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OPINION NO. 94-072 

Syllabus: 

I. 	 A township is responsible for submitting and implementing a plan 
for explosive gas monitoring of a closed sanitary landfill pursuant 
to R.C. 3734.04I(A) only if the township is the owner or operator 
of the closed landfill or the subsequent owner, lessee, or other 
person who has control of the land on which the closed landfill is 
located. 

2. 	 For purposes of R.C. 3734.041(A), the tenns "owner" and 
"operator" have the meanings set forth in [1993-1994 Monthly 
Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-01 (B) (22) and (23), 
at 1565. Whether a particular township comes within one of these 
definitions is a question of fact that cannot be detennined by an 
opinion of the Attorney General. 

To: David A. Sams, Madison County Prosecuting Attorney, London, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, October 14, 1994 

You have asked for an opinion concerning the explosive gas monitoring of closed landfills 
under R.C. 3734.041. Your request states, in part: 

§3734.041 O.R.C. specifies in pertinent part that an owner or operator holding 
a license for a sanitary lancifilliocated within 1,000 feet of a dwelling, and the 
owner or operator of any closed landftll so situated and for which a license was 
previously issued, or the subsequent owner, lessee or other person who has 
control of the land on which the closed landfill is located shall comply with Ohio 
B.P.A. regulations concerning explosive gas monitoring. 

Assume that a landfill was once operated on a tract of land owned by an 
individual who obtained a proper license. Assume further that two townships 
contracted with the licensed landowner to allow their citizens to dump refuse 
there. The landfill was subsequently closed. 

Are the townships to be considered owners or operators under §3734.04l 
O.R.C.? If so, is the intent of the statute to make only licensees liable first for 
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the costs of monitoring, to be followed by those who merely owned or operated 
the landfill for which a license was issued, to then lastly be followed by 
subsequent owner, lessees and those merely in control of the land on which the 
closed landfill is situated? 

In other words, is the liability scheme of the statute analogous to the liability of 
a surety under contract law? Are owners and operators of a closed landfill for 
which a license was issued liable for monitoring costs only after the E.P.A. has 
exhausted its remedies against owners or operators who actually possessed the 
license? In like fashion, does liability attach to subsequent owners, lessees or 
those in control of the land only after the E.P.A. has exhausted its remedies 
against licensed owners or operators and owners or operators of a closed landfill 
for which a license was issued? 

Explosive Gas Monitoring Requirements 

R.C. 3734.041 imposes requirements for monitoring explosive gas levels at certain 
landfills and closed landfills, as foHows: 

The owner or operator holding a license issued under division (A) of 
section 3734.05 of the Revised Code for a sanitary landfill that is so situated that 
a residence or other occupied structure off the premises of the landfill is located 
within one thousand feet horizontal distance from the exterior boundary of the 
landfill, and the owner or operator of any closed landfill that is so situated and 
for which a license was issued under division (A) of section 3734.05 of the 
Revised Code, or the subsequent owner, lessee, or other person who has control 
of the land on which the closed landfill is located, shall, within sixty days after 
the effective date of the rules adopted under division (F) of this section, submit 
an explosive gas monitoring plan for the landfill or closed landfill to the director 
of environmental protection for approval for compliance with those rules. After 
approval of the plan, the owner or operator of the landfill, or, in the instance of 
a closed landfill, the owner or operator of the closed landfill, or the subsequent 
owner, lessee, or other person who has control of the land on which the closed 
landfill is located shall conduct monitoring of explosive gas levels at the landfill 
or closed landfill, and submit written reports of the results of the monitoring to 
the director and the board of health of the health district in which the landfill is 
located in accordance with the approved plan and the schedule for implementation 
contained in the approved plan. 

R C. 3734.041 (A)( emphasis added). Rules adopted by the Director of Environmental Protection 
implement the statutory requirements and establish standards for explosive gas monitoring. See 
R.C. 3734.041(F); [1993-1994 Mont~ly Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-12, at 
1595-99. 

