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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

An Ohio municipality may not under Section 717.02, Revised Code, contract 
with individuals living outside the state to furnish the latter with fire protec­
tion. 

Columbus, Ohio, October 30, 1963 

Hon. John R. DeMuth 
Prosecuting Attorney 
Paulding County 
Paulding, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"Under the provisions of R. C. 717.02 can a municipal 
fire department enter into a contract with a person for 
fire protection for property outside the state of Ohio?" 
Section 717.02, Revised Code, in material part is as follows: 

"In order to obtain fire protection, or to obtain addi­
tional fire protection in times of emergency, any municipal 
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corporation, township, or township fire district may 
enter into a contract between or among any number of 
them, or with private fire companies, upon such terms as 
are agreed to by them, for services of fire departments, or 
the use of fi:re apparatus, or the interchange of the service 
of fire departments or use of fire apparatus, within the 
several territories of the contracting subdivisions and pri­
vate fire companies, if such contract is first authorized by 
the respective boards of township trustees or other legisla­
tive bodies. 

"Any municipal corporation may enter into a con­
tract, for a period not to exceed three years, with any per­
son, group of persons, firm, or corporation, owning or 
having an interest in property outside such municipal 
corporation, which desires to obtain fire protection for 
such property, upon such terms as are agreed upon for 
services of the fire department of such municipal corpora­
tion, provided such contract is first authorized by the legis­
lative authority of the municipal corporation. Twenty-five 
per cent of the amount received by such municipal cor­
poration on any such contract shall be paid into the fire­
man's relief and pension fund. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

An opinion that I rendered in 1957 is pertinent to a disposition 
of your question. Opinion No. 292, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1957, page 85. Under a statute very similar to the one here 
in issue, the question was asked whether an Ohio township had 
authority to contract to obtain additional fire protection with bor­
dering townships in the State of Michigan. I held at page 86 that 
the Ohio township had no such authority since: 

"It is well settled that township trustees possess only 
those powers which are (1) expressly conferred by statute 
or (2) by necessary implication to perform the duties so 
imposed upon them.* * *" 

and that this statute does not: 

"* * * grant township trustees the express author­
ity to contract with a political subdivision in another 
state.* * *" 

The statute in that opinion (Section 505.44, Revised Code) 
under which I so ruled, stated: 

"In order to obtain fire protection, or to obtain addi-
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tional fire protection in times of emergency, any township 
may enter into a contract, for a period not to exceed three 
years, with one or more townships, municipal corpora­
tions, or private fire companies, upon such terms as are 
agreed to by them, for services of fire departments, or the 
use of fire apparatus ,or the interchange of the service 
of fire departments or use of fire apparatus, within the 
several territories of the contracting subdivisions and 
private companies, if such contract is first authorized by 
the respective boards of township trustees or other legis­
lative bodies. 

"* * * * * * * * *"
My opinion was affirmed in whole by my successor in office. 

Opinion No. 2036, Opinions of the Attorney General for 1961, page 
87. Like the 1957 opinion, the 1961 opinion had under consideration 
Section 505.44, supra. It was concluded in the 1961 opinion as dis­
closed by the syllabus : 

"A board of township trustees has no authority, either 
express or implied, to enter into a contract with a village 
in an adjoining state for the furnishing of fire protection 
to the township. ( Opinion number 292, Opinions of the 
Attorney General for 1957, page 85, approved and fol­
lowed.)" 

At page 88 of that opinion, the following was stated as a basis 
for the decision : 

"Ohio statutes must relate to this state only unless 
otherwise expressed in the statute, * * * " 

(Emphasis added) 

It is important to note the similarity between Section 717.02, 
Revised Code, and Section 505.44, Revised Code, as it existed 
during these two opinions. 

It is clear, beyond the need for further argument, that the 
proposed contract between the Village of Antwerp, Ohio, and the 
several individuals living in Indiana to furnish the latter with fire 
protection is not authorized under existing statutes. However, 
further support for this conclusion is supplied by the amendment 
to Section 505.44, Revised Code, which occurred subsequent to 
the 1957 and 1961 opinions, supra. Section 505.44, Revised Code, 
effective September 1961, reads: 

"In order to obtain fire protection, or to obtain addi-
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tional fire protection in times of emergency, any township 
may enter into a contract, for a period not to exceed three 
years, with one or more townships, municipal corpora­
tions, or private fire companies, regardless of whether or 
not such township or townships, municipal corporation 
or corporations, or private fire company or companies are 
located within or without the state, upon such terms as 
are agreed to by them, for services of fire departments, 
or the use of fire apparatus, or the interchange of the 
service of fire departments or use of fire apparatus, within 
the several territories of the contracting subdivisions and 
private fire companies, if such contract is first authorized 
by the respective boards of township trustees or other 
legislative bodies. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

The legislature did not add any such language to Section 
717 .02, Revised Code, and, therefore, it must be assumed that they 
did not intend a municipality to contract outside the state to obtain 
fire protection. 

Based upon the above authority and considerations I conclude 
that the words "person" or "group of persons" as used in Section 
717.02, Revised Code, refer to persons domiciled within the state 
of Ohio. 

It is therefore my opm10n and you are accordingly advised 
that an Ohio municipality may not under Section 717.02, Revised 
Code, contract with individuals living outside the state to furnish 
the latter with fire protection. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




