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the eligible list. The appointment must be made from the eligible list of 
three names certified by the Civil Service Commission and the Division of Aid 
for the Aged is urlauthorized to appoint or suggest to the County Board who 
shall be appointed to assist the said Board in perfonning its duties under the 
law. The employment of persons "subject to the approval of the Division" 
definitely confers upon said Division the authority to disapprove an appoint­
ment of the county Board. No statutory requirements for such employees are 
established by the Old Age Pension Law. Therefore, the Chief of the Divi­
sion is vested with discretionary powers limited only by the proposition that 
all pubic officials given such authority are answerable for a gross abuse of 
discretion. 

4517. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-UNAUTHORIZED TO DEDUCT 
FROM BILL OF SOLDIER'S BURIAL COMMITTEE FOR 
BURIAL OF SOLDIER WHEN. 

SYLLABUS: 

After the soldiers' burial committee atyproves and certifies to the county 
commissioners a statement of the expenses incurred in the burial of a soldier, 
and in the absence of fraud or collusion, the county commissioners have no 
authority to deduct any amount from the bill, provided the amount paid by 
the county may not exceed the sum of one hundred ( $100.00) dollars. 

CoLUMBUS, OHio, August 8, 1935. 

HoN. RAY W. DAVIS, Prosecuting Attorney, Circleville, Ohio. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your request for my opinion which reads 
as follows: 

"I would like to submit for your consideration, the following 
question, for an opinion from your office. 

Do the County Commissioners of any county, have a right 
under Section 29 50 and following, of the General Code of Ohio, 
relative to the burial of soldiers, the mothers of soldiers, wives or 
widows of a soldier, to deduct any amount from the $100.00 allowed 
by statute, where the Committee in a Ward or Township from 
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which said person is buried finds that there are no means by which 
the family can pay the burial expenses, and that there has been no 
donation directly or indirectly toward burial of the (deceased, and 
that there has been no life insurance payable to the estate of the 
deceased. 

In other words, after the Committee signs the report, and the 
same is turned over to the County Commissioners, do the Com­
missioners have discretionary right where the bill is for $100 00 or 
more, to deduct any amount from that bill?" 
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For the purpose of clarity in answering your question it Is necessary 
to review the history of Sections 2950 and 2951, General Code. 

Sections 2950 and 2951, General Code, prior to amendment Ill 1921 
( 109 0. L., 211), provided: 

"Section 2950: 

The county commissioners of each county shall appoint two 
suitable persons in each township and ward in the county, other 
than those prescribed by law for the care of paupers and the custody 
of criminals, who shall contract at a cost not to exceed one hundred 
dollars, with the undertaker selected by the friends of the deceased, 
and cause to be interred in a decent and respectable manner, the 
body of any honorably discharged soldier, sailor or marine having 
at any time served in the army or navy of the United States, or the 
mother, wife, or widow of any such soldier, sailor or marine, or any 
army nurse who did service at any time in the army of the United 
States, who dies, not having the means to defray the necessary fun­
eral expenses. Such burial may be made in any cemetery or burial 
ground within the state, other than those used exclusively for the 
burial of paupers and criminals." 

"Section 2951: 

The committee so appointed shall use the forms of contracts 
herein prescribed, and abide by the regulations herein provided. Such 
committee shall hold their appointment so long as they serve to the 
satisfaction of the county commissioners, and when a vacancy occurs 
therein the commissioners shall appoint a suitable person to fill such 
vacancy. Such committee shall see that undertakers furnish all items 
specified in the contract, and that when the benefits of this provision 
are claimed the entire cost of such funeral shall not exceed the 
amount herein agreed upon. The members of such committee shall 
receive one dollar each from the general fund of the county for each 
service so performed." {Italics the writer's) 
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These sections as amended m 1921 ( 109 0. L. 211 ) , read as follows: 

"Section 2950: 

