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OPINION NO. 74-052 

Syllabus: 
1. If a uniform supply bookstore or other activity is 

operated as a business with a view toward profit by the board 
of ed:acation, the board of education is subject to the re­
quir.ements of the Ohio Sales Tax Act (R,C. Chapter 5739). 

2. When a student activity group, a parent-teachers
organization, or any other group of persona sell tangible
personal property, the profits from which accrue to the school 
or some school activity, the sellers are subject to the re­
quirements of the Ohio Sales Tax Act (R,C. Chapter 5739). 

3. Sales of tickets for admissions to school functions 
are not subject to the Ohio Sales Tax Act, but sales of 
programs are subject to the tax if a profit is made, 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 20, 1974 

Your request for my opinion poses the following 
questions: 

"When a Board of Education operates a 
uniform supply bookstore selling notebooks, 
pencils, paper, pens, workbooks, etc., is it 
necessary for the school district to obtain 
a vendor's license and charge State sales tax 
to pupils of the district who are their cus­
tomers? 

"When a student activity group, such as 
the Future Farmers of America or the Honor 
Society, sponsors a uniform school supply
bookstore, or sponsors a vending machine which 
dispenses notebooks, pencils, pens, tablets, 
workbooks, etc., is it necessary for the stu­
dent activity group to obtain a State vendor's 
license and charge a State sales tax when the 
students in the school are its customers? 

"When a group of interested parents, such 
as those belonging to a P.T.A. or P.T.O. Unit, 
along with a sponsoring body, such as a band 
group, sponsor a sale of items with the proceeds 
to be used for the purchase of band uniforms, is it 
necessary for these co-sponsoring groups to have a 
vendor's license and charge a State sales tax? 

"When an activity group, such as the 
athletic body, sells programs at a game or 
sells tickets for admission to games, is it 
necessary that such body have a vendor's 
license and charge a State sales tax?" 

The answer to your questions will depend on the language
of Chapter 5739 of the Revised Code, and particularly R.C. 
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5739.01, R.C. 5739.02, and R.C. 5739.17. The first of these 
three Sections provides in part as follows: 

"As used in sections 5739.01 to 5739.31, 

inclusive, of the Revised Code: 


"(A) 'Person' includes individuals, re­

ceivers, assignees, trustees in bankruptcy, 

estatea, firms, partnerships, associations, 

joint-stock companies, joint ventures, clubs, 

corporatinns, the state and its 

political subdivisions, and combinations of 

any form. 


"(B) 'Sale' and •selling' include all 
transactions by which title or possession, or 
both, of tangible personal property, is or 
is to be transferred, or a license to use or 
tangible personal property is or is 
to be granted; and include all transactions 
by which lodging by a hotel is or js to be 
furnished to transient guests; and include 
all transactions by which printed, imprinted,
overprinted, lithographic, multilithic, blue­
printed, photostatic, or other productions 
or reproductions of written or graphic matter 
are or are to be furnished or transferred; for 
a consideration in anaimanner, whether absoiufely 
or conditionally, whe er for a price or rental, 
in money or by exchange, and by any means what­
soever; and include the production or fabrication 
of tangible personal property for a consideration 
for consumers who furnish either directly or in­
directly the materials used in the production of 
fabrication work; and include the furnishing,
preparing, or serving for a consideration of any
tangible personal property consumed on the premises
of the person furnishing, preparing, or serving 
such tangible personal property. * * * 

"(C) 'Vendor' means the person by whom the 
transfer effected or license given by a sale is 
or is to be made or given1 if two or more persons 
are engaged in business in the same retail estab­
lishment under a single trade name in which all 
collections on account of sales by each are made, 
such persons shall constitute a single vendor• 

"* * * * * * • * * 
"(F) 'Business' include.c, my activity en­

gaged in by any person with th.: object of aain, 
benefit, or advantage, either direct or in lrect. 

"(G) 'Engaging in business' means conanenc­
ing, conducting, or continuing in business, and 
liquidating a business when the liquidator there­
of holds himself out to the public as conducting 
such business. Making a casual sale is not en­
gaging in business. 

