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~OARD OF EDUCATION-WHERE NO HIGH SCHOOL, STUDENTS MAY 
ATTEND SCHOOL IN ANOTHER DISTRICT-NOTICE OF SUCH AT­
TENDANCE MUST BE GIVEN DISTRICT OF RESIDENCE BEFORE 
LIABLE FOR TUITION-FURNISHING OF BOARD AND LODGING 
IN LIEU OF TRANSPORTATION. 

SYLLABUS: 

1. Before a board of education which does not maintain a high school aud 
does not contract with another board or other boards in the same or an adjoining 
civil township for the schooling of its high school pupils, can be required to pa)' 
the tuition of resident high school pupils attending high school outside the d~strict, 

due tlotice of such attendance must be filed in writing with the clerk of the board 
of education upon which board it is sought to impose the liability for the payment 
of tuition, as provided by Section 7750, General Code. 

2. The provisions of Section 7749-2, General Code, which relate to the furnislt­
mg of board and lodging near a high school in lieu of furnishing transportatioa 
thereto, are permissive, and apply only in those cases where a board of education 
is required to furnish transportation for high school pupils by direction of the 
county board of edttcation, or when the board determines, on its own initiative, 
to furnish sttch tratlsportation. 

CoLUMBUS, Omo, April 1, 1932. 

HoN. FRED W. EvERETT, ]R., Prosewting Attorney, Jackson, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

with reference to the following: 

"A pupil residing in a school district, which did not maintain a high 
school, attended a high school in an adjoining county during the school 
year of 1930-31. This pupil was not assigned to any high school by the 
board of education of the district in which he resided. He gave no notice 
to his own board of education of his intention to enter a high school out­
side of his district. The attention of the board of education in the dis­
trict in which he resided was first called to this matter by presenting the 
bill for tuition from the high school which the pupil attended. Must the 
board of education of the district in which the above mentioned pupil 
resided pay tuition for the year 1930-31 to the board of education main­
taining the high school attended by this pupil, in the absence of written 
notice to the clerk of the board of education as provided for in Section 
7750 of the General Code? 

This pupil, while attending high school, resided with his aunt and 
uncle. He claims to have worked for his board. At the time of this at­
tendance, the county board of education had taken no action declaring 
transportation to high school advisable and practicable. Must the board 
of education of the district in which the above mentioned pupil resided 
pay for his board in lieu of providing transportation for him, under 
Section 7749-2, General Code?" 
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Your inquiry calls for a consideration of Sections 7747, 7748, 7750 and several 
other sections of the General Code of Ohio. Sections 7747 and 7748, General Code, 
read in part, as follows: 

Sec. 7747. "The tuition of pupils who are eligible for admission to 
high school and who reside in districts in which no high school is main­
tained, shall be paid by the board of education of the school district in 
which they have legal school residence, * * *" 

Sec. 7748. "A board of education providing a third grade high school 
shall be required to pay the tuition of graduates from such school, and of 
other children who have completed successfully two years of work in a 
recognized high school, residing in the district at a first grade high 
school for two years, or at a second grade high school for one year 
and at a first grade high school for one additional year. 

A board providing a second grade high school shall pay the tuition 
of graduates, and of other children of like advancement, residing in the 
district at a first grade high school for one year. * * *" 

Section 7750, General Code, reads as follows: 

"A board of education not having a high school may enter into an 
agreement with one or more boards of education maintaining such school 
for the schooling of all its high school pupils. When such agreement is 
made the board making it shall be exempt from the payment of tuition 
at other high schools of pupils living within three miles of the school 
designated in the agreement, if the school or schools selected by the 
board are located in the same civil township, as that of the board making 
it, or some adjoining township. In case no such agreement is entered into, 
the school to be attended can be selected by the pupil holding a diploma, 
if due notice in writing is given to the clerk of the board of education 
of the name of the school to be attended and the date the attendance is 
to begin, such notice to be filed not less than five days previous to the 
beginning of attendance." 

Former section 7764-1, General Code, provided in substance that all boards 
of education must provide work in high school branches at some school within 
four miles of the residence of each resident child who had completed the ordinary 
grade school curriculum and was eligible to attend high school except those who 
live within four miles of a high school and those for whom transportation to a 
high school had been provided, or board and lodging near a high ·school in lieu 
of such transportation. 

