OAG 93-020 Attorney General

Syllabus:
1.

OPINION NO. 93-020

When the part of a township outside a municipality is erected as a new
township pursuant to R.C. 503.09, all township officers are appointed by
the board of county commissioners pursuant to R.C. 503.12; the officers
of the original township do not continue to hold office.

When a municipality withdraws from a township pursuant to R.C. 503.07
and the remainder of the township is annexed to a contiguous township
pursuant to R.C. 503.08 (governing reduced townships), the officers of
the contiguous township govern the annexed territory; the officers of the
original township do not continue to hold office.
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3. When a municipality withdraws from a township pursuant to RC. 503.07
and the remainder of the township is erected into a new township pursuant
to R.C. 503.08, all township officers are appointed pursuant to R.C.
503.12; the officers of the original township do not continue to hold
office.

4, When a municipality withdraws from a township pursuant to R.C. 503.07
and the remainder of the township is not a reduced township governed by
R.C. 503.08, the remainder of the township outside the municipality
continues to exist as the original township; therefore, any township offices
held by residents of the municipality become vacant on the effective date
of the withdrawal and are filled by appointment pursuant to R.C. 503.24,
while elected officers who are residents of the part of the township outside
the municipality continue to hold office. If only one township trustee
remains in office, appointments are governed by the provisions of R.C.
503.24 that apply when there is no township board of trustees.

To: David W. Norris, Portage County Prosecuting Attorney, Ravenna, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, September 16, 1993

You have requested an opinion regarding the effect of the separation of a municipality
from a township on the elected township offices for the part of the township outside that
municipality. Specifically, you ask:

1. Are residents of a municipality which is separated from a township still
eligible to hold elected office for the township [outside the municipality]?

2. If not, do these positions become vacant, and if vacant when do such
vacancies occur?

3. How are replacement officials appointed or elected?

4, If only one member of a township board of trustees remains in office after
the statutory separation of a township and a municipality, how are the
vacant positions of trustees and clerk filled?

Rather than discuss these questions serially, this opinion will discuss the issues you have raised
in the context of each of the procedures provided in R.C. Chapter 503 for the separation of a
municipality from a township and the subsequent treatment of the territory outside the
municipality: 1) separation under R.C. 503.09; 2) separation under R.C. 503.07 that results in
a reduced township under R.C. 503.08; and 3) separation under R.C. 503.07 that does not resuit
in a reduced township.

Separation under R.C. 503.09

Pursuant to R.C. 503.09, if the electors' of the part of the township outside a municipal
corporation petition the board of county commissioners to exclude the municipality from the
township, the board must enter an order erecting the territory outside the municipality into a new
township. R.C. 503.12 provides that "[u]pon entering an order under section 503.09 of the

! R.C. 503.09 refers to "freehold electors.” The exclusion of renters and other
"non-freechold™ electors of a township, however, was held unconstitutional in the case of
Cunningham v. Crabbe, 73 Ohio App. 3d 596, 597 N.E.2d 1210 (Jefferson County 1992).

September 1993



OAG 93-020 Attorney General 2-108

Revised Code, creating a new township, the board of county commissicners shall appoint all
township officers to serve until the next township election.” (Emphasis added.) Thus, when
separation occurs pursuant to R.C. 503.09, R.C. 503.12 directs that none of the elected officers
of the "original" township remain in office, regardless of whether they reside in or out of the
excluded municipality. Rather, all the township offices of the territory outside the municipality
must be filled by appointment. Only residents of the territory outside the municipality are
eligible to hold office in the new township. See R.C. 3.15(A)(3); R.C. 503.241.

The officers appointed under R.C. 503.12 serve until the next township election. At that
election, R.C. 3.02(A) requires that successors be elected to serve any unexpired terms
remaining until the next regular election for each township office.? See 1937 Op. Att’y Gen.
No. 1021, vol. I, p. 1776 (syllabus, paragraph three) (holding that G.C. 3250-4 and G.C. 10,
now R.C. 503.12 and R.C. 3.02, should be construed together). If the unexpired term ends
within one year of the next election after the appointment, however, the appointec may serve
out the unexpired term.’

