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OPINION NO. 71-046 

Syllabus: 

The board of education has power to exclude a pregnant 
student, either married or unmarried, from participating in 
commencement exercises and extracurricular activities, to the 
same extent as it may exclude other students, where it reasonably 
finds in the exercise of sound judgment that there would be a 
danger to the student's physical health or well-being or where 
her presence is clearly a substantial disruptive influence upon 
the government of the school. 

To: Roy H. Huffer, Jr., Pickaway County Pros. Atty., Circleville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 1, 1971 

Your request for my opinion reads as follows: 

"What authority, if any, does a School Board 

have to exclude an unmarried pregnant girl from 

commencement or other extracurricular activities?" 


The necessary authority of a board of education of a local 
school district to adopt rules and regulations is found in Section 
3313.20, Revised Code, which reads, in part, as follows: 

"The board of education shall make such rules 

and regulations as are necessary for its government 

and the government of its employees and the pupils 

of the schools.***" 


Also, Section 3313.47, Revised Code, reads in part: 

"Each city, exempted village, or local board 
of education shall have the management and control of 
all of the public schools of whatever name or character 
in its respective district.***" 

There is ample authority for the proposition that, in the 
exercise of the foregoing statutory powers, boards of education 
have been granted a wide area of discretion with which the courts 
will not interfere in the absence of a showing of an abuse of 
discretion. The Supreme Court has held that the authority con­
ferred upon a board of education to adopt rules and regulations 
to carry out its statutory functions vests in the board a wide 
discretion, ~ v. Roper, 145 Ohio St. 240, 243 (1945); provided, 
of course, that specific statutory liJilitations on the board's 
authority are not exceeded, Verberg v. Board of Education, 135 
Ohio st. 246 (1939). "The school laws must be liberally construed 
in order to carry out their evident policies and conserve the 
interests of the school youth of the state and any doubt must be 
resolved in favor of the construction that will provide a practical 
method for keeping the schools open and in operation." 48 O. Jur. 
2d 677; Rutherford v. Board of Education, 127 Ohio St. 81, 83 
(1933). 
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This principle has been applied recently to similar or 
related questions to that posed by your request. In State ex rel. 
Idle v. Chamberlain, 39 Ohio Op. 2d 262 (1961), the Common Pleas 
Court of Butler County, Ohio, said that the adoption of a regulation 
requiring a pregnant student to withdraw from school attendance 
does not constitute an abuse of discretion on the part of the 
board of education. In examining the reasonableness of the regula­
tion, the Court emphasized the fact that the evidence showed that 
the student's further school attendance was denied in the interest 
of her physical well-being and not as a punitive measure. An 
excerpt from an Opinion of the Attorney General was quoted to point 
out that the "typical rough-and-tumble characteristic of children 
in high school might present a danger which a board of education 
might wish to avoid." Opinion No. 2147, Opinions of the Attorney 
General for 1961. Furthermore, the Court held that it would be 
reasonable for a board, having in mind that it serves the entire 
student body, to consider the effect that continued presence of a 
pregnant student in the classroom might have upon her fellow 
students. 

In State ex rel. Baker v. Stever.son, 27 Ohio Op. 2d 223 (1963), 
the Butler County Court of Common Pleas held that a school board 
rule precluding married students from engaging in extracurricular 
activities is not arbitrary, unreasonable, or an abuse of discretion. 

Your question has also been considered by two of my predecessors 
since the time of the Chamberlain case, supra, decision. Opinion No. 
2998, Opinions of the Attorney General for 1962, stated, at pages 
348 and 349, as follows: 

"While pregnancy is a natural corollary to the 
married state, pregnancy in an unmarried student obviously 
presents a different situation. Where the unmarried 
student is concerned, the board of education might 
reasonably consider that the presence of the student 
could create an adverse effect on the morale of the 
student body, and might interfere with the proper 
discipline and government of the students. In such a 
case, I would consider it within the discretion of the 
board to adopt a rule barring such unmarried pregnant 
student from the activities here concerned, or from 
other activities of the school for that matter." 

In Opinion Ho. 120, Opinions of the Attorney General for 1963, 
the question of the extent to which a school board could prohibit 
an unwed mother from participating in extracurricular activities 
by rule or regulation was considered. The Syllabus of that Opinion 
reads as follows: 

"Students' morals may properly be the basis for 
rules and regulations by a board of education for the 
government of the students, and the following extra­
curricular activities may be the subject of such rules 
and regulations: athletic competition, musical organiza­
tions, dramatics organizations and productions, social 
activities, class and school trips, cheerleading, class 
and school elective office, literary activities, military 
activities, service activities, scientific activities, 
scholastic activities, honor societies and honor organiza­
tions." 

