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OPINION NO. 76-047 

Syllabus: 

When a state affiliated university has entered teaching 
contracts with its faculty, which contracts provide for 
salary increases resulting from wage negoi:iations currently 
in progress, the university may pay such increase for all 
&urvices rendered pursuant to that contract. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 25, 1976 

You have requested my opinion concerning the "payment of 
retroactive pay as proposed in the recent wage agreement 
signed by the University of Cincinnati Board of Directors 
after negotiations with the faculty representatives (AAUP) 
acting as bargaining agents." Specifically you have posed the 
following question: 
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The faculty bargaining agents (lV\UP) 
began meeting with the University ad­
ministration early last year for the 
purpose of negotiatin0 wage contracts 
for the academic year 1975-76, the 
contracts to be effective Sentember l, 
1975. All present faculty members signed 
such contracts during the month of 
September 1975 at their last wage scale, 
such faculty salary increases effective 
as of September J, 1975 on an agreement 
reached and approved by the Board of 
Directors on April 3, 1976. 

Using public funds, does the University 

have the authority to pay additional 

compensation to make such salary in­

creases retroactive to September 1, 

1975 for services which have already 

been performed and for which compensa­

tion has been paid in accordance with 

a previously existing contract? 


For the reasons discussed below, I am of the opinion 
that the payment of salary increases from September, 1975, 
is legal and proper. 

The University of Cincinnati has executed an agree,nent 
with the Ohio Board of Regents pursuant to R.C. 3349.31, 
and it is, therefore, a municipal, state-affiliated 
university with all the powers and authority of a municipal 
university, unless otherwise provided by law. In this 
respect R.C. 3349.33 states in pertinent part: 

"The municipal university with which an 
agreement exists under sections 3349.31 
to 3349.33, inclusive, of the Revised 
Code shall be deemed to be an instru­
mentality also of the state serving 
as a state-affiliated institution for 
the higher ~ducation of the people of 
the state, provided that the conduct of 
such universitv, includina its affiliated 
units, shall in all resoects continue 
to be uncier""aoolicable ~revisions of 
the law governina ~un~cioai universities 
and without linitation of the foregoing. 
Section 3349.30 of the Revised Code is 
applicable to sections 3349.31 to 3349.33, 
inclusive, of the Revised Code, and 
agreements made thereunder." (Emphasis added) 

R.C. 3349.03 sets forth the powers of the directors of a 
municipal university as follows: 

"The board of directors of~ 
municipal university, college, or other 
educational institution, as to all 
matters not otherwise provided by law, 
has all the authority, power, and control 
vested in or belonging to such municipal 
corporation as to the sale, lease, 
management, and control of the estate, 
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property, and funds, given, transferred, 
covenanted, or pledged to such municipal 
corporation for the trusts and purposes 
relating thereto and the government, 
conduct, and control of such institution. 

The bc,ard may . 
(B) Appoint the president, secre­

taries, professors, tutors, instructors, 
agents, and servants, necessary and 
proper for such institution and fix 
their compensation . " 

The Board of Directors of the university may, therefore, 
determine the compensation to be paid to faculty members 
pursuant to employment contracts. 

In the situation vou have outlined contracts with 
faculty members were ~ntered in September, 1975, and provided 
that compensation be paid according to previous wage rates, 
subject to any increases resulting from negotiations in 
progress at that time. Thus the contracts pursuant to which 
the university received teaching services during the 1975­
1976 year, contained the following provision: 

"This salary is subject to revision in 
accordance with any collective bargaining 
agreenent resulting from the current 
negotiations between the University of 
Cincinnati and the Cincinnati Chapter 
American Association of University 
Professors." 

You have suggested that this contract form had never 
been approved by the Board of Directors pursuant to 
R.C. 3349.03 and that the above provision is consequently 
inapplicable. However, it appears clear from the facts 
you have set out that the Board and the University did in 
fact approve the contracts and have accepted serv:ces 
rendered by the faculty in accordance with such agreements. 
Therefore, in the absence of a statutorv or constitutional 
provision to the contrary the payment of salary increases 
may be made for all services rendered subsequent to the 
time the contract was entered. 

