
ATTORNEY GENERAL 1385 

After the budget of a county for relief expenditures has been approved 
by the County Commissioners, Section 7, quoted supra, expressly authorizes 
the County Commissioners to distribute such bond proceeds to the trustees 
of each township within the county and the proper officials of each city within 
the county. As to the method of Division, it expressly states that it must be 
"according to their relative needs for poor relief as determined by such county 
and as set out in such approved budget". Consequently, in specific answer 
to your inquiry, it is my opinion that Section 7 of the Carey Act gives express 
authority to the County Commissioners, after the budget of such county for 
poor relief expenditures has been approved by the County Commissioners, to 
distribute the proceeds of the sale of any bonds or notes issued under Section 
2 or Section 5 of the Carey Act (116 0. L. 571) to any or all of the cities 
and townships of such county, according to their relative needs for poor 
relief, as determined by the county commissioners and as set out in the ap­
proved budget. 

4825. 

Respectfully, 
ToHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

OFFICES COMPATIBLE-JUSTICE. OF PEACE AND CITY 
CIVIL SERVICE COMMISSIONER. 

SYLLABUS: 
Compatibility of the offices of Justice of the Peace and city civil service 

commissioner discussed. 

CoLUMBU:S, OHio, October 23, 1935. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion which reads as follows: 

"In former Attorney Generals' opinions, found on pages 284 of 
1913, 2102 of 1917 and 1381 of 1933, it has been held that the 
offices of justice of the peace and mayor, of either a city or village, 
are compatible, but in none of these opinions was the question raised 
in an instance wherein the boundary lines of the township and 
municipality are identical. 

Section 3512 G. C., provides that when the corporate limits of 
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a municipality and township are identical, all township offices are 
abolished except justice of the peace and constable, and these shall 
continue to exercise the functions of their offices under municipal 
ordinances regulating the disposition of their fees and compensation, 
etc. 

In another Attorney General's opinion, No. 839, page 404 of 
the 1914 Opinions', it was held as follows: 

'A member of a municipal civil service commission cannot hold 
an office or position in the city or city school district that has the 
power of appointment, promotion, layoff or suspension of an officer 
or employe, nor can he hold a position in the classified service in such 
city or city school district. So far as his holding state or county of­
fices is concerned, each office must be examined to determine 
whether it comes within the rule as to incompatibility of offices.' 

It is assumed that a justice of the peace in a municipality hav­
.ing the same boundaries as the township, remains a township officer, 
and if so the provisions of section 3808 G. C., with which you are 
familiar, would have no application. 

Question: When the boundaries of a city and township are 
identical, may a justice of the peace elected therein also hold the 
office of member of the civil service commission of the city?" 

As stated in your letter, Section 3808, General Code, has no application 
to your question if the Justice of the Peace in the present inquiry remains a 
township officer. By virtue of Section 1711-1, General Code, a Justice of the 
Peace is a township officer. Section 3512, General Code, does not change the 
status of such Justice of the Peace where the corporate limits of a township 
become identical with those of a city or village. In fact the identity of such 
officer as a township officer, is specifically retained by the express provisions 
of Section 3512, General Code. This section reads as follows: 

"When the corporate limits of a city or village become identical 
with those of a township, all township offices shall be abolished, 
and the duties thereof shall thereafter be performed by the cor­
responding officers of the city or village, except that justices of the 
peace and constables shall continue the exercise of their functions 
under municipal ordinances providing offices, regulating the dis­
position of their fees, their compensation, clerks and other officers 
and employes. Such justices and constables shall be elected at 
municipal elections. All property, moneys, credits, books, records, 
and documents of such township shall be delivered to the council 
of such city or village. All rights, interests or claims in favor of or 



ATTORNEY GENERAL 

against the township may be enforced by or against the corpora­
tion." 

1887 

In the case of State, ex rei, Vocke vs. Brooklyn Heights, 122 0. S. 311; 
Section 3512, General Code, was construed by the Supreme Court in reference 
to the effect this section had upon the salary of the Justice of the Peace where 
the ~oundaries of a township and those of a village become indentical. The 
following statement appears in the per curiam opinion at p. 313: 

"The relator did not become an employee of the village, nor 
was his state office as justice of the peace extinguished by the en­
actment of the ordinance or the provisions of Section 3512, General 
Code." 

In my opinion reported in Opinions of the Attorney General for 1934, 
Vol. 2, p. 1346 the following statement appears at p. 1349: 

"In the case of State, ex rei, vs. Brooklyn Heights, 122 0. S. 
311, at page 313, it was stated that a justice of the peace in a town­
ship having its boundaries coterminous with a village, is not a village 
officer or employe." 

I am unable to find any statutory proviSIOn which would prohibit a 
Justice of the Peace from simultaneously holding the office of member of a 
city civil service commission. There is in addition a common law test of in­
compatibility which wouJd render the holding of more than one office in­
compatible where one office is subordinate to or in any way a check upon 
the other office. In addition, it must be physically possible to perform the 
duties of both offices. The difficulty in giving a categorical answer to your 
inquiry is increased by the fact that a municipality under Article 18 of the 
Ohio Constitution may set up a scheme of civil service regulation that would 
conflict with Sections 486-1, et seq., General Code. This was first decided 
in the case of State, ex rei Lentz vs. Edwards, 90 0. S., 305. In the course 
of the court's opinion the following appears: 

"The manner of regulating the civil service of a city IS 

peculiarly a matter of municipal concern. One of the powers of 
local self-government is the power of legislating with reference to 
the local government within the limitations of the constitutional 
provisions above referred to. As long as the provisions made in the 
charter of any municipality with reference to its civil service comply 
with the requirement of Section 10 of Article XV, and do not 
conflict with any other provisions of the constitution, they are valid 
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and under the cases referred to discontinue the general law on the 
subject as to that municipality. That provisions adopted by a city 
might differ from the general laws within the limits defined was 
not only expected but the very purpose of the amendment was to 
permit such differences and make them effective. 

The averments of the petition show tnat the charter for the 
city of Dayton was framed and adopted under and in accordance 
with the terms of Article XVIII and duly certified to the secre­
tary of state. By the sections of the charter, which are set forth 
in the petition, it is further shown that the city of Dayton fully 
complied with the letter and the spirit of section 10 of Article XV 
by providing for appointments and promotions in the civil service 
of the city according to merit and fitness to be ascertained by 
competitive examinations." 

The above decision was subsequently approved by the Supreme Court 
111 a number of cases. One of the recent cases wherein the Supreme Court 
approved this doctrine, was the case of Hile vs. Cleveland, 118 0. S. 99. 
See also my opinion No. 4040 rendered March 13, 1935. 

In view of this fact it is possible that the city in question may in their 
ordinances or by their charter have created duties for their civil service com­
missioners which would conflict with the duties of a Justice of the Peace. 
There might be an express provision prohibiting a civil service commissioner 
from holding the office of Justice of the Peace. However, if the City in 
question is operating under Section 486-19, General Code, which provides 
for municipal civil service commissions, it would appear that there is no 
conflict between his duties as a civil service commissioner and his duties as 
a Justice of the Peace. In other words, it will be necessary to examine the 
set up in each city which has a civil service commission in order to determine 
whether or not one of their commissioners might hold the office of Justice 
of the Peace. This, even though the territorial limits of such city are 
coterminous with those of the township. 

It is believed that in view of the above, a more specific answer to your 
inquiry may not be given at this time. 

Respectfully, 
JoHN w. BRICKER, 

Attorney General. 


