
297 

572 

ATTORNEY GENERAL 

ANNEXATION OF SCHOOL DISTRICTS - ELECTION -
COUNTY BOARD OF EDUCATION MUST CHANGE PROPOSAL 

IF 55% OF ELECTORATE SO PETITION -ANNEXATION 

MUST BE IN CONTIGUOUS SCHOOL DISTRICTS-§§ 3311.06, 
3311.23, 3311.231, and 3311.26, R.C. 

SYLLABUS: 

I. Former Section 3311.23, Revised Code, was repealed by Senate Bill 278 (127 
v. 204) effective January 1, 1958. 

2. Where a county board of education has, pursuant to the provision of Section 
3311.26, Revised Code, adopted a resolution proposing to create a new school district 
by consolidating two or more districts, and before such proposal has been certified to 
the board of elections for submission to the electors, more than 55% of the electors 
residing in one of such districts file with said board, pursuant to the authority of 
Section 3311.231, Revised 1Code, a petition praying to be annexed to an adjoining 
exempted village district, it is the duty of said county board to certify the proposal of 
such petition to the board of elections as required by said Section 3311.231 and to 
disregard the original proposal of the board to create a new district. Opinion No. 
1918 issued April 4, 1958 approved and followed. 

3. Under the provisions of Sections 3311.06 and 3311.231, Revised Code, a 
school district may not be annexed to another district with which it is not con­
tiguous. 

Columbus, Ohio, June 5, 1959 

Hon. Richard L. Davis, Prosecuting Attorney 

Highland County, Hillsboro, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 

"Pursuant to the respective requests of the Highland County 
Board of Education and of the Board of Education of Paint No. 2 
Local School District, both of which I represent in my capacity as 
Prosecuting Attorney of Highland County, Ohio, I submit the 
following inquiry : 

"April 8, 1959, the Highland County Board of Education 
passed a resolution proposing consolidation of certain districts in 
Highland County including Paint No. 2 Local School District 
and Paint No. 3 Local School District. 

"April 16, 1959, a number of Point No. 2 district residents 
( which for the purposes herein shall be assumed to be in excess 
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of 75% of the qualified electors of said district) petitioned the 
Highland County Board of Education pursuant to 3311.231 R.C. 
to have placed upon the ballot at the forthcoming general election 
in November the issue of transfer of all of said district to the 
Greenfield Exempted Village District. Paint No. 2 District does 
not adjoin the Greenfield Exempted Village District, but the 
territory separating the two districts, Paint No. 1 District is sub­
mitting to the voters at the forthcoming general election the issue 
of transfer of their district to the Greenfield Exempted Village 
District. 

"April 24, 1959, a number of Paint No. 3 district residents 
( which for the purposes herein shall be assumed to be in excess 
of 75% of the qualified electors of said district) petitioned the 
Highland County Board of Education pursuant to 3311.231 R.C. 
to have placed upon the ballot at the forthcoming general election 
in November the issue of transfer of all of said district to the 
Hillsboro City School District. Paint No. 3 District adjoins the 
Hillsboro City School District. 

"Both of the above petitions have been checked for suffi­
ciency of signatures by the Board of Elections and the proper 
boards have been notified of the proposed transfers as required 
by 3311.231 R.C. The Highland County Board of Education has 
informed me it is their intention to certify to the Board of Elec­
tions the proposal for consolidation before certifying either of the 
proposals of Paint No. 2 District or Paint No. 3 District resi­
dents. 

"The following questions are presented. 

"l. Is Section 3311.23 R.C. in effect or has said section 
been repealed ? 

"If said section has been repealed, the following questions 
become pertinent. 

"2. If a County Board of Education certifies a proposal for 
consolidation to the Board of Elections pursuant to Section 
3311.26 R.C., what are its legal duties with respect to petitions 
filed pursuant to Section 3311.231 by residents of a territory 
affected by such proposed consolidation ? 

"3. Can the residents of a school district which does not 
presently adjoin an exempted village school district petition to 
transfer to such exempted village school district pursuant to Sec­
tion 3311.231 R.C.?" 

1. Your first question may be promptly answered. Section 3311.23, 

Revised Code, clearly was repealed by Senate Bill 278 ( 127 v. 204) passed 

May 5, 1957. See Opinion No. 282, issued March 31, 1959. 
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2. Your second question is based on a rather involved statement of 

facts. The county board of education, acting under authority of Section 

3311.26, Revised Code, and effective January 1, 1958, resolved to create 

a new school district including the territory of Point No. 2 and Paint 

No. 3 local districts. That section provides in part as follows : 

"A county board of education may, by resolution adopted by 
majority vote of its full membership, propose the creation of a 
new local school district from one or more local school districts 
or parts thereof. * * *" 

There follows a required set of steps leading to the certification to the 

board of elections and submission to the electors of the several districts 

whose boundaries would be altered by the proposal. Said Section 3311.26 

then proceeds as follows : 

"* * * If the proposed district be approved by at least a 
majority of the electors voting on the proposal in each district 
whose boundary would be altered by the proposal, the county 
board shall then create such district effective as of the next suc­
ceeding July 1 following the election. * * *" 

Your question as stated assumes that this proposition has already 

been certified to the board of elections, but the letter of the clerk of the 

county board attached to your communication, indicates that the pro­

ceeding has not reached that stage. 

