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OPINION NO. 75-034 

Syllabus: 
A comrnunity board of mental health and mental retardation 

or a joint county board of mental health and mental retardation 
may pay for membership in the Ohio Community Mental Health 
and Mental Retardation Association from funds made available to 
them from appropriations by the county commissioners, or from 
a voted levy pursuant to R.C. 5705.221. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, May 16, 1975 

I have before me your request for my opinion on the 
following questions: 

"l. Can a community mental health and mental 
retardation board lawfully pay for membership in 
the State Association of Boards of Mental Health 
and Retardation from funds made available to them 
from appropriations by the county commissioners, 
or from a voted levy pursuant to Section 5705.221 
of the Revised Code? 

"2. Can a joint-county board of mental health 
and mental retardation lawfully pay for membership 
in the State Association of Boards of Mental Health 
and Retardation from funds made available to them 
by appropriations from their respective counties, 
or from a voted levy pursuant to Section 5705.221 
of the Revised Code?" 

The Ohio Community Mental Health and Mental Retardation 
Association is a private entity the object of which, as stated in 
Article II of the By-Laws, is "to promote, maintain, and improve 
mental health and mental retardation services in Ohio." In order 
to accomplish this objective, the association provides a clearing­
house for Community Mental Health and Mental Retardation Boards 
for such activities as the sharing of information between Boards 
and the promoting of continuing education on current mental health 
and mental retardation trends. 

You specifically inquire about expenditures by a community 
mental health and mental retardation board or a joint county board 
of mental health ahd mental retardation for membership in the Ohio 
Comrnunity Mental Health and Retardation Association from funds made 
available by the county commissioners through appropriations 
pursuant to R.c. 340.07 or from a voted levy pursuant to R.C. 
5705.221. 

The funds made available by R.C. 340.07 and R.C. 5705.221 
are for the fulfillment of the necessary requirements for the 
operation of mental health and mental retardation facilities 
and programs. What is necessary must be elicited from those 
statutes governing such facilities and programs. It is well 
settled that county boards and officials, such as a community 
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mental health and retardation board, as creatures of statute, 
possess only such power and privileges as may be delegated to or 
conferred upon them by statute, and these powers must be strictly 
construed. State, ex rel. Hoel v. Goubeaux, 110 Ohio St. 287, 288 
(1924); Portage County v. Gates, 83 Ohio St. 19, 30 (1910), Thus, 
it must be determined whether the payment for membership in the 
Ohio Community Mental Health and Retardation Association is 
specifically authorized or necessarily implied from the powers 
and duties granted to the board by statute. 

Community mental health and retardation boards are provided 
for in R.C. 340,02, R.C. 340.03 provides in pertinent part: 

"Subject to rules and regulations of the 
director of mental health and mental retardation, 
the community mental health and retardation board, 
with respect to its area of jurisdiction, and except 
for training center and workshop programs and 
facilities conducted pursuant to Chapter 5127. of the 
Revised Code, shall: 

"(A) Review and evaluate community mental health 
and retardation services and facilities and submit to 
the director of mental health and mental retardation, 
the board or boards of county commissioners, and the 
executive director of the program, recommendations 
for reimbursement from state funds as authorized by 
section 5119.62 of the Revised Code and for the 
provision of needed additional services and facilities 
with special reference to the state comprehensive 
mental health plan; 

"(B) Coordinate the planning for community 
mental health and retardation facilities, services, 
and programs seeking state reimbursement; 

II 

"(M) Establish such rules and regulations or 

standards and perform such other duties as may be 

necessary or proper to carry out Chapter 340. of 

the Revised Code. 


II 

I have had occasion to discuss the general purposes and 
duties of a community mental health and mental retardation board 
in previous opinions. In 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-070, I noted: 

" • • • The community board , • • has a 
general planning and coordinating function with 
respect to all mental health and retardation 
facilities, programs, and services in the community 
, •. with the exception of those specifically 
committed to the jurisdiction of the county board. 

In 1974 Op. Att 'y Gen. ,1o. 74-015, I stated: 

"Specifically the board is charged with planning 
for community mental health and retardation facilities, 
services, and programs; appointing a qualified mental 
health specialist or mental health administrator to 
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serve as executive director; and adopting rules and 

regulations and performing other duties necessary to 

implement R.C. Chapter 340." 


I specifically discussed expenditures by a community mental 
health and mental retardation board in Op. No. 74-015, supra, 
wherein the syllabus reads: 

"A community mental health and retardation 
board may pay the ~xpenses incurred by prospective 
employee in coming from out of town for a personal 
interview. The 'board may also pay the travel expenses 
of the intervie~ee's spouse when in the exercise of 
reasonable diS(!retion it determines such expenditures 
to be necessary for the recruitment of a competent 
professional staff." 

In that opinion, I reasoned that such expenditures were, by 
necessary implication, authorized because of the statutory duty 
of the board tc hire a competent staff. See R.C. 340.03(F). 
Thus, it is clear that a community board ha~ broad powers and 
duties, and that it may, when necesarily implied and in the exercise 
of reasonable discretion, make expenditur~s which are highly bene­
ficial in aiding it to carry out its exp£ess statutory duties. 

In 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-067 I noted that recent Supreme 
Court Opinions have given a more liberal interpretation to the 
concept of "public purposes" as applied to the use of public funds. 
State, ex rel. McClure v. Hagerman, 155 Ohio St. 320 (1951); State, 
exrer:-Br\iestie-"v---:-lli"ch, 159 Ohio St. 13 (1953). Consequently,~ 
I concluded In that op!nion that upon approval from the board of 
coul"lt:y commissioners, a county hoard of mental retardation may 
pay •aembership dues from its general operational funds in order 
to sii.Jtain a membership in the State Association of Boards of 
Mental Retardation. 

From the foregoing it is clear that a community board has 
broad powers and duties for the planning and caring of the mentally 
ill and retarded. Despite the vast resources made available to 
community boards by the Department of Mental Health and Mental 
Retardation (See R.C. Chapter 5119) in such areas as coordination 
and education, R.C. 340.03 charges the board with independent 
duties of evaluation and planning of community mental health and 
retardation facilities, services, and programs. It can easily 
be seen that an exchange of ideas and concerns among the various 
boards throughout the state can only lead to a more efficient 
discharge of those duties. 

Thus, I find that, subject to the rules and regulations 
promulgated by the Director of Mental Health and ~ental Retardation, 
a conununity board of mental health and mental retardation may 
expend funds to pay for membership in the Ohio Community Mental 
Health and Mental Retardation Association. The same is true for 
joint county boards of mental health and mental retardation. 

In specific answer to your questions, it is MY opinion ;md 
you are so advised that a community board of m,mtal health and 
mental retaration or a joint county board of mental health and 
mental retardation may pay for membership in the Ohio Community 
Mental Health and Mental Retardation Association from funds made 
available to them from appropriations by the county commissioners, 
or from a voted levy pursuant to R.C. 5705.221. 




