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FEMALES-EMPLOYMENT-PROVISIONS OF SECTION rooS-2 

G. C., WHICH PROHIBIT EMPLOYMENT OF FEMALES IN 
MANUFACTURING ESTABLISHMENTS, FOR MORE THAN 
FORTY-FIVE HOURS, ETC., NOT IN CONFLICT WITH SEC­
TION 12996 G. C.-EMPLOYMENT OF GIRLS UNDER TWENTY­
ONE YEARS OF AGE PROHIBITED: 

1. MORE THAN SIX DAYS IN ANY ONE WEEK; 
2 NOT MORE THAN FORTY-EIGHT HOURS IN ANY ONE 

WEEK; 
3. NOT MORE THAN EIGHT HOURS IN ANY ONE DAY, IN 

A :\!ILL, FACTORY, OR WORKSHOP; 
CONSEQUENTLY SUCH FORMER SECTION HAS APPLICA­
TION TO FEMALES UNDER TWENTY-ONE YEARS OF AGE, 
.AS WELL 1\S THOSE OVER SUCH AGE. 
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SYLLABUS: 

The provisions of Section 1008-2, General Code, which prohi1bit the employment 
of females in manufacturing establishments for more than forty-five hours in any one 
week, or eight hours in any one day, or on more than six days in any period of seven 
consecutive days, are not in conflict with the provisions of Section 12996, General 
Code, prohibiting the employment of girls under twenty-one years of age for more 
than (1) six days in any one week, (2) nor more than forty-eight hours in any one 
week, (3) nor more than eight hours in any one day, in a mill, factory, or workshop; 
and consequently such former section has application to females under twenty-one 
years of age, as well as those over such age. 

Columbus, Ohio, February 14, 1946 

Hon. J. Harry Moore, Director, Department of Industrial Relations 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Due to an apparent inconsistency between Section 1008-2 
and Section 12996 of the Ohio General Code relative to certain 
working hours of females, the Department of Industrial Relations 
requests your opinion relative to the correct interpretation of 
these statutes. 

Section 1008-2 provides in part as follows: 

'* * *Except as hereinafter provided, no employer 
shall employ a female for more than forty-eight hours in 
any one week, or eight hours in any one day, or on more 
than six days in any period of seven consecutive days; 
except that in manufacturing establishments a female 
may not be employed more than forty-five hours in any 
one week, or eight hours in any one day, or on more 
than six days in any period of seven consecutive clays; 
* * *' 

Section 12996 provides 111 part as follows : 

'No boy under the age of eighteen years and no 
girl under the age of twenty-one years shall be em­
ployed, permitted or suffered to work in, about or in 
connection with any establishment or occupation named 
in section r 2993 ( r) for more than six days in any one 
week, (2) nor more than forty-eight hours in any one 
week, (3) nor more than eight hours in any one clay, 
(4) or before the hour of six o'clock in the morning, or 
after the hour of ten o'clock in the evening. * * *' 
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Section 12993 lists among others, the following establish­
ments ' ( 1) mill, (2) factory, ( 3) workshop, * * *.' 

From a reading of all of these sections it would appear that 
a girl eighteen to twenty-one years might be permitted to work 
in any mill, factory or workshop for not more than six days in 
any one week, forty-eight hours in any one week, nor more than 
eight hours in any one day. However Section 1008-2 limits the 
work of any female in a manufacturing establishment to forty­
five hours per week. 

May we have your formal opinion as to whether Section 
1008-2 limiting the hours of employment of females in man­
ufacturing establishments to 45 hours per week, limits or restricts 
the hours of employment of girls 18 - 21, as set forth in 
Section 12996." 

You have quoted the pertinent parts of Section 1oo8-2 and Section 

12996, General Code, and it is not necessary, for the purposes of this 

opinion, to quote further from these sections. 

·while a preliminary examination of these two sections might seem 

to indicate a conflict between their provisions as applied to the employ­

ment of females between the ages of eighteen and twenty-one years in 

manufacturing establishments, it will appear from a detailed examination 

that there is no irreconcilable conflict which invalidates one statute be­

cause of applicability of the other. 

