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POLICE DEPARTMENT-MEMBER APPOINTED SECRETARY 

POLICE RELIEF AND PENSION FUND-MAY PROPERLY RE­

CEIVE COMPENSATION-COMPENSATION NOT RECEIVED 

IN CAPACITY AS MEMBER POLICE DEPARTMENT-NOT 

SUBJECT TO DEDUCTION FOR CONTRIBUTION TO POLICE 

PENSION FUND-SECTIONS 741.36, 741.43 RC. 

SYLLABUS: 

A member of a police department who is appointed as secretary of the police 
relief and pension fund of which he is a member may ,properly receive compensation 
therefor as ,provided in Section 741.36, Revised Code, but such compensation is not 
received by the individual concerned in his capacity as a member of a .police depart­
ment and is not subject to the deduction for contribution to such police pension fund 
under the provisions of Section 741.43, Revised Code. 

Columbus, Ohio, December 29, 1955 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I am enclosing a letter received from our Examiner-in­
charge in Youngstown, along with a copy of an Opinion rendered 
by the City Director of Law in Youngstown, in which the Law 
Director holds that the compensation paid to the Secretary of the 
Board of Trustees of the Police Relief and Pension Fund ( who 
happens to 1be a member of the police department and also a 
policeman mem'ber of said board), is subject to the four percent 
deduction from his compensation as secretary of the board. 

"The Law Director's ruling is based upon the theory that the 
position of secretary of said board is connected with and related 
to the duties of a policeman, when such policeman is a trustee of 
the said .board and is subsequently elected secretary by the board 
members. 

"Our examiner does not agree with this holding of the City 
Law Director, and so he submits the following question: 

" 'Is the compensation paid to the Secretary of the 
Board of Trustees of the Police Relief and Pension Fund 
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subject to the four percent retirement deduction, when such 
position is occupied by a duly elected policeman member 
of the board of trustees of said Police Relief and Pension 
Fund?' " 

The police pension fund, created under the provisions of Chapter 741, 

Revised Code, is established for the purpose of providing a uniform and 

state-wide system of disa:bility and retirement benefits to members of the 

police department. The fund, composed of tax levies and deductions from 

the salaries of mem'bers, is administered by a board of trustees, which 

under Section 741.36, Revised Code, is required to elect a secretary to 

keep a complete record of its proceedings, and whose compensation for 

such services is to be fixed by the board and paid from the pension fund. 

The statute, Section 741.44, Revised Code, makes the treasurer of the 

municipal corporation the custodian of such fund and authorizes him to 

make disbursements thereof upon proper order of the board. 

The question here hinges on the meaning of the word "salary" m 

Section 741.43, Revised Code, which provides: 

"In each municipal corporation in which there is established 
a police relief and pension fund, the treasurer of the municipal 
corporation shall deduct from the salary of each member of the 
pohce department an amount equal to four per cent of his salary 
for each payroll period. The sums so deducted shall be credited 
to such fund." ( Emphasis added.) 

The term "salary" as here used quite clearly has reference to the 

salary of a member of the police department which he receives as such 

meniber. The fact that an individual who receives a salary in some other 

capacity is also a "member" would not have the effect, under the provision 

noted above, to require a deduction from the salary in such other and 

wholly separate capacity. That such other capacity is entirely separate 

from membership in the police department is evident from the facts ( 1) 

that such membership is not a qualification for election as secretary of the 

board, and (2) that the duties of the secretary are not additional police 

duties nor, indeed, even germane to police duties. 

On this point the situation here under consideration may clearly be 

distinguished from that involved in my opinion No. 4451, dated October 
22, 1954, in which I held: 

"vVhere the chief of police or member of the police depart­
ment of a city, in which a municipal court is situated, is appointed 
by the court as ibailiff of said court, pursuant to Section 1901.32 
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of the Revised Code, the salary paid to such officer for his service 
as such bailiff is subject to the deduction and payment to the 
Police Relief and Pension Fund as provided by Section 741.43, 
Revised Code." 

In that case it was noted that the "member" who was appointed as 

bailiff was assuming "additional police duties" as evidenced by the circum­

stance that the legislature has plainly made the police department an arm 

of the municipal court. In this connection Division (D) of Section 1901.32, 

Revised Code, provides : 

"Every police officer of any municipal corporation or police 
constable of a township within the territory is ex officio a deputy 
lbailiff of the court in and for the municipal corporation or town­
ship within which he is commissioned• as such police officer or 
police constable, and shall perform such duties in respect to cases 
within his jurisdiction as are required of him by a judge of said 
court or by the clerk or bailiff or deputy bailiffs thereof, without 
additional compensation. In any township which is entirely 
within the territory of the court, the board of township trustees 
may appoint police constables, who shall receive such compensa­
tion out of the general funds of the township as the board of 
resolution prescri'bes for the time actually spent in keeping the 
rpeace, protecting property, and performing their duties as police 
consta:bles, and as ex officio deputy bailiffs of the court within 
the township." 

Although it was recognized in the 1954 opinion that the provisions 

set out in Division (A) of this same section permited but did not require 

the designation of a police officer as bailiff, it was concluded that a con­

sideration of these two provisions in relation each to the other warranted 

the conclusion that where a member was so designated the effect was to 

impose on him additional police duties with additional compensation there­

for in his capacity as a police officer. 

In the instant case there is no suggestion whatever that the legisla­

ture intended to give the pension board the authority to impose "additional 

police duties" on a member of a police department, and it must he con­

cluded, therefore, that any compensation received as secretary of such ·board 

is received in a wholly separate and independent capacity. 

In specific answer to your inquiry, therefore, it is my opinion that a 

member of a police department who is appointed as secretary of the police 

relief and pension fund of which he is a member may properly receive 

compensation therefor as provided in Section 741.36, Revised Code, but 
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such compensation 1s not received by the individual concerned in his 

capacity as a member of a police department and is not subject to the de­

duction for contribution to such police pension fund under the provisions 

of Section 741.43, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