The primary concern with the proposed payments is whether 
they are prohibited by Article II, Section 29, Constitution 
of Ohio, which reads: 

"No extra compensation shall be 
made to any officer, public agent, or 
contractor, after the service shall have 
been rendered, or the contract entered 
into; nor, shall any money be paid, on 
any claim, the subject matter of which 
shall not have been provided for by 
pre-existing law, unless such compensa­
tion, or claim, be allowed by two-thirds 
of the members elected to each branch 
of the General Assembly." 

In 1976 Op. Atty. Gen. No. 76-015 I had occasion to 
consider the scooe and effect of the above section. I 
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noted that Article II, Section 29, supra, is broad in its 
scope. On that point I referred to~e ex rel. Field v. 
Williams, 34 Ohio St. 218 (1877) in which the Ohio supreme 
Court discussed this section and said at p. 219: 

"The first clause of the section 
quoted inhibits the allowance of extra 
compensation to any officer, public 
agent, or contractor, after the services 
shall have been rendered or the contract 
entered into. 

"This language is verv broad, and 
was intended to embrace all persons who 
may have rendered services for the public 
in any capacity whatever, in pursuance 
of law, and in which the compensation 
for the services rendered is fixed by 
law, as well as persons who have oerformcd 
or agreed to perform services in which 
the public is interested, in oursuance 
of contracts that may have been entered 
into in pursuance of law, and in which 
the price or consideration to be received 
by the contractor for the thing done, or 
to be done, is fixed by the terms of the 
contract. 

nin the first, compensation, in 
addition to that fixed by law at the 
time the services were rendered, and, 
in the second, the allowance of compensa­
tion in addition to that stinulated in 
the contract, is i~hibi~ed bv the first 
clause of the section." (Em;:ii1asis added) 

In view of the foregoing I concluded that when new increased 
salaries were negotiated, a county engineer was without 
authority to make those increases retroactive to the beginning 
of the calendar or fiscal year for services which had already 
be~n rendered and for which compensation had already been 
paid in accordance with the previously existing contract 
or wage schedule. 

It is significant that Op. No. 76-015, supra, involved 
a situation in which work was performed in accordance with 
the provisions of an earlier contract, at the then existing 
wage schedule. 7nlike the fact pattern you describe no new 
work contract, which provided fo;;. increases in salaries~ 
the result of wage negotiations then in progress, had been 
entered before the services were rendered. Therefore, since 
such payments had not been stipulated in a prior contract 
they were prohibited by Article II, Section 29, supra. 

However, in the present case, payment of the increase 
is expressly provided for in the contract. Therefore, the 
rationale used in Op. No. 76-015, supra, is not applicable, 
and the prohibit.;on in Article II, Sectic.n 29, supra, does 
not operate to preclude such payments. ~~-

Finally, I would direct your attention t.o 1939 Op. 
Atty. Gen. No. 1330, p. 1966, in which my predecessor ruled 
that Article II, Section 29, ~uora, did not apply to 
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municipal corporations and other political subdivisions 
and, therefore, did not operate to prohibit the payment 
of moral obligations by such political subdivisions. This 
opinion has been cited in several unreported common pleas 
court decisions, which permitted the retroactive payment 
of salary increases for school board employees. Ashtabula 
Area Education Association v. Ashtabula Bd. of Education, 
(Ashtabula Co. Com. Pl. Ct. No. 59406, 1972); Newton Falls 

Classroom Teachers Assoc. v. Newton Falls Exempted Village 
School District, Bd. of Educ. (Trumbull Co. Com. Pl. ct., 
1972); Sprinafield Education Association v. Springfield 
City Bd. of Educ. (Clark Co. Com. Pl. Ct. No. 75 CIV 1394, 
1975). 

While it may be argued that the rationale employed 
in Op. No. 1330, supra, extends to a municipal university, 
it is not necessary to discuss either the correctness of 
that rationale or of the 1939 Opinion itself. As the court 
noted in Ashtabula Area Educati;n Assoc. v. Ashtabula Bd. 
of Education, sucra, that issue is moot since the contract 
itself providc~for the payment of any salary increases. 
See also the Newton Falls Classroom Teachers Assoc. case 
to the same effect. 

In specific answer to your question it is, th9refore, 
my opinion and you are so advised that, when a state­
affiliated university has entered teaching contracts with 
its faculty, which contracts provide for salary increases 
resulting from wage negotiations currently in progress, 
the university may pay such increase for all services 
rendered pursuant to that contract. 




