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CONSERVANCY DISTRICTS - BOARD OF DIRECTORS OF 
SUCH DISTRICT MAY SIGN PETITION, § 6101.71 RC, FOR ES­
TABLISHMENT OF SUBDISTRICT-COURT,§ 6101.07 RC, CON­
SISTS OF ONE JUDGE OF THE COURT OF COMMON PLEAS 
FROM EACH COUNTY WITHIN OR PARTLY WITHIN THE 
CONSERVANCY DISTRICT; SUCH COURT IS COURT FOR 
SUBDISTRICT. 

SYLLABUS: 

( 1) The board of directors of a conservancy district may sign the petition pre­
scribed by Section 6101.71, Revised Code, for the establishment of a conservancy 
subdistrict. 

(2) The court established by Section 6101.07, Revised Code, and consisting of 
one judge of the court of common pleas from each county within or partly within a 
conservancy district, is the conservancy court for a subdistrict established within 
the district. 

Columbus, Ohio, September 26, 1957 

Hon. Karl H. vVeaner, Jr., General Counsel 

Maumee VI/atershecl Conservancy District, Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 
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"l. Can the board of Directors of a Conservancy district, 
as the governing body of a public corporation, petition the Court 
for establishment of a sub-district? 

2. How may Judges sit as a Conservancy Court of a sub­
district ( the full Conservancy Court, or only the Judges of Coun­
ties within the sub-district) ?" 

Section 6101.71, Revised Code, reads as follows: 

"Whenever it is desired to construct improvements wholly 
within or ,partly within and partly without any conservancy dis­
trict, which improvements will affect only a part of said district, 
for the purpose of accomplishing such work, sub-districts may be 
organized upon petition of the owners of real property within or 
partly within and partly without the district. Such petition shall 
fulfill the same requirements concerning the subdistricts as the 
petition outlined in section 6101.05 of the Revised Code is re­
quired to fulfill concerning the organization of the main district, 
and shall be filed with the clerk of the same court of common 
pleas, and shall be accompanied by a bond as provided for in 
section 6101.06 of the Revised Code. All proceedings relating 
to the organization of such subdistricts shall conform in all things 
to sections 6101.01 to 6101.84, inclusive, of the Revised Code, re­
lating to the organization of districts. ·whenever the court by its 
order entered of record decrees such subdistricts to be organized, 
the clerk of said court shall thereupon give notice of such order to 
the board of directors of the conservancy district, which shall 
thereupon act also as the board of directors of the subdistrict. 
Thereafter, the proceedings in reference to the subdistrict shall 
in all matters conform to such sections ; except that in appraisal 
of benefits and damages for the purposes of such subdistricts, in 
the issuance of bonds or notes, in the levying of assessments or 
taxes, and in all other matters affecting only the subdistrict, such 
sections shall apply to this subdistrict as though it were an inde­
pendent district, and it shall not, in these things, be amalgamated 
with the main district. 

T,he board of directors, board of appraisers, chief engineer, 
attorney, secretary of the conservancy district, and other officers, 
agents, and employees of the district shall, so far as it is necessary, 
serve in the same capacities for such subdistrict, and contracts and 
agreements between the main district and the subdistrict may be 
made in the same manner as contracts and agreements between 
two districts. The distribution of administrative expense between 
the main district and subdistrict shall be in proportion to the inter­
ests involved and the amount of service rendered. Such division 
shall be made by the board of directors with an appeal to the court 
establishing the district. This section does not prevent the organ­
ization of i11depenc!ent districts for local improvements under 
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other laws within the limits of a district organized under sections 
6101.01 to 6101.84, inclusive, of the Revised Code, as provided 
in sections 6101.68 and 6101.69 of the Revised Code." 