The question was also mentioned in Opinion No. 68-061, Opinions 
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of the Attorney General for 1968. That Opinion was primarily concern­
ed with the right of a board of education to expel an unmarried 
pregnant girl, and it concluded, after a review of the compulsory 
school laws, that the only statutory ground for expulsion of such 
a student is that continued attendance would be detrimental to 
her physical safety and well being. The Opinion did, however, refer 
to the authority of a board to place restrictions on regular attend­
ance of such a student at classes and extracurricular aTI-airs-a:s--­
expressed in Opinion No. 2998, supra, and Opinion No. 120, supra, 
and it approved of the holdings~hose prior Opinions in the 
following language: "Thus it has been established that a school 
can control and restrict the extra-curricular activities of a 
pregnant student." 

In 1968, the Supreme Court of the United States decided the 
closely related cases of Levy v. Louisiana, 391 U.S. 68 (1968) and 
Glona v. Araerican Guarantee Co., 391 U.S. 73 (1968). Although those 
cases" dealt with the rights of illegitimate children, their language 
and rationale are very helpful here. Mr. Justice Douglas, writing 
for the majority, addressed himself to the problem of the reasonable­
ness of discretion. He condemned the Louisiana statutes in question 
by pointing out that, in effect, they relegated the illegitimate 
child to the status of a "nonperson" and continued by stating that 
"while a state has broad power when it comes to making classifications 
it may not draw a line which constitutes an invidious discrimination 
against a particular class." 

Those two opinions were carefully worded so as to leave no doubt 
that "reasonable classifications" become "invidious discriminations" 
only when no rational basis exists to connect the regulation and the 
end to be served. 

The Ohio court in the Chamberlain case, supra, recognized this, 
and the considerations due physical health and well-being were there 
completely and correctly divorced from the category of punitive 
denial of rights. 

That is not to say, however, that the mother's rights are the 
only ones involved. The board is charged with the duty to provide 
education and concurrent with that duty possesses the right to con­
sider, as mentioned above, adverse effects upon the morale, dis­
cipline, government, and morals of the students under its juris­
diction and may promulgate rules and regulations necessary to control 
the same in order that it may carry out its duties. 

The extent of the discretion of the board of education in 
these matters was discussed in Tinker v. Des Moines Independent 
Community District, 393 U.S. 503, 39 S. Ct. 733 (1969). In that 
case, the Supreme Court noted that a disruptive influence in the 
school may properly be the subject of regulation. But the Court 
pointed out that "disruptive influence" means more than an action 
which does no more than arouse a controversy. It connotes actions 
or conditions which would clearly interfere with the work of the 
school, or impinge upon the rights of other students. 

Thus, a board has authority to adopt reasonable regulations. 
But it cannot adopt an arbitrary regulation, and it cannot enforce 
an otherwise reasonable regulation in an unreasonable manner. The 
Supreme Court said in the Tinker case, supra, as follmvs: 

"* * 11The Court has repeatedly emphasized the 
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need for affirming the comprehensive authority of the 
States and of school officials, consistent with funda­
mental constitutional safeguards, to prescribe and 
control conduct in the schools.*** (Page 507) 

"* * * * * * * * * 
"[However] where there is no finding and no showing 

that engaging in the forbidden conduct would 'materially 
and substantially interfere with the requirements of 
appropriate discipline in the operation of the school,• 
the prohibition cannot be sustained.*** (Page 509) 

"* * * * * * * * * 
"If a regulation were [arbitrary and unreasonable], 

it would be obvious that the regulation would violate the 
constitutional rights of students,***." (Page 513) 

If the board adopts such a regulation, the board must determine 
that such regulation serves the purpose reasonably and, in 
acting pursuant thereto, it must determine whether enforcement 
of the regulation is reasonable under the particular facts 
involved. 

In specific answer to your question, it is my opinion that 
the board of education has power to exclude a pregnant student, 
either married or unmarried, from participating in commencement 
exercises and extracurricular activities, to the same extent as 
it may exclude other students, where it reasonably finds in the 
exercise of sound judgment that there would be a danger to the 
student's physical health or well-being or where her presence 
is clearly a substantial disruptive influence upon the government 
of the school. 




