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for the payn'.ent qf any 1easonable expense actually incurred in procuring them. The 
necessity of such action and the expense actually incurred are thus formally recognized 
by its express will formally given. 

As is hereinafter shown the general assembly has recognized that city board mem­
bers ml.'.y heve expenses which they may pey out of a service fund spccificelly created, 
but is silent as to just what those expenses may be. 

If the law had set out the scope and character of the expenditUi'cs thus provided 
for so great ce.re and caution might be avoided in the payn'.ent of expenses incurred in 
procuring teachers, yet great care must be tl.'.ken to prevent any needless expendi­
ture of the funds of the board, and the necessity for such expenss, as you indicate in 
your questions, should always be acknowledged by a forme! action of theoboard put 
upon its minutes. 

Section 7704 G. C. provides for the creation of a fund known as the "service fund" 
and Mys that such fund is to be used only in paying the expense of such members 
actual'y incurred in the performance of their duties. The statute does not s::?.y what 
the expenses of the bo::~rd may be and no where in the statute is to be found specific 
statements of such expenses. 

Your attention is celled to the fo.ct that the service fund above mentioned is 
obto.ined from the contingent fund of the boBrd, limited in amount to a sum not in 
excess of five cents for eo.ch child enrolled in the fchools; ::md created for the express. 
purpose named in the statute. In the absence of 2 service fund, the expenses incurred, 
spoken of in your first o.nd second questions, would be po.id from the contingent fund 

Section 7704 G. C. is di1·ectory as to the creation .of such service fund, but man 
datory as to the use of the same when it is once created; that is, rrst~icted te the p::~y­
ment of actual expenses of members of the board incurred in the performance of their 
duty In my opinion such fund may be used only for payment of expenses of members 
of the boa.rd actually incurred in the performance of duty as such board members. 

1359. 

Respectfully, 
JoHN G. PRicE, 

Attorney-General. 

TAXES AND TAXATION-FAILURE OF AUDITOR OF STATE FORMALLY 
TO CERTIFY ONE MILL LEVY FOR SCHOOL PURPOSES TO BE RE 
TAINED IN COUNTY UNDER SECTION 7575 G. C. AMONG "STATE 
TAXES"-SAID REFUSAL DOES NOT JUSTIFY COUNTY AUDITOR IN 
REFUSING TO EXTEND LEVY ON TAX DUPLICATE OF COUNTY. 

The failure ot the auditor of state formally to certify the one mill levy tor school pur 
poses to be retained in the county ~mder section 7515 G. C. among the "state taxes," tor 
the reason that it is not to be settled for with other slate taxes, does not justify ;he co·unly 
auditor in refusing to extend the levy on the tax duplicate of the coun iy nor in omitting 
lo include the amount of such levy with other slate taxes for the purpose of the adJustment 
of tax levies to be made by the bud,·et commission. Su.ch levy is a state levy in the same 
sense that it is made d~:rectly by the (Jeneral assembly and is mandatory. 

CoLUMBus, Omo, June 22, 1920. 

HoN. Louis H. CAPELLE, Prosecuting Attorney, Cincinnati, Ohio. 
DEAR Sm:-Reccipt is acknowledged of your letter of recent date requesting the 

opinion of this department interpreting section 7575 of the Gene1al Code, as amended 
in house bill No. 615, with respect to the following facts: 
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"The county auditor of this county is in receipt of a communication from 
the auditor of state in which the total state levy is transmitted to him. The 
additional tax of one mill, provided for in the latter. part of the above section, 
is not included in the state levy by the auditor of state, and in his circular 
letter the statement is contained that inasmuch as the state of Ohio received 
none ot the money provided for by the additional tax of one mill, it is not a 
state levy and therefore cannot be included as such. 

It occurs· to us that inasmuch as both ot the lpvies provided for in the 
section are to be made on the grand list of the taxable property of the state, 
to be collected as are other state taxes, the audito. of state's interpretation has 
little weight, but if he is tight in his contention we would be very glad to 
ascertain from you just what board in this county is authorized by the section 
to make the levy. It also occurs to us that if the additional tax of one mill 
is to be made by either the county commissioners, the council of municipal 
corpotations, the trustees of tmvnships, or the board of education, the pro­
VtSions and limitations of section 5649·3a make the levy subject to revision 
by the budget commission, inasmuch as the levy is not specifically exempted 
from any of the limitations placed upon levies for general purposes by that 
section. 
We realize, of course, that if both levies provided for by section 7575 are 
really state levies, and they should be so cettified by the auditor of state to 
our local audito;, their mandatory provisions exempt them from the opera­
tion of the tax limitations." 