In the interpretation or construction of statutes, the primary and 

paramount rule is to ascertain, declare, and give effect to the intention 

of the legislature, as gathered from the provisions enacted, by the 

application of well-settled canons of interpretation, since the ultimate 

function of construction is to ascertain the legislative will. A construction 

adopted should not be such as to defeat the obvious intention of the 

legislature or do violence thereto, wholly or partially, but rather one 

·which would carry such intention into effect. 37 0. J. 504, 508. 

Upon enactment every statute becomes a part of and is to be read 

111 connection with the whole body of the law, and all statutes in pari 

materia should be construed to be in harmony whenever that is possible. 

Frequently, however, an irreconcilable conflict between two statutes 

appears so that it is impossible to avoid a construction which will permit 

harmonizing them. In that event other rules are applied and it is then 
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said one statute 1s impliedly repealed by the other. However, a mere 

difficulty in reconcilability does not support an implied repeal. It must 

first be determined that there is an irreconcilable conflict. 

So far as the provisions under consideration are concerned, they 

were enacted not only by the same legislature which in itself is some indi­

cation of the intent of the legislature that they be harmonized, but in 

the same Act, namely, Amended Senate Bill #287 (117 0. L. 539); and 

while there has been an amendment of each of these statutes since that 

time ( r 19 0. L. 318 and 120 0. L. 63), those provisions under considera­

tion remain the same. 

In the case of In Re Allen, 91 0. S. 315, the rule 1s pronounced 

in the first proposition of the syllabus as follows : 

"Where there is reenacted in an amendatory act prov1s10ns 
of the original statute in the same or substantially the same 
language and the original statute is repealed in compliance with 
Section 16, Article II of the Constitution, such provisions will 
not be considered as repealed and again reenacted, but will be re­
garded as having been continuous and undisturbed by the 
amendatory act." 

Therefore, we may consider for the purposes of determining whether 

or not there is a conflict, that these sections have been continuously in 

operation since their enactment by one Act of the legislature; and the 

presumption against the repeal of statutes by implication is stronger 

where provisions supposed to be in conflict were contained in the same 

act. State, ex rel. Fleisher Engineering & Construction Co. v. State Office 

Building Commission, 123 0. S. 70. 

A situation somewhat analogous to that presented here was before 

the Supreme Court of Ohio in the case of Chesrown v. Bevier, IOI 0. S. 

282. It had been urged that Section 126r4, General Code, enacted April 

28, 1913 ( 103 0. L. 766), with reference to lights and time of displaying 

same, was repealed by Section 12614-3, General Code, enacted March 7, 
1917, ( 107 0. L. 58). Those two sections read as follows: 

Section 12614: 

"vVhoever operates or drives a motor vehicle upon the 
public roads and highways without providing it with sufficient 
brakes to control it at all times and a suitable and adequate bell 
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or other device for signalling, or fails during the period from 
thirty minutes after sunset to thirty minutes before sunrise to dis­
play a red light on the rear thereof and three white lights, two on 
the front and one on the rear thereof, the rays of which rear white 
light shall shine upon and illuminate each and every part of the 
distinctive number borne upon such motor vehicle, the light of 
which front lamps to be visible at least two hundred feet in the 
direction in which such motor vehicle is proceeding, shall be fined 
not more than twenty-five dollars. Provided that motor vehicles 
of the type commonly called motorcycles shall display one white 
light in front to be visible at least two hundred feet in the 
direction in which such motor vehicle is proceeding, and one rear 
combination red and white light, showing reel in the direction 
from which such motor vehicle is proceeding, and such rear light 
and clearly illuminate the distinctive license identification mark 
to be so placed that it will reflect its white light upon and fully 
and clearly illuminate the distinctive license identification mark 
of such motor vehicle." 

