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OPINION NO. 70-011 

Syllabus: 

1. It is not necessary to provide write-in spaces on primary 
election ballots for the offices of member of the state central 
committee of a political party in Ohio, or delegate or alternate 
to the national convention of a political party, but such write-in 
space must be provided for the office of member of the county 
central committee of such political party. 

2. The office of member of the county central committee of 
a political party in Ohio, being a public office, must appear on 
the ballot even though no candidate has qualified to have his name 
printed on the ballot for the office, in order that votes cast for 
eligible write-in candidates may be counted. 

To: Ted W. Brown, Sec. of State, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, February 4, 1970 

I have before me your request for my opinion which reads in 
pertinent part as follows: 

"I would appreciate receiving your opinion 
interpreting Amended Substitute Senate Bill No. 17 
and Section 3513.14 of the Revised Code as those 
statutes relate to the requirement for write-in 
spaces on the ballot for the offices of delegates 
and alternates to the national and state conven­
tions, member of the state central committee, and 
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member of the county central committee, including 

the requirement for the appearance on the ballot 

of the offices of member of the state central com­

mittee and member of the county central committee 

in the event no person files and qualifies as a 

candidate." 


As you indicate, Amended Substitute Senate Bill No. 17 was 
enacted with a view toward satisfying the requirement of provid­
ing means to enable qualified voters to vote for persons other 
than those whose name appears on an election ballot, as the Supreme 
Court enunciated this requirement in Williams v. Rhodes, 393 U.S. 
23, 89 S. Ct. 5, 21 L. Ed. 2d 24. In this case, Ohio was ordered 
to provide write-in spaces on ballots, or other reasonable means 
for voting for independent candidates "for all offices for the 
November 1968 general election." 

The purpose of the Act in question is "Lf.Jo amend sections 
3505.03, 3505.04 and 3513.10 and to enact sectivn 3513.041 of the 
Revised Code to provide for write-in.candidates and the payment of 
a filing fee." Section 3513.041, supra, which is the section of 
the statute providing for write-ins, reads in pertinent part as 
follows: 

"A write-in space shall be provided on the 

ballot for every office, but write-in votes shall 

not be counted for any candidate who has not filed 

a declaration of intent to be a write-in candidate 

pursuant to this section. A qualified person who 

has filed a declaration of intent may receive write­

in votes at either a primary or general election. 

Any candidate*** shall file a declaration of 

intent to be a write-in candidate before four p.m. 

of the twentieth day preceding the election at 

which such candidacy is to be considered.***" 


(Emphasis added.) 

Section 3513.14, Revised Code, on the other hand, relating 
specifically to primary ballots only, reads in pertinent part as 
follows: 

"* * * L-Qnasmuch as candidates for the office 
of delegate and alternate to the national and state 
conventions, member of the state central committee, 
and member of the county central committee are elected 
at the primary election no blank space shall be left 
on the ballot after the named of the candidates for 
such office, and no vote shall be counted for any per­
son whose name has been written in on said ballot for 
any such offices. If no person files and qualifies 
as a candidate for the office of member of the state 
central committee or member of the county central com­
mittee such office shall not appear on the ballot." 

(Emphasis added.) 

Sections 3513.041 and 3513.14, supra, which relate at least 
in part to the same subject matter, must undoubtedly be read in 
pari materia. There appears to be a conflict between these two 
statutory provisions in regard to the offices ~numerated in the 
foregoing excerpt of Section 3513.14, supra, at least to the extent 
that these offices are public offices to which the "one man, one 
vote" doctrine reiterated in Williams v. Rhodes, supra, applies. 
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Therefore, it is necessary to resort to certain rules of statutory 
construction to resolve which of these statutes controls in the 
present instance. 

