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PENSIONS, WIDOWS AND CHILDREN OF DECEASED FIRE­

MEN AND POLICEMEN-PENSIONS GRANTED PRIOR TO 

9/13/57 AND AFTER 9/25/47-ENTITLED TO INCREASE IN 
SUCH PENSIONS PROVIDED IN §§741.18, 741.49 RC. 

SYLLABUS: 

\Vidows and children of deceased firemen and policemen who had been granted 
pensions in the firemen's and police relief and ·pension funds between September 25, 
1947 and the effective date of the amendments of Sections 741.18 and 741.49, Revised 
Code, to-wit, September 113, 1957, are entitled to the increase in pensions set forth 
in such amendment. 

Columbus, Ohio, November 8, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opm1on relative to certain 

amendments by the 102nd General Assembly, of the statutes fixing the 

pensions of widows and other dependents of firemen and policemen, mem­

bers of their respective relief and pension funds, your specific question 

being as follows : 

"Should pensions granted to widows and other dependents 
during the period from September 25, 1947, to the respective 
effective dates of the said amendments in September, 1957. be 
increased to amounts equal to those now provided by Sections 
741.18 and 741.49, respectively?" 



659 ATTORNEY GENERAL 

Under the statutes which became effective m 1947, reorganizing the 

firemen's and police relief and pension funds, it ,vas provided in Section 

741.lS(F), Revised Code: 

"A widow of a deceased member of the fund shall receive a 
pension of sixty dollars per month during her natural life or 
until she remarries, provided she was married to the deceased 
while he was in the active service of the department." 

In division ( G) of said section the following provision was made : 

"Each surviving child of a deceased member shall receive 
a pension of thirty dollars per month until such child attains the 
age of eighteen years, or marries, ·whichever event occurs first. 
If a deceased member leaves a widow and more than three chil­
dren eligible for pension payments, such children shall receive a 
pension of ninety dollars per month to be divided equally among 
them. If a deceased member leaves no widow and more than five 
children eligible for pension payments, such children shall receive 
a pension of one hundred fifty dollars per month to be divided 
equally among them." 

In division (H) of said section, it was provided that if a deceased 

member leaves no widow or surviving children but leaves parents de­

pendent upon him for support such parent or •parents should receive a 

certain monthly pension. 

Section 741.49, Revised Code, relating to the police relief and pension 

fund in divisions (F), (G) and (I-I) made identical provisions for the 

widow, surviving children and surviving parents of a deceased member 

of that fund. 

The amendment of Sections 741.18 and 741.49, Revised Code, to 

which your request refers, consists merely in increasing the amount of 

the widow's monthly pension in each case, from $50.00 to $75.00, and 

the pension of dependent children from $30.00 to $35.00. No change is 

made in the amount of pension to be paid to surviving parents. 

Prior to said amendments Section 741.20, Revised Code, relating to 

the firemen's fund, and Section 741.50, Revised Code, relating to the 

police relief and pension fund, provided in substantially like terms that 

if a widow, surviving child or dependent parent had been granted a pension 

pursuant to the rules and regulations of the respective boards which were 

in effect prior to September 25, 1947, and the amount of such pension 

is less than the amount provided for in divisions ( F), ( G) and (H) of the 

sections first herein referred to, then the board of trustees of the fund 
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"may increase the amount of t·he pension payable to each of said de­

pendents in an amount not to exceed that provided in such divisions." In 

the amendments to which you refer, these provisions have been changed 

so as to read "shall increase the amount of the pension payable to each 

of said beneficiar-ies in an amou11t eq11al to that provided in such divisions." 

The amendments above referred to were contained in Acts which 

became effective September 13, 1957. 

The only question presented by your letter appears to be whether the 

above named dependents who aTe receiving pensions granted between the 

1947 act and the 1957 enactment will receive the increases granted by the 

amended statutes from and after the effective date of t•he amendment, or 

whether they will continue to receive only the benefits that were provided 

111 the previously existing statutes. 

On first impression it appears that the answer to this question is 

elementary and should require no extended discussion or citation of 

authority. The new statute takes the place of the old, and from its effec­

tive date determines the rights of the beneficiaries. It is not a new grant, 

but merely the declaration of an increase in the amount which any person 

who is or may become entitled to a pension shall receive. 

The only question that may arise which would cast a doubt upon the 

conclusion above indicated grows out of certain decisions which I under­

stand have been urged on you, which would appear to suggest that the 

increased pensions provided in the recent amendments of Sections 741.18 

and 741.49, supra, would apply only to widows and other dependents who 

become such by reason of the member of the fund dying after the effective 

elate of such amendment. This idea was possibly suggested by the language 

of the syllabus in the case of State eci· rel. Eden, v. Kundts et al., 127 

Ohio St., 276, and the language of the headnote to the case of State e.r rel. 

Richmond v. Renner, 68 Abs., 1. 