We look then at Section 3311.231, Revised Code. Here it is pro­

vided: 
"A county board of education may propose, by resolution 

adopted by majority vote of its full membership, or qualified elec­
tors of the area affected equal in number to not less than fifty-five 
per cent of the qualified electors voting at the last general election 
residing within that portion of a school district proposed to be 
transferred may propose, by petition, the transfer of a part or all 
of one or more local school districts within the county to an ad­
joining county school district or to an adjoining city or exempted 
village school district. Said petition shall be filed at the office of 
the county superintendent of schools. The county superintendent 
shall cause the board of elections to check the sufficiency of signa­
tures on said petition and shall present the petition to the county 
board of education at the next meeting of said board which ocrnrs 
not later than thirty days following the filing of the petition. If 
no meeting is scheduled within that period, the superintendent 
shall call a special meeting of the board in accordance with section 
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3313.16 of the Revised Code for the purpose of receiving the 
petition. * * * 

"* * * 

"If the proposal was initiated by petition and affects one or 
more entire districts the county board shall, within sixty days 
following the filing of the petition, certify the proposal to the 
county board of elections of such counties as will be affected by 
the proposal in the manner and for the purposes hereinafter 
stated. (Emphasis added) 

Note that in every paragraph the duty of the board on receipt of the 

petition is emphasized by the word "shall." Note too, that the procedure 

under Section 3311.26, supra, is based solely on the initiative of the board, 

while that under said Section 3311.231 is the expression of the wish of a 

substantial majority of all of the electors; your letter says "more than 

75%," in this particular case. 

Bearing in mind that the board's plan, if submitted to an election, 

must be approved by a majority in each of the districts affected, it would 

appear that that plan is doomed to almost certain defeat. 

In answering a similar question, in Opinion No. 1918, Opinions of 

the Attorney General for 1958, issued April 4, 1958, my predecessor held 

that the county board should give consideration to the petition, and carry 

through the proceedings provided by law in reference thereto. In the 

course of that opinion, the writer gave the following excellent reason for 

his conclusion: 

"After all, a petition of this character would represent the 
will of more than the majority of the entire electorate of the 
territory directly to be affected and should be entitled to con­
sideration in preference to the arbitrary action of the board itself." 

The present statutes relating to transfers and changes of the territory 

of school districts, most of which underwent amendment in 1951, carry 

out the policy that was manifest in the laws in existence prior thereto. 

Then it was usually provided that changes might be made by order of the 

county board of education, but subject to veto by the filing, within a time 

limited, of a remonstrance signed by a majority of the electors. Under the 

amended laws the same principle is retained in that the changes, in order 

to become effective, must be approved by the electors in a referendum 

vote. 
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3. As to your third question, I call attention to Section 3311.06, 

Revised Code, reading in part : 

"The territory included within the boundaries of a city, local, 
exempted village, or joint vocational school district shall be con­
tiguous except where a natural island forms an integral part of 
the district." 

I direct attention also to the opening sentence of Section 3311.231, 

supra, which authorizes only transfer of territory to an "adjoining dis­

trict." Since, according to your statement, Paint No. 2 district does not 

adjoin the Greenville Exempted Village District, the petition of its electors 

to be annexed thereto is without legal sanction and of no effect. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion and you are 

advised: 

1. Former Section 3311.23, Revised Code, was repealed by Senate 

Bill 278 (127 v. 204) effective January 1, 1958. 

2. Where a county board of education has, pursuant to the pro­

vision of Section 3311.26, Revised Code, adopted a resolution proposing 

to create a new school district by consolidating two or more districts, and 

before such proposal has been certified to the board of elections for sub­

mission to the electors, more tha:n 55% of the electors residing in one of 

such districts file with said board, pursuant to the authority of Section 

3311.231, Revised Code, a petition praying to be annexed to an adjoining 

exempted village district, it is the duty of said county board to certify the 

proposal of such petition to the board of elections as required by said 

Section 3311.231 and to disregard the original proposal of the board to 

create a new district. Opinion No. 1918 issued April 4, 1958 approved 

and followed. 

3. Under the provisions of Sections 3311.06 and 3311.231, Revised 

Code, a school district may not be annexed to another district with which 

it is not contiguous. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


