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OPINION NO. 83·025 

Syllabus: 

Pursuant to section 32 (uncodified) of Am. Sub. S.B. 550, ll4th Gen. 
A. (1982) (eff. Nov. 26, 1982), interest which has accrued since March 
15, 1982, the effective date of Am. Sub. H.B. 230, ll4th Gen. A. (1981), 
on money belonging to a park district must be credited to the funds of 
the park district to which the principal sums belong rather than to the 
general fund of the coW1ty. 

To: Craig S. Albert, Geauga County Pro1ecutlng Attorney, Chardon, Ohio 
By: Anthony J. Celebr11zze, Jr., Attorney General, May 23, 1983 

I have before me your request concerning the allocation of interest earned on 
money which belongs to a park district. Specifically, you wish to know whether a 
park district is entitled to the interest earned on park district money which accrued 
from March 15, 1982, the effective date of Am. Sub. H.B. 230, 114th Gen. A. (1981), 
to November 26, 1982, the effective date of Am. Sub. S.B. 550, 114th Gen. A. (1982). 

R.C. 135.35l(A), which was enacted as part of Am. Sub. H.B. 230, read as 
enacted: "All interest earned on money included within the coW1ty treasury shall 
be credited to the general fund of the county." In 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-026 
my predecessor concluded that, "[p] ursuant to R.C. 135.351 [as enacted], interest 
earned on the deposit of money belonging to a county park district but include<! 
within the county treasury must be credited to the general fund of the coW1ty.11 Id. 
at 2-76 (syllabus). My predecessor examined R.C. 1545.22, which provided in part 
at the time, that "no contract of the board [of park commissioners] involving the 
expenditure of money shall become effective until the auditor certifies that there 
are funds of the board in the county treasury and otherwise unappropriated 
sufficient to provide therefor," and determined that money belonging to a park 
district was "included within the county treasury," and, thu5r that interest on such 
money was to be credited to the general fund of the county. As a general matter, 
it was concluded that R.C. 135.351 controlled the disposition of interest earned on 
custodial funds held by a county treasurer, as well as interest earned on money 
available for use by the county itself. 

Am. Sub. S.B. 550, which was passed subsequent to the issuance of Op. No. 
82-026, amended R.C. 135.351.(A) to read: "Except as provided in section 1545.22 of 

Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 230, R.C. 135.21, wh:ch at the 
time applied to money deposited in a county treasury, as well as to money 
deposited in the treasury of the State and the treasuries of other political 
subdivisions, provided that interest earned on custodial funds was to be 
credited to the funds to which the principal sums belonged. See 1967-1968 
Ohio Laws, Part I, 116 (Am. Sub. S.B. 321). Since the passage of Am. Sub. H.B. 
230, R.C. 135.351, which governs the interest earned on money included 
within the county treasury, stands as an exception to R.C. 135.21. 
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the Revised Code, all interest earned on money included within the county treasury 
shall be credited to the general fund of the county." R.C. 1545.22 was also 
amended to read in pertinent part: 

All funds under the control of a board of park comm1ss1oners 
shall be kept in depositories selected in the manner provided for the 
deposit of county funds, insofar as such proceedings are applicable, 
and such deposits shall be secured as provided in the case of county 
funds. The county treasurer of the county in which the park district 
is located shall be the custodian of the funds of the board and shall be 
an ex officio officer of the board. He shall pay the funds out upon 
the warrant of the county auditor of the county in which the district 
is located. · [Interest earned on all funds under the control of the 
board of park commissioners shall be credited to such funds.] 

The [county] auditor shall be an ex officio officer of the board 
and no contract of the board involving the expenditure of money shall 
become effective until the auditor certifies that there are funds of 
the board in the [custody of the] county [treasurer] and otherwise 
unappropriated sufficient to provide therefor. The auditor shall issue 
warrants to the treasurer to disburse the funds of the board upon 
order of the board, evidenced by the certificate of the secretary in 
such manner as the bureau of inspection and supervision of public 
offices prescribes. The .1ccounts of the board shall also be kept in the 
manner to be prescribed by the bureau. 

(The bracketed language indicates that which was added by Am. Sub. S.B. 550.) 

Thus, R.C. 135.351 and R.C. 1545.22, as amended by Am. Sub. S.B. 550, now 
require the interest on money belonging to a park district to be credited to the 
funds to which the principal sums belong, rather than to the general fund of the 
county. You wish to know whether the park district is entitled to the interest 
which accrued on park district funds from March 15, 1982 (the effective date of Am. 
Sub. H.B. 230) to November 26, 1982 (the effective date of Am. Sub. S.B. 550) or 
whether such interest is to be credited to the general fund of the county. 

R.C. 1.48 states that, "(al statute is presumed to be prospective in its 
operation unless expressly made retrospective." This principle of statutory 
construction has also been judicially recognized. See, ~· Smith v. Ohio Valley 
Insurance Co., 27 Ohio St. 2d 268, 272 N .E.2d 131 (19'71), cert. denied, 405 U.S. 921 
(1972), However, section 32 (uncodified) of Am. Sub. S.B. 550 states: 

The purpose of the amendments to sections 135.351 and 1545.22 of 
the Revised Code in this act is to clarify the intentions of the 
General Assembly in enacting section 135.351 of the Revised Code in 
Amended Substitute House Bill No. 230 of the ll4th General 
Assembly, which included the preserving to each board of park 
commissioners created under Chapter 1545. of the Revised Code the 
right to the interest earned on moneys of the district held by the 
county treasurer as its custodian. 

Each county treasurer who tias credited to the county general 
fund interest earned on funds of a park district is, therefore, 
obligated to transfer from the county general fund to the account of 
such park district an amount equal to the total of such interest 
credited to the county general fund. 

Thus, the amendments to R.C. 135.351 and R.C. 1545.22 found in Am. Sub. S.B. 550 
have been expressly made retrospective, and the interest which has accrued since 
the passage of Am. Sub. H.B. 230 on money belonging to a park district must be 
credited to the funds to which the principal sums belong. I note that section 32 of 
Am. Sub. S.S. 550 overrides the general principle found in R.C. 1.58 that the 
amendment of a statute does not affect the prior operation of a statute, any action 
taken thereunder, or any rights or obligations acquired thereunder, as well as the 
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presumptiof of prospective operation found in R.C. 1.48. See 1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-100. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to section 
32 (uncodified) of Am. Sub. S.8. 550, 114th Gen. A. (1982) (eff. Nov. 26, 1982), 
interest which has accrued since March 15, 1982, the effective date of Am. Sub. 
H.B. 230, 114th Gen. A. (1981), on money belonging to a park district must be 
credited to the funds of the park district to which the principal sums belong rather 
than to the general fund of the county. 

I express no opinion on the effect of Ohio Const. art. II, §28 on section 
32 of Am. Sub. S.B. 550. Art. II, §28 reads in part: "The general assembly 
shall have no power to pass retroactive laws, or laws impairing the obligation 
of contracts...." As an executive officer, I have no authority to opine on 
the constitutionality of statutes. Rather, that is a function of the judicial 
branch of government. Where a statute is clear, I can only advise you to act 
in accordance with the terms of the statute, on the assumption that the law is 
constitutional. See 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-100. 
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