The county commissioners of each county shall appoint two 
suitable persons in each township and ward in the county, other than 
those prescribed by law for the care of paupers and the custody of 
criminals, who shall, with the approval of the family or friends of 
the deceased contract at a fair and reasonable price with the under­
taker selected by said family or friends, and cause to be interred 
in a decent and respectable manner, the- body of any honorably dis­
charged soldier, sailor or marine having at any time served in the 
army or navy of the United States, or the mother, wife, or widow 
of any such soldier, sailor or marine, or any army nurse who did 
service at any time in the army of the United States, who dies, not 
having the means to defray the necessary funeral expenses. Such 
burial may be made in any cemetery or burial ground within the 
state, other than those used exclusively for the burial of paupers 
and criminals." 

"Section 2951: 
The committees so appointed shall use the forms of contracts 

herein prescribed, and abide by the regulations herein provided. Such 
committee shall hold their appointment so long as they serve to the 
satisfaction of the county commissioners, and when a vacancy occurs 
therein the commissioners shall appoint a suitable person to fill such 
vacancy. Such committee shall see that the undertakers furnish all 
items specified in the contract, and that when the benefits of this 
provision are claimed the entire amount to be contributed by the 
county toward the cost of such funeral shall not exceed the sum of 

one hundred dollars, and that any remaining cost, if any, shall be 
pai.d by the family or friends of the deceased. The members of such 
committee shall receive one dollar each from the general fund of 
the county for each service so performed." (Italics the writer's) 

The amendment of Section 2950, General Code, eliminated the limita­
tion theretofore contained in that section that the contract was not to exceed 
the amount of one hundred ( $100) dollars. By the amendment it authorized 
the Committee, with the approval of the family or friends of the deceased, 
to contract with the undertaker "at a fair and reasonable price," substituting 
this provision in lieu of the former provision that the committee could make 
a contract with the undertaker "at a cost not to exceed one hundred dollars." 

The amendment of Section 2951, General Code, eliminated the provision 
theretofore contained in that section specifying that "when the benefits of this 
provision are claimed, the entire cost of such funeral shall not exceed the 
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amount herein agreed upon ('herein' obviously referring back to section 
2950)" and substituted in its place the provision "that when the benefits of 
this provision are claimed the entire amount to be contributed by the county 
toward the cost of such funeral shall not exceed the sum of one hundred 
dollars and that any remaining cost, if any, shall be paid by the family or 
friends of the deceased." 

In Opinions of the Attorney General for 1924, Vol. I, page 624 at page 
627, it is stated: 

"It was therefore the apparent intent, where the deceased had 
friends or relatives who were able and wished to provide a more 
expensive burial than one hundred dollars, to permit the committee 
to agree thereto provided the family or friends of the deceased ap­
proved and the committee further found that the contract price was 
fair and reasonable, and provided further that the entire amount to 
be contributed by the county toward the cost of the funeral should 
not exceed one hundred dollars." 

Section 2952, General Code, provides inter alia: 

"Before they assume the charges and expense of such burial, 
the persons so appointed shall satisfy themselves beyond a reasonable 
doubt, by careful inquiry, that the family of the deceased, is unable, 
for want of means, to defray the expenses, or that the family may 
be deprived of means actually necessary for their immediate support. 
Thereupon they shall cause to be buried such person, and make a 
report thereof to the county commisisoners of the county, setting 
forth the fact that they found the family of such deceased person 
in indigent circumstances and unable to pay the expenses of 
burial * * *, also an accurate itemized statement of the expenses 
incurred by reason of such burial." 

Section 2954, General Code, provides that the undertaker employed to 
perform the services shall use blanks prescribed therein, and specify what he 
is to furnish for such services, and then he must sign the contract and leave 
a copy thereof with the Committee with whom he makes the contract. 

