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ATTORNEY GENERAL 

EDUCATION - TRANSFER OF TERRITORY BY COUNTY 
BOARD OF EDUCATION - SINGLE RESOLUTION CAN 
EFFECT TRANSFER OF NO MORE TERRITORY THAN ONE 

SCHOOL DISTRICT-§3311.23 RC 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 331'1.23, Revised Code, a county ,board of educa­
tion can effect tby a single, non-severable resolution the trans fer of no more territory 
than that comprising one local school district. 

•Columbus, Ohio, June 19, 1957 

Hon. Theodore Lutz, Prosecuting Attorney 
Richland County, Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion involves the transfer of two local school 
districts from the Richland County School District to the Huron County 
School District under the provisions of Section 3311.23, Revised Code. 
In your letter you state, and the resolutions of transfer and acceptance 
clearly indicate, that it was the intention of the county boards of education 
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involved to effect a single, non-severable transfer of the two local 
school districts. One resolution of transfer and one resolution of acceptance 

were passed for this purpose. Thereafter some of the electors of one of 

the two local school districts began to circulate a petition of remonstrance, 

as provided in Section 3311.23, Revised Code, and several questions thns 

arise upon which you have asked the opinion of the Attorney General. 

Before considering any of your specific questions, it is necessary first 

to inquire into the validity of the resolution of transfer. 

The pertinent portion of Section 3311.23, Revised Code, reads: 

"If a county board of education deems it advisable to 
transfer a part or all of the territory comprising a local school 
district within the county school district to an adjoining county 
school district or to an adjoining city or exempted village school 
district, such transfer may be made by the county board of 
education by the adoption of a resolution providing for such 
transfer. Such a transfer shall not take effect if, within thirty 
clays after the filing of the map showing boundaries as required 
by paragraph (C) of this section, a majority of the qualified 
electors residing in the territory transferred voting at the last 
general election file with the county board of education a written 
remonstrance against such transfer. A county board of education 
may accept a transfer of territory from another county school 
district or from a city or exempted village school district and 
annex such territory to a contiguous local school district of the 
county school district." 

You will observe that the statutory language just quoted is all in 

the singular; it speaks of the transfer of a local ,school district or part 

of a local school district. If the legislature had intended that the transfer 

of more than one local school district should be effected by a single, 

non-severable transaction, it would have been quite simple so to indicate 

by words in the plural. Application of the maxim expressio unius est 

cxclusio alterius leads me to believe that it was the intention of the 

legislature that ,passage of one resolution should effect the transfer of all 

or a part of the territory of only one local school district. A local school 

district is a political or governmental entity, a subdivision which affords 

its residents and electors certain rights and liabilities peculiar to them. 

If it was the intention of the legislature to authorize plural transfers of 

these districts, cutting across their boundaries and ignoring the fact of 

their entity, I believe that intention would have been clearly expressed. 

I think rather it was the intention that no more territory than that com--
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prising one local school district should be transferred in one non-severable 

transaction so that the right of remonstrance provided in Section 3311.23, 

Revised Code, should not be diminished in its effect of preserving the 

rights of the residents of a local school district by lumping them together 

as electors with the electors of other distrkts having other interests. 
It is my opinion, therefore, that the non-severable transfer of two local 

school districts undertaken by your county board of education is not 

authorized by statute and is invalid. 

Having reached this conclusion concerning the purported act of 

transfer, it is not necessary to consider your specific questions with respect 

to remonstrance procedures. 

It is my opinion, and you are advised, that under the provisions of 

Section 3311.23, Revised Code, a county board of education can effect 

by a single, non-severable resolution the transfer of no more territory 

than that comprising one local school district. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




