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OPINION NO. 2001-019
Syllabus:

If the board of county commissioners receives a request from the county board of
mental retardation and developmental disabilities to seek an additional tax levy
under R.C. 5705.19(L) and R.C. 5705.222, the board of county commissioners is
not required to seek such levy, but may choose not to certify the question for
placement on the ballot. Nonetheless, the board of county commissioners has a
mandatory duty under R.C. 5126.05(G) to ‘levy taxes and make appropriations
sufficient to enable the county board of mental retardation and developmental
disabilities to perform its functions and duties.” (1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096,
approved and followed.)

To: W. Duncan Whitney, Delaware County Prosecuting Attorney, Delaware, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May 23, 2001

You have asked whether a board of county commissioners has a mandatory duty
under R.C. 5705.222 to place a tax levy on the ballot for mental retardation and developmen-
tal disabilities programs and services if it receives a petition from the county board of mental
retardation and developmental disabilities (MR/DD board) seeking the levy for additional
funding, or whether the board of county commissioners may reject the request of the MR/DD
board and choose not to certify the question of a tax levy for placement on the ballot. A
response to your question requires us to examine the provisions of both R.C. Chapter 5705,
the tax levy law, and R.C. Chapter 5126, governing county boards of mental retardation and
developmental disabilities.

R.C. 5705.03(A) authorizes the taxing authority of a subdivision to levy within the
ten-mill limitation! property taxes for the purpose of paying the current operating expenses
of the subdivision. Sze R.C. 5705.01(A) (defining “subdivision” to include any county); R.C.
5705.01(C) (defining ‘“‘taxing authority” in the case of a county to mean the board of county
commissioners). R.C. 5705.05(E) authorizes a board of county commissioners to include in
the general levy for current expenses amounts necessary for ‘‘the support of mental health,
mental retardation, or developmental disabilities services.”

10hio Const. art. XII, § 2 prohibits the taxation of property ‘‘in excess of one per cent of its
true value,”” unless approved by a majority of the electors of the taxing district voting on the
question. This is known as the “‘ten-mill limitation.”” See R.C. 5705.02; R.C. 5705.03; R.C.
5705.07.
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If, however, the amount of taxes which may be raised within the ten-mill limitation
will be insufficient, the board of county commissioners may, pursuant to R.C. 5705.19(L),
place before the voters the question of whether a tax in excess of the ten-mill limitation for
the provision of mental retardation and developmental disabilities programs and services
pursuant to R.C. Chapter 5126 should be levied. The procedure for such levies is governed by
R.C. 5705.222. Id. See also R.C. 5705.03(B); Jackson County Bd. of Mental Retardation and
Developmental Disabilities v. Board of County Comm'rs, 49 Ohio St. 3d 63, 551 N.E.2d 133
(1990) (a board of county commissioners is not required to appropriate moneys from the
general fund to support the county MR/DD board, but may meet its obligations through a
special tax levy); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096 (syllabus, paragraph 2) (“[tlhe board of
county commissioners may fund the programs of the county board of mental retardation and
developmental disabilities by special levy pursuant to R.C. 5705.19(L) and/or by treating the
costs of such programs as current expenses of the county payable from the general fund
pursuant to R.C. 5705.05(E)"’); 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-015.

An examination of the language of R.C. 5705.19 and R.C. 5705.222 reveals that the
duty of a board of county commissioners to submit to the voters the question of a special tax
to support the MR/DD board is discretionary, not mandatory, in nature. Pursuant to R.C.
5705.19(L), the board of county commissioners, ‘‘may declare by resolution and certify the
resolution to the board of elections ... that the amount of taxes that may be raised within the
ten-mill limitation will be insufficient to provide for the necessary requirements of the
[county] and that it is necessary to levy a tax in excess of that limitation” for mental
retardation and developmental disabilities programs and services. R.C. 5705.222 similarly
provides:

(A) At any time the board of county commissioners of any county by a
majority vote of the full membership may declare by resolution and certify to
the board of elections of the county that the amount of taxes which may be
raised within the ten-mill limitation by levies on the current tax duplicate
will be insufficient to provide the necessary requirements of the county
board of mental retardation and developmental disabilities established pur-
suant to Chapter 5126. of the Revised Code, and that it is necessary to levy a
tax in excess of such limitation for the operation of programs and services by
county boards of mental retardation and developmental disabilities and for
the acquisition, construction, renovation, financing, maintenance, and oper-
ation of mental retardation and developmental disabilities facilities. (Empha-
sis added.)

