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HIGHWAYS, TOWNSHIP-TOWNSHIP TRUSTEES AUTHOR­
IZED TO MAINTAIN, IMPROVE, PUBLIC HIGHWAYS­

§§5573.01 et seq., 5535.01 R.C.-RIGHT TO IMPROVE NOR DUTY 
TO MAINTAIN IS CONDITION OF COMPLIANCE OF PLAT­

TER, §711.10 R.C.-COUNTY PLANNING COMMISSION. 

SYLLABUS: 

1. Township highways which township trustees are authorized by Section 5573.01, 
et seq., Revised Code, to improve, or required by Section 5535.01, Revised Code, to 
maintain, must be public highways, duly dedicated, and accepted as such by the county 
commissioners. 

2. Neither the right of township trustees to improve a public highway which is 
within their jurisdiction, nor the duty to maintain the same is conditioned upon com­
pliance by a platter of a subdivision, with the specifications imposed by a county 
planning commission, pursuant to Section 711.10, Revised Code. 

Columbus, Ohio, January 29, 1958 

Hon. George Cleveland Smythe, Prosecuting Attorney 
Delaware County, Delaware, Ohio. 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"vVhere prior to October 19, 1953, the county commissioners 
have approved a plat containing the dedication of public roads, 
some lots are sold and some houses are built in said subdivision, 
and the subdivider improves the roads to an extent that does not 
meet the specifications for township roads, do the township trus­
tees have either the power or duty to maintain said substandard 
roads or to expend any public funds thereon? 

"Your attention is directed to 1956 O.A.G., No. 7136. 

"In other words must such road be first improved, either by 
the trustees or the subdivider, to an extent meeting proper stand­
ards before the trustees have either the power or duty to maintain 
said roads in the condition they are found?" 

Section 5535.01, Revised Code, divides the highways of the state 

into three classes: state roads, county roads and township roads. In the 

same section we find this provision as to the duties of township trustees: 
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"The public highways of the state shall be divided into three 
classes: state roads, county roads, and township roads. 

" (C) Township roads include all public highways other 
than state or county roads. The board of township trustees shall 
maintain all such roads within its township. The board of county 
commissioners may assist the board of township trustees in main­
taining all such roads. This section does not prevent the board 
of township trustees from improving any road within its town­
ship." (Emphasis added) 

Section 5571.01, Revised Code, broadens the power of township trus­

tees relative to public highways within its boundaries, which section reads 

as follows: 

"The board of township trustees may construct, reconstruct, 
resurface, or improve any public road or part thereof under its 
jurisdiction or any county road, intercounty highway, or state 
highway within its township. In the case of a county road the 
plans and specifications for the proposed improvement shall first 
be submitted to the board of county commissioners of the county 
and receive its approval, and in the case of an intercounty or state 
highway, plans and specifications shall first be submitted to the 
director of highways and receive his approval. The board of 
township trustees may widen, straighten, or change the direction 
of any part of a road in connection with the proceedings for its 
improvement. ( Emphasis added) 

It will be noted that the provisions of both of the above quoted sections 

are limited to "public" highways. It becomes important, therefore, to 

determine when and how a parcel of land becomes a "public highway". 

In Opinion No. 1209, Opinions of the Attorney General for 1949, 

p. 35, it was held: 

"Roads or streets in platted territory outside of municipalities 
may be dedicated pursuant to either Sections 6886 or 3580 et seq., 
General Code." 

That opinion recognized the proposition which I deem fundamental 

to your inquiry, that the township trustees have neither authority nor duty 

as to the improvement or maintenance of any highway unless and until it 

has become a public highway by due process of law. 

In the transition to the Revised Code, Section 3580, et seq., General 

Code, became Section 711.01, et seq., Revised Code and Section 6886, 

General Code, became Section 5553.31, Revised Code. 
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In the process of extensive amendment of the statutes relating to 
platting, Section 3583, General Code, referred to in the foregoing opinion, 

having become Section 711.04, Revised Code, together with cognate 

sections rel4ting to platting, underwent radical change. These amend­

ments became effective October 19, 1953. Prior thereto said Section 

711.04, Revised Code, provided: 

"Upon the filing of any such plat for record the approval 
of the county commissioners endorsed thereon shall operate as an 
acceptance and confirmation of the dedication of the public high­
ways contained therein." (Emphasis added) 

In the 3:mending act, Section 711.04, supra was so changed as to elim­

inate any reference to the county commissioners, but a new section, Section 

711.041, Revised Code, was added, providing that no plat of lands outside 

a municipal corporation should be recorded by the county recorder until 

it had been approved by the county commissioners, and the following 

language was added. 

"The approval of a plat by the board of county commissioners 
shall not be deemed to be an acceptance of the dedication of any 
public street, road or highway dedicated on such plat." (Emphasis 
added) 

In Opinion No. 7113, Opinions of the Attorney General for 1956, 

p. 679, this and other changes in the laws relating to platting and dedica­

tion of highways were considered, particularly Section 5553.31, Revised 

Code, and Section 711.041, supra. It was held : 

"l. Section 5553.31, Revised Code, now provides the sole 
statutory method by which lands outside municipalities may be 
dedicated for use as public roads and streets, and thus no dedica­
tion of such lands can be effected without the prescribed action by 
the county commissioners." 

