
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1965 Op. Att’y Gen. No. 65-123 was modified by 
1981 Op. Att’y Gen. No. 81-011. 
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OPINION NO. 65-123 

Syllabus: 

A non-charter municipality may pass retroactive 
legislation to increase the salaries of their employees 
who are not employed for a specific term but who serve 
at the pleasure of the appointing authority. Opinion 
No. 898, Opinions of the Attorney General for 1964, 
page 2-100, paragraph 6, of the syllabus overruled) 

To: Chester W. Goble, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 12, 1965 

Your request for my opinion reads in pertinent part 
as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Assuming that Sections 731.07 and 

731.13, Revised Code, are not applicable 
because no specific term of employment 
is involved, but rather service at the 
will of the appointing authority {See 
1925 O.A.G. at page 644; 1957 O.A.G. 
No. 176; and 1961 0.A.G. No. 2171), 
we respectfully ask your opinion to 
the following question: 

"May a non-charter municipality pass 
retroactive legislation to increase the 
salaries of their employees who are not 
employed for a specific term?" 

You have asked that I. assume the inapplicability of 
Sect ion 731. 07 and 731.13, Revised Code. . However, 1.nquiry 
must be made as to whether ~ections 731.07 and 731.13, 
Revised Code, prohibit a change in salary of an employee 
who is not employed for a specific term but who serves at 
the pleasure of the appointing authority during the term 
of his service. I had occasion to consider the question 
of a change in salary of certain state employees during 
their service serving at the pleasure of the Governor of 
Ohio in Opinion No. 176, Opinions of the Attorney General 
for 1957, page 22. The first branch of the syllabus of that 
opinion reads as follows: 

"An officer whose tenure is 1during 
the pleasure' of the appointing authority 
does not hold office during an 'existing 
term' within the meaning of Section 20, 
Article II, Ohio Constitution and the in­
hibition therein of a change in salary 
'during his existing term' has no appli­
cation to the encumbent of such office." 

In arriving at the conclusion above stated, I reviewed the 
authorities as they applied to Section 731.13, Revised Code. 
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shall not prolong this letter by reiterating the authorities 
cited in Opinion No. 176, supra, at pages 24-29. Suffice 
to say that the authorities therein cited still constitute 
the law regarding a change in salary of appointed officials 
or employees vis-a-vis Section 731.13, Revised Code. It is 
clear that the compensation of an employee serving at the 
pleasure of the appointing authority may be changed by the 
appointing authority or whatever person or persons are by 
law authorized to set his compensation. 

The ultimate question is, of course, whether the change 
in compensation of such an employee may be effected by retro­
active legislation. This depends upon whether the legislative
authority of a municipal corporation may validly enact retro­
active legislation. 

In Opinion No. 780, Opinions of the Attorney General for 
1964, page 16, I had occasion to consider the general question 
of the validity of retroactive municipal ordinances. In 
Opinion No. 780, supra, I made the following observations, at 
page 19: 

"Despite some apparent impressions 
formed to ~he contrary and even some 
general judicial expressions, in the ab­
sence of some express prohibition retro­
active or retrospective laws are not in­
valid for this reason alone. Cohen v. 
Beneficial Industrial Loan Corp., 337 
U.S. 541, 93 L. ed. 1528; Sherman v. 
U.S. 241 F (2) 329; Ferneau et al. v. 
Unckrich, 45 Ohio App. 531, 533. The 
validity of a retroactive law is de­
termined by whether or not it is sub­
ject to some fundamental or constitu­
tional objection apart from its retro­
active character. See generally 16 
C.J.S. Constitutional Law, Sec. 415. 

"In Ohio there is no express pro­
hibition against the passage of retro­
active ordinances by a municipal cor­
poration. Section 28, Article II, 
Constitution of Ohio contains a pro­
scription on the passage of retroactive 
laws by the General Assembly, but there 
is no like restraintapplicable to 
municipal corporations. It remains to 
be determined whether there is any other 
constitutional or legislative interdic­
tion upon ordinances of this nature. 

"A frequent reason (although often not 
precisely stated) for holding retroactive 
legislation invalid is that it interferes 
with some vested right and, therefore, con­
stitutes a taking of property without sub­
stantive due process of law.***" 

Although the above statements related to an opinion 
request involving a charter municipality, I have been unable 
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to find any provisions in Ohio law which would cause the 
foregoing comments to be inapplicable to non-charter muni­
cipalities in Ohio, as well as to charter municipalities. 

The foregoir.g conclusion requires my re-examination of 
Opinion No. 898, Opinions of the Attorney General for 1964, 
page 100. In branch 6 of the syllabus of that opinion, I 
stated that a municipality operating under a statutory form 
of government has no power to pass retroactive legislation. 
The basis of my conclusion there was that, absent express
authorization, a municipality operating under a statutory 
form of government has no power to enact such legislation.
Upon re-examination, I must conclude that where retroactive 
legislation does not constitute a taking of property (e.g. 
where a salary is retroactively diminished), there is no 
fundamental legal restraint upon the enactment of retroactive 
legislation by the legislative body of a municipal corporation. 
Reluctantly, I find it necessary, in view of the foregoing, 
to overrule branch 6 of the syllabus of Opinion No. 898, 
Opinions of the Attorney General for 1964, page 2-100. In 
doing so, I note that the fixing of salaries is, under the 
authority of Section 3 of Article XVIII, Ohio Constitution, 
a matter of local self-government (City of Mansfield v. 
Endley, 38 Ohio App., 528, aff'd, 124 Ohio St., 652) and 
that an ordinance which is concerned with local self-govern­
ment and which is passed by a non-charter city is valid where 
it .is not at variance with state statutes (Leavers v. City of 
Canton, l Ohio St., 2d, 33, 37). Since there are no state 
statutes prohibiting this sort of municipal legislation, I 
must conclude that the legislation here in question is valid. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that a 
non-charter municipality may pass retroactive legislation to 
increase the salaries of their employees who are not employed 
for a specific term but who serve at the pleasure of the 
appointing authority. (Opinion No. 898, Opinions of the 
Attorney General for 1964, page 2-100, paragraph 6, of the 
syllabus overruled) 
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