As your letter indicates, the need to provide a plan for explosive gas monitoring and then 
to conduct such monitoring affects only landfiHs located within one thousand feet of a residence 
or other occupied structure. When a landfill is so situated, the duty of explosive gas monitoring 
is placed upon "the owner or operator" holding a license issued for the landfIJl under R.C. 
3734.05(A), "the owner or operator of any closed landfill" for which a license was issued under 
RC. 3734.05(A), or lithe subsequent owner, lessee, or other person who has control of the land 
on which the closed landfill is located." RC.3734.041(A). Your questions relate to a landfill 
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that has been closed, and this opinion considers only that situation. See [1993-1994 Monthly 
Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-12(A)(3), at 1596. 

Meaning of "Owner" and "Operator" for Purposes of R.C. 3734.041. 

Your first question is whether a township is considered to be an owner or operator under 
R.C. 3734.041 in the circumstances cI.;scribed in your letter. The terms "owner" and "operator" 
are rot defined in RC. 3734.041 or elsewhere in RC. Chapter 3734. Those terms, however, 
are defined in the Ohio Administrative Code, for use in rule 3745-27-12 and other rules 
governing solid waste disposal facilities, in the following manner: 

(22) "Operator" or "solid waste facility operator" means the perSOll 
responsible for the on-site supervision of technical operations and maintenance 
ofa solid waste facility, or any parts thereof, which may affect the performance 
of the facility and its potential environmental impact and/or any person who has 
aurhoriry to make discretionary decisions concerning the daily operations of the 
solid waste facility. 

(23) "Owner" or "property owner" means the person who holds title to 
the property on which the solid waste facility or infectious waste treatment facility 
is located. 

[1993-1994 Monthly Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-01 (B), at 1565 (emphasis 
added). "Person" i.s defined to include the state and its political subdivisions, including 
townships. See R.C. 3734.01(G); [1993-1994 Monthly Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 
3745-27-01 (B)(25), at 1566. 

Under these definitions, the "owner" of a sanitary landfill is the person who holds title 
to the property on which the solid waste facility is located. The facts that you have presented 
state that the townships do not hold title to the tract of land on which the landfill is located. 
Therefore, a township is not an "owner" for purposes of RC. 3734.041 in the situation you 
have described. The words "lessee, or other person who has control of the land" are also used 
in R.C. 3734.041 in connection with a closed landfill. Your facts do not indicate that the 
townships have leased the land, nor do they suggest that the townships are in control of the land. 
Whether, as a matter of fact, the townships have control of the land depends upon the 
circumstances of the situation and cannot be determined by an opinion of the Attorney General. 
See, e.g., 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-033, at 2-165 (syllabus, paragraph I) (questions of fact 
"cannot be determined by means of an Attorney General opinion"). 

Under the definition contained in rule 3745-27-12, an operator is "the person responsible 
for the on-site supervision of technical operations and maintenance of a solid waste facility, or 
any parts thereof, which may affect the performance of the facility and its potential 
environmental impact" or "any person who has authority to make discretionary decisions 
concerning the daily operations of the solid waste facility." Your question relates to a closed 
landfill for which a license was issued to an individual under RC. 3745.05(A). You have stated 
that the townships in question contracted with the licensed landowner to allow their citizens to 
dump refuse there. The description contained in your letter does not indicate that the townships 
have been responsible for on-site supervision of technical operations and maintenance or have 
had the authority to make discretionary decisions concerning daily operations. This would mean 
that the townships are not operators as defined in rule 3745-27-12. Whether a particular 
township comes within R.C. 3734.041 is ultimately, however, a question of fact that cannot be 