Section 12614-3 

"It shall be the duty of every person who operates, drives 
or has upon any public street, avenue, highway or bridge a 
vehicle on wheels, during the time from one hour after sunset to 
one hour before sunrise, to have attached thereto a light or lights 
the rays of which shall be visible at least two hw1dred feet from 
the front and two hundred feet from the rear. Provided, how­
ever, that this section shall not apply to a vehicle designated to be 
propelled by hand or to a vehicle designed principally for the 
transportation of hay or straw while loaded with such commod­
ities. A person violating the provisions of this section shall be 
guilty of a misdemeanor and shall be punished by a fine not 
to exceed twenty-five dollars." 

In its opinion, at page 287, the court said: 

"While it is difficult to reconcile these two provisions, yet 
in view of the fact that a compliance with the provisions of 
Section 12614 by a driver of a motor vehicle complies in all re­
spects with Section 12614-3, and in view of the fact that Section 
126!4 contains certain other seemingly necessary provisions with 
reference to motor vehicles not contained in Section 12614-3, it 
cannot be said that the whole field has been covered by Section 
12614-3. We are, therefore, forced to the conclusion that it was 
not the intention of the legislature by the enactment of Section 
126!4-3 to repeal any of the provisions of Section 12614. * * * 
Section 12614-3 applies to all vehicles, including motor vehicles, 
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and a violation of Section 12614-3, by a driver of a motor 
vehicle, would also be a violation of Section 12614, but a violation 
of Section 126!4 by a driver of a motor vehicle need not neces­
sarily be a violation of Section 12614-3. Since the driver of a 
motor vehicle is not excused by Section 12614-3 from complying 
with Section 12614 and displaying two white lights on the front 
and one red light on the rear from thirty minutes after sunset 
to thirty minutes before sunrise, the error ( in the charge of the 
trial court) in this respect was not prejudicial." 

Likewise, while it may be difficult to reconcile Sections 10o8-2 and 

I 2996, General Code, the analogy to the situation presented in Chesrown 

v. Bevier, supra, would induce these conclusions: 

Section 1008-2 applies to all females, including those between the 

ages of eighteen and twenty-one years employed in the occupations and 

establishments mentioned in Section 12993, General Code, and a violation 

of Section 12996 would also be a violation of Section 1008-z, but a violation 

of Section 1008-2 would not necessarily be a violation of Section 12996. 

There is nothing in Section 12996 which excuses an employer from com­

plying with the provisions of Section 1008-2. 

Although there may be an overlapping of the provisions of these two 

statutes, there is no repugnancy so far as the policy of law is concerned 

in making the same act an offense against two different statutes. 12 0. J. 
226. 

Furthermore, statutes of this kind are strictly penal in nature. They 

prohibit the doing of certain things, namely, the employment of females 

and minors under certain conditions therein specified. They do not in 

any manner amount to a permission _or grant of a right to an employer to 

clo certain things. If that were the situation, it might of course be urged 

that where the state had granted a right or privilege by one statute it 

would. not by another statute impliedly limit that right. Such a situa­

tion is not presented here. 

Nor is it necessary for the purposes of this opinion to define "manu­

facturing establishments" as that term is used in Section 1008-2, General 

Code. Section 12993, General Code, enumerates, a great many places of 

employment which obviously are not "manufacturing establishments" 

under any definition of that term. As to those places of course the pro­

visions in Section 1008-2, General Code, relating to employment in manu-
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focturing establishments have no application. Where, however, a female 

is employed in a manufacturing establishment to which the provisions of 

Section rno8-2, General Code, are applicable, that section prohibits em­

ployment of such person more than forty-five hours in any one week, or 

eight hours in any one day, or on more than six days in any period of seven 

consecutive days regardless of the fact that it would be no violation of 

Section 12996 to employ such person as much as forty-eight hours in one 

week. 

Therefore, in specific answer to your inquiry, you are advised that in 

my opinion the employment of females eighteen to twenty-one years of 

age in a manufacturing establishment for more than forty-five hours in 

any one week, or eight hours in any one day, or on more than six days in 

any period of seven consecutive days is a violation of Section 1008-2 of 

the General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General. 