Section 2955, General Code, provides in part: 

"The undertaker shall present his itemized bill and contract 
to the county auditor, upon printed blanks furnished by the auditor, 
and make oath that he has honestly and faithfully performed his 
contract, and that the bill and contract attached is a true copy of 
the one left with the parties who engaged his services, and covers 
the entire expense of such funeral, in order to obtain his war­

rant. * "' "' " 
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Section 2956, General Code, provides that if a saving of money is affected 
by reason of donations of items covered in the contract, the amount of 
such saving shall go to the family of the deceased or to those who may have 
cared for the deceased in life or remain in the general fund of the county in 
the discretion of the Committee. 

Section 2957, General Code, provides inter alia: 

"Upon securing such report and statement of expenses, the 
county commissioners shall transcribe in a book to be kept for that 
purpose, all the facts contained in such report, concerning such de­
ceased soldier, and certify the expenses thus incurred, to the county 
auditor, who shall draw his warrant therefor, payable to the person 
or persons designated by the county commissioners, upon the county 
treasurer, to be paid from the county fund. * * *" (Italics the 
writer's) 

In Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. I, page 364, it was 
held as disclosed by the second branch of the syllabus: 

"2. When the committee provided for in said section (Sec. 
2950) has duly contracted for such burial, in conformity with the 
provisions of said section, in the absence of fraud or collusion, the 
county commissioners are without authority to review the action of 
said committee or modify their contract so made." 

The above holding followed a former opinion to be found in Opinions of 
the Attorney General for'1919, Vol. I, page 495, which held: 

"2. When such co~ittee has so contracted for such burial, 
m conformity with the provisions of the above sections, and in the 
absence of fraud or collusion, the county commissioners are not 
authorized to review the action of said committee or modify their 
contract so made." 

It is stated in an opmiOn to be found m Opinions of the Attorney 
General for 1929, Vol. II, page 1264, at page 1266: 

"In analyzing the foregoing sections, it appears that the county 
commissioners, after making the appointment of the burial committee 
have nothing to do excepting the performance of a ministerial duty 
of certifying the results of such committee's action to the county 
auditor. While such commissioners have power to appoint the com­
mittee in the first instance, and also to remove such members of the 
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committee, they do not have the power to exercise the discretion 
that is vested in such committee." (Italics the writer's.) 
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The latest opinion to be found on the subject is an opinion of my im­
mediate predecessor in office to be found in Opinions of the Attorney General 
for 1931, Vol. II, page 744, which held as disclosed by the second branch of 
the syllabus: 

"2. Upon the approval of a soldiers' burial committee, and 
in the absence of fraud or collusion in the obtaining of such approval, 
the commissioners of a county are required to certify to the coun­
ty auditor for payment expenses incurred in the burial of an indi­
gent soldie~ in the amount approved, which in no event, however, 
shall exceed the sum of $100.00." 

At page 746, the reasoning quoted supra in the 1919 opm10n, namely, that 
the county commissioners, after making the appointment of the burial com­
mittee, have nothing to do except the performance of a ministerial duty of 
certifying the result of such committee's action to the county auditor, was 
approved and followed. 

The opinions herein which I have reviewed appear to be soundly reasoned 
and consequently, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 
after the soldiers' burial committee approves and certifies to the county com­
missioners a statement of the expenses incurred in the burial of a soldier, and 
in the absence of fraud or collusion, the county commissioners have no au­
thority to deduct any amount from the bill, provided the amount paid by the 
county may not exceed the sum of one hundred ($100.00) dollars. 

4518. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General 

APPROVAL, CONTRACT FOR PLUMBING WORK FOR PRO­
JECT KNOWN AS REMODELING OF DELAWARE STATE 
HIGHWAY GARAGE, DELAWARE, OHIO, UNITED STATES 
FIDELITY AND GUARANTY COMPANY OF BALTIMORE, 
MARYLAND, SURETY-GRIF M. LEWIS, COLUMBUS, OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, August 8, 1935. 

HoN. T. S. BRINDLE, Superindentent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SrR :-You have submitted for my approval, a contract between 


