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The authority therein conferred to sell the surplus product of the public utility 
is limited to an amount not exceeding fifty per centum of the total product supplied 
by such utility within the municipality. A village would, therefore, be limited 
in the sale of electric light and power outside of its borders to an amount not in 
excess of fifty per centum of the amount supplied within its borders. Subject 
to this limitation, it is my opinion that the constitutional section just quoted would 
give authority to the village to extend its electric light and power lines outside of 
the municipality and irrespective of the five mile limitation. In other words, I am 
of the opinion that Section 3966 of the Code, even though it contained an express 
limitation, would not be effective as against constitutional authority to sell surplus 
product. At the same time, Section 3966 is essential to the right of the village to 
make use of the public streets, roads, alleys and public grounds outside of the 
village, and, in so far as this right is concerned, the statutory limitation would be 
effective. 

As I have before stated, however, the present language of Section 3966 of the 
General Code is such that there is no limitation upon the extension of electric light 
and power lines by a village outside of the corporate limits. 

1685. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attomey General. 

COUNTY TREASURER-BURGLARY INSURANCE-OPINIONS NO. 527 
AND 1221 FOLLOWED. 

SYLLABUS: 

Opinions Nos. 527 and 1221 followed. 

CoLuMnus, OHIO, February 8, 1928. 

HaN. BERT B. Bt:cKLEY, Treasurer of Stale, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-This will acknowledge your recent communication, as follows: 

"The opinion of the Attorney General is requested on the question as 
to whether county treasurers are permitted to insure tax money collected 
by them, and for which they are responsible, against holdup outside the 
premises while transporting the money to the bank for deposit; and also 
whether public funds could be used, under the present existing law, to pay 
the premium for such a policy." 

In Opinion No. 527 of this department, rendered on May 24, 1927, it was held 
that county commissioners cannot legally pay for burglary or holdup insurance for 
the county treasurer or any other county officer. That opinion is a specific answer 
to your second inquiry. 

Subsequently, however, in Opinion Ko. 1221, dated October 31, 1927, this de­
partment again considered the question in the light of the decision of the Court of 
Appeals of Clark County holding to the contrary. A complete discussion of that 
decision, coupled with the general authorities, is therein contained and I deem it 
unnecessary again to restate the reasoning and conclusions reached. It is sufficient 
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to state that the previous opinion was affirmed, subject, however, to the qualification 
that since the Court of Appeals of the Second Judicial District has reached a contrary 
conclusion, that decision is the law of that district and administrative officers in 
that particular district would be justified in following the rule laid down by the 
Court of Appeals unless and until reversed by a court of equal or superior authority. 

The conclusions of the opinion last referred to are, in my opinion, sound and I 
am, therefore, of the opinion that public funds cannot, under present existing law, 
be used to pay the premium upon a policy of holdup insurance issued to protect the 
public money collected by county treasurers against holdup while transporting suc:h 
money to banks for deposit, subject, however, to qualification that public author­
ities within the Second Judicial District of Ohio would be justified in following 
the rule laid down by the Court of Appeals of that district authorizing such ex­
penditure unless and until that rule be reversed by a court of equaf or superior 
authority. 

For your information I am enclosing herewith copies of Opinions Nos. 527 and 
1221, to which reference has been made. 

This conclusion would not, of course, prevent the county treasurer from 
personally insuring the money for which he is responsible against holdup or other 
contingencies which might result in loss. As you point out, county treasurers are 
personally responsible for monies collected by them and their bondsmen would 
be liable in the event of any loss of public funds, irrespective of whether or not 
fault or negligence could be imputed to the officials. This subject is discussed in 
Opinion No. 527, a copy of which is enclosed. From that opinion I quote the 
following: 

"It is the duty of the county comnusswners to protect the•county by 
securing this bond from the treasurer, but the treasurer himself, if he feels 
the necessity therefor, may take such means as he thinks proper to protect 
himself against the dangers incident to possible forgery or burglary." 

I think it follows, therefort, that a county treasurer, or those liable upon his 
official bond, may, if they deem it advisable, take out holdup insurance to protect 
the tax monies for which he is responsible. This, however, would be a personal 
matter and payment therefor would have to be made personally and could not 
be made from the public funds, subject to the qualification hereinabove set forth. 

1686. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney Gmeral. 

SOLDIERS' RELIEF C01L\IISSIOX-APPOIXT:VIENT OF MDIBER, DrS­
CUSSED. 

SYLLABUS: 

Where it is possible for a suitable member of the Soldiers' Relief Commission 
to be appointed who is a wife or widow of an honorably discharged soldier, sailor 
or marilze .of the Ci~·i/ War or the Spanish-Amfriccm War, it is mandatory upo1~ 