In 1925 said section 7764-1, supra, was repealed and at the same time section 
7749-1, General Code, was amended so' as to provide that in no case should a 
board of education be required to provide transportation for high school pupils 
except in centralized districts where transportation is furnished for the elementary 
pupils, unless such high school transportation is deemed and declared by the 
county board of education to be advisable and practicable. 

By the same act of the legislature which repealed Section 7764-1, General 
Code and amended Section 7749-1, General Code, Section 7764, General Code, was 
amended. 
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As amended, this section provided that high school pupils are subject to as­
signment to high schools either within or without their district, and when they 
are assigned to a high school outside the district which is less than four miles 
from their residence or to one more than four miles from their residence and 
transportation is furnished thereto, and they attend some other high school than 
the one to which they are assigned, the transportation and tuition which the board 
of education of the district of the pupils' residence is required to pay shall be 
based on the cost of transportation and tuition incident to attendance at tl'e school 
to which they had been assigned. 

The effect of the repeal of Section 7764-1, General Code, and of the amend­
ment of Sections 7749-1 and .7764, General Code, was to change the obligation of 
a board of education with respect to the furnishing of transportation for high 
school pupils but did not materially affect the liability of a board of educati('o· 
which does not maintain a high school for the payment of high school tuition. 

The provisions of Section 7747 and 7748, General Code, quoted above, clearly 
impose on boards of education which do not maintain a high school a duty to 
pay the tuition o£ resident pupils who attend high school outside the district. 
Standing alone, the provisions of the two statutes noted above would appear to 
impose an absolute duty on boards of education to pay the tuition of those pupils 
coming within its provisions regardless of any notice to the board of their attend­
ance at schools outside the district. 

It should be noted, however, that practically the same statutory provisions as 
arc now contained in these statutes together with those now contained in Section 
7750, General Code, were originally contained in Section 4099-3, Revised Statutes. 
All these statutory provisions must therefore be considered as being in pari 
materia and construed accordingly. 

Under the law as it exists today, a board of education may provide high 
school facilities for resident high school pupils in a school maintained by it. If 
the board does not see fit to maintain its own high school it may contract for the 
schooling of all its high school pupils by authority of Section 7750, supra, or it 
may assign the pupils to schools outside the district as provided by Section 7764, 
General Code. It is sometimes more advantageous for a board of education to 
contract either for the schooling of all its resident high school pupils or for 

· certain pupils in schools to which they may be assigned if circumstances are such 
that contracts of this kind may be entered into, than to let the pupil select a 
school they wish to attend. If no opportunity is given the board to arrange for 
the schooling of a high school pupil by some one of the methods which the law 
permits the board to choose, the board can not, in my opinion, be held for the 
pupil's tuition. 

Under a somewhat similar state of facts, the Supreme Court, in the case of 
Board of Educatio11 of Swan Towlijship vs. Cox, 117 0. S., 406, held as stated in 
the second branch of the syllabus of said case: 

"In order that such boards of education may have a choice of the 
means of discharging the duties imposed upon them, it is the duty of such 
children or their parents to communicate to such boards the fact of 
readiness for high school work and the further fact of residence more 
than four miles from a high school in order that the board may have an 
opportunity to take official action in exercising such choice of means and 
to make provision therefor." 
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Although the above case was decided on a state of facts which arose before 
the repeal of Section 7764-1, supra, and had special reference to the transporta­
tion of pupils tlte principle set forth in that portion of the syllabus which IS 

quoted above, has peculiar application to the question before us. As stated above, 
a board of education has the option of furnishing high school facilities for resi­
dent high school pupils in one of several ways, either by the maintenance of a 
high school within the district, or by contracting for the schooling of its high 
school pupils by authority of Section 7750, General Code, or by assigning the 
pupils to a school outside the district within four miles of its residence or more 
than four miles from its residence and furnishing transportation thereto, or board 
and lodging near the school in lieu of such transportation. Unless the board is 
advised of the pupil's readiness for high school and its intention to attend high 
school, the board manifestly has no opportunity to exercise a choice of means 
with reference to the matter. 

