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public relief, or the services of a physician or surgeon, complaint thereof 
shall be forthwith made by a person having knowledge of the fact to the 
township trustees, or proper municipal officer. If medical services are 
required, and no physician or surgeon is regularly employed by contract 
to furnish medical attendance to such poor, the physician called or at­
tending shall immediately notify such trustees or officer, in writing, that 
he is attending such person, and thereupon the township or municipal 
corporation shall be liable for relief and services thereafter rendered 
such person, in such amount as such trustees or proper officers determine 
to be just and reasonable. If such notice be not given within three days 
afrer such relief is afforded or services begiil, the township or municipal 
corporation shall be liable only for relief or services rendered after notice 
has been given. Such trustees or officer, at any time may order the dis­
continuance of such services, and shall not be liable for services or relief 
thereafter rendered." · 

lt is noted that this section requires a notice of the furnishing of ·medical 
relief to be given to the township trustees within three days after the rendition 
of the services, and it is my opinion that if such notice was not given, the town­
ship trustees are not liable for such medical services. 

An examination of the provisions of section 7692 of the General Code, rela­
tive to the appointment of a physician and dentist by boards of education, discloses 
that such school physician may be employed for the making of examinations and 
diagnosis of all children referred to him at the beginning of the school year and at 
other times as he may deem advisable. Such section, however, does not provide 
for the furnishing of medical relief of the character mentioned in your request 
by the doctor or the board of education. 

In answer to your inquiry, I am therefore of the opinion: 

1. Under Section 7686, General Code, application must be made to the 
trustees of a township by a board of education for the means of smallpox vacci­
nation for indigent school children in order to charge the trustees for the expense 
thereof. · 

2. Under Section 3480, General Code, relative to poor relief, application for 
the payment of medical services rendered indigent poor must be made within three 
days after such service is rendered to the trustees of the township in order to 
charge the township trustees with the duty of allowing a claim therefor in such 
amount as they deem just and reasonable. 

3200. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CONTRACT-BETWEEN ADULT SON OF A MEMBER OF A RURAL 
BOARD OF EDUCATION AND SAID BOARD FOR TRANSPORTA­
TION OF SCHOOL PUPILS-VALID. 

SYLLABUS: 
A coniract may be legally made between the son of a member of a board of 

education and the board of education for the transPortation of pupils to and from 
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schools in rural districts, where the so11 is over 21 years of age and the father has 
110 financial i11terest in the making of the co1ttract. 

CoLUMBUs, OHio, 1Iay 4, 1931. 

HoN. EDWIN S. DIEHL, Prosecuting A tlorney, Defiance, Ohio. 

DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your recent request, 
which reads: 

"Kindly advise whether in your opmton a board of education can 
legally enter into a contract with a son of a member of such board for 
transportation of children to and from schools in rural districts." 

From subsequent information received Irom you, I find that the son 
referred to in -your commnication is over twenty-one years of age, mar-
ried, and living apart from his father. 

Section 12932, General Code, which is pertinent to your inquiry, reads: 

"Whoever, being a local director or member of a board of educa­
tion, votes for or participates in the making of a contract with a 
person as a teacher or instructor in a public school to whom he or 
she is related as father or brother, mother or sister,1 or acts in a 
matter in which he or she is pecuniarily interested, shall be fined 
not less than twenty-five dollars nor more than five hundred dollars 
or imprisoned not more than six months, or both." 

Section 4757, General Code, relative to boards of education, reads m part 
as follows: 

"***No member of the board shall have directly or indirectly 
any pecuniary interest in any contract of the board or be employed 
in any manner for compensation by the board of which he is a 
member except as clerk or treasurer. *** " 

The above sections prohibit a member of a board of education from 
having a pecuniary interest in any contract made by tht\ board. 

As a general rule, there does not exist a pecuniary interest between a 
father and son except where the son is a minor and the father is charged 
with the duty of his support. Even though the son may be a minor, it is 
well settled in this state that if the son is emancipated there exists no finan­
cial interest on the part of the father in the son. See Opinions of the Attor­
ney General for 1927, page 2059. 

Of course, if it can be proved that the father has a financial interest in 
the contract between fhe board of education and his son, then the prohibitory 
provisions of the above statutes would apply; but, in the absence of such show­
ing, there is no prohibition by statute against a member of a board of educa­
tion voting for a contract to be made between the board of education and 
his son, who is of age, for the transportation of school pupils. 

It should be noted there is a distinction betw~en the financial obligation 
imposed by law on a father for the support of his minor son and the moral 
financial obligation that is generally recognized as existing between father 
and son, regardless of the age of the son. 
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In view of the foregoing, I am of the opmwn that a contract may be 
legally made between the son of a member of a board of education and the 
board of education for the transportation of pupils to and from schools in 
rural districts, where the son is over 21 years of age and the father has no 
financial interest in the making of the contract. 

3201. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-POWER TO LEASE ROAD MACHINERY 
TO COUNTY SURVEYOR FOR IMPROVE:tviENT OF COUNTY 
ROAD BY FORCE ACCOUNT UNDER SECTION 7198, GENERAL 
CODE-CONDITION NOTED. 

SYLLABUS: 

Township trustees may legally lease road machinery to the county surveyor 

when the county commissioners have authorized hint to improve a county road by 

force account under the provisions of Section 7198, General Code, providing such 

machinery is not needed by the township during the term of the lease. 

CoLUMBus, Omo, May 4, 1931. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbzts, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgme-nt is made of your recent communication re­
questing my opinion upon the following: 

"When the county commissioners of a county, under the provisions 
of section 7198 G. C., authorize the county surveyor to employ such 
laborers and teams and lease such machinery and tools as may be neces­
sary in the construction, reconstruction, improvement, maintenance and 
repair· of roads, bridges and culverts by force account, may such county 
surveyor legally lease machinery and tools from the trustees of the town­
ship in which the road improvement is being made? This question involves 
the right of the township trustees to lease such machinery and tools to 
the county." 

Section 7198, General Code, to which you refer, reaas: 

"The county surveyor may when authorized by the county commis­
sioners, employ such laborers and teams, lease such implements and tools 
and purchase such material as may be necessary in the construction, re­
construction, improvement, maintenance or repair of roads, bridges, and 
culverts by force account." 

Section 3373, General Code, authorizes the township trustees to purchase or 
lease road machinery. Said section reads in part: 


