
667 ATTORNEY GENERAL 

1308 

EDUCATION, ANNEXATION-STATE BOARD OF EDUCA­

TION REQUIRED TO APPROVE TRANSFER OF SCHOOL DIS­

TRICT TO CITY SCHOOL DISTRICT WHEN BOUNDARY CON­

TIGUITY IS INVOLVED AS PROVIDED IN §3311.06 RC. 

SYLLABUS: 

In the course of municipal annexation proceedings involving an area located in 
a school district other than that of the city concerned, where the boundaries oi the 
annexed area, and those of the two school districts involved, are such that in one such 
district the boundaries are not contiguous, and where contiguity as to both school 
districts can be attained by a transfer of such isolated annexed area to the school 
district of the city concerned, it becomes the duty of the state board of education, 
under Section 3311.06, Revised Code, to approve such transfer. 

Columbus, Ohio, November 19, 1957 

Hon. E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction 

Department of Education, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"vVhere there is annexed to a city in a single proceeding, 
three areas, and where two of the areas are part of a city school 
district other than that of the annexing city and are not con­
tiguous to the remainder of said city school district, and where 
the third area, also a part of said city sohool district, other 
,that that of the annexing city, is connected ito the remainder 
of said school district by means of a creek, and where ,the 
school district of the annexing city completely surrounds the 
first twv areas and lies bet\veen the third and the remainder 
of said school distriot, under such circumstances and in view 
of the requirement of Section 3311.06, R. C., that "the terri­
tory included within the boundaries of a city * * * school dis­
trict shall be contiguous," can the State Board of Education with­
hold their approval of the transfer of said territory to the school 
district of the annexing city upon the matter being submitted to 
them as required by said Section 3311.06, R. C. ?" 

Seotion 3311.06, Revised Code, under which the action here in ques­

tion is sought, reads as follo,vs: 

"The territory included within the boundaries of a city, local, 
exempted village, or joint vocational school district shall be con-
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tiguous except where a natural island forms an integral part of the 
district. 

"vVhen territory is annexed to a city or village, such ter­
ritory thereby becomes a part of the city school district or the 
school district of which the village is a part, and the legal title 
to school property in such territory for school purposes shall be 
vested in the board of education of the city school district or the 
school district of which the village is a part; provided, that when 
the territory so annexed to a ci,ty or village comprises part but 
not all of the territory of a school district, the said territory shall 
become a part of the said city school district or the school district 
of which the village is a part only upon approval by the state 
board of education. In event territory is transferred from one 
school district to another under this section, an equitable division 
of the funds and indebtedness between the districts involved shall 
be made under the supervision of the sta-te board of education and 
that board's decision shall be final. After the effective date of this 
section, no action with regard to the transfer of school district 
territory pursuant to annexation to a municipality shall be com­
pleted in any other manner than that prescribed by this section." 

Initially, I note your statement regarding a portion of the annexed 

territory being connected by a creek to the main portion of the school 

district from which a transfer is sought. It is probable that this cannot be 

deemed contiguous territory in view of the decision in Board of Education 

of \Varren Township Rural School District v. Board of Education of 

Warren City School Disitrict, 121 Ohio St., 213, in which it was held that 

where one area was "connected" to another by a strip two feet long and 

three miles wide, there was no contiguity of territory within the meaning 

of then Section 4685, General Code, the prior statutory provision anala­

gous to Section 3311.06, snpra. 

In any event it is clear that any action taken by the state board under 

authority of Section 3311.06, supra, to approve or deny the transfer here 

in question is a single action, and it must follow that even if that action 

includes one area which is, in fact, contiguous and two others which are 

not contiguous, even then the question would be raised, as to the whole 

action, whether it would be lawful for the board to act so as to continue a 

situation where the territory of a school district would not be contiguous. 

T-he question of the "connection" of suoh areas "by means of a creek" may, 

therefore, be disregarded in the resolution of your problem. 

In the vVarren Township Rural School case, supra, the court had for 

consideration the legality of the action of the county board of education 
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in making a certain transfer of territory from the rural district to a city 

district under authority of a statute which required contiguity of territory 

within the district. In that case, the county board had made the transfer 

in such a way as to leave in the rural district an area of some 80 acres, 

upon which valuable industrial properties were located, incidentally, which 

area was "connected" with the rest of the rural district only by the two­

foot, three-mile-long strip referred to above. In that case, in the per 

curumi opinion the following statement appears, p. 217: 

"* * * Section 5685, General Code, •provides: 'T,he territory 
included within the boundaries of a city, village or rural school 
district shall be contiguous except where an island or islands 
form an integral part of the district.' 

"The county board of education in 1916 clearly violated that 
section in making changes in the boundaries of the districts, which 
left an 81-acre tract of land segregated from the township district 
and only connected therewith by a two-foot strip of ground nearly 
three miles in length. The county board of education had no more 
right to leave that tract of land segregated from the main body of 
the township district than it would have had to take it away from 
the city district by direct and affirmative action. * * * " 

(Emphasis added.) 