The statutory use of the term ‘‘may’ generally connotes a permissive duty. See
Dorrian v. Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971). Thus, the
use of the word “may” in both R.C. 5705.19 and R.C. 5705.222 to describe the board of
county commissioners’ duty to put before the voters the question of a tax levy in excess of the
ten-mill limitation indicates such duty is permissive or discretionary in nature. In other
words, if the board of county commissioners receives a request from the county MR/DD
board to seek an additional tax levy under R.C. 5705.222, the board of county commissioners
is not required to seek such levy, but may choose not to certify the question to the board of
elections for placement on the ballot.

This conclusion is consistent with the general nature of the relationship between a
board of county commissioners and the county MR/DD board. As summarized in 1992 Op.
Att’'y Gen. No. 92-061 at 2-253 to 2-254:
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Notwithstanding the extensive nature of its powers, a county MR/DD
board is an agency of the county, rather than an independent entity.... A
county MR/DD board has no independent taxing authority.... Rather, the
board of county commissioners is required to levy taxes and make appropria-
tions sufficient to enable the county MR/DD board to perform its functions
and duties.... A levy for the purposes of the county MR/DD board is submit-
ted to the voters by the county commissioners, and the county commission-
ers must approve the expenditure of the proceeds by annual appropriations
to the county MR/DD board.... It is thus, clear that a county MR/DD board
cannot function completely independently, but exists as a unit within the
county government. (Citations omitted.)

Similarly, 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-042 noted at 2-228 that a county MR/DD board
is “granted no authority to impose taxes, and it does not receive payments directly at the
time of tax settlement....[ilnstead, a county MR/DD board receives funding from the board of
county commissioners.”” Specifically with regard to the submission of a special tax levy, the
opinion stated that, “[t]he board of county commissioners is the body with authority to make
the decision to present to the voters a tax levy to fund mental retardation and developmental
disabilities programs, services, and facilities under R.C. 5705.19(L) and R.C. 5705.222." Id.
Cf. 2001 Op. Att'y Gen. No. 2001-013 (the duty of a board of county commissioners under
R.C. 3709.29 to submit to the voters the question of a special tax levy on behalf of a general
health district is mandatory in nature); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-013 and 1982 Op. Att'y
Gen. No. 82-056 (a taxing authority has a mandatory duty under R.C. 5705.23 to submit to
the voters a tax levy on behalf of a board of library trustees); 1975 Op. Att’y Gen. No. 75-089
(the board of a joint-county mental health district is a taxing authority and may place a tax
levy before the voters without the approval of the board of county commissioners).

Our conclusion that the board of county commissioners does not have a mandatory
duty under R.C. 5705.19 and R.C. 5705.222 to certify the question of a special tax levy for
placement on the ballot does not, however, fully address the extent of the commissioners’
duty to fund the MR/DD board. Division (G) of R.C. 5126.05 specifically imposes a duty upon
the board of county commissioners to adequately fund the MR/DD board, stating: “The
board of county commissioners shall levy taxes and make appropriations sufficient to enable
the county board of mental retardation and developmental disabilities to perform its func-
tions and duties, and may utilize any available local, state, and federal funds for such
purpose.’’? See State ex rel. Corrigan v. Seminatore, 66 Ohio St. 2d 459, 470, 423 N.E.2d 105,
113 (1981) (“[t]he board of county commissioners was required by [R.C. 5126.05] to levy
such taxes and make such appropriations as are sufficient to enable the county board of
mental retardation to perform its functions and duties’’); Cuyahoga County Bd. of Mental
Retardation v. Cuyahoga County Bd. of Comm'rs, 41 Ohio St. 2d 103, 322 N.E.2d 885 (1975)
(a board of mental retardation has the power to bring an action in mandamus to compel the
board of county commissioners to perform its statutory duty under what is now R.C.
5126.05(G)); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096 (syllabus, paragraph 1) (under R.C. 5126.05,
““the board of county commissioners has a mandatory duty to levy taxes and make appropri-
ations sufficient to enable the county board of mental retardation and developmental disabil-
ities to perform its functions and duties”) and at 2-473 (“[rlejection of ... a special levy

