
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1977 Op. Att’y Gen. No. 77-069 was overruled in part by 
1991 Op. Att’y Gen. No. 91-024. 
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Syllabus: 

OPINION NO. 77-069 

1. R.C. 3323.091 requires that the State Department of 
Education pay to each institution which is operated by or 
under the direction of the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission and 
which has provided special education to handicapped 
children an amount equal to the normal tuition rate 
calculated by R.C. 3317.05 and 3317.08. The Department of 
Education must then deduct that amount from its allocation 
under R.C. Chapter 3317. to each local district. Only if the 
state funds allocated to the district are insufficient to meet 
the amount already paid to institutions operated by or under 
the direction of the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission may the 
Department of Education require additional payments from 
the local district. 

2. The provisions of R.C. 3323.091 apply to all 
handicapped children under the age of twenty-two and not 
just those of compulsory school age. 

3. Under R.C. 3323.091, all educatioal programs for 
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handicapped children placed in institutions operated by or 
under the direction of either the Department of Mental 
Health and Mental Retardation or the Ohio Youth Commis­
sion, including individual educational programs (IEP) as 
defined in R.C. 3323.0l(E), are to be established by the 
departments which operate those institutions according to 
standards adopted by the State Board of Education. 

4. The responsibility for the educational placemant of 
handicapped children rests with the local school districts 
undei- R.C. 3323.04 despite the fact that the child may have 
originally been placed in an institution operated by, or under 
the direction of either the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission prior to 
the effective date of Am. Sub. H.B. No. 455. 

To: Franklin 8. Walter, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Ed1..•cation, Columbus, Ohio 

By: William J, Brown, Attorney General, November 10, 1977 

I have before me your request for an opinion regarding the construction of 
Am. Sub. H.B. No. 455 (eff. 8-27-76) which concerns education for handicapped 
children. Specifically, you have raised the following questions: 

1. Does R,C. 3323.091 require tuition payments by school 
districts for handicapped children in special education 
programs operated by, or under the direction of, either the 
Department of Mental Health and Mental Retardation or the 
Ohio Youth Commission other thar. those conducted through 
special education units approved by the State Department of 
Education? (See also R,C. 3323,0l(B), 3323.02, 3323.09, and 
3323.11). 

2. Does R,C. ~323.091 require tuition payments by school 
districts for all handicapped children under the age of 
twenty-two, or only those of compulsory school age, in 
special education programs operated by, or under the 
direction of, either the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission? 

3. May school districts delegate, and either the Depart­
ment of Mental Health and Mental Retardation or the Ohio 
Youth Commission assume, responsibility for (l) the develop­
ment of Individualized Educational Programs (IEP) as 
defined in R,C. 3323,01, and following the procedures in R.C. 
3323.01, and following the procedures in R.C. 3323,08(8); and 
(2) conducting the annual review of said IEP as required by 
Section 3323.0S(C) for those handicapped children under the 
jurisdiction of either the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission? 

4. What responsibility does a school district have under 
R,C. 3323.04, for the education placement of handicapped 
children who were committed to an institution or other 
agency operated by, or under the direction of, either the 
Department of Mental Health and Mental Retardation or the 
Ohio Youth Commission prior to the enactment of Am. Sub. 
H.B. 455? 

From information you have supplied, it is my understanding that the special 
education units to which you refer in your first question are a method of funding 
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which the State Board of Education had established prior to the enactment of Am. 
Sub. H.B. No. 455. Under that funding procedure, it was necessary for a school 
district to meet standards promulgated by the State Board of Education before it 
became eligible for funds. Previously, neither the Department of Mental Health 
and Mental Retardation nor the Ohio Youth Commission were eligible for special 
unit funding. This entire funding procedure has been affected by R.C. 3323.091 
which provides as follows: 

The department of mental health and mental retarda­
tion and the Ohio youth commission shall establish and 
maintain special education programs for handicapped 
children in institutions under their jurisdiction according to 
standards adopted by the state board of education. The 
superintendent of each institution providing special educa­
tion under this chapter may apply to the state department of 
education for unit funding, which shall bP. paid in accordance 
with divisions (N) and (O} of section 3317.924 [3317 .02.4] of 
the Revised Code. 

