
OPINION NO. 73-001 

Syllabus: 

Where the sale of a l'lotor vehicle is conswnMate~ nrior to the 
effective date of the county perrdssive 1•se tax act, R.C. 57-11.021, 
and where the certificate of title to t'1e r.,otor vehicle is not 
delivered to the clerk of the comon nleas court for transfer until 
after that date, the county perr.,.issive use tax does not apply. 

To: Richard E. Bridwell, Muskingum County Pros. Atty., Zanesville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 9, 1973 

itour request for rr,.y or,inion asks thf? following "uestion ~ 

Is the sale of a motor vehicle or si~ilar 

iteM subject to the Sales Tax, which s~le is con­

summated nrior to the effective aate of said Sales 

Tax, but the Certificate of Title for the itel'I 

soln is not delivered to the Clerk of. t~e CoJ"!Mon 

Pleas Court for transfer until after the effective 

date of the ~ales Tax. 


Fron, the materials su}',J'litted with vour reouest, it appears that 
vou are concerned with the perrlissive sales and use taxes which the 
counties J"\AY le,,y in addition to those alreacy levierl by the state. 
These "riggy ha.ck" county sales and use taxes are prc,rided for in 
R.C. 5739.021 and 5741.021. Alrlendments to both of these ~ections, 
which became effective on ,•av 1, 1970 (133 Ohio Laws, 2695-2703),
greatly linit the right of a countl' to tax motor vehicles and similar 
items. R.C. 5739.021, as aJ'lended, provides in µertinent nart: 

For the purpose of providing additional general 

revenues for the county and paying the expenses of 

adroinistering such levy, any county J'lav levy a tax 

at the rate of one-half of one pP.r cent in aoaition 

to that imposed by section 573~.02 of the Revised 
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Code u~on every retail sale, excent sales of ~otor 
vehicles, i'lac'le in the count•,,* 


(!::mnhasis il"dicates ne,~ !"aterial. ) 


~d !t.C. 57Al.02l, as a"'en~e<", !'ltate!'3 ir, .,art: 

For thP. !"Urnose of ,...,rovic1in~ a,~t'litional gP.neral 

revenues f.or the countv and Pavina the exoenses of 

administering such levy, any county which lP.vies P. 


tax ,...,ursuant to section 5739~021 of the Revisea Code 

shall levy a tax at the same rate levier "'Ursuant 

to section 5739,021 of the Revise~ r.o~e on the storaqP, 
user or other cons,unr,tion in the countv of f!'lntor ­
vehicles ~cquiret'I on or after the effective t'late' of 
this act by a transaction subiect to tSe bx il"'nosec'\ 
b section 5739.02 of the ~evised Code and, in""aiidition 
to· t at irnnose y section . •O of the ~evisec'! Code, 
on the storage, ~se, or other consumrtion in the countv 
of tangible personal nroperty which is subject to the ., 
tax levied by this state as provided in section 57~1.02 
of the Revised Code.*** (Ern"hasis indicates new 
~aterial.) · 

Consequently, a county nay no longer le,,y a "piggy hack" tax 
on the sale of motor vehicles. The county may, however, levy a 
"piggy back" use tax on r.1otor vehicles stored or usea in the county
if the transaction is subject to the state use tax un~er ~.c. 5741.b2. · 
The two resolutions adopted hv your board of count•, c01T1issioners on 
February 10, 1971, are consistent with these recent af!'lenAments. 

If a Motor vehicle or any other sil".ilar iter, is nurchaset'I in 

one county in Ohio, ana. the state sales tA.:ir "ai,, thereon, the sub­

seauent storage of that motor vehicle or other sil"ilar iten ~v the 

purchaser in any of the other counties of Ohio, would not give rise 

to the state use tax liahility, because of the specific exemption in 

R.C, 5741.02. In pertinent part, that Rection provi~es: 


(C) The tax does not anplv to the storage, use, or 

consumption in this state of the following described 

tangible ~ersonal ~ror,erty, nor to the storaoe, use, or 

consumntion in this state of tangible perRonal. nronerty

purchased under the following describe<". circw,,stances: 


