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APPROPRIA TIO)J BILL_.:..:\fAJORITY VOTE JN EACH HOUSE OF GEN­
ERAL ASSDfBLY NECESSARY TO PASS SAi\c!E-EXCEPTION­
ITEM·S ME~TI01\'ED IN ARTICLE II, SECTIO~ 29, CO~STITUTION 
OF OHIO, WHEN TWO-THIRDS VOTE IS NECESSARY-"CURRE).JT 
EXPENSES"-WHEX APPROPRIATION BILL SUBJECT TO REFER­
ENDUlVL 

SYU..ABUS: 
l. A majority vote o11ly in each house of those elected thereto is necessary to. 

pass 0-1~ appropriatiOII bill, wzlcss such appropriatioll bill contaius >items mentioued in 
Section 29 of Article II of the Coustitution, in which e'1ient a vote of two-thirds of the 
members elected to each branch of the General Assembly is necessary. 

2. Sech"on ld of Article II of the Constitution does not change the vote necessary 
to pass an appropriation bill. 

3. An appropriation bill for current e.rpe11scs of the state governmeut and state 
institutions is not subject to the referendum. 

4. An appropriation bill coveri11g items other tha11 those for the curre11t expenses 
of the state govenzment a11d state institutio11s is subject to the refereudum unless\ 
Passed as an emerge11cy measure. 

CoLntncs, OHIO, February 10, 1927. 

HoN. THos. Enw. BATEMAN, Clerk of the Sc11ate, Columbus, Ohio. 

DEAR MR. BATEMAN :-I am in receipt of your letter under date of February 9th, 
reading as follows : 

"The question has arisen before our body as to the number of votes re­
quired to pass a bill carrying an appropriation. 

It has been our practice in recent years to require two-thirds of all mem­
bers elected to pass a bill carrying an appropriation. I understand that some 
years ago a ruling was made from the office of the Attorney General, and 
that the Supreme Court has since ruled that it only requires a majority vote. 

I would like your opinion on this subject." 

Section 9 of Article II of the Constitution of Ohio provides that-

" * * * and no law shall be passed in either House without a con­
currence of a majority of all the members elected thereto." 

Except appropriations made for purposes mentioned in Section 29 of Article II, 
hereinafter set forth, I beg to advise you that the foregoing section governs and that a 
majority only in each House of those elected thereto is necessary to pass an appropri­
ation bill. 

Section 29 of Article II of the Constitution pro,·ides: 

"No extra compensation shall be made to any officer, public agent, or con­
tractor, after the service shall· have been rendered, or the contract entered 
into; nor shall any money be paid on any claim, the subject matter of which 
shall not have been provided for by pre-existing law, unless such compensation 
or claim be allowed by two-thirds of the members elected to each branch of 
the general assembly." 
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In your telephone conversation, you referred to Section ld of Article II of the 
Constitution, which provides: 

"Laws providing for tax levies, appropriations for the current expenses 
of the state government and state institutions, and emergency laws necessary 
for the immediate preservation of the public peace, health or safety, shall go 
into immediate effect. Such emergency laws upon a yea and nay vote must 
receive the vote of two-thirds of all the members elected to each branch of the 
general assembly, and the reason for such necessity shall be set forth in one 
section of the law, which section shall be passed only upon a yea and nay 
vote upon a separate roll call thereon. The laws mentioned in this section shall 
not be subject to the referendum." 

I beg to advise that this section of the Constitution does not change the vote 
necessary to pass an appropriation bill. What this section does do is to permit, among 
other things, appropriations for the current expenses of the state government and 
state institutions to go into immediate effect. 

This section further permits emergency laws receiving a two-thirds ,·ote of all 
the members elected to each branch also to go into immediate effect. 

Therefore, if the Legislature has before it an appropriation bill covering items 
which are not for the current expenses of the state go,·ernment or state institutions, 
and it is desired that such law shall go into immediate effect, it must be passed as an 
emergency measure. 

Again answering your question, the number of votes required to pass a bill carry­
ing appropriations (except for purposes noted in Section ?9 of Article II) is gov­
erned by Section 9 of Article 11 of the Constitution and requires only a majority in each 
House of all the members elected thereto. 

Where by an appropriation bill extra compensation is provided for any officer, 
public agent, or contractor, after the service shall have been rendered, or the con­
tract entered into; or where money is authorized to be paid on any claim, the subject 
matter of which shall not have been provided for by pre-existing law, then before 
such bill can be passed, it must receive the affirmative vote of not less than two-thirds 
of the members elected to each branch of the General Assembly. 

If all items in an appropriation bill are for current expenses of the state govern­
ment or state institutions, such appropriation bill is not subject to referendum pro­
visions of the Constitution. 

If such appropriation bill is not for the current expenses of the state government 
or state institutions, it is subject to the referendum provisions of the Constitution, 
unless each branch of the Legislature .shall pass it as an emergency measure. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attoruey General. 


