized by a resolu­

tion of the joint township district hospital board, the question of levying 

a tax of not to exceed one mill outside the ten mill limitation, "for the 

purpose of providing funds for the payment of necessary expenses in­

curred in the operation of said district hospital" shall be submitted to the 

electors of such joint township hospital district. 
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From the above statutes, it appears clearly that the bond issue is for 

the purchase of a site and the erection and equipping of a hospital build­

ing, the votecl tax levy is for operating expenses, and that for the purpose 

of operation, the funcls derived from the special levy may be amplified by 

"any unencumbered funcls from any other source." The second paragraph 

of Section 3414-2, supra, which authorizes the hospital trustees to use 

"any unencumberecl funds" for operation, further authorizes the trustees 

of the several participating townships to "pay over to the hospital board 

any unencumbered funcls they may have for maintenance of said hospital." 

The question that appears to give rise to your request is whether the 

use of the word "maintenance" in the connection in which it is used, limits 

the use of such "unencumbered funds" to maintenance or upkeep of the 

hospital buildings. 

It will be notecl that the statute cloes not say "maintenance of the 

hospital buildings," 'but rather, "maintenance of said hospital." Obviously, 

there is a wide difference between the maintenance of an institution such 

as a church, a college or a hospital, and the maintenance of a building be­

longing to such an institution. I am convinced that the legislature used 

the word in the paragraph referred to in the broader sense. Certainly the 

"unencumbered funds" referred to in the first sentence of the paragraph 

in question, are the same "unencumbered funds" referred to in the second 

sentence. The first sentence gives the hospital trustees authority to use 

these funds for operation of the hospital, and the second sentence merely 

gives the township trustees explicit authority to turn them over to the 

hospital trustees. If the sentences were reversed in order, there would be no 

question as to the legislative intent. In my opinion "maintenance" as here 

used is equivalent to "operation." 

It is said in 54 Corpus Juris Secundum, p. 904: 

"l\faintenance is a large term whose meaning clepends on the 
surrounding circumstances ancl the connection in which it is ap­
plied. ~Jaintenance has been defined as meaning act of maintain­
ing; keeping up, supporting or upholding, also aid, assistance, 
livelihood, means of sustenance, preservation, subsistence, 
support, sustenance." 

Cases are cited which set forth all these varying shades of meaning. 

I do not consider that it is necessary to go into any further examination 

of authorities to reach the conclusion that when the word "maintenance" 
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is used in connection with an institution, its meaning is not confined to 

the upkeep of buildings unless that meaning is clearly expressed, hut that 

the word means the support and operation of the entire institution, includ­

ing its buildings and all of its functions. 

Accordingly, it is my opinion that under the provisions of Section 

3414-2, General Code, 513.12 Revised Code, where the trustees of any 

participating township have paid over to the trustees of a joint township 

hospital district, unencumbered funds in their hands, said hospital trus­

tees are not confined, in the use of such funds, to maintenance of the hos­

pital buildings but may use the same for the general maintenance and 

operation of the hospital. 

Respectfully, 

,C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