It is fundamental that a statute is always presumed to be con­
stitutional, and where necessary a constitutional meaning will be 
inferred to preserve its validity. 3 Sutherland, Statutory Con­
struction, Section 5903 (3rd ed. 1943). Furthermore, when stat ­
utes which are in pari materia conflict with each other, another 
fundamental rule is to be applied. This is stated as follows in 
2 Sutherland, .QE.· cit. supra, Section 5201: 

"The intent of the legislature when a statute 
is found to be ambiguous may be gathered from stat ­
utes relating to the same subject matter - statutes 
in pari materia. On the presumption that whenever 
the legislature enacts a provision it has in mind 
the previous statutes relating to the same subject 
matter, it is held that in the absence of any express 
repeal or amendment therein, the new provision was 
enacted in accord with the legislative policy em­
bo1ied in tbe prior statutes, and th~,y al: sho'.lld be 
construed together. Provisions in an act which are 
omitted in another act relating to the same subject 
matter will be applied in a proceeding under the 
other act, when not inconsistent with its purpose. 
Prior statutes relating to the same subject matter 
are to be compared with the new provision; and if 
possible by reasonable construction, both are to be 
so construed that effect is qiven to every orovision 
of each. Statutes in pari materia, although in ap­
parent conflict, are so far as reasonably possible 
construed to be in harmony with each other. Rut if 
there is an irreconcilable conflict. between the new 
provision and the pi;ior statutes relati!}g___to th~ame 
subject matter, the former will control as it is the 
1ater expression of the legislature.***" 
· (Emphc,sis added.) 

AmPnded Substitute Senate Bill No. 17 was, as you indicate, 
enactcJ in response to the United States Supreme Court mandate con­
~aincd in Nilliams v. Rhodes, supra. This mandate was couched in 
very broad terms. It is not unreasonable to conclude that the in­
tent of the General Assembly in enacting this legislation was to 
make provision for write-in voting in elections for every public 
office in the State of Ohio, as Williams v. Rhodes, supra, seemed 
to require, whether such public office is filled at a primary 
election or at a general election. Therefore, it must be deter­
mined which of the offices enumerated in Section 3513.14 supra, 
which is the subject of your request, is a public office'. 

Historically, and as a general rule, the officers of a politi ­
cal party have not been considered governmental officers. 25 Am. 
Jur. 2d, Elections, Section 124, states this position as follows: 

"In most states officers of a political party, 

such as members of a party executive committee, are 

not public or governmental officers, even when pro­

vided for by statutory law. The duties of a public 

office are in their nature public. They involve in 

their performance the exercise of some portion of 

the sovereign power, whether great or small, in 




2-21 1970 OPINIONS OAG 70-011 

the performance of which all citizens, irrespective 
of party, are interested, either as members of the 
entire body politic or of some duly established di­
vision of it. Manifestly, membership in a political 
committee belonging to one party or ano_ther does not 
come within the above description of wha_t constitutes 
public office, and the fact that the legislature un­
dertakes by statute to regulate the election and con­
duct of political committees does not make the office 
a public one. The members thereof continue to be, 
as before, officers of the political party that elects 
them, and their duties are confined to matters per­
taining to the political party to which they belong 
and which alone is interested in their proper perform­
ance." 

In this spirit it has been held, for example, that delegates 
to a national convention are party officers, and not state officers. 
Alexander v. Booth (Fla. 1952), 56 So. 2d 716, and a federal court 
has recently declined to apply the "one man, one vote" principle 
to a claim of malapportionment in a state's delegation to a nation­
al convention. Irish v. Democ.:ratic Farr:1er-Labor Party of Minnesota 
(1968), 399 F. 2d 119. If a delegate to a national convention is a 
party officer and not a state officer, it necessarily follows that 
an alternate to such a convention is, likewise, a party officer and 
not a state officer. There is nothing in Ohio law which would ~e­
quire a different conclusion in Ohio in regard to the foregoing 
offices. 