Separation under R.C. 503.07 that Results in a Reduced Township under
R.C. 503.08

R.C. 503.07 provides that the legislative authority of a municipality may petition the
county commissioners to make the township boundaries identical to the municipal boundaries or
to erect a new township out of the part of the township inside the municipal boundaries. When
a municipality initiates the separation, as provided in R.C. 503.07, the effect on the remainder
of the original township depends on the characteristics of that remaining territory. R.C. 503.08
provides that if the part of the township outside the separated municipality is reduced to an area
of less than twenty-two square miles and there is no other municipality in the territory, the
county commissioners may (1) annex the "reduced" township to any contiguous township, (2)
erect a2 new township by annexing territory from a contiguous township to the "reduced"
township, or (3) if petitioned to do so "by a majority of the householders of the reduced

2 Regular elections for township offices occur in November of odd numbered years
only. See Ohio Const. art. XVII, § 1; R.C. 3501.02(D). By statute, the November election in
odd-numbered years is referred to as the regular municipal election. R.C. 3501.01(B).
Township officers are elected to four year terms. R.C. 505.01 (trustees); R.C. 507.01 (clerk).
In order to provide continuity, the legislature has staggered the beginnings of these terms of
office, so that at any given regular municipal election only half the township officers are up for
election to full terms. R.C. 505.01; R.C. 507.01. If, because of separation, an election for all
the officers of a new township must be held in November of 1993, two trustees should be
elected to full four year terms. The remaining trustee and the clerk should be elected to serve
"short" terms of two years. Those offices would then be filled for full four year terms at the
1995 election. The election cycle for officers in the new township would then be in conformity
with the rest of the state.

3 In applying G.C. 10 (now R.C. 3.02) to appointments to the offices of a new
township, the Attorney General in 1937 held that a successor must be elected to the short term
from the November election to January, even when the new full term began in January. 1937
Op. Att’'y Gen. No. 1021, vol. II, p. 1776, 1780. The subsequent amendment of R.C. 3.02
regarding unexpired terms that end within a year of the election has eliminated the need for an
election to the term occuring between the election and the beginning of the regular term of
office. See 1955-1956 Ohio Laws 205 (Am. S.B. 220, eff. Jan. 1, 1956).
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township,” erect the "reduced” township into a new township without the annexation of
additional territory. See 1955 Op. Att’y Gen. No. 5422, p. 304.* Thus, when R.C. 503.08
applies to the territory remaining after a municipality separates from a township pursuant to R.C.
503.07, the remaining territory will be annexed to a contiguous township and be governed by
the elected officers of that contiguous township, or the remaining territory will become all or
part of a new township. As a result, when R.C. 503.08 applies, none of the elected officers of
the original "old" township will continue in office, regardless of whether they reside in or out
of the municipality that has separated.

When a new township is formed under the provisions of R.C. 503.08, the provisions of
R.C. 503.12 for appointment of new township officers apply. This is not immediately apparent
from the current language of R.C. 503.12, which states that it applies "[u]pon entering an order
under section 503.09 of the Revised Code." As has been recognized, however, the statutes
governing the formation of new townships were affected by a number of drafting errors during
the recodification of the General Code to the Revised Code in 1953. See 1955 Op. Att’y Gen.
No. 5422, p. 304; accord 1958 Op. Att’'y Gen. No. 1743; 1958 Op. Att’'y Gen. No. 2686, p.
542. Examination of the history and recodification of R.C. 503.12 indicates that the General
Assembly intended the procedures therein to apply to new townships erected pursuant to R.C.
503.08 as well as pursuant to R.C. 503.09.

