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1. BUILDING-PUBLIC-PLANS FOR ERECTION SUBMIT­
TED TO INSPECTOR OF WORKSHOPS AND FACTORIES 
FOR INSPECTION AND APPROVAL-SECTION 3791.04 
RC-DEPARTMENT OF PUBLIC WORKS MUST PAY IN­
SPECTION FEE PROVIDED IN SECTION 3791.07 RC. 

2. BUILDING DEPARTMENT OF MUNICIPALITY-UNAU­
THORIZED TO REQUIRE FEE TO BE PAID BY SCHOOL 
DISTRICT FOR INSPECTION AND APPROVAL OF PLANS 
SUBlVIITTED BY SCHOOL DISTRICT- ERECTION OF 
SCHOOL BUILDING. 
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SYLLABUS: 

1. The Department of Public Works must pay the inspection fee provided 
for in Section 3791.07, Revised Code, where, pursuant to Section 3791.04, Revised 
Code, it has submitted plans for the erection of a puiblic building to the Inspector 
of Workshops and Factories for his inspection and approval. 

2. The building department of a municipality is unauthorized to require a 
fee to be paid by a school district for the inspection and approval of plans submitted 
by the school district for the erection of a school building. 

Columbus, Ohio, March 1, 1956 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The last General Assembly enacted House Bill 580 which 
became effective October 5, 1955 dealing with building standards. 
R.C. 3791.07, a part of this enactment, provides for the fees to 
be charged ·by the Division of ·workshops and Factories. The 
Department of Public ·works has submitted to the Division of 
Workshops and Factories certain plans and specifications for 
buildings to be erected by the State. The question has arisen as 
to whether or not the Department of Public Works must pay 
the fee provided for by R.C. 3791.07 and conversely whether or 
not the Division of 'vVorkshops and Factories of the Department 
of Industrial Relations is required to make the charge. 

"It would seem that the Statute is clear and unambiguous 
in this respect and when inquiry was made to this office as to 
whether or not a Finding would be made should the Division of 
'vVorkshops and Factories fail to make the charge, I advised that 
it was my opinion that a charge should be made. 

"In this connection, however, the Supreme Court of Ohio in 
the case of Niehaus versus State, Ex Rel., 111 Ohio State 47, 
denied the City of Dayton the right to charge a school district 
an inspection fee for reviewing the plans for certain school houses. 
It is significant to note, however, that in the opinion ,it is said: 

'The Legislature is authorized to invest the inspector of 
Workshops and Factories, or any other state official within 
municipalities, as well as without, with power to approve 
plans and specifications for any public school building, It 
has the power to require the payment of a fee to such official 
for the performance of such duty, and it has the power to 
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vest such power in any official of a municipality within the 
jurisdiction of such municipality, and to provide for the pay­
ment of a fee to such official; but it had not so provided. The 
limit of the power of the municipality in that respect is the 
power granted by the Legislature.' 

"An informal opinion is requested as to whether or not: 

"l. The Inspector of Workshops and Factories must charge 
the fee provided for in RC. 3791 .07 for such buildings as come 
under Section RC. 3791.04. 

"2. If by the enactment of House Bill 580 (RC. 3791.07) 
111 Ohio State 47 is overruled so that a municipal government 
may charge a fee for the inspection of school buildings or any 
other buildings such as are provided for by Section 3781.06." 

Section 3791.07, Revised Code, enacted by the 101st General Assem­

bly, Substitute House Bill No. 580, effective October 5, 1955, reads as 

follows: 

"The fee for the inspection of plans required to ,be submitted 
to the division of workshops and factories for approval under 
section 3791.04 of the Revised Code, shall be charged at the rate 
of ten dollars per structure, plus seventy-five cents per each one 
hundred square feet of floor surface, including basement, cellar, 
or sub-cellar floors, measuring the outside dimensions of the build­
ing at each floor level." 

