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1712. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTIO~S FOR ROAD IMPROVEMENTS, IN 
RICHLAND, MAHONE\G AND WYANDOT COUNTIES, OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, December 16, 1920. 

HoN. A. R. TAYLOR, State Highway Commissioner, Columbus, Ohio. 

1713. 

DITCHES-IMPROVEMENT MADE UNDER FORMER SECTION 6603 ET 
SEQ. G. C.-COST CERTIFIED TO COUNTY AUDITOR-PAYABLE IN 
TWO INSTALLMENTS AS SET OUT IN SECTION 2653 G. C. 

Where ditch improvement work has been done under former sections 6603 et 
seq. G. C., the cost certified to the county auditor as authorized under former sec­
tions 6639 is payable in two installments as set out in secti01~ 2653 G. C. 

CoLUMBUS, 0Hro, December 16, 1920. 

HoN. CHARLES L. FLORY, Prosecuting Attorney, Newark, Ohio. 
DEAR Sm :-Your letter of recent date has been received, reading as follows: 

"Proceedings for the construction of a township ditch were carried on 
before the trustees of Bennington township, Licking county, Ohio. It 
was necessary for the trustees to let a contract for one section of the 
ditch, and to assess the cost of the work against the land of the owner 
whose section· the trustees were compelled to have· constructed. The 
trustees certified the assessment, amounting to approximately $940.00, to 
the county auditor, to be placed upon the duplicate as provided by former 
section 6639 General Code. All the proceedings were carried on under 
the ditch law as it was bef~re the revision of such law as it appears in 
Vol. 108, Ohio Laws. 

I shall be pleased to have your opinion as to whether the assessment 
should be placed upon the duplicate for collection in one amount, or in 
two semi-annual installments as other taxes are collected under favor of 
section 2653 General Code, or in a greater number of installments in like­
ness to municipal assessments." 

In view of your reference to section 6639 G. C. and of the general tenor of 
your inquiry, it is assumed that the section of township ditch in question was con­
structed under virtue of the chapter entitled "Township Ditches," and embracing 
sections 6603 to 6652 G. C. Those sections have been repealed in their entirety 
by the so-called New Ditch Code (108 0. L. 926 et seq.). This department has had 
occasion to consider the effect of the repeal of previously-existing sections by the 
passage of said code; and in that connection your attention is caTied to Opinion 
No. 766 of date K ovember 8, 1919, now appearing in Opinions of Attorney General 
for 1919, Vol. II at page 1416, and directed to Hon. Edward Gnudern, prosecuting 
attorney, Bryan, Ohio, and to Opinion No. 1295 of date May 28, 1920, directed 
to Hon. Lewis H. Capelle, prosecuting attorney, Cincinnati, Ohio, copy of which is 
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enclosed. Applying the conclusions of said two opinions to the situation described 
.in your inquiry, the result is that as the proceedings were pending proceedings 
when the ::-\ew Ditch Code took effect, said proceedings are to be carried to a 
conclusion under the statutes applicable thereto when the proceeding was begun. 

We are thus brought to a consideration of the section to which you refer in 
particular, namely, former section 6639 G. C. It reads: 

"When the work is completed in conformity with the sale, and to the · 
satisfaction of the trustees, they shall forthwith certify to the auditor of 
the county the amount for which each section sold, adding the proportionate 
amount of costs and expenses of such sale, with a correct description of 
each piece of land upon which it is assessed. The auditor shall place such 
amounts upon the duplicate, to be collected as other state and county taxes 
are collected, and the trustees, at the same time, shall certify the amount 
due to each person, and the auditor shall draw orders for the payment 
th.ereof out of the county treasury. A person interested may pay the 
amount of the purchase money and proportionate share of such costs and 
expenses to the trustees before it is charged on the duplicate, to be paid 
by the trustees to the purchaser of such section." 

It is to be noted that the section does not vest in the township trustees any 
discretion in the matter of fixing a time for payment of the assessment or install­
ment thereof; nor is pr.ovision for such discretion found in related sections. We 
thus have a marked contrast as between section 6639 and such sections as 6489 
authorizing county commissioners in relation to single county ditches to determine 
at what time and in what number of assessments tbey will require the cost of the 
improvement to be paid; section 3815 (Am. 107 0. L. 151) providing that as to 
certain municipal improvements assessments "may be payable in one to twenty in­
stallments at such time as council prescribes"; and sections 1216 and 6923 of the 
highway laws providing for payment of installments of assessments extending over 
a period of not more than ten years as determined by the county commissioners. 

We are accordingly reverted to the terms of section 6639 itself and its imme­
diately related sections for answer to your inquiry. 

The series of sections of which section 6639 was a part provides among other 
things for the filing with the township clerk of a petition by land-owners for a 
ditch, and a hearing thereon by the township trustees. Section 6613 reads: 

"The trustees at such hearing, shall examine into and determine all 
applications made to them for compensation, and specify the several 
amounts, by whom and to whom to be paid, and the time of payment. No 
order for the opening or sale of a ditch, or part thereof, located and es­
tablished under this chapter, shall be made until the full amount of com­
pensation for land appropriated has been paid. The trustees shall pay 
such compensation out of the general township fund and apportion the 
aggregate amount thereof equitably upon the lands benefited by said ditch, 
and it shall be a lien on said lands, as other taxes. Said apportionment 
shall be certified by the clerk to the county auditor within forty days from 
such payment, and placed upon the dtiplicate against the lands so assessed, 
and collected in the manner as taxes are collected, and when collected 
shall be paid over to the township entitled thereto, to reimburse said gen­
eral township fund. A landowner may pay the amount assessed against 
his lands to the township treasurer before it is certified to the county 
auditor." 