The provisions of what is now R.C. 503.12 were enacted in 1935 as part of House Bill
130 with the express stated purpose "fo supplement section 3250...." 1935 Ohio Laws 197 (H.B.
130, approved May 17, 1935) (preamble) (emphasis added). G.C. 3250 contained the
provisions, now codified at R.C. 503.08, that allow formation of a new township from an area
less than twenty-two square miles when the reduced township results from the withdrawal of a
municipality. As a supplement, H.B. 130 enacted what is now R.C. 503.09, which also allows
formation of a new township from an area under twenty-two square miles, but allows the
township electors to initiate the separation. 1935 Ohio Laws at 198 (G.C. 3250-1).
Additionally, H.B. 130 enacted a series of statutes providing specific procedures for apportioning
indebtedness, dividing funds and property, and providing township officers for the new township
resulting from the separation. 1935 Ohio Laws at 198 (G.C. 3250-2 through 3252-5, now R.C.
503.10 -.13). These procedural statutes, as enacted, did not contain any numerical cross
references to other General Code sections, but simply directed the county commissioners to
follow the procedures when "entering an order creating such new township." Id. Since these
statutes were enacted expressly for the purpose of supplementing what is now R.C. 503.08, it
seems that the phrase "an order creating such new township” was intended to refer to a new
township created under R.C. 503.08, as well as to a new township created under the newly

‘ On its face, the language of R.C. 503.08 is ambiguous with respect to whether
a reduced township can be erected as a new township without adding additional territory. It
has long been settled, however, that R.C. 503.08 does allow this if the householders of the
reduced territory petition for it. 1955 Op. Att’y Gen. No. 5422, p. 304; accord 1958 Op. Att’y
Gen. No. 1743, p. 95; 1958 Op. Att’y Gen. No. 2686. p. 542. As explained in these opinions,
the ambiguity in the current statute resulted from changes in phrasing made during the
recodification from the General Code to the Revised Code. G.C. 3250, the predecessor of R.C.
503.08, clearly allowed erection of a new township without annexation of additional territiory
and the changes made during recodification were intended to convey the same meaning. See
R.C. 1.30(B)(1) (H.B. 1 of 100th General Assembly (the recodification act) intended to be a
restatement of preexisting law). That the changes made resulted in less rather than more clarity
must, therefore, be recognized as errors in drafting and not substantive changes in the law.
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enacted provisions of what is now R.C. 503.09.° The replacement of the phrase "order creating
such new township" with the phrase "order under [R.C.} section 503.09" during recodification
was, therefore, a drafting error that cannot be given substantive effect. See R.C. 1.30(B)(1);
see also 1955 Op. No. 5422, at p. 308-09 (holding that the omission of R.C. 503.08 from the
statutory cross-references in what is now R.C. 503.03 was a similar error in drafting made
during recodification).

Separation under R.C. 503.07 that Does Not Result in a Reduced Township

The provisions of R.C. 503.08 requiring annexation or erection of a new township do
not apply when a municipality withdraws from a township pursuant to R.C. 503.07 and the
remaining part of the township is larger than twenty-two square miles or contains another
municipality. In that situation, the original township continues to exist in the part of the
township outside the separated municipality. R.C. 503.241, which applies to elected township
officers, see State ex rel. Wilson v. Gulvas, 63 Ohio St. 3d 600, 602, 58¢ N.E.2d 1327, 1329
(1992), states: "Whenever any township officer ceases to reside in the township ... his office
shall be deemed vacant and the board of township trustees shall declare a vacancy to exist in
such office.” Accordingly, the township officers of the original township will continue in office,
unless the change in boundaries has made them ineligible. 1962 Op. Att’y Gen. No. 3310, p.
762, 767-68.

The recent enactment of R.C. 3.15, see 1989-1990 Ohio Laws, Part I, 1007 (Am. Sub.
S.B. 196, eff. June 21, 1990), supports the continuing validity of the above interpretation of the
residency requirement for township officers. In addition to the residency requirement of R.C.
503.241, R.C. 3.15(A)(3) provides that "at all times during his term of office ... [e]ach person
holding an elective office of a political subdivision shall be a resident of that political
subdivision."® R.C. 3.15(B) further provides that nonresidence results in a forfeiture of office,
but makes an express exception for certain public officers who become nonresidents of their
districts or subdivisions because of boundary changes. No township officers are included in the
exception. Accordingly, residents of a municipality that is separated from a township are not
eligible to hold elected township offices in that township. Pursuant to R.C. 503.241 and R.C.
3.15, any elected township offices held by residents of a municipality that separates from the
township become vacant as of the date the change in township boundaries becomes effective.

