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RECREATIONAL DIRECTOR-BOARD OF EDUCATION AUTHORIZED 
TO EMPLOY FOR POLITICAL SUBDIVISION WITH WHICH IT IS 
COOPERATING 'IN RECREATIONAL FACILITIES-SUBDIVISION 
NOT REQUIRED TO PAY THEREFOR 

SYLLABUS: 
1. When a playground or playground facilities have been estavlished by a 

board of education or when recreational facilities are established by a city, village 
or county and a board of education desires to co-operate with such city, village 
or county in the maintenance and operation of recreational activities, a recreation 
or playground director may be employed by the board of education and paid from 
funds under its control, for the purpose of supervi.sing such recreational activi­
ties during the summer vacation months as well as during other portions of the 
year. 

2. It is not necessary that the political subdivision with which the school 
district is co-operating ill the furtherance of a recreational program, pay. any 
portion of the e:rpense of ,securiug a recreational director during the summer 
vacation months. 

CoLUMBUs, OHio, May 11 1933. 

HoN. N. C. RosENTRETER, Prosewting Attorney, Port Clinton, Ohio. 
DEAR SrR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Where a playground and playground facilities have already been 
established, does the board of education have implied authority to hire, 
during the summer vacation months, a playground director, with such 
expenses payable from the treasury of the school district alone? 

Referring to General Code Section 4065-7, I note that all expenses 
incurred in the operation of playgrounds established as provided in Sec­
tion 4065-5, shall be payable from the treasury of such city, village, county, 
or school district, but such section does not provide that such expenses 
can be met or such playgrounds operated during the summer months, or 
when school is not regularly in session. 

Also I would like to know if it is necessary that a political subdivi­
sion within which the school is operated must contribute a portion to 
the expenses of such summer operation." 

By force of Section 4065-1 et seq. of the General Code of Ohio, power is 
vested in the council or other legislative authority of a city or village and the 
county commissioners of a county to establish and maintain playgrounds, play 
fields, gymnasiums, public baths, swimming pools and indoor recreation centers 
and to provide for the supervision thereof by the employment of such play leaders, 
recreation directors, supervisors, superintendents and other officers and employes 
as are deemed necessary. 

If desired, a recreation board of five members may be appointed in cities 
and villages, which board shall possess all the powers and be subject to all the 
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responsibilities with respect to playgrounds and recreational activities that are 
extended to and imposed upon the city or village by virtue of the statutes men­
tioned. 

Section 4065-5, General Code, provides that any two or more cities or villages, 
or any city or village, or any city or village and county may jointly acquire 
property for and maintain and operate playgrounds, play fields, gymnasiums, public 
baths, swimming pools, or indoor recreation centers. Said Section 4065-5, General 
Code, further provides: 

"Any school diserict shall have power to join with any city, village 
or county, in equipping, operating and maintaining playgrounds, play­
fields, gymnasiums, public baths, swimming pools, and indoor recreation 
centers, and may appropriate money therefor." 

At the time of the enactment of Sections 4065-1 to 4065-7, inclusive, of the 
General Code, in 1921, boards of education possessed very broad powers with 
respect to promoting and maintaining recreational· activities within the school 
district as well as with respect to cooperating with other public officials in the 
equipping and maintaining of places for recreation, by virtue of Sections 7622-4, 
7622-5, 7622-6 and 7622-7, General Code, which sections had been enacted some 
years prior to 1921, and were then, and still are in force. These sections read as 
follows: 

Sec. 7622-4. "Upon the nomination of the superintendent of any 
school district the board of education of such district may employ a per­
son or persons to supervise, organize, direct and conduct social and recre­
ational work in such school district. The board of education may employ 
competent persons to deliver lectures, or give instruction on any educa­
tional subject, and provide for the further education of adult persons 
·in the community." 

Sec. 7622-5. "In cities employing a person to direct and supervise 
social and recreational work such person may use the school buildings, 
grounds, and other public buildings or grounds in such city for the pur­
poses indicated in section 7622-3 of the General Code subject to the limi­
tations provided in sections 7622-1 to 7622-3 of the General Code." 

Sec. 7622-6. "Boards of education may co-operate with com­
missioners, boards or other public officials having the custody and 
management of public parks, libraries, museums and public buildings and 
grounds of whatever kind in providing for education, social, civic and 
recreational activities, in buildings and upon grounds in the custody 
and under the management of such commissioners, boards or other pub­
lic officials." 

Sec. 7622-7. "The board of education of any school district or a 
municipality may levy annually upon the taxable property of such school 
district or municipality within the limitations of section 5649-2 of the 
General Code, not to exceed two-tenths of a mill for a social center fund 
to be used for social and recreational purposes." 