Moreover, the provisions of Section 7750, General Code, are quite clear with 
reference to the question of giving notice before the liability of a board of educa­
tion which docs not maintain a high school, for the payment of foreign high school 
tuition, becomes fixed. 

So far as I know, the only instance wherein the question of notice, as pro­
vided for in this statute, has been before the courts, was in the case of New Madi­
son Special School District vs. Harrison Township Board of Education, 14 0. D., 
62. It was there held by Judge All read, then judge of the Common Pleas Court 
of Darke County, as follows: 

"Where no high school IS maintained by the township board of 
education and no agreement has been made by such township board with 
one or more boards of education of the same or adjoining townships for 
the schooling of high school pupils of such township, the high school 
pupils resident of such township may attend any high school in the state, 
and tuition in such case shall be chargeable to such township board of 
education, providing written notice thereof is given to the clerk of the 
board of education before the attendance begins." 

In a former opinion of this office which will be found in the reported Opinions 
of the Attorney General for 1929, at page 1828, it is held: 

"Before a board of education, that does not maintain a high school 
and docs not contract with another board or other boards in the same or 
an adjoining civil township for the schooling of its high school pupils, 
can be required to pay the tuition of resident high school pupils attend­
ing high school outside the district, due notice of such attendance must 
be filed in writing with the clerk of the board of education upon which 
board it is sought to impose the liability for the payment of tuition, as 
provided by Section 7750, General Code. 

Where a claim for the payment of foreign tuition for a high school 
pupil is made against a board of education and it appears that no legal 
liability exists for the payment of such tuition because of the failure 
on the part ot the pupil or his parents or persons in charge of him, to 
file a written notice of his attendance in the high school in accordance 
with Section 7750, General Code, such a claim lawfully may be paid as 
a moral obligation." 
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See also, it tms connection, Opinions of the Attorney General for 1912, page 
1265; f<,r 1913, page 1205; for 1915, page 1381; for 1917, page 1435; for 1927, page 
2692; for 1928, pages 1925, 1955 and 2613 and for 1930, page 1464. 

With reference to your second question, your attention is directed to the pro­
visions of Section 7749-1, General Code, which provides in substance, that a board 
of education is never required to provide high school transportation except in dis­
tricts where the schools are centraiized and transportation is furnished for the 
elementary pupils, unless such transportation is deemed and declared by the county 
board of education to be advisable and practicable. The provisions of Section 
7749-2, General Code, to which you refer, arc permissive, and apply only in those 
cases where a board of education is required to furnish transportation for high 
school pupils, by action of the county board of education, or when the board de­
termines on its own initiative, to provide such transportation. It will be noted that 
i.his statute was enacted before Section 7749-1, General Code, was amended to pro­
vide as it now does. 

In view of the facts submitted by you, when considered in the light of the 
law as outlined above, I am of the opinion, in specific answer to your questions: 

1. The board of education in question can not be held for the tuition of the 
pupil who had attended school in another district, in the absence of notice to the 
hoard of education of the district of its residence prior to its attendance at the 
said high school, as provided by Section 7750, General Code. 

2. The board of education is not liable for the board of this pupil. 
I might suggest in this connection, that circumstances may be such that the 

pupil is entitled to attend school in the district where he is living with his aunt 
and uncle without the payment of tuition by anyone. You will observe from the 
provisions of Section 7681, General Code, that a d1ild of school age living apart 
from his parents or guardian, who works to support himself by his own labor, 
shall be entitled to attend school free in the district in which he is employed. 
Whether or not that is the case in this instance is of course a question of fact. 

4224. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

OPTOMETRY-AUTHORITY OF BOARD OF OPTOMETRY TO ISSUE 
AND REVOKE LICENSES-RELATED DUTIES OF SUCH BOARD 
DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

1. The State Board of Optometry has no authority to reinstate the license fJf 
c1 former optometrist whose license has been revoked for the non-payment of an­
nual license fees after the expiration of the period of five yeanr. 

2. Former optometrists whose licenses have been revoked for non-payment of 
fees, or who have retired from the practice for a period of more than five years, 
must comply with the provisions of Section 1295-28, General Code, in order to again 
obtain a license to practice optometry. 

3. Prosecutions may be instituted in the courts under Section 1295-22, General 
Code, against any person who practices optometry after his lice1~re has been revoked. 


