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OPINION NO. 71-038 

Syllabus: 

1. In establishing a township cemetery, a board of township 
trustees is not required to comply with a provision of the town­
ship zoning resolution that limits new cemeteries to a mini~um of 
twenty acres. 

2. In acquiring a parcel of land for the establishment of a 
new township cemetery to relocate one that must be vacated, the 
township trustees may act (a) under Sections 517.04 and 517.08, 
Revised Code, without submission of the question of establishment 
to the voters, if otherwise unobligated funds are available from 
the sale of cemetery lots or from the sale of the vacated cemetery 
or from both sources together, or (b) under Sections 517.01 and 
517.04, Revised Code, by submission of the question of the establish­
ment to the voters if tax monies are required to effect the 
acquisition. 

To: Henry E. Shaw, Jr., Delaware County Pros. Atty., Delaware, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, July 26, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion which is as 
follows: 

"Pursuant to proceedings by the United States Army 
Corps of Engineers, presently engaged in the construction 
of the Alum Creek Dam in Delaware County, the existing 
Berlin Township Cemetery has been appropriated for use by 
the Corps of Engineers. The Berlin Township Cemetery is 
presently in use and is appropriately maintained by the 
Board of Township Trustees of Berlin Township. Berlin 
Township, some years ago, enacted a Zoning Ordinance which, 
among other provisions relating to cemeteries, provides 
that newly created cemeteries shall be established on lands 
containing not less than twenty (20) acres. Land for 
relocation of the cemetery is available in Berlin Township 
and my questions therefore are as follows: 

(1) Must the Berlin Township Trustees follow the 
provisions of their Zoning Code and treat this re-location 
of the existing cemetery as a creation of a new cemetery 
and therefore acquire not less than twenty (20) acres? 
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"(2) In any event, is the Board of Township 

Trustees in their acquisition of other lands for re­

location of the cemetery, governed by Section 517.04 

of the Ohio Revised Code requiring the question of 

establishment of the cemetery to be submitted to the 

electorate of the Township?" 


Although the two questions you pose arise from the same facts, 

they must be dealt with separately. 


The first question involves the relationship of township 
zoning. pursuant to Chapter 519, Revised Code, and township cemeter­
ies, as regulated by Chapter 517, Revised Code, 

It appears from your statement that the zoning plan adopted 
in the township requires new cemeteries to be established on a 
parcel of not less than twenty acres. such zoning plan may be 
adopted or amended only after completion of many procedures de­
signed to prevent imprudent or unpopular rules for uses of l~nd 
in the township. Adoption must be preceded by approval of a 
county or regional planning commission (Section 519.07, Revised 
Code): public hearings (Sections 519.06 and 519.00, Revised Code: 
and approval of the electors (Section 519.lJ, R~vised Code). 
Amendments or supplements may be adopted only after notice to those 
affected, public hearings, approval by the county or regional plan­
ning commission and opportunity for referendum (Section SJ9.12, 
Revised Code). Such elaborate safeguards must be accorded the 
greatest possible weight and zoning plan growing from the statu­
tory procedures, accordingly, can be overriden by a board of 
township trustees only in situations where other statutory man­
dates may require it. 

The provisions of the statutes respecting township cemeteries, 
therefore, must be considered in some detail, Chapter 517, supra, 
provides for and regulates such cemeteries with substantial care. 
Section 517.0l, Revised Code; authorizes the board of township 
trustees to acquire lands "as it deems neceosary and proper for 
cemetery purposes" and, if not otherwise obtainable, the land for 
such purpose may be appropriated, so long as no more than ten 
acres are so appropriated. This is as follows: 

"The board of township trustees may accept a 

conveyance of, or purchase. and enclose, improve and 

protect lands in one or more places within the town­

ship as it deems necessary and proper for cemetery 

purposes. If suitable lands cannot be procured by 

contract on reasonable terms, such board may appro­

priate lands therefor, not to exceed ten acres, by 

proceedings in accordance with sections 163.0J to 

163.22, inclusive, of the Revised Code. 


"No lands shall be so appropriated within one 
hundred yards of a dwelling house, or other building." 

An original acquisition for cemetery purposes must be approved by 
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the electorate, pursuant to Section 517.04, Revised Code, as follows: 

"Before a purchase or appropriation of land for 
cemetery purposes is made or a conveyance is accepted, 
except where funds may be available for such purchase 
or appropriation of land for cemetery purposes under 
section 517.08 of the Revised Code, the question of 
the establishment of such cemetery, on the order of 
the board of township trustees or the written appli ­
cation of any six electors of the township, shall be 
submitted to a vote of the electors of such township 
at a regular annual election. Such order or appli ­
cation shall specify as nearly as possible the pro­
posed location of the cemetery, and the estimated 
cost thereof, including enclosing and improving it." 

Additional cemetery land, however, may be obtained by use of funds 
derived from the sale of cemetery lots, as provided in Section 
5J7.08, Revised Code (referred to in Section 517.04, supra), as 
follows: 

"The proceeds arising from the sale of cemetery lots 
under section 517.07 of the Revised Code shall be used in 
improving and embellishing such grounds, except that upon 
unanimous consent of the board of township trustees, such 
proceeds may be used in the purchase or appropriation of 
additional land for cemetery purposes in accordance with 
sections 517.01 and 5~7.13 of the Revised Code: and the 
board of township trustees shall build and maintain proper 
and secure fences around all such cemeteries, to be paid 
for from the township funds." 