Upon consideration of the powers extended to boards of education by virtue 
of the statutes noted above, it will be seen that those powers are very broad, both 
as to the conduct of recreational activities independently, and in cooperation with 
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other officials. Boards of education do not have the power to join with the 
local authorities of a city or village or county in acquiring playgrounds and similar 
property for recreational purposes, but the power to cooperate in the equipping, 
maintaining and operating of these properties is practically unlimited, nor is this 
power limited as to time so as to prevent its exercise during the time school is 
not in session. 

The extent of this power has been noted in several previous opinions of this 
office. In Opinions of the Attorney General for 1925, page 342, it is held: 

"A school district joining with a city in equipping and maintaining 
play grounds as provided In section 4065-5 of the General Code may 
permit, under the limitations provided in sections 7622-1 and 7622-3, the 
use of the school grounds adjacent to the several school buildings of such 
district for the carrying on of a recreational prografu." 
In Opinions o·f the Attorney General for 1928, page 2640, it is held: 

"Section 4065-5, General Code, and related sections, authorize any 
city, village or county and any school district jointly to equip, operate 
and maintain playgrounds, playfields, gymnasiums, etc., upon lands set 
apart for said purpose by the municipality which said lands are not 
otherwise dedicated to public use. A stadium for athletic purposes ·is 
included within ,the purposes mentioned in said section." 

Again, in 1929, Section 4065-5, General Code, and kindred sections were con­
strued in an opinion of the Attorney General which may be found in the Opinions 
for that year at page 1975. It was there held: 

"The manner by which a school district may cooperate with other 
public officials in the maintenance of recreational activities as authorized 
by Sections 4065-5 and 7622-6, General Code, is within the discretion 
of the authorities so cooperating, and may lawfully be the subject of 
agreement between them. 

Both Sections 7622-4 and 4065-5, General Code, grant authority to a board 
of education to emp!oy a recreational director and pay him from funds under its 
control, whether the recreation grounds or facilities are owned by the board 
or whether it had joined with a city, village or county in the maintenance and 
operation of recreation grounds and apparatus. The terms of Section 4065-7, 
General Code, are also broad enough, in my opinion, to authorize such action. 

It will be observed upon a reading of these sections that the powers g;ranted 
to a board of education therein are not so limited as to time that they may be 
exercised during the time school is in session only. 

It apparently is contemplated that recreational work in a school district is as 
necessary during vacation as when school is in session. Neither is it provided 
that when a board of education joins with other public officials in the promotion 
of a recreational program each contributor to the expense must contribute to 
each item of the expense. The school district may pay a supervisor or recreational 
director, or lifeguards at a swimming pool and another subdivision may furnish 
the' water or the place or other recreational apparatus, or vice versa. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
1. When a playground or playground facilities have been established by a 

.board of education, or when such facilities are established by a city, village or 
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county and a board of education desires to cooperate in the maintenance and 
operation of recreational activities, a recreation or playground director may be 
employed by a board of education for the purpose, and paid from funds under 
its control, for the purpose of supervising recreational activities within the school 
district during the summer vacation months as well as during other portions of the 
year. 

2. It is not necessary that the political subdivision with which the school 
district is cooperating in the furtherance of a recreational program, pay any por­
tion of the expense of securing a recreational director during the summer vacation 
months. 

• 
815. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General . 

POOR RELIEF-LEGAL SETTLEMENT-PERSON MUST RESIDE IN AND 
SUPPORT SELF FOR THREE CONSECUTIVE MONTHS IN TOWN­
SHIP, WITHOUT RELIEF TO GAIN LEGAL SETTLEMENT AND BE 
ENTITLED TO POOR RELIEF THEREIN. 

SYLLABUS: 
A person having a legal residence in o11c township and moving to auother 

township in the same county, umst continumtsly reside and support himsejf for 
three consecutive months, without relief under the provasions of law for the 
relief of the poor or from any charitable organization or other benevolent asso· 
dation which iwvestigates and keeps a record of facts relating to persons who 
receive or apply for relief, in the new township, before he gains a legal settlement 
for the relief of the poor in the new township. 

CoLUMBUs, Omo, May 11, 1933. 

HoN. FRAZIER l~EAMS, Prosecuting Attomey, Toledo, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your letter of recent date 

requesting an opinion upon the following facts: 

"]. R. G. had a residence in Providence Twp. October 1, 1932, he 
moved to Swanton Twp. and occupied a farm with the intention of re­
maining there. Within a few days he applied to the Swanton trustees 
for work or relief. He was refused on the ground he was still a resident 
of Providence Twp. He thereupon applied to the Providence trustees, 
and in the period from October 1, 1932, to January 1, 1933, he was put 
to work by the Providence trustees on a county ditch and was paid by 
the county surveyor with county checks drawn on county funds. During 
this period he also received flour distributed by the Red Cross through 
the Providence trustees. During this period he was not a charge in any 
way upon Swanton Twp. Subsequent to January 1, 1933, he applied for 
and was given relief work by Swanton Twp., the Providence trustees 
having refused him any further relief. Each board now claims he is a 
resident of the other township." 