"* * * * * * * * * 
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"(M) •casual sale' means a sale of an item 

of tangible personal property which waa obtained 

by the person making the sale, through purchaae 

or otherwiae, for hia own use in this atate. 


"* * * * * * * •• 
(Emphasis * added.) 

The second of these Section•, R.c. 5739.02 provides in part 
as follows: 

"For the purpose of providing revenue with 

which to meet the needs of the state for poor 

relief in the existing economic crises, for 

the use of the general revenue fund of the 

state, for the purpose of securing a thorough 

and efficient system of collDIIOn schools through­

out the state, and for the purpose of affording 

revenues, in addition to those from general 

property taxes, permitted under constitutional 

limitations, and from other sourc4s, for. the 

support of local governmental functions, and 

for the purpose of reimbursing the atat~ for 

the expenae of administering sections 5139.01 

to 5739.31, inclusive, of the Revised Code, an 

excise tax is hereby levied on each retail sale 

made in this state. 


"* * * * * * * * * 
"(B) The tax does not apply to the following: 

"(l) Sales to the state, or any of its poli ­
tical subdivisions1 

"(2) Sales of food for human conswnption 

off the premises where sold1 


"(3) Sales of food sold to students only
in a cafeteria, dormitory, fraternity, or sorority
maintained in a private, public, or parochial
school, college, or university1 

"* * * * * * * * * 
"(8) Casual sales by a person not engaged


in the business of selling tangible personal 

property except as to such sales of motor ve­

hicles and house trailers, 


•(9) Sales of tangible personal property, 
other than motor vehicles and house trailers, 
by churches or by organizations not for pz:·ofit
operated exclusively for charitable purposes as 
defined in division (B) (12) of this section, 
provided that the number of days on which such 
tangible personal property, other than items never 
subject to the tax, is sold does not exceed six 
in any calendar year or one in any calendar 
month. If the number of days on which such 
sales are made exceeds six in any calendar 
year or one in any calendar month, the church 
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or organization shall be considered to be en­

gaged in business and all subsequent sales by

it shall be subject to the tax. In counting the 

number of days, all sales by groups within a 

church or within an organization shall be con­

sidered to be sales of such church or organi­

zation. 


"* * * * * * * * * 
"(12) Sales of tangible personal property 

to churches and to organizations not for profit
operated exclusively for charitable purposes in 
this state, no part of the net income of which 
inures to the benefit of any private shareholder 
or individual and no substantial part of the acti ­
vities of which consist of carrYing on propaganda 
or otherwise attempting to influence legislation. 

"Charitable purposes means the relief of 
poverty, the improvement of health through the 
alleviation of illness, disease, or injurY, the 
operation of a home for the aged, as defined 
in section 5701.13 of the Revised Code, the pro­
motion of education by an organization engaged 
in carrYing on research in, or the dissemination 
of scientific and technological knowledge and in­
formation primarily for the public. 

"* * * * * * * * *" 
R.C. 5739.17 provides in part as follows: 

"No person shall engage in making retail 

sales subject to a tax imposed by or pursuant 

to section 5739.02 or 5739.021 °5739.02.11 of 

the Revised Code as a business without having 

a license therefor,** *. 11 


(Emphasis added.) 

My predecessors have considered questions similar to those 
you have presented. See, Opinion No. 6812, p. 195, Opinions
of the Attorney General for 19441 Opinion No. 5726, p. 873, 
Opinions of the Attorney General for 19361 Opinion No. 4617, 
p. 1155, Opinions of the Attorney General for 19351 Opinion 

No. 3849, p. 56, Opinions of the Attorney General for 1935. 

The conclusion of my predecessors was that the Sales Tax 

Chapter of the Revised Code is only applicable in those situa­

tions in which a "business" is being operated. But they de­

fined that term as any trade or series of commercial trans­

actions carried on for profit. Thus in Opinion No. 3849, supra,

the then Attorney General said (at p. 59): 


"The Sales Tax is not levied on the 

vendor or the consumer but on the trans­

action--the 'retail sale,' ~J .1ough it is 

to be collected by the vend~r irom the con­

sumer, except in special caa~s where the 

means of collection is not pract.ical and 

where the tax may be prepaid. It would thus 

appear that a sale made by the state or any 


http:5739.02.11
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of it• political subdivisions would not be 

exempt on account of the rules referred to. 