Land for expansion of an existing cemetery may be acquired pursuant 
to Section 517.13, Revised Code, as follows: 

"In any township in which there is a cemetery 

owned or partly owned by such township, if in the 

opinion of the board of township trustees, it is 

desirable to add to the area of such cemetery by 

the purchase of additional grounds, and if suitable 

lands cannot be procured by contract on reasonable 

terms, the board may appropriate lands therefor, 

not exceeding five acres, as provided by section 

517.01 of the Revised Code. The restrictions of the 
second paragraph of such section do not apply if any 
person erects a dwelling house or other building 
within one hundred yards of an established cemetery, 
and such additional lands shall be considered a part 
of the original cemetery even though seperated there­
from by a road or highway. 

"For such Pu.rpose the board may expend funds 
as provided in section 517.08 of the Revised Code, 
or the board may levy a tax, not to exceed one half 
of one mill, on the taxable property of the township, 
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for a period not to exceed five years, which tax 
shall be collected as other taxes, and appropriated 
for the purchase or appropriation of such additional 
cemetery grounds which shall become part of the town­
ship cemetery." 

It is apparent from the foregoing that the provision of 
cemetery space for public use is deemed to be a necessary and 
important duty of township trustees, a duty ostensibly equal to 
their duties respecting township zoning. Where zoning provisions 
and other statutory purposes can be read together, without necessary 
inconsistency, both must be given effect. Stary v. Brooklyn, 162 
Ohio St. 120 (1954) (upholding an ordinance limiting the period of 
individual occupancy in a trailer court licensed under state 
statute); Billman v. McPherson, 72 Ohio L. Abs. 232 (1955) (appeal 
dismissed 164 Ohio St. 296 (1955)) (upholding a zoning resolution 
barring trailer parks licensed under state statute). Where the 
two are unavoidably inconsistent, however, the statutory direction 
must prevail. Yorkavitz v. Board of Township Trustees, 166 Ohio 
St. 349 (1957) (upholding a state policy to encourage aviation as 
against a zoning resolution barring airports from the township; 
see, also, Lyndhurst v. Compota, 112 Ohio App. 483 (1960)). 

In the matter presented to me there appears to be no way to 
reconcile the township zoning resolution and the provisions 
respecting cemeteries. The former attempts to forbid a cemetery of 
less than twenty acres and the latter limits appropriation of land 
for township cemetery purposes to a maximum of ten acres (Section 
517.01, supra). In short, the zoning resolution could prevent the 
establishment of a new township cemetery where appropriation of 
land therefor may be required, in spite even of a favorable vote 
thereon by the township electorate, a result that would border on 
the ridiculous. 

I must therefore conclude that township trustees, in estab­
lishing a township cemetery, are not bound by a township zoning 
resolution limiting cemeteries in the township to a minimum of 
twenty acres. In so concluding, however, I venture no opinion 
on other provisions of a zoning resolution that might have some 
effect on township cemeteries. 

Your second question deals with problems connected with the 
development of a new cemetery to replace the one being taken by 
the Corps of Engineers, as to whether or not such development is 
the establishment of a cemetery and, if so, whether or not the 
electorate of the township must give prior approval. 

In a practical sense a new cemetery in this situation would 
be a relocation of the old one. Statutory provision has been made 
for cemetery abandonment and removal of bodies (Section 517.21, 
Revised Code); for the expansion of an existing cemetery into 
adjoining land (Section 517.13, supra); and for the acquisition of 
additional land for cemetery purposes (Section 5J7.08, supra), but 
express provision appears to be lacking to cover relocation of an 
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existing and operative cemetery. Any action therefore must proceed 
under the applicable statutory provisions cited above, in effect, 
under Section 5J7.0l, supra, as an establishment of a cemetery or 
under Section 517.08, supra, as additional land, not constituting 
an expansion. 

Section 517.08, supra, authorizes the establishment of a new 
cemetery with the funds derived from sales of cemetery lots in an 
existing cemetery. This is made clear in Section 5J7.04, supra, 
which exempts cemetery establishment from the prerequisite voter 
approval where money therefor is available from the sale of lots. 
(Acquisition of "additional land" under Section 5J7.08, supra, 
must be differentiated from acquisition of land for expansion under 
Section 5J7.13, supra, because it is clear from the language of 
the latter that the expansion must be on adjoining land.) 

It appears, thus, that voter approval must be obtained for 
establishment of a cemetery if tax monies are required for the land 
acquisition (see Section 5)7.0-5, Revised Code, directing the levy 
of taxes for acquisition where the voters approve establishment), 
but voter approval is not required when sale of cemetery lots yields 
funds adequate for the purchase. 

You have not informed me of the financial resources of the 
township trustees for the acquisition of the needed cemetery land 
nor of the origin of such funds as might be available. Accordingly, 
I cannot advise you further respecting the prerequisites of estab­
lishing a relocated cemetery. Within the general context of the 
statutes, however, I would see no objection to use of the funds 
realized from the appropriation proceedings, as though such funds 
emanated from the sale of lots, subject, of course, to other 
obligations that may be required to be paid from such proceeds. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and you 
are so advised that: 

1. In establishing a township cemetery, a board of township 
trustees is not required to comply with a provision of the township 
zoning resolution that limits new cemeteries to a minimum of twenty 
acres. 

2. In acquiring a parcel of land for the establishment of a 
new township cemetery to relocate one that must be vacated, the 
township trustees must act (a) under Sections 517.04 and 517.08, 
Revised code, without submission of the question of establishment 
to the voters, if otherwise unobligated funds are available from 
the sale of cemetery lots or from the sale of the vacated cemetery 
or from both sources together, or (b) under Sections 517.01 and 
517.04, Revised Code, by submission of the question of the establish­
ment to the voters if tax monies are required to effect the 
acquisition. 




