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of proPeeding to enforce Polleetion a~ to that part of the tax whiPh the Pompany is 
willing to pay. SinPe the POmpany refuses to pay the amount dC'ducted, it is undoubt­
edly your duty to plaee the claim for this amount in course of C'olleetion in the ordi­
nary manner of claims of this character. 

The situation which you present is similar to that before me in Opinion Xo. 2315, 
dated July 3, 1928, and addressed to the Honorable Herman R. Witter, Director of 
Industrial Relations. In that opinion I held that the Industrial Commission could 
properly accept a check in payment of the undisputed portion of a claim upon a bond 
of a former employe, although the check recited that it was in full payment of all 
claims, where an accompanying letter, signed by the s·ame official who signed the 
check, expressly stated that the acceptance of the check would be without prejudice 
to the rights of either party with reference to other alleged losses. I enclose herewith 
a copy of my former opinion for your information. 

Accordingly, by way of specific answer to your inquiry, I am of the opinion that 
you have the authority to accept the payment of a lesser amount than that due from 
a dealer in motor vehicle fuel for the tax upon such fuel sold du~ing the preceding cal­
endar month where such payment is without predjudice to the right of the State to 
proceed to collect the balance due. 

2880. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURl\'ER, 

Attorney General. 

TRANSPORTATION OF PUPILS TO HIGH SCHOOL-AUTHORITY OF 
COUNTY BOARD OF EDUCATIO.:\' DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
A county board of education cannot lawfully pay parents, from the general fund of 

the county, for transporting their children to a high school, and hat•e the same charged to 
the local district by authority of Section 7610-1, General Code, unless the county board had, 
prior-to the furnishing of said transportation, deemed and declared the transportation to be 
adz•isable and practicable, or zmle.~s the local board desires to pay .for such transportation 
and is 'llllable on account nf lack of funds to do so. 

CoLUMBUS, Omo, Xovcmbcr 14, 1928. 

HoN FnANK F. CoPE, Prosecuting Attorney, Carrollton, Ohio. 
DEAH Sm:-This will acknowledge receipt of your communic.ation, which reads 

a~ follows: 

."No provisiOn having been made by the Board of Education of Rose 
Township, Carroll County, for maintaining a high school within four miles of 
the residence of J. W. S., or providing room and board or transportation of the 
children of J. W. S. to any legally constituted high school, the pupils were 
transported by parents during the years of 1926-27 and 1927-28. 

:\Ir. S. uow seeks io collect from the Rose Township Board of Education 
8178.25 for such services. The board has refused and failed to pay the amount 
above demanded and :\Ir. S. has now made demand upon the County Board 
of Education for this amount. 
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Can the County Board of Edm·ation le11ally vote the funds of RoFe 
Township Rural Board of Edueation for this transportation and pay the 
amount to the claimant as provided in SeC'tion 7610, G. C., provided the 
local board fails to provide transportation or pay for oame? 

During the time in question Rose Township Board of Education was not 
sharing in the state equalization fund, and have no money appropriated for 
the r-ayment of high school transportation." 

Section 7749-1, General Code, reads as follows: 

"The board of education of any district, except as provided in Section 
7749, may provide transportation to a high school within or without the 
school district; but in no case shall such board of education be required to 
provide high school tran~portation, except as follows: If the transportation 
of a child to a high school by a district of a county school district is deemed 
and declared by the county board of education advimble and practicable, the 
board of education of the district in which the child re~ides shall furnish such 
transportation." 

Section 7610-1, General Code, reads as follows: 

"If the board of education in a district under the supervision of the coun­
ty board of education fails to provide sufficient school privileges for all the youth 
of school age in the district, * * * the county board of education of the 
county to which such district belongs, upon being advised and satisfied there­
of, shall perform any and all such duties or acts, in the same manner as the 
board of education by this title is authorized to perform them. * * * 

All salaries and other money so paid by the county board of education, 
or by the probate court, or by the court of common pleas, shall be paid out 
of the county trea~ury from the general fund on vouchers signed by the presi­
dent of the county board of education, or by the judge of the probate court, 
or by the judge of the court of common pleas, as the case may be, but 
they shall be a charge against the school district for which the money was 
paid. The amount so paid shall be retained by the county auditor from the 
proper funds due to such school district, at the time of making the semi-annual 
distribution of taxes." 