"It appears however, by the terms of 

Section 10 of the Retail Sales Act (Sec. 

5546-10 G.C.), 0 R.C. 5739.171, that it ie 

not the intent of the law to tax retail Bales 

except those that are made by persons engaged 

in making such sales as a business. 


"The term 'business' is a word of large 

and somewhat indefinite import, and has been 

variously defined by the courts. In almost 

all cases, however, where the courts have under­

taken to define the term, it has been said that 

it imports trade or commercial transactions 

carried on for profit or at least with a view 

to profit." {Emphasis added.) 


Not long after the date of that opinion, the General Assembly 
amended the definitional section of the Sales Tax Chapter to in­
clude a definition of "business" similar to that employed by my 
predecessor. R.C. 5739.01 (F) (G)1 116 Ohio Laws(Part 2), 323-324 
(1936). See also, Opinion No. 71-068, Opinions of the Attorney 
General for 1971; Opinion No. 6812, supra, and Opinion No. 4617, 
supra, Rules of the Tax Commissioner, TX-11-01 (1969). 

In the light of the above, I thi~k it clear that if a book­
store operated by a board of education sells to its pupils at 
cost, or at such a markup as is only sufficient to cover the 
board's actual cost, no sales tax need be charged, On the other 
hand, if the operation shows a profit, a vendor's license must 
be obtained and the sales tax must be collected. There is a 
specific exemption for school lunch rooms serving students only, 
regardless of whether operated at a profit, R.C. 5739.02 (B) 
(3)1 Opinion No. 6812, supra. But the statutory exemptions of 
R.C. 5739.02 are to be strictly construed, Ohio Children'~ 
Society v. Porterfield, 26 Ohio St, 2d 30, 32-33 (1971), ·and I 
see none of the provisions of that Section which would exempt 
a bookstore operating at a profit, Its operations clearly could 
not be deemed "casual sales" under R.C. 5739.02 (B) (8), for the 
meaning of that term is strictly limited by its definition in 
R,C, 5739.01 (M), Nor could it come within the exception for 
sales exclusively for charitable purposes by non-profit organi­
zations for the time allowed for such sales is limited to no more 
than six days in a year or one day in a month. There will, of 
course, be exemptions for articles sold at fifteen cents or less, 
R.C. 5739.02 (A) (1), and for articles of food to be consumed off 
the premises, R.C. 5739.02 (B) (1), I conclude, therefore, that 
if the board of education operates its bookstore at a profit 
it is subject to the sales tax provisions of the Revised Code. 

Your second and third questions pertain to sales of tangible 
personal property made by students or school-related organizations. 
Since the purpose of the sales is apparently to obtain a profit, 
the sellers are engaged in a business and are required to be li ­
censed as vendors under the Ohio Sales Tax Act. Opinion No. 
3849, supra. I should say, however, that I see no reason why 
all sales by organizations within a school cannot be handled on 
one vendor's license held by the school. All sales can be re­
ported, and all taxes remitted, on the school's return. 
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Your fourth question concerns the applicability of the 
sales tax to admi'ssions to a school function and to the sale 
of programs. My answer to your first three questions applies 
to the sale of programs. Admission tickets, however, are not 
subject to the Ohio Sales Tax. See Estelle Realty, Inc. v. 
Matfield Heights, 176 Ohio St. 367 (1964)1 Opinion No. 70-148, 
Op nions of the Attorney General for 1970. 

In specific answer to your questions, it is my opinion 
and you are so advised that: 

1. If a uniform supply bookstore or other activity is 
operated as a business with a view toward profit by the 
board of education, the board of education is subject to the 
requirements of the Ohio Sales Tax Act (R.C. Chapter 5739). 

2. When a student activity group, a parent-teachers 
organization, or any other group of persons sell tangible 
personal property, the profits from which accrue to the 
school or some school activity, the sellers are subject to 
the requirements of the Ohio Sales Tax Act (R.c. Chapter 
5739.). 

3. Sales of tickets for admission to school functions 
are not subject to the Ohio Sales Tax Act, but sales of 
programs are subject to the tax if a profit is made. 