(1) t'rhen the sale of nroperty in this state is subject 
to the excise tax i~nosed by section ~73~.nl to 5739,31, 
inclusive, of the Revised Code, provi~en said tax has been 
paid: 

* * * * * * * * * (F.mnhasis adned,) 

Thus, if a motor vehicle or any sir.1ilar ite~ is nurchaRed in 
Ohio, and the state's sales tax is naia thereon, the gu~sequent storage 
or use of the vehicle in any county in Ohio woulc'I not be suhject to 
state or county use taxation. ~ee, generally, Ot>inion ~·o. 69-lOf;, 
On~.nions of the Attornev General for 1~69. 

There will, however, be instances in which the county use tax 
will apr,ly to motor vehicles, for example, where no state sales 
tax has been pain on the vehicle. Your ("IUestion is whether the 
incidence of such tax occurs upon consummation of the sale of the 
motor vehicle, or at the tire the huver requests the iRsuance of a 
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new certificate of title, pursuant to the provisions of R.C, C~arter 
4505. The practical inportance of this ouestion sters fro~ the fact 
that sor.e nurchasers acauired their vehicles before the effective 
~ate of the "niqqy back .... use tax in your count?, but apµliec'I. for new 
certificates of title after that date. 

As I noted recently in another context (Opinion "o, 72-044, 
Opinions of the Attorney ~eneral for 1972) therP. has heen some un­
certainty as to the exact point of tir.,e at which, un~er the r,rovieions 
of R.C. Chapter 4505, the title to a Motor vehicle passes from the 
seller to the buyer. o:,Mpare Casualty Co, v,Gall,15 Ohio ~t. 2~ 261 
(1968), with CoMrnercial r.redit ~orp. v. ~nttMe°yer, 176 Ohio St. 1 
(1964). !'lut here, as In Opinion r!o, 72-M4, supra, it is unnecessary 
to deal wtth that issue, for vo11r nuestion assur,es that a sale has 
been consumated bv the assign!"!E!nt o:F the seller's certificate of 
title and the aeliverv of the ~otor vehicle to the purchaser. ~.c. 
1302,42 (~): CornJ!lercial Credit Corn~ v. ~chrever, 12~ Ohio ~t. 56R 
(1929): u.~. v. fi!rns, 395 r. 2a 943, 941 (f.A6, 1958), O,,inions of 
the .Attornev Generartor J.%3, ".1'.'he only au~stion is ;,,hether the 
county's use tax falls aue at, or before, consu11U11ation of the sale, 
or whether it falls ~ue only uron the huvAr's an"lic~tion for issuance 
of a new title. 

Unr.'!Ar !l.C. 5741.021, the county use tax a:r,plies to the use, 
etc., of "motor vehicles acauired on or after the effective elate of 
this act***·" I understand that the meaning of the tern "acauired,. 
is questioned, because of R.C. 4505,04, which reacs as follows: 

"No person ac~uiring a 1110tor vehicle frol'I the 

owner t'iereof, whe her such fflomer Ia a nanufacturer, 

ill'lporter, dealer, or otherwise, sha.11 aCCTI1ire any

risht, title, claim, or interest in or to sala l'lotor 

ve lcie until such person bas ha~ Issue~ to him~. 

certificate o! title ~o PO+f i,iOtmr yelJicJe~ or rJelivered 
to hin a nanu acturer a or mt>Orter s certificate for 

it: nor shall any waiver or estonnel or,erate .in favor 

of such y,erson aaainst a ner~on having }')()&session 

of such certifici-te of title, or f".al'Ufacturer's or 

imnorter's certificate for said 11\0tor vehicle, tor a 

valuable consideration. {EII\Ph&ais added.) 