In the Eden case the second paragraph of the syllabus reads as follows: 

"The right of a retired or dismissed police officer to a pen­
sion from such fund is governed by the rules adopted and in 
force at the time of his retirement or dismissal." 

If this decision could be construed as holding that a pension once 

granted is static, and not subject to increase by an amendment of the 

rules, that conclusion was speedily dissipated by the case of Mell v. State 

ex rel., 130 Ohio St., 306, where it was held: 
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"An existing board of trustees of a pension fund has dis­
cretionary power to modify pension awards theretofore made by 
it or by predecessor boards, by increasing or reducing the 
amount thereof, provided the same is done reasonably and not 
arbitrarily." (Emphasis added) 

The court referred to the Eden v. Kundts case, and distinguished it 

as follows: 

"T·he case of State, ex rel. Eden, v. Kundts, supra, an­
nounces the doctrine that 'The right of a retired or dismissed 
police officer to a pension * * * is governed entirely by the 
rules adopted and in force at the date of his retirement or dis­
missal.' However, in that case, the bone of contention was the 
right of a retiring or dismissed police officer to a pension, ·which 
right is not questioned in this case. \Ve are here concerned 
merely with the right of the board to change the amount of pen­
sions previously allowed. ·* * *" (Emphasis added) 

The Richmond case, supra, which was decided by the Court of Ap­

peals of Mahoning County in 1953, grew out of a situation where the 

relater, a minor child of a deceased policeman, was claiming a pension 

by reason of the death of her father which took place before the enactment 

of the 1947 Act above referred to. Gnder the rules of the pension board 

in existence prior to the 1947 Act, a minor child of a deceased police 

officer was not entitled to a pension in case he left a widow, but as has 

already been noted, after the enactment of the 1947 Act, a minor child was 

granted a separate pension of $30.00 per month. The court accordingly 

held as stated in the headnote : 

"The rights of one claiming a pension as a minor child of 
a deceased member of a police relief and pension fund are to be 
determined by the rules and statutes in effect at the time of the 
member's death." (Emphasis added) 

It ,vill be noted that these cases only relate to the right to the pension 

and have no reference to the mnount of the pension. There is nothing 

in either of these cases which would in any way deprive a widow, child 

or other dependent of an officer who had died previous to the amendment, 

of the right to benefit by such increase. The precise question has been 

met in cases decided in other states. 

In Board of Trustees of the Pension Fund vs. Shupe, 23 Ky., 269, 

3 S. Vv'. 2d, 606, the court had the same question under consideration. 

This case grew out of an amendment to the Kentucky statutes granting 
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an increase in payments under a police pension law, and the application 

of such increase to retired policemen who were on the pension rolls at a 

lower rate prior to the effective date of this amendment. On page 281, the 

court said: 

"* * * it follows that Shupe and those similarly situated are 
entitled to receive or be paid their pensions from and after the 
time this amendment became effective, to wit, June 16, 1926, 
at the rate provided in the amendment." Emphasis added) 

The same question was before the Illinois Appellate Court in Milner 

v. Stafford, et al., 239 Ill. App., 346, where on page 359, the court said: 

"In enacting laws 1923, page 251 * * * providing for a pen­
sion to widows of police officers, it was the intention of the leg-is­
lature, when it used in the amendatory act precisely the same 
language as was contained in the prior act, to confer the benefits 
of the amendment upon those who had been entitled to them 
under the former act, and simply to remove the limitations im­
posed by the prior act upon those who were already enjoying 
the benefits, as well as those who in the future would enjoy 
them." 

In this same case the court discussed the difference between the right 

to receive a pension as distinguished from the right to receive a specific 

;:imount and on page 353, said: 

"A limitation or restriction on the amount of a pension has 
to do only with the remedy of the pensioner and nothing to do 
with her right to be a pensioner. Tested by any rule relating to 
construction of statutes, the amendment of 1923 did not grant 
any new right or enlarge any old right to a widow of a police 
officer who may have lost his life in the service, although its 
only purpose was to remove a restriction or limitation upon the 
old right." 

I have already pointed out that in the acts by which the 102nd Gen­

eral Assembly amended Sections 741.18 and 741.49, Revised Code, increas­

ing the amount of pensions to dependents, it also amended Sections 741.20 

and 741.50, Revised Code, which relate to pensions granted by the rules 

of the pension boards in effect before September 25, 1947, by making it 

mandatory that the board should increase their pensions to the full amount 

provided by the amendments of the other sections referred to. This 

appears to evince a clear intention that all widows, orphans and de­

pendent ·parents of deceased members of the several funds should en JOY 

the full benefits of the increases specified in the amendments. 
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It is accordingly my opinion that widows and children of deceased 

firemen and :policemen who had been granted pensions in the firemen's and 

police relief and pension funds between September 25, 1947 and the effec­

tive date of the amendment of Sections 741.18 and 741.49, Revised Code. 

to-wit, September 13, 1957, are entitled to tJhe increase in pensions set 

forth in suoh amendment. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




