
2278 OPINIONS 

the estimate of cost, a letter to the Auditor of State showing the proper 
documents to be on file in said office, the notice to bidders, the proof 
of publication, the tabulation of bids, the contract bond, signed by the 
New York Casualty Company and properly countersigned by an agent 
in the State of Ohio, a power of attorney for the signer, a certificate 
of the Secretary of State showing that \V. E. Caldwell Company has 
qualified as a foreign corporation, the certificate of premium payment 
of the contractor to the Industrial Commission of Ohio, aml the Con· 
trolling Board release of $6,000.00. 

Finding said contract and bond in proper legal form, I have this 
clay noted my approval thereon and return the same herewith to you, 
together with all pertinent papers submitted in this connection. 

1330. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

PRESIDENT OF CITY COUNClL lVIA Y VOTE FOR SALARY 
OF FlRElVIEN AND l'OLIECJ\,lEN-lVIANDAMUS WILL NOT 
LIE. 

SYLLABUS: 
1. The president of a city council has authority under Section 4272, 

General Code, to cast the deciding vote in the case of a tie upon a measure 
designated as an ordina11cc to increase the salaries of the regular policemen 
and regular firemen of such city. 

2. Under such circumstances, the presidwt of council may not be 
compelled by mandamus or otherwise to cast the deciding vote should he 
desire uot to do so. 

CoLU:IlBL'S, OHIO, October 20, 1937. 

Bureau of Inspection and Snpervision of Public 0 jfices, C olumbtts, 0 hio. 
GENTLEII!EN: Your letter of recent elate is as follows: 

"We are inclosing- herewith letter received from the City 
Solicitor of the City of Sidney, Ohio, and salary ordinance 
passed by the council of that city. 

The Solicitor's letter pt·esents a certain statement of fact, 
and asks the following questions: 
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Question 1. Under the above state of facts and under 
Section 4272 of the General Code, must the president of the 
council cast the deciding vote? Or is it the place of the presi­
dent of the council to cast his vote, if he so desires? Does he 
have to vote if he doesn't want to? 

Question 2. I call your attention to Wcbhcr vs. Hopkins, 
29 0. App. 386, and ask if this piece of legislation enclosed 
herewith, although entitled 'ordinance', might be classed as a 
resolution, and in that event, would the president of the council 
have to cast the deciding vote or can he refrain from voting, 
or ref use to vote? 

Question 3. I am unable to find any citations or cases, or 
opinions, under Section 4272 of the General Code as to just 
when and under what conditions the president of the council 
may, shall or refuse to cast his vote in case of a tie. Do you 
know of any citations, and if so kindly cite them to me? 

Question 4. lf you should hold in your opinion under 
the above statement of facts, the president of council must cast 
the deciding vote, is there any procedure that could be filed 
to force him to cast his vote one way or the other under the 
above statement of facts? 

vVill you please consider the above and render us your 
formal opinion, at your convenience?" 

The ordinance in question is entitled "An ordinance to increase the 
salaries of the regular policemen and regular firemen." The letter of 
the city solicitor states that when such ordinance was given its final 
reading and placed on passage there were six councilmen present, the 
vote on the same being three for and three against the passage of the 
resolution. 

Your four questions may be summarized as follows: First, whether 
or not the president of city council has the power to cast the deciding 
vote in case of a tie upon a measure designated as "An ordinance to 
increase the salaries of the regular policemen and regular firemen", and, 
second, in the event of an affirmative answer to this question, whether 
or not under such circumstances it is the mandatory duty of the president 
of council to cast such deciding vote. 

Considering these two questions as summarized, it is first necessary 
to consider the provision of Section 4272, General Code, that the presi­
dent of city council "shall preside at all regular and special meetings of 
council, but shall have no vote therein except in case of a tie." The 
language of such section is, in effect, identical with that of Section 4255, 
General Code, conferring the same power upon the mayor of a village, 
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wherein it is said: "He shall be the president of the council, he shall 
preside at all regular and special meetings thereof, but shall have no 
vote except in case of a tie." The power of the mayor of village council 
to cast the deciding vote in case of a tie, which, as has just been pointed 
out, is identical with that of president of city council, was under con­
sideration in the case of Wuebkcr vs. Hoplzins, 29 0. App. 386, referred 
to in the solicitor's letter. The syllabus is as follows: 

"1. Where council is required to act by passage of ordi­
nance, majority of council must concur therein, and mayor, 
in case of tie, cannot cast deciding vote. 