Section 3791.04, Revised Code, provides that before entering into 

contract for or .beginning the construction or erection of any building to 

which Section 3781.06, Revised Code, is applicable, the owner thereof 

shall submit plans or drawings for the building to the municipal or county 

building department having jurisdiction, and if there is no municipal or 

county building department, the plans must be submitted to the chief of 

the division of workshops and factories for his approval. 

Section 3781.06, Revised Code, describes the structures, the plans 

for construction of which must be submitted under Section 3791.04, Re­

vised Code. Briefly, these include all public buildings which may be used 

as a place of resort, assembly, education, entertainment, lodging, dwelling, 

trade, manufacture, repair, storage, traffic, or occupancy by the public. 

Your first question is whether the Inspector of ·workshops and Fac­

tories must charge the fee provided for in Section 3791.07, Revised Code, 

for inspecting the plans submitted ·by the Department of Public Works 

for buildings to be erected by the State. 
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At the outset it is recognized that the pertinent statutes are phrased 

so as to exact submission of plans from "owners" of buildings. The legis­

lature did not specifically mention a governmental owner. There is a line 

of authorities in Ohio to the effect that the State is not bound by the terms 

of a general statute unless such statute is expressly so enacted. See State, 

ex rel. Parrott vs. Board of Public Works, 36 Ohio St., 409; State, ex rel. 

James vs. Brown, 112 Ohio St., 590; and State, ex rel. Nixon vs Merrell, 

126 Ohio St., 239. The underlying reason for the theory of law that the 

state is not bound by its own laws is based upon the presumption that the 

sovereign will exercise the same ,degree of care for the protection of its 

citizens as it demands of its citizens by express enactment. 

Whatever force or validity there may be to this principle as a general 

proposition, must be tempered by the fact that two departments or agencies 

of the state government are involved under the facts presented. This brings 

into play certain statutes governing inter-agency affairs, as well as a ruling 

of one of my predecessors in office, found in Opinion No. 4214, Opinions 

of the Attorney General for 1935, page 508. 

The holding in that opinion was that the Department of Public Works 

of the State of Ohio, as the owner or user of steam boilers and elevators, 

is required under the provisions of Section 280, General Code, to pay to the 

Department of Industrial Relations the statutory fees for the inspection of 

such steam boilers and certificates of operation of such elevators. 

Section 1058-7, General Code, provided for a thorough inspection of 

"all steam boilers." Section 1058-25, General Code, exacted inspection 

fees from the owner or user of a boiler. 

The ruling of the Attorney General was predicated upon the language 

of Section 280, General Code, which provided as follows: 

"All service rendered and property transferred from one in­
stitution, department, improvement, or public service industry, to 
another, shall be paid for at its full value. No institution, depart­
ment, improvement, or public service industry, shall receive finan­
cial benefit from an appropriation made or fund created for the 
support of another. When an appropriation account is closed, 
any unexpended balance shall revert to the fund from which the 
appropriation was made." 

Section 280, General Code, was interpreted so as to require the De­

partment of Public Works to pay the Department of Industrial Relations 
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the fees already mentioned. Section 280, General Code, has not been 

amended in the meantime, and it now bears the section number 115.45, 

Revised Code. The result reached in the 1935 opinion, supra, is dictated 

in the present instance, and accordingly, I must conclude that the De­

partment of Public 'Norks, having submitted to the Division of \Vorkshops 

and Factories certain plans and specifications for buildings to be erected 

by the State, must pay the inspection fee provided for in Section 3791.07, 

Revised Code. 

The second question must be viewed as a separate matter. It is asked 

whether the holding of the Ohio Supreme Court in Niehaus vs. State, ex 

rel. Board of Education, 111 Ohio St., 47 ( 1924) has been altered by the 

enactment of Substitute House Bill No. 580, "so that a municipal govern­

ment may charge a fee for the inspection of school buildings or any other 

buildings such as are provided for by Section 3781.06 ?" 

Although your letter of request refers to school buildings and "any 

other buildings such as are provided for by Section 3781.06, Revised Code," 

I have been informed by subsequent communication that the question is 

actually limited to the charging of an inspection fee of a school district, 

so that a discussion relative to the power of a municipality to charge an 

inspection fee of a non-governmental or purely private owner of a build­

ing is not called for. 

