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OPINION NO. 75-006 

Syllabus: 

R.C. 3313.41 requires a public auction for the sale of 
items of peraonal property, belonging to a board of educa­
tion, whoae aggregate value exceeds $6001 it does not au­
thorize trade-ins of property other than motor vehicles. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 5, 1975 

The request of your predecessor for my opinion concer­
ning the diapoaal of personal property of a board of educa­
tion reada aa follows: 

"Several questions, as followa, have been 
preaented to this office relating to the dis­
poaal by boards of education of personal property 
at public auction, as set forth in Section 3313.41, 
Revised Code, when the value exceeds $600.00: 
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"(1) May a board of education trade 

in personal property, auch aa typewriter• 

or busineaa machine• aa part of the pur­

chase price of similar machines when the 

aggregate value of the trade-in exceeds 

$600.00? 


"(2) May a board of education who haa 
properly advertised for sealed bids on type­
writers, whose aggregate value exceeds 
$4,000.00 or $6,000.00, aa provided in Sec­
tion 3313.46, Revised Code, sell the type­
writers being replaced (aggregate value over 
$600.00) to a company who places a bid only 
for the purchase of the trade-in typewriters
and not for the sale of the replacement type­
writers?" 

Under R.C. 3313.41, a board of education is authorized 
to sell or dispose of its personal property in the following 
manner: 

"When a board of education decides to dis­
pose of real or personal property, held by it 
in its corporate capacity, exceeding in value 
six hundr.ell dollars, it shall sell such property 
at public auction, after giving at least thirty 
days' notice thereof by publication in a newa­
r,aper of general circulation, or by posting
notices thereof in five of the most public 
places in the district in which such property
is situated. When the board has twice so of­
fered a tract of real estate for sale at pub­
lic auction and it is not sold, the board may 
sell it at a private sale, either as an entire 
tract or in parcels, as the board deems beat. 

"If the boafr, of educatio11 decides to 
dispose of such r~al property, it may sell 
and convey the same to any municipal corpora­
tion, county, township, tax supported, in 
whole or in part, university, college, univer­
sity branch, or technical college, or board of 
trustees of the school district library in 
which such real estate ia situated, upon such 
terms as are agreed upon. 

"When a bo&rd of education decides to 
trade as a part, or entire consideration, a 
motor vehicle on the purchase price of another 
motor vehicle, it may trade the same upon such 
terms as are agreed upon by the parties there­
to. 

"The president and the clerk of the board 
of education shall execute and deliver deeds 
or other necessary instruments of conveyance 
to complete the sale or transfer provided for 
by this section." 

It will be observed immediately that the only authority 
granted to a board of education, under this Section, to 
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trade in personal property i• with reference to motor ve­
hicles. The authority of a board of education to dispose of 
it• real or personal property is to be strictly construed. 
Opinion No. 596, Opinions of the Attorney General for 
1951, p. 355. In Cleveland v. State Bank, 16 Ohio St. 236 
(1865), the Supreme Court held that a statute authorizing
coamds•ioner• for the City of Cleveland to "sell" shares 
of a local railway stock as they deemed expedient, "and 
to do whatsoever else may be necessary to secure and ad­
vance the interests of the city in the premises", was in­
sufficient authorization for a stock swap with another 
railroad. I conclude, therefore, that, under R.C. 3313.41, 
a board of education is not authorized to trade in personal 
property in the aggregate value of more than $600 with the 
•ole exception of motor vehicles. See also Opinion No. 1027, 
Opinion• of the Attorney General for 1933, and Opinion No. 
2474, Opinions of the Attorney General for 1934. 

'l'he term "sale" was first construed in Ta~lor v. Galloway,
l Ohio 232 (1823). The Supreme Court there hel that the 
power to sell given in a will did not authorize an exchange 
or barter of real property, but allowed a sale for money only.
Ohio courts since Taylor have continued to construe the term 
narrowly in any situation where a fiduciary duty was involved. 
Por instance, in Binns v. Isabel, 39 Ohio L, Abs. 229, 12 
Ohio Supp. 113 (l~ the court narrowly construed a probate 
court'• •tatutory power to sell realty of a decedent. See 
Shuster v. North American Mortgage Loan Co., 139 Ohio St. 
3l5, 40 N.E. 2d l30 (l942) (trusteeship), and Smith v. Gowan, 
18 c.c. (n.a,) 99 (1911) (agency); and see als~A o.~ 
2d, Powers, Section 15. Since board of education trustees 
have a fiduciary obligation to the public, and statutes 
setting out their powers in such situations are strictly
construed, Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335 (1929), I 
must conclude that the narrow construction of the power to 
•ell is the proper one to be applied here. 

In view of the foregoing, the answer to the second ques­
tion must be negative. In accepting bids at public auction 
in the atipulated circumstances here, R.C. 3313.41 authorizes 
acceptance of only those bids relating to the purchase of old 
typewriters or business machines. A bid which concomitantly
offers new equipment for sale is invalid in that it is a 
barter or trade-in. The two transactions must be separate
and distinct in conformance with statutor/ guidelines. 

In specific answer to the questions posed it is my 
opinion, and you are so advised that R.C. 3313.41 requires 
a public auction for the sale of items of personal property,
belonging to a board of education, whose aggregate value 
exceeds $600; it does not authorize trade-ins of property
other than motor vehicles. 