2. Under Section 4224, General Code, providing council 
may act either by ordinance or by resolution, unless statute pre­
scribes one or other method of procedure, adoption of resolution 
is proper procedure for informal enactment providing for dis­
position of particular item of business, while passage of orcli­
nance is proper procedure for enactment of regulation of general 
or permanent nature. 

3. \Vhere council was not taking action of general or 
permanent nature, but was simply making contract for employ­
ment of legal counsel, recognized under Section 3809, General 
Code, as nothing more than contract, only resolution was re­
quired, in which case mayor had right to break tie by casting 
determining vote under Section 4255, regardless whether act 
of council was called an ordinance. 

4. Council has no power by calling resolution an ordinance 
to divest mayor of authority to break tie by casting determining 
vote under Section 4255, General Code, that he would have had 
if measure had been properly denominated." 

Under authority of the foregoing case, it must be held that if a 
city council may act either by ordinance or resolution under the statute 
in adopting a measure to fix salaries of policemen and firemen, then, 
regardless of whether or not it may be designated an ordinance, the 
president of council has statutory power to cast the deciding vote in 
event of a tie. 

It accordingly becomes necessary to consider the provisions of 
Section 4214, General Code, relating to the powers of a city council. 
Such section provides in so far as is pertinent as follows: 

"Except as otherwise provided in this title, council, by 
ordinance or resolution, shall determine the number of officers, 
clerks and employes in each department of the city government, 
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and shall fix by ordinance or resolution their respective salaries 
and compensation, and the amount of bond to be given for each 
officer, derk or employe in each department of the government, 
if any be required. * * * ." 

There is no question but that 111 the light of the foregoing section 
a city council may by statute act either by ordinance or resolution in 
determining the salaries and compensation ui employes in the police 
department of the city. 

lt is my opinion, therefore, under authority of the vVuebker case, 
supra, that the president of a city council has authority under Section 
4272, General Code, to cast the deciding vote in the case of a tie upon 
a measure designated as an ordinance to increase the salaries of the 
regular policemen and regular firemen of such city. 

Coming to the second matter for determination, that of whether or 
not the president of council under the circumstances set forth by the city 
solicitor is required to cast the deciding vote or whether he may within 
his discretion refuse to vote either way on the question, it is observed 
that Section 4272, supra, does not specifically enjoin upon such president 
of council the duty to vote in the event of a tie. The statute merely 
provides that he "shall have no vote therein except iri case of a tie." 
Jn other words, in case of a tie, the statute in effect provides that he 
shall have a vote, but it does not provide that he shall cast the deciding 
vote. 

The syllabus in the case of Cullen vs. State, c;r. rei., 105 0. S. 545, 
is as follows: 

"A writ of mandamus will not issue to compel the observ­
ance of law generally, but will be confined to commanding the 
performance of specific acts specially enjoined by law to be 
performed." 

The function of a municipal council in passing onlinances or resolu­
tions is, generally speaking, legislative in character and the president of 
council occupies a position analogous to that of the Speaker of the 
House of Representatives or the presiding officer of the Senate. The 
fallowing text appearing in 18 R. C. L., p. 188, in support of which 
decisions of the courts of last resort of Alabama, Tvfissouri and New 
York are cited, is therefore in my opinion entirely in point: 

"As regards the pedormance of duties legislative in their 
character upon the Speaker of the House, or the presiding 
officer of the Senate, the courts have no authority to issue 
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against him a writ of mandamus to compel him to perform 
such duties." 

'It is accordingly my opmwn, in view of the foregoing, that in the 
event of a tie v.ote upon the question of the passage of an ordinance to 
increase the salaries of city police and firemen, the president of council 
may not be compelled by mandamus or otherwise to cast the deciding 
vote should he desire not to do so. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

A ltomey General. 

1331. 

APPROVAL-BONDS OF CITY OF AKRO='J, SUMl\IlT COU~TY, 
OHIO, $4,000.00. 

COLU.:\IBUS, Omo, October 20, 1937. 

Retiremc11t Board, State Teachers Rctire111e11t S)'Stcm, Colwnbtts, Ohio. 
GENTLEl\IEN : 

RE: Bonds of City of Akron, Summit County, Ohio, 
$4,000.00. 

The above put'chase of bonds appears to be part of an issue of 
bonds of the above city dated February 1, 1925. The transcript relative 
to this issue was approved by this office in an opinion rendered to your 
board under date of April 27, 1937, being Opinion No. 531. 

It is accordingly my opinion that these bonds constitute a valid 
and legal obligation of said city. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

/lttomcy General. 