The answer to this question clearly would not turn on an interpre­

tation of Section 3791.07, Revised Code, since that section provides for a 

fee to be charged by the Inspector of Workshops and Factories. Plans 

for buildings are to be submitted to the inspector only if there is no county 

or municipal building department having jurisdiction. 

It was held in Niehaus vs. State, ex rel. Board of Education, 111 Ohio 

St., 47, as disclosed by the syllabus: 

* * * "2. The General Assembly of the state having en­
acted a general law requiring the building inspection departments 
of municipalities having a regularly organized building inspection 
department to approve plans for the construction of public school 
buildings erected within such municipalities, a municipality is 
without power to thwart the operation of such general law by 
the enactment of an ordinance requiring the payment of a fee as 
a condition precedent to compliance therewith." 

The Supreme Court considered Sections 1031 and 1035, General 

Code, which provided that the chief inspector of workshops and factories 
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shall cause to be inspected all schoolhouses and other buildings used for 

public assemblage, with special reference to precautions for the prevention 

of fires and other matters relating to the health and safety of those occupy­

ing, or assembled in such structures. Section 1035, General Code, re­

quired plans to be approved by the inspector of workshops and factories, 

except in municipalities having regularly organized building inspection de­

partments, in which case the plans were to be approved ,by such depart­

ment. 

The statutes did not provide for a fee to be charged for such approval 

of plans, whether approved by the state official or by the local building de­

partment. 

The court, in denying the right of the city of Dayton to charge a fee, 

recognized the power of the legislature to provide for the payment of a 

fee to an official charged with the approval of building plans, whether the 

official be a state official or a municipal official_ The court then emphasized 

the fact that the legislature had not so provided. The limit of the power 

of the municipality in this respect was said to be the power granted by 

the legislature. 

Sections 1031 and 1035, General Code, which were considered in the 

Niehaus case, supra, are now Sections 4107.31 and 4107.36, Revised 

Code. These sections read substantially the same as their predecessor 

statutes. Under Section 4107.31, Revised Code, the Department of In­
dustrial Relations is charged with the duty of inspecting all schoolhouses 

( among other buildings), which inspection is to be made with special 

reference to precautions for the prevention of fires. Plans for the erection 

of a schoolhouse are required to be submitted to the Department of In­
dustrial Relations, except in municipal corporations having regularly 

organized building inspection departments, in which case the plans shall 

be approved by such building department. There is still no statutory 

authorization for a fee to be charged by the state or municipal authority, 

under Sections 4107.31 and 4107.36, Revised Code. 

In addition to the sections already considered ( which were the code 

provisions discussed in the Niehaus case) reference should be had to the 

provisions of Section 3791.04, Revised Code, in order to determine whether 

there is any authorization in ,t,hat section for a municipality to charge a 

fee of a school district which submits building plans as required there­

under. Plans are required to ,be submitted under this section "in addition 
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to any other submission of plans or drawings, specifications, and data 

required by law." 

Section 3791.04, Revised Code, requires submission of plans for the 
erection of a public building (which, under Section 3781.06, Revised Code, 

includes a building to be used as a place of education.) The purpose under­

lying this requirement is to insure that such ·buildings shall be so con­
structed that they shall be safe and sanitary for their intended use and 

occupancy. This part of the "building code" is directed at dangers arising 

from methods or material of construction, as well as dangers arising 
from unsanitary conditions. The purpose of Section 4107.31, Revised Code, 
on the other hand, is to make buildings safe for their occupants in the 

event of fire or other disaster. See State, ex rel. Department of Industrial 

Relations vs. Russell, 48 Ohio Opinions, 286. 

The 101st General Assembly did amend Section 3791.04, Revised 

Code, relative to submission of plans to a municipal or county .building de­
partment having jurisdiction. The amendment provides in material part: 

"The ,board of building standards or the legislative authority 
of a municipal corporation or county may by rule, regulate the re­
quirements for the submission of such plans and specifications 
to the respective enforcing departments and for the processing of 
the same by such departments * * *." (Emphasis added.) 