2The level of funding that is sufficient to enable a county MR/DD board “to perform its
functions and duties,” under R.C. 5126.05 is a question of fact that is not capable of
resolution by means of an Attorney General opinion. See 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096 at
2-473 n. 10.
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[under R.C. 5705.19(L)] by the voters does not end either the duty or the ability of the board
of county commissioners to fund the county MR/DD board”).3 See also State ex rel. Fairfield
County Bd. of Mental Retardation and Developmental Disabilities v. Fairfield County Budget
Comm’n, 10 Ohio St. 3d 123, 461 N.E.2d 1297 (1984) (a board of mental retardation and
. development disabilities may compel by writ of mandamus the county budget commission to
approve the total millage passed by the voters). In Jackson County Bd. of Mental Retardation
and Developmental Disabilities v. Board of County Comm’rs, the court noted that R.C.
5126.05 “‘clearly mandates the commissioners to provide funds to Jackson MRDD," and in
accordance with Cuyahoga County Bd. of Mental Retardation v. Cuyahoga County Bd. of
Comm'rs, ‘‘a county MRDD may bring an action in mandamus to compel county commis-
sioners to meet their financial obligations.”” 49 Ohio St. 3d at 63, 551 N.E.2d at 1344

31988 Op. Att'y Gen. No. 88-096 further emphasized:

In the absence of special levy funds or other available local, state, or
federal funds which the board of county commissioners may appropriate to
the county board of mental retardation and developmental disabilities, R.C.
5126.05 requires that the board of county commissioners provide sufficient
funds to the county board of mental retardation and developmental disabili-
ties from the county general fund.

The board of county commissioners is required by R.C. 5126.05 to
give the funding needs of the county board of mental retardation and devel-
opmental disabilities priority over all appropriations not otherwise man-
dated by statute.

The board of county commissioners is required by R.C. 5126.05 to
exercise, to the fullest extent necessary and authorized by law, its statutory
authority to levy taxes for and to make or amend appropriations from the
county general fund in order to provide sufficient funds to the county board
of mental retardation and developmental disabilities.

Id. (syllabus, paragraphs 3, 4, and 5). We approve and follow 1988 Op. Att'y Gen. No.
88-096.