The requirements for a valid petition for the creation of a subdistrict 

are the same as those for the creation of a full district, and are prescribed 

by Section 6101.05, Revised Code, the pmtion of which ,pertinent to your 

inquiry reads as follows: 

"Proceedings for the establishment of a conservancy district 
shall be initiated only by the filing of a petition in the office of the 
clerk of the court of common pleas of one of the counties con­
taining territory within the proposed district, which petition 
shall be signed either by five hundred freeholders, or by a majority 
of the freeholders, or by the owners of more than half of the- prop­
erty, in either acreage or value, within the limits of the territory 
proposed to be organized into a district. Such a petition may be 
signed by the governing body of any public corporation lying 
wholly or partly within the proposed district, in such manner as 
it prescribes, and when so signed by such governing body such a 
petition on the part of the said governing body shall fill all the re­
quirements of representation upon such petition of the freeholders 
of such public corporation, as they appear upon the tax duplicate; 
and thereafter it is not necessary for individuals within said public 
corporation to sign such a petition. Such a petition may also be 
signed by the railroads and other corporations owning lands." 

"Public corporation" is defined in the following terms by Section 

6101.01 (C), Revised Code: 

" ( C) "Public corporation" or "political subdivision" means 
counties, townships, municipal corporations, school districts, road 
districts, ditch districts, park districts, levee districts, and all other 
governmental agencies clothed with the power of levying general 
or special taxes." 

The board of directors of a conservancy district is empowered to levy 

taxes. See Sections 6101.45 .. 6101.55, and 6101.64, Revised Code. 

Clearly the board of directors of a conservancy district is the gover­

ning body of a public corporation lying in part "·ithin a proposed subdis­

trict. After the filing of the petition, such board can take no further official 

action upon the creation of a subdistrict, all further powers in that regard 

being conferred upon the conservancy court established under Section 

6101.07, Revised Code. Thus initiating the procedure for creating a sub­

district by filing a petition is in no way inconsistent with any official power 

or duty of the board of directors. 
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Further, ,it would appear that the board of directors of a conservancy 

district may be the public authority within a conservancy district best qual­

ified to recognize the need for a subdistrict. 

For these reasons I am of the opinion that it was not the intention of 

the General Assembly to exclude the board of directors of a conservancy 

district from the govening bodies of public corporations within the district 

authorized to petition for the creation of a conservancy subdistrict. 

As to your second question, I refer you initially to the following lan­

guage from Section 6101.07, Revised Code: 

* * * "Except as otherwise provided by sections 6101.08 to 
6101.84, inclusive, of the Revised Code, such court has, for all 
purposes of sections 6101.01 to 6101.84, inclusive, of the Revised 
Code, original and exclusive jurisdiction coextensive with the 
boundaries and limits of the district or proposed district and of 
the lands and other property included in, or proposed to be in­
cluded in, such district or affected by such district, without regard 
to the usual limits of its jurisdiction. * * *" 

The next paragraph of the same section also provides that only the 

full court of the district can act to establish a subdistrict. 

You will recall that Section 6101.71, supra, provides that, with enu­

merated exceptions, the proceedings of subdistricts shall in all things 

conform to the proceedings provided for full districts. The same section 

provides that the officers of the full district shall serve for the subdistrict. 

At first impression, certain language in Section 6101.71, supra, seems 

to •imply that a subdistrict becomes an independent entity and might have 

its own officers, court, etc. But further study shows that the separateness 

and independence of a subdistrict extends only to certain enumerated mat­

ters. Nothing in the statutes appears to create any exception applying 

generally to subdistricts to the rule stated ahove that the jurisdiction of 

the full court of a conservancy district shall be exclusive within the district. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised: 

( 1) The board of directors of a conservancy district may sign the 

petition prescribed by Section 6101.71, Revised Code, for the establishment 

of a conservancy subdistrict. 

(2) The court established by Section 6101.07, Revised Code, and 
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consisting of one judge of the court of common pleas from each county 
within or partly within a conservancy district, is the conservancy court for 
a subdistrict established within the district. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




