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OPINION NO. 70-098 

Syllabus: 

When an adjudged incompetent, other than a ward of the 
state, who is receiving aid for disabled payments, is sent 
to a convalescent home in a county other than the one in 
which he resides or was adjudged incompetent, his burial 
expenses shall be paid by the municipality or township in 
which he had his legal residence at the time of death. 

To: Robert D. Webb, Ashtabula County Pros. Atty., Jefferson, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 30, 1970 

I have before me your request for my opinion on the 
following auestion: 

When an adjudged incompetent, other than a ward of the 
state, who is receiving aid for the disabled payments, is sent 
to a convalescent home in a different county than his residence, 
and different county than where he was adjudged an incompetent, 
who pays the burial expenses when he dies? 

Sections 5105.15 and 5105.16, Revised Code, make provision 
for the state to pay the burial expenses of one receiving aid 
for the aged payments. No comparable provision, however, was 
included in Chapter 5106 of the Revised Code and the inference 
may be drawn that the legislature, by expressly omitting burial 
provisions from this chapter, did not intend the state to pay 
the burial expenses of these recipients. 

Section 5121.11, Revised Code, provides in pertinent part: 

"The state shall bear the expense of the 
burial of an indigent inmate who dies in a state 
hospital for the mentally ill, feeble-minded, or 
epileptic, or in a penal, reformatory, or cor­
rectional institution, if the body is not claimed 
for interment at the expense of friends or rel­
atives, or is not delivered for anatomocal pur­
poses or for the study of embalming in accordance 
with section 1713.34 of the Revised Code." 

One sent to a convalescent home is, however, no longer an 
inmate of a state institution. Furthermore, one of the specific 
requirements for eligibility for aid under Chapter 5106, supra, 
is that the recipient "Li/snot an inmate of a__p_ublic institu­
tion, other than a medical institution" and "Li/snot a patient 
in a public or private hospital** *as a result of** *mental 
illness." Section 5106.02, Revised Code. Therefore, recipients 
of aid to disabled persons would necessarily be excluded from 
the operation of Section 5121.11, supra, and thus ineligible for 
state monies for burial expenses under that provision. 
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Section 5113.15, Revised Code, provides for the bu~ial 
of dead in certain cases and was designed to cover those 
situations not otherwise provided for in the Revised Code. 
That section reads: 

"When the body of a dead person is found 
in a township or municipal corporation, and 
such person was not an inmate of a penal, re­
formatory, benevolent, or charitable institution 
in this state, and such body is not claimed by 
any person for private interment at his own ex­
pense, or delivered for the purpose of medical 
or surgical study or dissection in accordance 
with section 1713.34 of the Revised Code, it 
shall be disposed of as follows: 

"(A) If such person was a legal resident 
of the county, the proper officers of the town­
ship or municipal corporation in which his body 
was found shall cause it to be buried at the ex­
pense of the township or municipal corporation 
in which he had a legal residence at the time of 
his death. 

"(B) If such person had a legal residence 
in any other county of the state at the time of 
his death, the superintendent of the county home 
of the county in which such body was found shall 
cause it to be buried at the expense of the town­
ship or municipal corporation in which he had a 
legal residence at the time of his death. 

"(C) If such person had no legal residence 
in the state, or his legal residence is unknown, 
such superintendent shall cause him to be buried 
at the expense of the county. 

"Such official shall provide, at the grave 
of such person, a stone or concrete marker on 
which his name and age, if known, and the date 
of his death shall be inscribed." 

Thus, an indigent who dies and does not come within the 
provisions of Sections 5121.11 or 5105.16, supra, would be in­
cluded in the provisions of Section 5113.15, supra. It now 
must be determined which county is the legal residence of such 
indigent. 

If the indigent was receiving aid to disabled payments, 
he necessarily made application through Section 5105.05, Re­
vised Code. That section provides in part: 

"An applicant with legal residence in 

this state who is living in a public or pri ­

vate institution or in a home subject to li ­

censing by the department of public welfare 

or the department of mental hygiene and cor­

rection shall be considered as residing in the 

county in which he lived prior to his entrance 

into such institution or home." 


It has been held that "the probate judge upon an inquest 
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of lunacy obtains jurisdiction of the person of the patient, 
and that such jurisdiction continues until the patient is 
finally discharged." Heckman v. Adams, 50 Ohio St. 305, 34 
N.E. 155 (1893). This case, read in conjunction with Section 
5106.05, supra, clearly indicates that an indigent incompe­
tent's legal residence is in the county in which he resided 
prior to his commitment to an institution which, in many cases, 
is the county in which he was adjudicated incompetent. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly ad­
vised that when an adj~dged incompetent, other than a ward of 
the state, who is receiving aid for disabled payments, is sent 
to a convalescent home in a county other than the one in which 
he resides or was adjudged incompetent, his burial exr::er.ses 
shall be paid by the municipality or township in which he had 
his legal residence at the time of death. 