Section 5553.31, Revised Code, referred to in that opinion as the 

only remaining provision whereby dedication for road purposes could be 

accepted and made effective by the county commissioners, provides in part 

as follows: 

"Any person may, with the approval of the board of county 
commissioners, dedicate lands for road purposes. A definite de­
scription of the lands to be dedicated with a plat of such lands 
thereto attached and signed by the party dedicating such lands, 
with the approval and acceptance of the board indorsed thereon, 
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shall be placed upon the proper road records of the county in which 
such road is situated. * * *" 

Your letter makes reference to "specifications for township roads" 

and asks specifically: "where prior to October 19, 1953, the county com­

missioners approved a plat containing the dedication of public roads, some 

lots are sold and some homes are built in said subdivision, and the subdi­

vider improves the roads to an extent that does not meet the specifications 

for township roads, do the township trustees have either the power or duty 

to maintain said substandard roads, or to expend any money thereon." 

I do not find in the statute any specification for township roads 

excepting in the provisions of Section 711.10, Revised Code, in which the 

county planning commission is authorized, with the approval of the county 

commissioners, to lay down certain specifications as to the improvements 

on roads shown on a plat of a subdivision outside of a municipality, which 

must be complied with as a condition precedent to the approval of such 

plat by the planning commission. Substantially the same provisions were 

in that statute prior to the amendments effective October 19, 1953, the 

principal difference being that prior to that date, as already pointed out, 

the approval of the plat by the county commissioners constituted an accept­

ance of the dedication of these roads, whereas subsequent to that date the 

approval of the plat by the county commissioners did not constitute such 

acceptance. 

Bearing in mind that the power and duty of township trustees as to 

the improvement, repair and maintenance of township roads would only 

apply to those which had become highways by dedication and lawful accept­

ance, it appears to me that compliance or noncompliance with the require­

ments laid down by the county planning commission as conditions for the 

acceptance by them of a plat, could have nothing to do with the power or 

duties of the township trustees in reference to improvement or repair of 

township roads or streets, if as a matter of fact the dedication had been 

duly accepted and the highways had become public highways. 

The provisions of the law above referred to as to the improvements 

that may be exacted as a condition for approval of the plat may be some­

what misleading; they are, however, in my opinion only for the use of the 

planning commission and later the county commissioners in their approval 

of the plat. 
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Since your question is directed to the period prior to the change in 
the law relative to the effective acceptance of a dedication of roads or 

streets, it appears to me that there is nothing for our consideration except 

the question whether the highways in question have been duly accepted as 

public highways. There is nothing in the language of the statutes which 

impose the duty upon the township trustees to maintain township roads, 

which would authorize the trustees to insist upon certain improvements 

having been made by the platter of a subdivision or anyone else, and there 

is nothing in the statutes which relate to the improvement by them of 

such roads, which is conditioned upon such previous improvement having 

been made. 

The provisions for improvement by township trustees of a road or 

street are contained in Section 5573.01, et seq., Revised Code, which au­

thorize them to proceed either on their own initiative by unanimous vote, 

or pursuant to a petition of property owners. These provisions appear 

to me to apply as well to a road which has had no improvement as to one 

which has at some time had an improvenient which requires renewal or 

repair. 

I direct your attention to Opinion No. 7136, Opinions of the Attor:n_ey 

General for 1956, p. 691, where it was held: 

"4. Prior to October 19, 1953, the effective date of 
Amended Substitute House Bill No. 629, One Hundredth Gen:.-<.­
eral Assembly, amending Section 711.04, Revised Code, the ap­
proval by a board of county commissioners of a plat containing 
the dedication of a public road or street constituted an acceptance 
of such dedicated road or street and an establishment thereof, and 
under the terms of Section 5535.01, Revised Code, if such road or 
street was not made a part of the county highway system it be­
came a township road, and the board of township trustees had the 
duty to maintain it and the power to improve it." 

Attention might further be called to that provision of Section 711.091, 

Revised Code, which provides that the county engineer in the case of lands 

outside of a city or village, "shall, upon written request by the owner of 

the land upon which the street has been constructed, check the construction 

and if the engineer finds that such street has been constructed in accord­

ance with the specifications set forth on the approved plat, and that such 

street is in good repair, then such finding, endorsed on the approved plat, 

shall constitute an acceptance of the street for public use by the city, 
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village or county as the case may be, provided such street has been there­

tofore duly dedicated." 

On the face of it, it might appear that this section gives the engineer 

power to consummate the dedication of the highway shown on the plat, 

but in Opinion No. 7113, supra, to which I have referred, it was pointed 

out that the engineer's approval could not have that effect. It was said in 

that opinion: 

"Section 711.091, Revised Code, does not provide a method 
of effecting acceptance and a complete dedication alternative to the 
method provided in Section 5553.31, Revised Code." 

In specific answer to your question, it is my opinion: 

1. Township highways which township trustees are authorized by 

Section 5573.01, et seq., Revised Code, to improve, or required by Section 

535.01, Revised Code, to maintain, must be public highways, duly dedi­

cated, and accepted as such by the county commissioners. 

2. Neither the right of township trustees to improve a public highway 

which is within their jurisdiction, nor the duty to maintain the same is 

conditioned upon compliance by a platter of a subdivision, with the speci­

fications imposed by a county planning commission, pursuant to Section 

711.10, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