December 1994 



2-364OAG 94-072 Attorney General 

detennined by an opinion of the Attorney General. See, e.g., Franklin County Regional Solid 
Waste Management Authority v. Schregardus, 84 Ohio App. 3d 591,603, 617 N.E. 2d 761, 769 
(Franklin County 1992) (upholding detennination that the Franklin County Regional Solid Waste 
Management Authority, which was the prospective owner of the Franklin County Solid Waste 
Facility, would become the operator when it took over duties of daily control of landfill 
operations, whether or not there would be a subcontractor providing equipment and operators 
for actual constmction movement); Southwest Jackson Township Civic Association v. Maynard, 
24 Ohio App. 3d 133, 493 N. E. 2d 565 (Franklin County 1985) (finding that the Board of 
Commissioners of Franklin County would be the operator of the Franklin County solid waste 
disposal facility since evidence showed that the board or employees of the board would be in 
direct control of the daily operations of the landfill; the board could contract with agents to 
operate the landfill on its behalf so long as the agents were under the direct operational control 
of the board or its employees, but the board would not qualify as operator if it employed 
independent contractors who exercised their own operational control); Rings v. Nichols, 13 Ohio 
App. 3d 257, 260-61, 468 N.E. 2d 1123, 1127-28 (Franklin County 1983) (finding that the 
Board of Commissioners of Franklin County would not be the operator of a proposed landfill 
since the evidence did not show that the commissioners or their employees would directly control 
the daily operations of the landfill), motion to cenify overruled, No. 83-1972 (Ohio S. Ct. Feb. 
22, 1984)1; Ponage Landfill & Development Co. v. Shank, No. EBR 671673 (Ohio Env. Bd. 
of Rev. Oct. 22, 1987) (detennination as to who is the operator of a facility depends upon 
evidence relating to the various characteristics associated with an operator); see also [1993-1994 
Monthly Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-07(A)(3), at 1574 (indicating that the 
applicant for a sanitary landfill facility permit to install need not be the owner and operator). 

Questions of Liability 

Your request raises a number of questions concerning liability for costs of explosive gas 
monitoring. As discussed above, it does not appear, on the facts you have presented, that the 
townships in question are persons upon whom duties under R.C. 3734.041 are imposed. 
Therefore, it is not necessary to address your other questions. 

If, however, it should be determined that the townships may have a duty under RC. 
3734.041 (A), it would be appropriate to tum to the courts for answers to your questions 
concerning liability. Research has disclosed no cases decided under RC. 3734.041 that discuss 
the issues you have raised, and the statutory language imposes the same duty upon all persons 
named in RC. 3734.041(A). See also [1993-1994 Monthly Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 
3745-27-12(A)(3), at 1596 (imposing a duty under RC. 3745.041, with respect to certain closed 
landfills, upon the "owner or operator, subsequent owner, lessee, or other person who has 
control of the land on which the closed landfill is located"). See generally 1994 Op. Att'y Gen. 
No. 94-028 at 2-127 ("[q]uestions of liability are dependent upon the facts of a particular 
situation and cannot be decided by opinion of the Attorney General"). 

When Rings v. Nichols was decided, the ternl "operator" had the following definition: 
"the person responsible for the direct control of operations at a solid waste di!iposal facility." 
Rings v. Nichols, 13 Ohio App. 3d 257, 260, 468 N.E. 2d 1123,1127 (Franklin County 1983) 
(quoting Orio Admin. Code 3745-27-01 (0». The current definition took effect on June 1, 1994. 
See [1993 -1994 Monthly Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-01 (B)(22), at 1565. 
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Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised: 

I. 	 A township is responsible for submitting and implementing a plan 
for explosive gas monitoring of a closed sanitary landfill pursuant 
to R.C. 3734.041 (A) only if the township is the owner or operator 
of the closed landfill or the subsequent owner, lessee, or other 
person who has control of the land on which the closed landfill is 
located. 

2. 	 For purposes of R.C. 3734.041(A), the tenns "owner" and 
"operator" have the meanings set forth in [1993-1994 Monthly 
Record, vol. 2] Ohio Admin. Code 3745-27-01(B) (22) and (23), 
at 1565. Whether a particular township comes within one of these 
definitions is a question of fact that cannot be detennined by an 
opinion of the Attorney General. 
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