Section 6635 reads : 
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"As soon as an appeal is perfected from the decision of the township 
trustees, further proceedings before them on the petition shall be stayed. 
If no appeal is taken, the trustees, upon the expiration of the time specified 
by them ·for the opening of the ditch, shall forthwith inspect it, and if a 
section or part thereof has not been completed, they shall accept a bond 
with sufficient surety from the person having such unfinished work to per­
form, conditioned for the faithful completion of such work within the 
time they specify therein. If such person fails or refuses to give bond 
fot· the completion of the work the trustees shall forthwith sell the unfin­
ished work by sections to the lowest bidders, by posting notices of the 
sale in at least three of the most public places in the township, for at least 
ten days before the day of sale, specifying the time when the work shall 
he completed. The trustees shall take such bond or other security for the 
performance of the work as they deem proper." 

Section 6636 reads : 

"Before the work of constructing such ditch is sold by the trustees, 
they shall make a fair and impartial estimate of the cost thereof, which shall 
be entered upon the ditch journal, and it shall not be sold for a sum ex­
ceeding such estimate. The fees and allowances in all proceedings, and 
the apportioning and assessing of costs and expenses, shall be as in the 
original. location and establishment of the ditch, and be paid by the per­
son whose section of the ditch is sold, and collected and paid out as pro­
vided in section sixty-four hundred and forty-one." 

Section 6641 reads: 

"If a person fails or refuses to pay his apportionment of costs of lo­
cating and establishing the ditch, or of the cleaning, deepening, widening, 
or repairing thereof, by the time specified by the trustees for the payment 
of such costs, the trustees shall certify it to the auditor of the county, 
giving a correct description of each piece of land upon which such cost is 
assessed, and the auditor shall place it on the tax duplicate to be collected 
as other state and county taxes are collected. The county treasurer shall 
pay such amount to the township treasurer as other township funds, speci­
fying the purpose thereof, and the trustees shall pay it out in conformity 
with the record on the ditch journal." 

It will thus be observed that two sections of the series other than section 6639, 
namely, sections 6613 and 6641, contain provision for collecting expense "as other 
taxes are collected." In view of this fact, and of the fact, as already pointed out, 
that the trustees are without power to fix the time of payment, the conclusion 
clearly follows that section 26S:t must be resorted to as determining the time of 
payment. Said section reads : 

"Sec. 2653. Each person charged with taxes on a tax duplicate in the 
hands of a county treasurer may pay the full amount thereof on o~ before 
the twentieth day of December, or one-half thereof before such date, and 
the remaining half thereof on or before the twentieth day of June next 
ensuing, but all road taxes so charged shall be paid prior to the twentieth 
day of December." 

Since the lien of the assessment attaches at the time the trustees certify the 
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amount thereof to the county auditor (see Cattell vs. Putnam, 73 0. S. 147), it 
necessarily follows that in order to give effect to section 2653, the payment becomes 
due one-half in the December next following the certification, and the remaining 
half six months after the coming due of the first half. 

It is difficult to perceive how any valid argument may be advanced as tending 
to show that the assessment is collectible in one payment; for such a theory is 
not only at variance with the express terms of section 6639, but is also inconsistent 
with the provisions of section 6635 that the owner may do the work himself; and 
the provisions of section 6639 giving the owner the option of making a lump sum 
payment of the assessable amount before it is charged on the duplicate. 

1714. 

Respectfully, 
JoHN G. PrucE, 

Attorney-General. 

OUTSIDE RELIEF-PER~IANE:;-.;'T PARTIAL OUTSIDE RELIEF TO 
INDIGENT PERSONS SHOULD BE AFFORDED BY TOWNSHIP OR 
CITY RATHER THAN BY COUNTY-EXCEPTION---<SEE SECTION 
3476 G. C. (108 0. L. 272). 

Permanent partial outside relief to indigent persons should be afforded by the 
township or city, rather than by the county, unless the applicants for such relief 
are persons "whose peculiar condition is such they cannot be satisfactorily cared 
for except under county control." (See section 3476 G. C., 108 0. L., Part I, p, 
272). 

CoLUMBUS, OHIO, December 16, 1920. 

HoN. JoHN L. CABLE, Prosecuting Attorney, Lima, Ohio. 
DEAR SIR :-In recent letters to this office you present a state of facts which 

may be put thus: 

"S. and his wife are aged paupers, legally settled in B. township, Allen 
county. Both are physically unable to work. Their friends assist them 
to some extent, but Allen county has been paying a grocery bill for them 
of approximately five dollars per week." 

. You ask whether Allen county has authority to do this, or putting the question 
another way, you ask whether a county has authority to render partial, perm.anent 
outside relief. 

It is a matter of common knowledge that in the past considerable difficulty has 
been experienced by boards of county commissioners, county infirmary superin­
tendents, and boards of township trustees in ascertaining what was the power 
and duty of the county on the one hand, and the township or city on the other, 
in the matter of furnishing poor relief. Another difficulty encountered was that 
which the county authorities had in determining when it was and was not proper 
to afford "outside relief"-that is, relief to persons in their homes and outside of 
the county infirmary. Being no doubt cognizant of these facts, the last legislature 
undertook to amend, in H. B. 150, found in 108 0. L. Part I, p. 266, certain sec­
tions of the General Code relating to county infirmaries and poor relief. 

Of the amended sections, one of the most important, because it furnishes a 
direct statement of the legislative intent, is section 3476 G. C., which says: 