If the Board of Education of Rose Township School District, during the school 
years of 1926-27 and 1927-28, was under a legal duty to provide transportation for 
the pupils in question and failed to do so and the parents transported the pupils, there 
would exist a. lawful claim against the board in favor of the parents for the reasonable 
value of such transportation. This wa.~ held under a similar former law in the case 
of SomnU!rs vs. Putnam County Board of Education, et al., 113 0. H. 177, the 4th branch 
of the syllabus of which case reads as follows: 

"A parent who resides more than four miles from any high school in a 
rural school district who is compelled to transport his children of compulsory 
school age who have finished the ordinary grade school curriculum to a high 
school more than four miles from his residence by reason of the refusal of the 
local board of education and the county board of education either to provide 
work in high school branches at some school within four miles of the children's 
residence, or to transport the children to and from a high school, may recover 
in an action at law for such transportation." 
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If a valid claim for transportation exists against the board and the board fail~ to 
pay it, the County Board of Education should, by virtue of the provisions of Section 
7610-1, supra, pay the claim from the general fund in the county treasury and charge 
the same to the local district. The question to be determined, therefore, in the present 
case, is whether or not Rose Township Rural School District was, at the time the trans­
portation was furnished, legally bound to provide such transportation. 

It will be observed from the provisions of Section 7749-1, supra, that a District 
Board of Education, except as provided in Section 7749, General Code, which has to 
do with districts in which the elementary schools are centralized and transportation 
furnishe::l thereto, may provide transportation to a high school either within or without 
the district, if it chooses to do so, but in no case is it required to do so unless the County 
Board of Education deems and declares such transportation to be advisable and prac­
ticable. 

In Opinion No. 2463, rendered under date of August 20, 1928, addressed to the 
Prosecuting Attorney of Morgan County, it was held that the declaration of a County 
Board of Education, deeming it advisable and practicable for a District Board of Edu­
cation to furnish transportation for high school pupils, must be made before the trans­
portation is furnished in order to fix an obligation on the board to furnish it, because 
the local board has a right to determine, if required to furnish transportation at all, 
whether it will furnish the transportation itself or whether it will permit the pupils 
to be transported by the parents and pay them for such transportation. 

This reasoning is supported by the holding of the Supreme Court in the case of 
Board of Education of Swan Township vs. Cox, 117 0. S. 406, 159 N. E. 479. In that 
case the question arose as to the right of the parent to recover for transporting his 
children to a high school during the school year 1924-25, prior to the repeal of former 
Section 7764-1, General Code. The syllabus of that case reads as follows: 

"1. By virtue of Section 7764-1, General Code, enacted in 1921, and 
prior to its repeal July 10, 1925, a duty devolved upon either the local board 
of education or the county board of education to provide work in high school 
branches at some school within four miles of the residence of children of com­
pulsory school age who have finished the ordinary grade school curriculum, 
if such children live more than four miles from a high school, or such boards 
may at their election provide transportation for such children to a high school, 
or provide board and lodging for such children near a high school. · 

2. In order that such boards of education may have a choice of means 
of discharging the duties imposed upon them, it is the duty of such children 
or their parents to communicate to such boards the fact of readiness for high 
school work and the further fact of residence more than four miles from a 
high school, in order that the board may have an opportunity to take official 
action i~ exercising such choice of means and to make provision therefor." 