In the case at hand, although the statute does not, with any great 

degree of clarity, provide any rules or standards to guide the state board, 

it would seem to be the duty of the board to observe the positive require­

ment of the statute that contiguity of territory within a school district be 

preserved. In this connection we may well paraphrase the language of 

the per curiam opinion in the vVarren County School District case, supra, 

by concluding that "the state board has no more right to leave that tract of 

land segregated from the main body of the existing district than it would 

have to take it away from the district of the annexing city by direct and 

affirmative action." 

In other words, it seems clear to me that the language ,vhich the court 

used in the \\Tarren Township case makes it the duty of the board which 

is authorized to approve or reject, in cases of transfer of school territory, 

to preserve or attain contiguity of territory as to each district, to the 

extent that it has the power to do so; and that it matters not at all whether 

it is by affirmative action of approval or rejection, by omission, or otherwise. 

Although you do not mention the matter, I am informed that the 

circumstances in the instant casei absent an approval of the transfer which 
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is sought, will involve an application of the rule stated in Opinion No. 

7421, Opinions of the Attorney General for 1956, page 813. The syllabus 

in that opinion is as follows : 

"vVhen by a combination of taxing districts the m111111mm 
levies prescribed by Section Si05.31 (D), Revised Code, exceed 
the constitutional ten mill limitation, it becomes the duty of the 
budget commission to reduce these levies proportionately to bring 
the aggregate of them within the constitutional limitation." 

I am informed that the application of this rule in the case at hand will 

result in the loss of tax revenue of nearly $35,000.00 to one of the school 

districts involved, and will result in tax revenue losses to the City of Colum­

bus and Franklin County in a sum of nearly $1,000,000.00 annually. It 

seems to me that the state board has some obligation to the city school 

district which would lose this annual revenue. Although I have indicated 

above that the standards and rules by which the board is to be guided are 

not too clearly set out in the statute, there are, nevertheless, definite stand­

ards in one respect. It will be noted, under the provisions of Section 

3301.07, Revised Code, that the state board is required to exercise "policy 

forming, planning and evaluative functions for the public schools," and 

that "it shall exercise leadership in the improvement of public education in 

Ohio." 

Moreover, under the provisions of Section 4, Article VI, Ohio Consti­

tution, it would appear thait the state .board is the costitutional agency 

which is expected to execute the state's policy on public education as set out 

in the constitution. One important point in that policy is stated in Section 

2, Article VI, as follows: 

"The general assembly shall make such provisions, by taxa­
tion, or otherwise, as, with the income arising from the school trust 
fund, will secure a thorough and efficient system of common 
schools throughout the state; but no religious or other sect, or 
sects, shall ever have any exclusive right to, or control of, any part 
of the school funds of this state." ( Emphasis added.) 

In the case at hand, the General Assembly has provided for a system 

of taxation for the support of the public schools, and a part of that system 

is the provision in Section 5705.31 (D), Re':ised Code, of a formula for 

the division of revenues from the real property tax among municipal, 

county, township and school subdivisions. That formula, as pointed out in 

Opinion No. 7421, supra, involves what are commonly referred to as the 

https://1,000,000.00
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mandated levies, a serious loss in which would be involved in the event the 

transfer here in question is not approved. \;\,There the state board, either 

by approving a transfer, or withholding its approval, invokes the applica­

tion of the rule in Opinion No. 7421, supra, and thereby throws a substan­

tial tax revenue loss upon a school district, a serious question is raised 

whether the board is complying with the constitutional mandate to secure 

a "thorough and efficient system of common schools." 

\,Vhere any action is taken by the board, relative to changes in the 

boundaries of school districts, that involves very considerable tax losses to 

other subdivisions which share these revenues, and where there is no show­

ing that the efficiency of the schools in either district compellingly requires 

such losses to such other subdivisions, a very serious question is raised 

whether the board is not, in bringing about such tax revenue losses, abusing 

its discretion in the matter; and if the validity of the board's action should 

be challenged in litigation, I should not relish the task of defending its 

action in such a situation. 

However this may be, it appears to me that the rationale of the 

decision in the Warren Township case must be considered dispositive of 

the question at hand; and the effect of that decision seems to be that the 

statutory requirement that the boundaries of a school district shall be con­

tiguous makes unlawful any act or omission of a county or state board 

which would result in the violation of that requirement. In this view of 

the matter, it being clearly ,the duty of the board ,to act in conformity with 

the laws, it would seem that no discretion is given the board to deny the 

approval here in question. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

in the course of municipal annexation proceedings involving an area located 

in a school district other than that of the city concerned, where the bounda­

ries of the annexed area, and those of the two school districts involved, are 

such that in one such district the boundaries are not contiguous, and 

where contiguity as to both school districts can be attained by a transfer 

of such isolated annexed area to the school district of the city concerned, 

it becomes the duty of the state board of education, under Section 3311.06, 

Revised Code, to approve such transfer. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


