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OPINION 65-88 

Syllabus: 

The offices of township trustee and member of the board of 
health of a general health district are incompatible. 

To: Nell M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 18, 1965 

I have your request for my opinion which asks in substance 
whether the position of township trustee is compatible with the 
position of a member of a board of health of a general health 
district. 

There are no constitutional or statutory provisions expressly
prohibiting the simultaneous holding by one person or the two 
positions in question. However, on the basis of the common law 
test of incompatibility as expressed in State ex rel Attorney
General v. Gebert, 12 C.C. (N.S.) 274, on page 275, one of my
predecessors found the positions incompatible irt Opinion No. 
2603, Opinions of the Attorney General for 1930. It was held 
in that opinion that the funds necessary to operate a general
health district were derived in part from townships and that 
one serving in both positions might be influenced by the needs 
of one at the expense of the others. The same rationale applied 
in that opinion prevails here. 

By virtue of Section 3709.01, Revised Code, a general health 
district consists of the townships and villages in each county. 
Pursuant to Section 3709.03, Revised Code, members of the board 
of health of a general health district are appointed by an ad-
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visory council which is made up in part by chairmen of the v
ious boards of township trustees throughout the general health 
district. 

Section 3709.28, Revised Code, in effect, provides that the 
board of health of a general health district shall estimate cur­
rent expenses and submit the estimate to the county auditor who 
in turn submits it to the county budget commission which may re­
duce the estimate but not increase it. Thereafter, the estimate 
is returned to the county auditor who apportions the amount among
the township and municipal corporations within the general health 
district. 

Pursuant to Section 5705.01, Revised Code, the board of town­
ship trustees is the taxing authority of the township and by virtue 
of Section 5705,03, Revised Code, has the power to levy taxes 
against the personal and real property located in the county.
When the board or township trustees makes a general levy for 
current expenses it is required by Section 5705,05, Revised 
Code, to include amounts"*** necessary for boards*** of 
health***." 

From the foregoing it is apparent that after the county
auditor apportions the estimate of current expenses submitted 
by the board of health, the boards of township trustees of the 
various townships included in the general health district are 
required to include that proportion of the estimate allotted 
to each township in the general levy for the township. The 
danger inherent in such a situation was succinctly described 
in Opinion No. 2603, supra, mentioned abov.e, My predecessor
said the following in that opinion on page 1719: 

"* * * There might be a tendency for said 
township trustee acting as health board member 
to make the amount of the request for funds less 
than they ordinarily should be, so that his town­
ship would not have to have apportioned to it as 
large an amount to levy for health district ex­
penses. 

"It is clear from the foregoing, that the 
interests of the township and the general health 
district will be conflicting in that the amount 
of funds made available to the one subdivision 
will often be dependent in a measure upon the 
amount made available to the other. It would 
follow that one serving in both capacities
might be influenced of the needs of the other." 

This danger prevails in the instant situation and in my
opinion is sufficient to make the positions involved here 
incompatible just as they were found to be incompatible by
the former opinion. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly
advised that the offices of township trustee and member of 
the board of health of a general health district are incompatible. 