Does the authority granted to a municipal corporation to regulate the 

requirements for the submission of plans to the enforcing department, 

include the authority to establish a fee schedule for inspection and ap­
proval of plans ? 

Initially, it must be recognized that Section 3791.04, governs ithe sub­
mission of plans for construction of buildings which may be used as places 
of assembly, lodging, trade, manufacture, entertainment and other pur­
poses, as well as plans for the construction of buildings to be used as a 
place of education. ·with respect to buildings proposed to be constructed 

by an owner other than a school district or governmental agency, undoubt­

edly a municipality already possesses the power to exact fees for the 
inspection and approval of plans, without ·reference to any statutory authori­

zation other than by municipal ordinance. My opinion, however, is re­
quested with respect to charging a fee for a school district. Hence, it is 

necessary, under the ·reasoning of the Niehaus case, 1:o find authority in 

the state code for the exacting of a fee. 
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vVhile the language of the amendment quoted above, standing alone, 

might possibly be construed to permit the council of a municipality to 

require a fee for the submission of school building plans to the local 

building department, I do not believe such a construction is warranted if 
resort is had to the entire act of which that language is but a part. Sec­

tion 3791.07, Revised Code, is part of the same enactment, Substitute 

House Bill No. 580, and, as has already been noted, that section makes 

express and specific provision for the charging of a fee when plans are 

submitted for inspection and approval to the division of workshops and 
factories. 

It seems but reasonable to conclude that had .it been the intention of 

the legislature to authorize municipalities and counties to exact fees for 

inspection and approval of school building plans, in the event there is 

local jurisdiction over this subject matter, the legislature could and would 

have expressly so provided. 

Section 3791.07, supra, specifies a fee of ten dollars per structure, plus 

seventy-five cents per each one hundred square feet of floor space. It would 

have been a simple matter to write into that section words which would 

authorize the same or similar charge for the inspection of plans to a local 

building department having jurisdiction. Or such an intention could have 

been enunciated in Section 3791.04, Revised Code, merely by supplying 

the words "including fees" in the sentence granting the power to the 

local authorities to "regulate the requirements for the submission of such 

plans." 

Instead, the legislature employed general language, which, to my 

way of thinking, does not manifest an intention to alter the law as stated 

in the Niehaus case, supra. 

It is said in Crawford on Statutory Construction, Section 245, at 

page 478: 

"Legislative grants-whether they .be of property, rights, or 
privileges, or to municipal or private corporations, or individuals­
must be strictly construed against the grantee and in favor of the 
public. Nothing, therefore, will pass ,by virtue of the grant except 
what is given in clear and explicit terms." 

In view of the foregoing considerations, I am unable to find any 

tangible indication that the legislature intended to grant municipalities 

the power to charge building plan fees of school districts. 
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The school districts, whether city, village or rural, are the agencies of 

the state, established by the state in carrying out the state public school sys­

tem provided for in the state constitution. The school system, being a matter 

of general and state-wide concern, is beyond the powers of local self­

government made available to municipalities in Article XVIII of the 

Constitution. 

While your question 1s prompted by the enactment of Substitute 

House Bill No. 580, it should be observed that a former Attorney General 

arrived at the same conclusion that I have reached. Thus, in Opinion No. 

3065, Opinions of the Attorney General for 1922, page 1103, it was held 

that the building department of a municipality governed by city charter or 

otherwise is without authority to require permit fees to be paid by the 

school district of which the municipality is a part when new school build­

ings are erected or additions made to school buildings. 

Accordingly, it is my opinion that : 

1. The Department of Public Works must pay the inspection fee 

provided for in Section 3791.07, Revised Code, where, pursuant to 

Section 3791.04, Revised Code, it has submitted plans for the erection of 

a public building to the Inspector of Workshops and Factories for his 

inspection and approval. 

2. The ,building department of a municipality is unauthorized to 

require a fee to be paid by a school district for the inspection and approval 

of plans submitted by the school district for the erection of a school 

building. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




