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BAND UNIFORMS-PUPILS PLAYING IN SCHOOL BAND­
ACTIVITY FUNDS-NECESSARY APPARATUS-EQUIPMENT 
-BOARDS OF EDUCATION-NO AUTHORITY TO PURCHASE 
SUCH EQUIRMENT FROM FUNDS RAISED BY TAXATION. 

SYLLABUS: 

Boards of education are without authority to purchase from funds raised by 
taxation, band uniforms for the use of pupils playing in the school band. 

Columbus, Ohio, June 2, 1954 

Hon. Morris 0. Gibby, Prosecuting Attorney 

Harrison County, Cadiz, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter requesting my-opinion and reading as 

follows: 

"The following question has come up. One of the public 
schools in our county desires to purchase band uniforms and 
equipment for its pupils, to be used in a school band, the school 
band being part of the school functions. V.,Tould the school board 
be making a legal expenditure of its moneys if it so spent on 
such an expenditure ?" 
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The extent to which public schools, formerly devoted strictly to the 

fundamentals, have been extended to include training in related subjects 

and in activities which are clearly extra-curricular, is shown by the pro­

visions of Section 3313.53, Revised Code, which after authorizing schools 

for manual training and other practical arts contains the following pro­

vision: 

"Such board may pay from the public school funds, as other 
school expenses are paid, the expenses of establishing and main­
taining such departments and schools and of directing, super­
vising, and coaching the pupil-activity progranis in niusic, lan­
guage, arts, speech, government, athletics, and any others directly 
related to the curriculum." (Emphasis added.) 

I direct attention also to Section 3313.37, Revised Code, which reads 

as follows : 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair,, and furnish 
the necessary school houses, purchase or lease sites_ therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used 
as playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or without the district, and .provide the necessary appa­
ratus and make all other necessary provisions for the schools 
under its control." (Emphasis added.) 

The essence of the question which you present would seem to be 

whether the uniforms for a school band are to be considered as "necessary 

apparatus" or whether they could be included within the phrase, "all 

other necessary provisions." 

We begin, of course, with the fundamental propos1tlon that was 

expressed in State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465: 

"Boards of education, and other similar governmental bodies, 
are limited in the exercise of their powers to such as are clearly 
and distinctly granted. ( State, ex rel. Locher, Pros. Atty. v. 
Menning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.)" 

However, it is also well settled that a board has also much implied 

powers as are necessary to carry into effect the powers specifically granted. 

Let it be noted that the only thing expressly authorized by the above 

quoted statute relative to the "pupil activities," is to provide for "direct­

ing, supervising and coaching." 
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In the case of Board of Education v. Ferguson, 68 Oh. App., 514, 

one of the questions presented was whether a board of education which 

had organized open air schools for children found to be susceptible to 

tuberculosis, had the authority to provide such pupils with sleeping gar­

ments to protect them against the cold in the open air schools. It was 

held that the board was without authority under the law to provide such 

sleeping garments, as stated in the head note pertaining to that subject, 

reading as follows : 

"The provisions of ,Section 7620, General Code relate to the 
physical properties constituting schools and not to those persons 
who attend them, and do not authorize a board of education to 
provide special care, attention and treatment for those pupils who 
are diseased or are susceptible to disease. The term 'apparatus' 
as used in this section is not broad enough to include the purchase 
of special sleeping garments." 

Section 7620, General Code, then in force, was substantially the same 

as Section 3313.37, Revised iCode, above quoted. In discussing the 

meaning of "apparatus" the court indicated that the term could only 

include such materials, implements or utensils as are appropriate for 

teaching and illustrating the particular subjects for which the board was 

authorized to provide. As to "all other necessary provisions," the court 

said that that tem1 referred to the "physical properties constituting schools, 

and not to those persons who attend the schools." In other words to 

the lands, buildings and furnishings. 

