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1. JUSTICES OF PEA:CE-TERMS BEGINNING ON OR AFTER 
JANUARY 1, 1956 - NOT BEING DESIGNATED BY 
STATUTE ARE FOR TWO YEARS - MINIMUM TERM 
PERMITTED - ARTICLE XVII, SECTION 2, CONSTITU­
TION OF OHIO. 

2. JUSTICE OF PEACE-TOWNSHIP OFFICE-ELECTIONS 
MAY BE HELD ONLY "IN NOVEMBER IN THE ODD 
NUMBERED YEARS-"-ARTICLE XVII, SECTION 1, 
CONSTITUTION OF OHIO. 
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SYLLABUS: 

'I. The terms of justices of the ,peace beginning on or after January 1, 1956, 
not heing designated ,by statute, are for two years, the minimum term permitted 
under the provisions of Section 2, Article XVII, Ohio C-Onstitution. 

2. The office of justice of the peace heing a township office, elections therefor 
may 1be held only "in November in the odd numbered years" as provided in Section 
1, Article XVII, Ohio Constitution. 

Columbus, Ohio, March 13, 1956 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A Board of Elections has had filed with it a Resolution 
adopted by the Commission on Justice Courts, establishing for 
the county one Justice Court District including all the territory 
within the county. The Resolution further requires an election 
for a Justice of the Peace for the said newly created district, to 
be held on Tuesday, November 6, 1956. 

"Article XVII, Section 1, provides that elections for state 
and county officers shall :be held on the first Tuesday after the 
first Monday in November in even-numbered years; and all 
elections for all other elective officers shall be held on the first 
Tuesday after the first Monday in the odd-numbered years. 

"We respectfully request your Opinion on the question of 
the authority of the Commission on Justice Courts to set an 
election for the office of Justice of the Peace in an even-numbered 
year in view of the above Constitutional provision. If it is your 
opinion that an election may be held in the even-numbered years 
for the office of Justice of the Peace, will such Justice be elected 
for the full term for the office, or will he be elected only for an 
unexpired term to end after the next odd-numbered year election? 

"Since the statutes do not specify the term of Justices of the 
Peace,. may we assume that the maximum number of years for 
a township officer as set forth in Article XVII, Section 17, of 
the Constitution would apply to this office? 

"Has the Legislature by the amendments to the statutes 
set forth in Senate Bill No. 319 made the office of Justice of 
the Peace a 'county office' where the Commission makes the juris­
diction of the Justice District coextensive with the boundaries 
of the county?" 
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In my Opinion No. 6122, it was held, as disclosed :by the syllabus: 

"The provisions of Amended Senate Bill No. 319, 101st 
General Assemly, do not have the effect of abolishing the office 
of justice of the peace, such office ,being continued in existence 
as a township office within the meaning of Section 3929.17, Re­
vised Code, under the provisions of which section the premium 
on the bond of the officer concerned must ·be paid by the township 
in which he is elected and where he resides." 

Having concluded in that opinion that the office of justice of the 

peace is still essentially a "township office" it necessarily followed, and 

I so held in my Opinion No. 6256, addressed to the Hon. Glenn L. Fortune, 

Prosecuting Attorney of Carroll County, on February 15, 1956, that: 

"Under the provisions of Article XVII, Section 1, Ohio 
Constitution, elections for the office of justice of the peace cannot 
be set, under the provisions of Section 1907.02, Revised Code, 
prior to the November election in 1957." 

As to the term of justices of the peace, we find the following provision 

in Section 2, Article XVII, Ohio Constitution: 

"* * * The term of office of the Justices of the Peace shall 
be such even number of years not exceeding four (4) years, as 
may be prescribed by the General Assembly. * * *" 

As you have indicated the present statute, following the amendment 

of Section 1007.04, Revised Code, fails to make any provision whatever 

as to the terms of these officers. In this situation it would appear that 

the courts will probably apply the rule established in State ex rel. Bir­

rell v. Speak, 124 Ohio St., 636, the syllabus in which reads: 

"At its session in 1931, the General Assembly passed similar 
acts creating municipal courts for the cities of Niles and Warren. 
These acts contained provisions for the exercise of various 
judicial functions pertaining to the office, provided the time for 
the first election of the judges thereto and when their terms 
should begin, but failed to fix any time for their term of office 
or its duration. Held: ·while such municipal acts are constitu­
tionally valid, so far as they relate to the creation of the office, 
the time of the first election of the judges thereto and the time 
of beginning their respective terms, since no term or tenure of 
t) ,e office was fixed by the Legislature as required by Section 2, 
Article XVII of the Constitution, such legislative acts will be 
so construed as to give the elected incumbent judges the shortest 
time permitted. by the constitution, namely two years from the 
first day of January, 1932." 
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Applying a similar rule in the instant case it follows that on and 

after January 1, 1956, the effective date of the amendment above referred 

to, the term of office of justices of the peace is the minimum term per­

mitted under Section 2, Article XVII, which is two years. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1. The terms of justices of the peace beginning on or after January 

1, 1956, not being designated by statute, are for two years, the minimum 

term permitted under the provisions of Section 2, Article XVII, Ohio 

Constitution. 

2. The office of justice of the peace being a township office, elec­

tions therefor may be held only "in November in the odd numbered years" 

as provided in Section 1, Article XVII, Ohio Constitution. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