In the course of the opinion Chief Justice Marshall, in referring to former Section 
7764-1, General Code, said: 

"By former decisions of this court interpreting this and other related 
sections it is declared that a board of education has a choice of means, viz., 
that the board may either provide the high school instruction ";ithin a distance 
of four miles from the residence, or provide transportation, or provide board 
and lodging to the pupils near the high school. State ex rel. Masters vs. 
Beamer, 109 0. S. 133; Sommers vs. Putnam, County Board of Education, 
113 0. S. 177. The statute does not in terms require that any formal request 
or demand be made upon the board but it must be apparent that there could 
be no opportunity to the school board to exercise a choice of means unless the 
matter were brought to the attention of the board by request or demand." 
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Likewise, under circumstances such as we have here under consideration, if a 
county board of education deems and declares transportation of high school pupils 
to be advisable and practicable in a district of the county school district, and thus 
imposes upon the district board the duty of furnishing that transportation, the local 
board should have the opportunity of exercising its choice of means of furnishing that 
transportation, and for that reason the determination of the county board must be 
made before the duty attaches. 

In said Opinion Xo. 2463, supra, it was held: 

''1. A county board of education is without authority to order payment 
of the reasonable value of the cost of transportation of pupils to high school 
where no obligation rested on the local board of education to provide such 
transportation at the time the transportation was furnished. 

2. Xo obligation rests on a local board of education in districts other 
than rural districts, which maintain high schools and in which the el_ementary 
schools are centralized and the transportation of pupils provided for, to pro­
vide transportation for resident pupils who attend high school unless the local 
board chooses to furnish such transportation, or unless the county board of 
education deems and declares such transportation to be advisable and prac­
ticable. 

3. A county board of education may not pass a resolution deeming and 
declaring transportation of high school pupils in a district of the county dis­
trict to be practicable and advisable, obligating the local district to pay par­
ents for transporting their own children to high school during a period prior 
to the date of said resolution. 

4. The resolution of the county board of education deeming and de­
claring the transportation of high school pupils in a district of the county 
school district to be advisable and practicable is not and cannot be so framed 
as to make the same retroactive." 

Since the repeal of Section 7764-1, General Code, hoards of education are not 
required to provide work in high school branches at some school within four miles of 
the residence of each child entitled thereto or .furnish transportation to such a school 
unless required to do so by the county board of education in districts other than those 
in which the elementary schooL~ have been centralized and transportation furnished 
thereto, but if a high school is maintained by the board, it must either furnish trans­
portation to those pupils who live more than four miles therefrom or pay the tuition 
of pupils who attend a nearer high school. 

You do not state in your communication whether the Board of Education of Rose 
Township Rural School District maintains a high school or not, or whether the county 
board of education had deemed and declared high school transportation in the said 
district to be advisable and practicable prior to the time the transportation was fur­
nished for which it is now sought to receive compensation. In any case, I have no 
doubt that the local board might even at this time, if it saw fit, pay for the transpor­
tation, and if it should determine that the transportation should be paid for and did 
not have the means of meeting the claim at this time,· the county board of education 
could lawfully pay the claim from the county treasury and charge the same to the 
local district, but there could not at this time be imposed upon the local board such 
an obligation for said transportation as would merit the county board paying for the 
same from the county treasury and charging it back to the local board, unless the 
county board had, prior to the furnishing of the transportation, deemed and declared 
such transportation to be advisable and practicable. 
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In specific answer to your question, therefore, I am of the opinion that unless the 
County Board of Carroll County School District, prior to the furnishing of the trans­
portation for which it is now sought to collect, had deemed and declared such trans­
portation to be advisable and practicable, or unless the county board at this time 
desires to pay said claim, the county board ran not lawfully pay the same from the 
county treasury and charge it back to the local district. 

2881. 

Respectfully, 
EDWARD c. TCRNER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF HIGHLAND COU~TY-814,041.73. 

CoLUMBus, OHio, November 14, 1928. 

Industrial Commission of Ohio; Columbus, Ohio. 

2882. 

APPROVAL, BONDS OF THE VILLAGE OF GROVER, JEFFEHSON 
COUNTY -$43,564.60. 

CoLUMBus, Omo, Kovcmber 14, 1928. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

2883. 

APPHOVAL, FIXAL RESOLUTIONS ON ROAD lMPHOVE:\lEXTS IN WOOD 
COUNTY. 

Coix~mcs, OHIO, Xovembcr 14, 1928. 

lioN. HARHY J. KmK, Director of llighu·ays, Columbus, Ohio. 