When nonresidence creates a vacancy in a township office, R.C. 503.241 states that the
office shall be filled as provided in R.C. 503.24. R.C. 503.24 states that "the board of township
trustees shall appoint a person having the qualifications of an elector to fill such vacancy for the
unexpired term or until a successor is elected.” Thus, generally, vacancies created by a change
of boundaries will be filled by the township board of trustees.

3 Prior to the enactment of House Bill 130 in 1935, the only procedure for providing
officers for a new township was G.C. 3259 (now R.C. 503.22), which required the board of
county commissioners,"[w]hen a new township is set off," to "forthwith give at least ten days’
public notice ... of the time and place of holding an election for township officers.” The effect
of House Bill 130 was to establish a new procedure for providing officers when a new township
results from orders pursuant to the provisions now codified at R.C. 503.08 and R.C. 503.09.
When a new township is erected under other provisions of the Revised Code, R.C. 503.22 would
still apply. See, e.g., 1953 Op. Att’y Gen. No. 2710, p. 231.

¢ It has long been recognized that townships are political subdivisions of the state.
See, e.g., Dunn v. Agric. Soc’y, 46 Ohio St. 93, 96-97, 18 N.E. 496, 497-98 (1888).
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When vacancies on the township board of trustees leave only one trustee, however, there
is no board of trustees. State ex rel. Saxon v. Kienzle, 4 Ohio St. 2d 47, 48, 212 N.E.2d 604,
605-06 (1965) ("[a] single member does not constitute a board and, unless authorized by statute,
cannot act as a board. The fact that all of the offices but one on a board are vacant does not
authorize the sole remaining member to act as the board”). In such a situation, the alternative
appointment provisions of R.C. 503.24 come into play:

If a township is without a board or if no appointment is made within thirty
days after the occurrence of a vacancy, a majority of the persons designated as
the committee of five on the last-filed nominating petition of the township officer
whose vacancy is to be filled who are residents of the township shall appoint a
person having the qualifications of an elector to fill the vacancy for the unexpired
term or until a successor is elected. If at least three of the committee members
who are residents of the township cannot be found, or if that number of such
members fails to make an appointment within ten days after the thirty-day period
in which the board of township trustees is authorized to make an appointment,
then the presiding probate judge of the county shall appoint a suitable person
having the qualifications of an elector in the township to fill the vacancy for the
unexpired term or until a successor is elected.’

R.C. 503.24 (footnote added). Thus, if only one trustee remains in office after the separation
of a municipality and a township, appointments to the other vacant offices must be made by the
nominating committee of the prior officeholder or the presiding county probate court judge as
provided in R.C. 503.24.

Conclusion
It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that:

L. When the part of a township outside a municipality is erected as a new
township pursuant to R.C. 503.09, all township officers are appointed by
the board of county commissioners pursuant to R.C. 503.12; the officers
of the original township do not continue to hold office.

2, When a municipality withdraws from a township pursuant to R.C. 503.07
and the remainder of the township is annexed to a contiguous township
pursuant to R.C. 503.08 (governing reduced townships), the officers of
the contiguous township govern the annexed territory; the officers of the
original township do not continue to hold office.

3 When a municipality withdraws from a township pursuant to R.C. 503.07
and the remainder of the township is erected into a new township pursuant
to R.C. 503.08, all township officers are appointed pursuant to R.C.
503.12; the officers of the original township do not continue to hold
office.

7 R.C. 503.24 further provides that a successor must be elected at the next general
election if the vacancy occurs more than forty days before the election and the unexpired term
has less than one year remaining from the election. Otherwise the appointee serves the full
remaining term.
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4. When a municipality withdraws from a township pursuant to R.C. 503.07
and the remainder of the township is not a reduced township governed by
R.C. 503.08, the remainder of the township outside the municipality
continues to exist as the original township; therefore, any township offices
held by residents of the municipality become vacant on the effective date
of the withdrawal and are filled by appointment pursuant to R.C. 503.24,
while elected officers who are residents of the part of the township outside
the municipality continue to hold office. If only one township trustee
remains in office, appointments are governed by the provisions of R.C.
503.24 that apply when there is no township board of trustees.