In Opinion No. 3546, Opinions of the Attorney General for 1938, 

page 2556, it was held: 

"A board of education has authority to adopt the teaching of 
instrumental music, as a graded course of study in its schools, 
and to furnish to its pupils the instruments necessary for use in 
such instrumental course of study. If a board of education adopts 
instrumental music as a graded course of study in the schools, 
it has authority to accept as a gift, the band instruments from a 
band association for the use of the pupils and thereafter purchase 
all musical instruments and supplies for the pupils at the cost of 
the board of education. The board may also provide for practic­
ing and playing in the school band as part of the work of such 
instrumental musical course." (Emphasis added.) 

A similar holding is found in Opinion No. 1495, Opinions of the 

Attorney General for 1930, page 216. The question presented there was 
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whether the board could purchase the instruments which were essential 

to a successful school band or orchestra. In the course of the opinion, 

it was said: 

"It must be conceded that there is no express authority for 
a board of education to .purchase instruments for the teaching 
of instrumental music. In my opinion, however, the power to 
prescribe a course of study in instrumental music carries with it 
the power to provide the means to carry the power into effect." 

In Opinion No. 3293, Opinions of the Attorney General for 1948, 

page 279, the question of the power of the board of education to purchase 

football uniforms and other accessories was presented. It was held: 

"Where a board of education establishes football practice 
and playing among the students in its school, as a part of its 
physical education program, and permits the organization of 
groups or teams for that purpose, it may not lawfully use public 
funds to purchase such items of equipment as helmets, shoulder 
pads and uniforms to be worn by the students participating." 

In the course of that opinion reference was made to the ruling m 

the case of Board of Education v. Ferguson, supra, and it was said: 

"It seems to me that this ruling against the use of school 
funds to pay for sleeping garments for the children in open air 
schools, must be applied to those accessories mentioned in your 
letter which are commonly worn by football players. It may be 
strongly urged that football is a rough game and that it is hard 
on the bodies and clothing of the players. But that does not in 
my opinion make these protective articles of wearing apparel a 
part of the 'apparatus' incident to the prescribed course of phys­
ical training. If these articles are to be purchased, cleated shoes 
and sweaters are equally permissible. If we sanction this ex­
penditure of public school funds for playing clothes for the boys 
who desire to play football, I can see no escape from the con­
clusion that the school board should also furnish baseball suits 
and shoes for those engaging in baseball, and sweaters, shorts 
and tennis shoes for the girls who get their physical education 
course through tennis, hockey or badminton." 

It was further said : 

"It is by no means easy to draw a distinction between those 
things which are a necessary part of the 'apparatus' or furnish­
ings of a school and those which are for the personal benefit or 
comfort of pupils while engaging in the various school activities. 
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In the instances which I have cited, where purchases were sanc­
tioned, the articles in question were directly a part of the equip­
ment necessary to the conduct of the activities which the law 
contemplated. The purchase of musical instruments such as 
pianos and band instruments was certainly necessary if the school 
was to offer a course in instrumental music. The purchase of 
machines and tools would clearly be a part of the equipment of a 
school of mechanical arts. But it would be hard to justify the 
purchase of uniforms for the band or overalls for the shop stu­
dents as being part of the 'apparatus' necessary for the conduct 
of these schools." 

I concur in the reasoning contained m that opinion, as applying to 

the question which you present. 

I do not underestimate the value of good music in a school, or that 

a well trained school band playing or marching contributes greatly to 

the morale of the entire student body. I recognize that year by year 

such organizations, along with highly skilled athletic teams have become 

very important adjuncts to our schools and colleges. In many cases par­

ticipants in the competitive sports, as well as members of the band, are 

provided with playing suits, uniforms and other equipment by "activity 

funds," produced by the students, with the cooperation of the school 

management. But I cannot bring myself to see that these things can be 

brought within any reasonable concept of "necessary apparatus" for the 

conduct of the public schools. Hence, their purchase from school funds 

appears to be sanctioned neither by any express or implied power. 

Your letter mentions "band uniforms and equipment." Since you 

do not mention "band instruments," I have assumed that "equipment" 

must be intended to cover any other articles that may accompany or form 

a part of the uniforms. 

It is accordingly my opionion and you are advised that boards of 

education are without authority to purchase, from funds raised by tax­

ation, band uniforms for the use of pupils playing in the school band. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