Section 7575 G. C. as so amended provides as follows: 

"For the purpose of affording the advantages of a free education to all the 
youth of the state. there shall be levied annually a tax of one and eight tenths 
mills on the grand list of the taxable p10perty of the state, to be collected 
as are other state taxes and the proceeds of which shall constitute 'the state 
common school fund' and an additional tax of one mill the proceeds of which 
shall be retained in the several counties for the support oi the schools thetein." 

The auditor of state's certificates is made under section 5626 of the General Code, 
which provides as follows: 

"The auditor of state, on ot before the first Monday of June, annually, 
shall give notice to each county auditor of the tate tequired by law to be 
levied for the payment of the principal and intetest of the public debt, for the 
support of common schools, for defraying the expenses of the state, and for 
the other purposes prescribed by law. Such rate sha!J be levied by the 
county auditor on the taxable property of each county on the duplicate, 
and be entered in one column and denominated 'state taxes.' " 

The exact interpretation of section 5626 with respect to its application to the 
kind of levy provided tor in the second part of section 7575 as amended is an inter­
esting question, the answer to which is not necessary to the solution of the question 
raised by you. The auditor of state is doubtless perfectly correct in his state­
ment that it would make for confusion to extend thP one milil rate on the duplicate 
in the column denominated "state taxes," inasmuch as the proceeds of this levy are 
not to be settled for w1th the state auditor but are to be tetained in the county. On 
the other h:md, you are conect in your statement that in contemplation uf law this 
levy is a state levy as it is uniform on every dollar's worth of taxable propetty in the 
state, so that the state is the taxing disttict though the distribution is by counties. 
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A fair application of section 5626 would seem to be that the auditor of state should 
give the notice therein required, but that the levy of one mill should not be entered 
in the column denominated "state taxes," in other words, the first part of the section 
would apply, and the latter part would not apply. However, no final opinion is ex­
pressed on this question. 

There is one additional sense in which the levy in question is clearly a state levy, 
that is, that it is made directly by law. Section 7575 is not a law autho1izing the 
making of tax levies, it is a law making tax levies. The general assembly is the levy­
ing body in the same sense in which county commissioners, for example, are the levy­
ing body for county taxes. The clerical work of extending the levy must be done 
by the county auditor in the one case the same as in the other, but the levying power 
proper is exerted by the iegislative body of the state in the one case and by the ad­
ministrative authority of the county in the other. This statement makes it clear 
that it is not incumbent upon any local aut.hority other than the county auditor to 
take any action whatsoever with respect to this levy, and that the levy, being man­
datory, is not subject to revision by the budget co=ission, though it is to be counted 
in ascertaining the levies subject to certain limitations of law. 

The ultimate question which your letter seems to raise is the effect of the failure 
of the auditor of state to make formal certificatoin, assuming that he is required by 
section 5626 to certify this levy with other state levies. This question is settled, it 
would ~eem, by the cases of 

State. ex rei. vs. Edmondson, 89 0. S. 93, 
State· ex rei. vs. Roos,e, 90 0. S. 345, 

in both of which it was held that the failure of the ministerial officer to take such action as 
he is required by law to take with respect to levying taxes does not defeat the levy. 
Technically, it might be that action in mandamus would be necessary to compel the 
ministerial action before other ministerial action to be predicated upon it could simi­
larly be compelled. But in a case of this kind, where the auditor is-given at least 
informal notice of the levy and all other ministerial officerS have such notice of the 
levy as the law itself affords, there would seem to be no substantial reason for insisting 
upon more formal action. 

It is the opinion of this department therefore that the county auditor should 
proceed to treat the one mill levy provided for by section 7575 of the General Code 
as a levy for state purposes to the extent of including it with other state taxes in his 
statement to the budget commission under section 5649- 3c of the General Code and 
extending the rate on the duplicate, either in the column designated "state taxes" or 
preferably, in a separate and distinct column apart from all other levies. This latter 
statement is made merely as a suggestion, inasmuch as it is the duty of another state 
department to prescribe the form of the tax duplicate. 

Respectfully, 
JoHN G. PiilCE, 

Attorney-General. 