On or before the thirtieth day of June of each year, 
the superintendent of each institution that during the school 
year provided special education pursuant to this section shall 
prepare a statement for each handicapped child under 
twenty-two years of age who has received special education. 
The statement shall contain the child's name, the na1,,e of 
the school district in which the child's parents reside, or if 
the parents' whereabouts are unknown, the name of the 
school district from which placement in the institution was 
made. Within sixty days after receipt of such statement, 
the department of education shall: 

(A) Pay to the institution submitting the stat­
ement an amount equal to the normal tuition 
rate as calculated under sections 3317.05 and 
3317.08 of the Revised Code, and deduct the 
same from the amount of state funds, if any, 
allocated under Chapter 3317. of the Revised 
Code, to the school district in which the child's 
parents reside; or 

(B) If the amount of state funds to be allocated 
is insufficient, require the school district in 
which the child's parents reside to pay the 
institution submitting the statement an amount 
equal to the normal tuition rate as calculated 
under such sections. 

Your first question seems to be answered directly by this statutory provisbn. 
The use of the word "shall" in the second paragraph of this section imposes a duty 
upon the superintendent of each institution providing services to handicapped 
children to file an annual statement with the State Department of Education. The 
reference to the unit funding in the first paragraph merely allows the institutions 
operated by or under the direction of the Department of Mental Health and Mental 
Retardation or the Ohio Youth Commission to apply for such funding. It does not 
limit the rest of the statute to only those situations where unit funding has been 
granted. Such a narrow construction of the statute is unwarranted, particularly in 
light of the fact that unit funding previously was not available to those institutions. 
In answer to your first question, then, R.C. 3323.091 requires that the State 
Department of Education pay to each institution which is operated by or under the 
direction of the Department of Mental Health and Mental Retardation or the Ohio 
Youth Commission and which has provided special education to handicapped 
children an amount equal to the normal tuition rate calculated by R.C. 3317.05 and 
3317.08. The Department of Education must then deduct that amount from its 
allocation under R.C. Chapter 3317 to each local district. Only if the state funds 
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allocated to the district are insufficient to meet the amount already paid to 
institutions operated by or under the direction of the Department of Mental Health 
and Mental Retardation or the Ohio Youth Commission may the Department of 
Education require additional payments from the local district. 

Your second question also appears to be directly answered by R.C. 3323.091. 
You ask whether that section requires tuition payments from school districts for all 
handicapped children unt;ier the age of twenty-two, or only those of compulsory 
school age. R.C. 3323.or(A), in part, provides that: "'Handicapped child' means a 
person under twenty-two years of age •••11• R.C. 3321.01 limits "compulsory school 
age" to children between the ages of six and eighteen. Significantly, R.C. 3323.091 
requires that superintendents of institutions which provide services for handicapped 
children file a statement with the state board of education, 11• • • for each 
handicapped child under twenty-two years of age•••11 In light of the statutory 
definition of "handicapped child" in R.C. 3323.0I(A) this redundancy amounts to 
legislative overkill, particularly since several other provisions of Chapter 3323 
specifically apply only to handicapped children of compulsory school age. See, R.C. 
3323.07, 3323.04. I must therefore conclude that the provisions of R.C. 3323.091 
apply to all handicapped children under the age of twenty-two and not just those of 
compulsory school age. 

Your third question also appears to be resolved specifically by R.C. 3323.091. 
The prob1em raised is an apparent conflict between R.C. 3323.08 and R.C. 3323,091. 
R.C. 3323.0S(B) and (C) provide as follows: 

The special education program of each school district 
shall be operated in accordance with a plan submitted to and 
approved by the State Board of Education. Such plan shall: 

(B) Provide for the identification, location, and evaluation 
of all handicapped children, and for the educational place­
ment of all identified handicapped children of compulsory 
school age, and may provide for the educational placement 
of handicapped children at least three years of age: 

(1) Prior notice to assure that before any 
individual psychological evaluations are admini­
stered by a school district, the informed written 
consent of the parent of the child to be tested is 
obtained; 

(2) The use of criteria defined by the state board 
of handicapped children into special prngrams. 

(C) Provide for an individual education program for each 
handicapped child at the time of placement and by the first 
day of December of each subsequent school year and provide 
for annual review of the program. 

