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CLERK OF BOARD OF EDUCATION-INCAPACITATED-MAY 

APPOINT OFFICER OF SCHOOL TO SIGN CHECKS-CANNOT 

RECEIVE FUNDS DUE SCHOOL DISTRICT~CLERK CANNOT 

DESIGNATE ATTORNEY-IN-FACT TO RECEIVE- SECTION 

3313.51 R. C. 

SYLLABUS: 

Under the prov1S1ons of Section 3313.51, Revised Code, where the clerk of a 
board of education is incapacitated! in such manner that he is unable to sign checks, 
such hoard may appoint an officer of the school district concerned to •sign such 
checks in the capacity of the clerk. The individual thus designated is without 
authority to receive, receipt for, and assume custody of funds due the school district 
concerned, nor is the clerk himself authorized in such case to designate an attorney­
in-fact to receive them in his stead. 

Columbus, Ohio, September 13, 1956 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Revised Code Section 3313.23 provides: 

" 'If the clerk of a board of education is absent from any 
meeting of the board, the members shall choose one of their 
number to serve in his place pro tempore.' 

"In his Opinion 1933 OAG 221 rendered March 17, 1933, the 
Attorney General ruled that a clerk pro tempore may not during 
the disability of a clerk sign orders on the depository for disburse­
ment of funds, nor may he sign checks issued against a payroll 
account. 

"In a local school district in Fulton County, the clerk has 
been hospitalized and it may be sometime before he can again 
assume 1his duties, or at least that duty which relates to the writing 
of checks and warrants. 

"An opinion is requested as to: 

" ( 1) Whether or not such clerk may by the granting 
of a power of attorney, appoint some suitable person as his 
attorney-in-fact to do and perform such acts relating to the 
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fiscal officer of the district, such as receiving funds made 
payable to the district and issuing receipts therefor, depositing 
same in the depository and issuing warrants and checks of 
the school district for salaries, services, supplies, etc., of the 
district? 

"(2) May the school board appoint an acting clerk 
during such absence and should such acting clerk be required 
to furnish bond and by what style name should such acting 
clerk certify as to availability of funds and sign the vouchers, 
warrants and checks?" 

11he reasoning upon which the conclusion you note was reached in 

Opinion No. 221, Opinions of the Attorney General for 1933, p. 317, is 

set out therein as follows: 

"* * * 
"Section 4754 of the General Code states the duties of the 

clerk at the meetings of said board as follows : 

" 'The clerk of the board of education shall record the 
proceedings of each meeting in a book to be provided by the 
board for that purpose, which shall be a public record. The 
record of proceedings at each meeting of the board shall be 
read at its next succeeding meeting, corrected, if necessary, 
and approved, which approval shall be noted in the proceed­
ings. After such approval, the president shall sign the record 
and the clerk attest it.' 

"The clerk has other duties imposed upon him in his official 
capacity as can be seen by sections 4768 and 7612-1 of the General 
Code, but these are all functions exercised outside of the meeting 
proper. Section 4753, General Code, reads as follows: 

" 'If the president or clerk is aibsent at any meeting of 
the board of education, the members present shall choose one 
of their number to serve in his place pro tempore. If both the 
president and clerk are absent, both places shall be filled. On 
the appearance of either at the meeting after his place has been 
so filled, he shall immediately assume the duties of his office.' 

"Bouvier's dictionary defines 'pro tempore' thus: 'For the time 
being; temporary.' It is apparent that section 4753, supra, only 
authorizes the members of the board of education to elect a clerk 
pro tempore for a particular meeting with the duty as specified in 
section 4754, General Code, of recording the proceedings of that 
meeting and reading the records of proceedings at the board's last 
meeting. There is nothing in this section or any other section giv­
ing him any other or broader powers. Provisions have been made 
for the absence or disability of practically every officer of the state 
government. It has been provided who shall take the place of the 
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absent officer and what his powers and duties shall be. Such provi­
sions relate only to temporary absences and in no case do they 
apply to permanent disa·bility or absence. * * *" 

I am in agreement with this reasoning and with the view that the scope 

of Section 3313.23, Revised Code, quoted in your inquiry, is thus limited to 

those duties pertinent to board meetings, and has no application to duties 

exercised entirely apart from such meetings. 

You will observe, however, that since that ruling the General Assembly 

has made express provision for the signing of checks to disburse school 

funds where the derk is unable to do so. In Section 3313.51, Revised Code, 

enacted as emergency legislation in 1953, we find these provisions: 

"In every school district the clerk of the board of education 
shall be the treasurer of the school funds. No moneys of a school 
district shall ·be paid out except on a check signed by not less than 
two officers of the school district, one of whom shall be the clerk 
and the other shall be the president, vice president, business man­
ager, or assistant superintendent in charge of business administra­
tion. If the clerk is incapacitated in such manner that he is unable 
to sign such checks, the board may appoint an officer of the school 
district to sign such checks in the capacity of the clerk; provided, 
the two offiers who sign such checks shall not be the same person. 
Payroll disbursements constitute an exception to this requirement 
if otherwise provided by law. All moneys received by a clerk of a 
school district from any source whatsoever shall be immediately 
placed by him in a depository designated ·by the board of education 
-of such school district, as provided by sections 135.01 to 135.23, 
inclusive, of the Revised Code." 

; The third sentence in this section, added in the 1953 amendment, quite 

clearly provides a solution of the question with which you appear to be 

principally concerned, i.e., the disbursement of funds. 

As to the receipt of funds, issuing receipts therefor, and assumption of 

custody thereof until placed in a depository, it does not appear that the 

statutory enactment above noted has any application, for provision is made 

therein for the designation of a "substitute" with only limited powers. 

It will be noted that there is no statutory authority conferred on the 

clerk to appoint a deputy, and in the absence of such power it is held that 

a public officer is without authority to delegate to another the exercise of 

his duties as such, especially when such duties involve the exercise of judg­

ment or discretion. See 32 Ohio Jurisprudence, 946, Section 86. It is my 
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view that the receipt of public money and the assumption of custody thereof, 

no matter for what brief period, is a duty which is non-delegable under this 

rule. 

A possible practical solution of the problem of receiving payment of 

funds due the board may perhaps be found in the fact that the clerk, as 

provided in Section 3313.51, Revised Code, is required immediately upon 

receipt of such funds to place them in a depository designated iby the board 

of education. I see no reason why the clerk should not give such depository 

written authorization to receive and credit to the district's account such 

funds clue the district as the persons from whom they are due are willing 

thus to pay over, provided, of course, the depository is willing thus to act. 

In such case, if payment is made by check or warrant payable to the clerk, 

the board, or the district, the cancelled checks, etc., would in legal effect 

constitute evidence of receipt by the payee. Such an arrangement would 

not appear to be a delegation of the clerk's duty since it does not involve 

the action of any person or agency in his stead except the depository which 

is authorized by the law and the ·board's designation to do all that is contem­

plated under the suggested arrangement. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

under the provisions of Section 3313.51, Revised Code, where the clerk of 

a board of education is incapacitated in such manner that he is unable to 

sign checks, such board may appoint an officer of the school district co~ 

cerned to sign such checks in the capacity of the clerk. The individual thus 

designated is without authority to receive, receipt for, and assume custody 

of funds clue the school district concerned, nor is the clerk himself author­

ized in such case to designate an attorney-in-fact to receive them in his 

stead. 
Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