*In Jackson County Bd. of Mental Retardation and Developmental Disabilities v. Board of
County Comm’rs, 49 Ohio St. 3d 63, 551 N.E.2d 133 (1990), the court went on to conclude
that, “[a] board of county commissioners that appropriates funds for the county MRDD but
is simply unable to supply that agency with sufficient funds does not violate R.C. 5126.05,"
since the State has a duty to “share in the responsibility for such funding when sufficient
funds are unavailable from the county ... [and] can and should augment county appropria-
tions ... and thereby assist a county suffering financial straits.” 49 Ohio St. 3d at 65, 551
N.E.2d at 135. Accord State ex rel. Cottrill v. Meigs County Bd. of Mental Retardation and
Developmental Disabilities, 86 Ohio App.3d 596, 602, 621 N.E.2d 728, 732 (Meigs County
1993). In so concluding, the court relied on language in R.C. 5123.351 requiring the director
of the state Department of Mental Retardation and Developmental Disabilities to provide
state funds for MR/DD programs when local funds were not available or when he considered
it necessary. In 1993, however, the statutory language upon which the court relied was
repealed. See 1993-1994 Ohio Laws, Part I, 241, 281-82 (Am. Sub. S.B. 21, eff. Oct. 29,
1993). While a county MR/DD board may, as discussed below, receive state funding for a
variety of purposes, there is nothing in current law, similar to the former R.C. 5123.351, that
imposes a broad-based duty upon the State to “augment” a shortfall in county funding.
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R.C. 5126.05(G) permits a county to utilize state moneys in order to help meet its
mandate to sufficiently fund the county MR/DD board. See, e.g., R.C. 5123.36 (state funds for
construction projects); R.C. 5126.12 (state payments based on number of persons enrolled or
participating in various services); R.C 5126.15(D) (state subsidy for case management ser-
vices); R.C. 5126.18 (state payments to county MR/DD boards “whose hypothetical local
revenue per enrollee is less than the hypothetical statewide average revenue per enrollee”);
R.C. 5126.19 (temporary funding from the State’s community mental retardation and devel-
opmental disabilities trust fund).> See also R.C. 5123.35 (distribution of federal assistance).
We note, however, that a lack of local support for MR/DD services and programs may
jeopardize a county’s receipt of state funds. R.C. 5126.053(B) requires the state Department
of Mental Retardation and Developmental Disabilities (Department) to make reductions in
state payments distributed to a county MR/DD board pursuant to R.C. 5126.12 and R.C.
5126.15 “in each year that the board, on the first day of January of that year, has an effective
tax rate of less than one and one-half mills for general operations for programs under which
the board provides” the specified services. Division (D) of R.C. 5126.053 permits a county
board to appeal for an exemption from the reduction by “present{ing] evidence of its
attempts to obtain passage of levies and any other extenuating circumstances the board
considers relevant.” The Department “shall grant an exemption if it determines that the
board has made good faith efforts to obtain an effective tax rate of at least one and one-half
mills for general operations for programs,” under which the specified services are provided,
or there are extenuating circumstances. Id. See also R.C. 5123.351(D) (withholding of state
reimbursement from counties for failure to comply with applicable laws); R.C. 5126.18(B)
(providing a higher rate of state funding for county MR/DD boards whose effective tax rate is
equal to or more than one mill than to boards whose effective tax rate is less than one mill)
and R.C. 5126.18(E) (requiring any county receiving supplemental funding under that sec-
tion to certify to the State “that it will make a good faith effort to obtain revenues ... for
services to individuals included in its infant and adult enrollment”).

Although we have focused on the responsibility of the board of county commission-
ers to properly fund the county MR/DD board, the board itself has a duty to “plan and set
priorities based on available resources for the provision of facilities, programs, and other
services”’ (emphasis added)). R.C. 5126.04(A). See also R.C. 5126.051(A), (B), and (C)
(authorizing a county MR/DD board to provide various services, ‘“[tJo the extent that
resources are available’”). Thus, a county MR/DD board must, for its part, consider the
availability of county funds, as well as support from other sources, in setting its priorities
and implementing its programs, knowing these funds are not unlimited. But cf. 1988 Op.
Att'y Gen. No. 88-096 at 2-471 n. 7 (the language of what is now R.C. 5126.04(A) “neither
defines nor modifies the nature of the county’s obligation to make funds available’ under
what is now R.C. 5126.05(G)).

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that if the board of county
commissioners receives a request from the county board of mental retardation and develop-
mental disabilities to seek an additional tax levy under R.C. 5705.19(L) and R.C. 5705.222,
the board of county commissioners is not required to seek such levy, but may choose not to
certify the question for placement on the ballot. Nonetheless, the board of county commis-

5 County MR/DD boards may also receive funding from the State’s school foundation
program, see R.C. 3317.024(E), (M), and (N); R.C. 3317.20, and pursuant to R.C. Chapter
3323 (education of handicapped children), see R.C. 3323.09; R.C. 3323.142. See generally
1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096 (describing financial support available to schools operated
by county MR/DD boards).
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sioners has a mandatory duty under R.C. 5126.05(G) to “levy taxes and make appropriations
sufficient to enable the county board of mental retardation and developmental disabilities to
perform its functions and duties.” (1988 Op. Att'y Gen. No. 88-096, approved and followed.)