An individual education program is defined in R.C. 3323.0l(E) as follows: 

(E) "Individualized education program" means a written 
statement for each handicapped child designed to meet the 
unique needs of a handicapped child, ••• 

The effect of R.C. 3323.08, then, is to require that local districts submit a plan to 
the state board of education which meets the minimum guidelines set forth therein. 
The problem you raise is whether local districts must follow through with that plan 
if the child is in an institution operated by, or under the direction of either the 
Department of Mental Health and Retardation or the Ohio Youth Commission. 
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The first sentence of R.C. 3323.091 provides as follows: 

The Department of Mental Health and Mental Retard­
ation and the Ohio Youth Commission shall establish and 
maintain special education programs for handicapped 
children in institutions under their jurisdiction according to 
standards adopted by the State Board of Education ••• 

It would seem that this section, which specifically concerns itself with handicapped 
children in institutions operated by the Department of Mental Health and Mental 
Retardation and the Ohio Youth Commission, provides the answer to your third 
question. R.C. 3323.08 speaks in general terms as to handicapped children in local 
districts, while R.C. 3323.091 is specific and limited in its operation. One of the 
most elementary rules of statutory construction ·is that a specific statute controls 
over a general one, and that argument is particularly persuasive here since both 
sections were enacted in the same legislative act. Therefore, in answer to your 
third question, it is my opinion that all educational programs for handicapped 
children in institutions operated by the Department of Mental Health and Mental 
Retardation or the Ohio Youth Commission, including individual educational 
programs, are to be established by those departments according to the standards 
adopted by the State Board of Education. However, because the ultimate 
responsibility for educational placement of handicapped children rests with the 
local school boards under R.C. 3323.04, these local districts should be kept advised 
of the programs, and also of the progress, of each child from their district who is in 
that institution. 

Your fourth question concerns responsibility for the educational placement of 
handicapped children who had been placed in an institution operated by, or under 
the direction of the Department of Mental Health and Mental Retardation or the 
Ohio Youth Commission, prior to the enactment of Am. Sub. H.B. No. 455. Under 
R.C. 3323,05, edu~ational placement is to be determined by the local boards of 
education. That section provides, in pertinent part, as follows: 

The [local] board of education shall evaluate the educational 
placement of each handicapped child at least once each 
year. 

If an agency directly affected by a placement decision 
objects to such decision, an independent hearing officer, 
appointed by the school district and the objecting agency .. 
• , shall conduct a hearing to review the placement decision. 

By establishing this quasi-judicial procedure, the General Assembly has indicated 
that placement is a matter of importance to the local districts, the agency in 
whose care the child is to be or has been placed, and the handicapped child himself. 
Since there is no distinction between handicapped children placed in institutions 
prior to· the act, and those thus placed after the act, it is reasonable to assume that 
R.C. 3323.04 applies to both classes. Any other construction would place these 
children in a limbo situation not warranted by any practical or statutory purpose, 
and unfair to all parties concerned. 

Accordingly, in answer to your questions, it is my opinion that: 

1. R.C. 3323.091 requires that the State Department of 
Education pay to each institution which is operated by or 
under the direction of the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission and 
which has provided special education to handicapped 
children an amount equal to the normal tuition rate 
calculated by R.C. 3317.05 and 3317.08. The Department of 
Education must then deduct that amount from its allocation 
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under R.C. Chapter 3317. to each local district. Only if the 
state funds allocated to the district are insufficient to meet 
the amount already paid to institutions operated by or under 
the direction of the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission may the 
Department of Education require additional payments from 
the local district. 

2. The provisions of R.C. 3323.091 apply to all 
handicapped children under the age of twenty-two and not 
just those of compulsory school age. 

3. Under R.C. 3323.091, all educational programs for 
handicapped children placed in institutions operated by or 
under the direction of ei~her the Department ,,f Mental 
Health and Mental Retardation or the Ohio Youth Commis­
sion, including individual educational programs OEP) as 
defined in R.C. 3323.0l(E), are to be established by thP. 
departments which operate those institutions according to 
standards adopted by the State Board of Education. 

4. The responsibility for the educational placement of 
han~;capped children rests with the local sehool district1; 
under R.C. 3323.04 despite the fact that the child may havti 
originally been placed in an institution operated by, or under 
the direction of either the Department of Mental Health and 
Mental Retardation or the Ohio Youth Commission prior to 
the effective date of Am. Sub. H.B. NC',, 455. 
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