Nevertheless, depending on particular circumstances, an officer 
of a political party may be held to be a public officer. In Ohio, 
members of a county central committee, and the chairman of such a 
committee, have been held to be public officers. State ex rel. 
Mccurdy v. DeMaioribus (1967), 9 Ohio App. 2d 280, surrunari:<:es-·::..ru:,:;e 
holdings as follows, beginning at page 282: 

"* * * L-Un 1962, the Ohio Supreme Court, in 

~tate, ex rel. Hayes v. Jennings, 173 Ohio St. 370 

(analyzed in 31 Cine. Law Rev. 479), held that under 
Section 305.02 (B), Revised Code, authorizing the 
county central committee of a political party to 
fill vacancies in certain offices held by members 
of the party, the commi!._~eemen were made oublic of­
ficers by virtue of the grant to them of certain 
powers to be exercised by them in the office they 
held. In paragraph one of the syllabus, the Supreme 
Court states: 

"'The provisions of Section 305.02, Revised Code, 
effective October 12, 1961, which authorize the mem­
bers of the central committee of a political party to 
fill vacancies occurring inter alia, in the office of 
clerk of courts of a county, confer official power 
upon the members of the central committee, and this 
annexation of power to this position makes it a pub­
lic office and is a constitutional grant of power 
by the General Assembly. (Section l, Article X, Ohio 
Constitution.) ' 

"Unless. we are to take the anomalous position 
that the office of ccmmitteemen is a 'public office' 
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for some purposes, i-~-, appointment of interim of­
ficials, and not for others, i-~·, regular party bus­
iness, it would appear that in Ohio the office of 
party committeemen is now amenable to the ouo warranto 
statute. Similarly, as the committeemen themselves 
are public officers, it follows that the presiding of­
ficial of the group of public officers would also be 
a 'public officer.' See, State, ex rel. Attorney Gen­
eral v. Andersen (1887), 45 Ohio St. 196, 199. Con­
sequently, we determine, and therefore hold, that the 
chairmanship of a county central committee is a pub­
lic office * * *." (Emphasis added.) 

It is to be noted that the Hayes v. Jennings, supra, and 
Mccurdy v. DeMaioribus, supra, cases were both in reference to 
county conunittees, and the conclusions reached in these cases were 
based on the fact that the members of a county central committee 
exercised certain appointive powers granted to them in Section 
305.02, Revised Code. The Ohio statutes relating to the powers of 
a state central committee confer no similar power on the membersaf 
such a committee in regard to any state-wide office. In point of 
fact, the Ohio Constitution prescribes the manner in which vacan­
cies in state-wide offices are to be filled. None of such offices 
are filled through appointment by the state central committee of 
a political party in a manner analogous to the appointment of 
county officers by a county central committee in accordance with 
Section 305.02, supra. Therefore, the rationale of these cases in 
regard to county central committees is not applicable to the state 
central committee of a political party. 

In summary, I conclude that the offices of member of the state 
central committee of a political party in Ohio, or delegate or al­
ternate to the national convention of a political party are offi­
ces of the party,and not public offices the election to which is 
governed by the "one man, one vote" principle reiterated in 
Williams v. RI1odes, supra, and inte!'lded to be covered by the pro­
visions of Substitute Senate Bill No. 17, particularly Section 
3513.041, supra. Therefore, it will not be necessary to provide 
write-in spaces on primary ballots in elections for the foregoing 
offices. I further conclude that the office of member of the 
county central committee, while an office of the party, is also 
a public office in this state, and the provisions of write-in 
space on primary ballots for elections to this office are governed 
by the requirements for the provision of write-in space as pre­
scribe<l in Section 3513.041, supra, and that any provision of the 
Revised Code, to the extent that it would prevent such equality 
of treatment, was repealed by implication through the enactment of 
Substitute Senate Bill No. 17. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
it is not necessary to provide write-in spaces on pria1ary elec­
tion ballots for the offices of member of the state central com­
mittee of a political party in Ohio, or delegate or alternate to 
the national convention of a political party, but that such write­
in space must be provided for the office of member of the county 
central committee of such political party. Further, the office 
of member of the county central committee, being a public office, 
must appear on the ballot even though no candidate has qualified 
to have his name printed on the ballot for the office, in orcer 
that votes cast for eligible write-in candidates may be counted. 