The argWl\ent can be Ma~e that, uncler ~.c. ~sos.n4, the i,uver does not 
"acquire" the MOtor vehicle for purposes of !?.C. 57~1.021, until he 
acquires the legal tit:.le to that ,rehicle. However, the legislaturP­
clearlv meant to imnoae the tax when the buver acauirea pessession, 
not legal title. ~.c. 57~1.0l (D) states that "'(p)urchase 1 ~eans 
accruired. for a consideration, whether such acauisition was effected hv 
a transfer of title, or of ~ossession, or of both,***," And ~.c. 
5741.04 r~uirea the seller to collect or charge the use tax, at or 
~rior to the tir,e of delivery of nos1esaion, as follows'. 

Every seller engaged in the business of 

selling t~ngible personal pro!)erty in this 

state for storage, use, or other consUJ!IT)tion

in this state, to which section 5741.02 of 

the Revised Code a!=)!)lies, or which is subject 

to a tax levie~. nursuant to section 57.11. n21 

of the Revised Code, shall, and anv nther seller 

who is authorized bv rule or re~ulation of the 

tax COfllll'liSBioner to.do SO !'lay, collect frol" the 

consumer the full and exact amount of the tax 
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paylible on each such storaC'!e, uffe, or consuMtion, 

in the r,,anner and at the tiMes provir.'ed as follows~ 


(1') If the !'rice is, at or nrinr to thP. r1,.u,,e,..,, 

of nossession of the thin'! sold to the consul!'ler., .,air' 

in currency nasser1 fror, han?I to hani5 f;y the consuJ"'er., 

or his agent, to the seller, or his agant, t!ie seller 

or his ag~nt ~hall collect the tax anr at thP. ,aJl'e 

ti!'le as the ~rice: 


(B) If the nrice is otherwise nai~ or to be ~aid, 

the seller or his a~ent shall, at or nrior to the 

deliverv of nossession of the thlncz :c1o!A to the con·­

sur.1er, charc;!'e the tax Irroser1 by, or Dttrsuant to 

section 5741.02 or 5741.021 of the nevise~ Co~e to 

tlte account of the .consUJT1er, uhich i\11\0unt ahall he 

collected by the seller fJ;"ol'I the consu,..er in ~~<'lition 

to the nrice. ~uch tra.~saction shall be re~orte~ on 

and the.al"\Ount of tax a~plicahle thereto shall be 

renitted uith the return for the neriocl in which tht=! 

same occurred, an~ the ar,ount of the tax shall becoMe 

a legal charge in favor of. the seller and a~ainst 

the consumer. (r,~~hasis ~~ne~.) 


I can FJee no rP.ason why this lanqua<'!e would not annlv to the salP. of 

notor vehicles. Since the seller Must cnllect er char(Je the ta:ir s.t 

or N!{ore the ti~e of delivery of ~ossession, it foll~~s th8t the 

incidence of ta~ation arises at th~t ti~e, rather than at the later 

time of the huyer' s ar,plication for a certificate of titlP.. ot~er··· 

wi::ie, the seller in (!UP.Btion wnulr. 'have been re,..uirer tn collect a 

tax which May or May not h~,ffl been ~ue, ~eren~inn on the ~P.lav hefore 

the buyer a~rlien for a certificate of title. Auch a construction 

of the statute is unreasonable, an~ shoulr. he e.voiner.l. I conclude 

that, in the fact situation your auestion presents, the sale coes 

not result in liability for the county use tax, because the buyer

acquired possession of the motor vehicle prior to the effective 

date of that tax. 


The foregoing conclusion is not inconsistent \·•ith R.~. "505.0~, 
which refers to the J:.uyer's acquisition of leqal t:!.tle to the l'lotor 
vehicle, because the incin.ence of the use tax arbes unon the buyer's
aequisition of mere possession of the vehicle, rather than leCTal title. 
Cf. Opinion no. 72-044, suDra, and Opinion 1·To. 70.-092, Oninions of the 
Attorney General for 1970:--­

In scecific answer to your cruestion it is ~Y n!')inion, and you are 
so ad.vised that, where the sale of a motor vehicle is conswnmated. 
nrior to the effective date of the countv ~ernissive use tax act, 
R.C. 5741.021, and where the certific~te· of title to the motor vehicle 
is not delivered to the clerJt of the coY'll'lon Pleas court for transf.er 
until after that date, the county pernissive.use tax does not apply. 
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