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purchase of this property ·are Ill all respects regular, but the same, together with 
the abstract of title submitted, are herewith returned to you for such further 
action as may be necessary in order to clear the title to this property with re­
spect to the exceptions thereto above noted. 

2783. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney Gn1eral. 

PARTITION FENCE-COST OF :MAINTENANCE WHERE RIGHT OF 
WAY OR LANE USED AS OUTLET TO PUBLIC HIGHWAY. 

SYLLABUS: 
T11hm a perso11 or persons own in fee simple, a right-of-way or lane which 

nms a!on,q the former boundary line of two adjoining property o-wners, which he 
or they use as a farm outlet to a public hig/m!Qy, he or they are required by the 
provisions of Section 5908 and 5919, General Code, to build and mai11taia Olle-half 
of the fence on each side of Sltch right-of-way. 

CoLUMBUS, OHIO, June 6, 1934. 

HoN. LESTER S. REID, Prosecuting Attorney, Chillicothe, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"A and B own adjoining farms which border along the highway. 
C and D own farms directly in the rear of the farms of A and B and 
C and D own a right-of-way or lane jointly, in fee simple, which passes 
between lands of A and B and which they merely use for ingress and 
egress to the highway. The question which I de:ire to have answered is 
whether or not C and D are required to construct one-half of the fence 
on each side of the private roadway as the line fence law requires, in 
other words, the sole question is whether a private roadway owned in 
fee simple, comes under the provisions of the law regarding line fences 
when such roadway separates the farms of A and B a> above described. 
It is conceded that the construction of a line fence along each side of 
the roadway would not be beneficial to C and D. 

I have examined the case of Zarbaugh vs. Eglinger, 99 Ohio State, 
133. This case is cited in Rockel's Ohio Township Officer's Gui.de which 
intimates that a different rule might apply where the owner owns the 
land in fee simple, and states that the quo;tion of beneficial use would 
probably be the determining factor. 

If gates were to be placed through this roadway, would this alter 
the situation in any way?" 

Section 5908, General Code, reads as follows: 

"The owners of adjoining lands shall build, keep up and maintain 
m good repair in equal shares all partition fences between them, unless 
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otherwise agreed upon by them in writing and witnessed by two persons. 
This chapter shall not apply to the enclosure of lots into municipal cor­
porations or of lands laid out into lots outside of municipal corporations, 
or affect any provision of law relating to fences required to be constructed 
by persons or corporations owning, controlling or managing a railroad." 
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From an examination of this and the succeeding sections in Chapter 8, Title 
2, Part 2nd, of. the General Code, it would appear that the legislature uses th~ 

phrase "partition fences" as designating a fence forming a dividing line between 
lands of individual owners of real estate outside of municipal corporations and 
excepting therefrom the dividing line between a railroad and another type of 
lands. 

In the case of Coal Company vs. Co:;ad, 79 0. S. 348, the Supreme Court of 
Ohio had before it the question as to whether a similar predecessor statute had, 
any application to facts similar to those presented in your inquiry, and in that 
case the Supreme Court held that such statute did not require the building of a 
partition fence where the fence was of no benefit to the owner of one of the 
parcels of real estate. However, subsequent to the rendition of such opinion, the 
legislature amended the statute and adopted the definition contained in Section 
5919, General Code (98 0. L., 149), which defines "owner" for the purpose> of 
such chapter of the General Code. Such Section 5919, General Code, reads as 
follows: 

"In this chapter, the term 'owner' shall apply to the owner of such 
land in fee simple, of estates for life, or of rights of way while nsed 
by the owners thereof as farm outlets, but these proceedings shall ·not 
bind the owner unleGs notified as provided herein." 

The question again came before the Supreme Court m the case of Zarbaugh, 
Treas., vs. Ellinger, 99 0. S., 133, and such court held as stated in the first para­
graph of the syllabus: 

"Where the owner of a private right of way which passes through 
farm lands owned by others, uses it as a farm outlet to a public highway, 
he is required by the provision> of Sections 5908 and 5919, General Code, 
to build and keep up one-half of the fence on each side of his private 
right of way." 

In the Zarbaugh case cited above, the court enters into a lengthy discussion 
as to the constitutionality of such section, and discusses in detail the case of Coal 
Company vs. Co::ad, Treasurer, and thereupon holdG such statute to be constitu­
tional. I believe such holding of tbc court, since it has not been reversed, is 
dispositive of your inquiry. 

It is therefore my opinion that when a person or persons own in fee simple, 
a right-of-way or lane which runs along the former boundary line of two ad­
joining property owners, which he or they usc as a farm outlet to a public high­
way, he or they are required by the provisions of Scctio113 5908 and 5919, General 
Code, to build and maintam one half of the fence on each side of such right of 
way. 

You also inquire as to whether or not the placing of gates through the right 
of way in question would alter the situation in any way. It is my opinion that 
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the matter of whether or not gates are placed at either end or at each end of 
this private road has no bearing upon the requirement as to the construction of 
partition fences. I base this view on the language of the court in the Zarbaugh 
case, supra, at page 140, wherein it is said: 

"The validity of such a requirement is to be determined wholly with­
out reference to whether gates are fixed at the end of the right of way, 
making a complete enclo:;ure. The making of the complete enclosure 
of the right cf way is not the necessary thing." 

See also Smith vs. Pierce, And., 17 0. N. P., (N. S.) 264. 

2784. 

Respectfully, 
JoHN 'vV. BRICKER, 

Attorney General. 

DEPOSITORY-UNDER SECTION 2729, GENERAL CODE, COUNTY DE­
POSITORY BANK LIABLE FOR INTEREST BETWEEN EXPIHATION 
DATE OF CONTRACT UNTIL NEW DEPOSITORY CREATED. 

SYLLABUS: 
When the time covered by a depository agreement bet·wew a bank and the 

county commissioners for the deposit of county funds has lapsed, the depository 
bank by reason of the provisions of Section 2729, General Code, is liable for interest 
at the contract rate specified in sztch depository agreement until a new depository is 
created and its undertaking has been accepted by the county commissioners or ttntil 
the money has been paid by such former depository into the county treasury. 

CoLUMnus, OHIO, June 6, 1934. 

RoN. PAUL A. FLYNN, Prosecuting Attomey, Tiffin, Ohio. 
DEAR Sm :-I am in receipt of your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"On March 31, 1934, the depo:;itory contracts of the Seneca County 
Commissioners with two of the banks in this city expired. At that time 
the banks were awaiting legislation which would allow them to pay a 
lesser rate of interest upon such public funds, and no bids were received 
until after the law was changed removing the minimum of 2%. The 
new contract of one bank was not executed and delivered, together with 
the bond securing the deposit, until about the 15th of April. The other 
bank which received the contract for one-half of the county funds has 
not yet submitted sufficient security to satisfy the Board of County 
Commissioners, but contemplates doing so within a short time. 

The banks maintain that on the 31st of March they told the com­
missioners that they would not pay any interest after that date, and that 
they could have the funds immediately that were then on deposit in the 


