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stallments of $10.00 each is purchased from the borrower for $91.00, the purchasing 
company should be licensed under the Small Loan Act of the State of Illinois. 

It should be noted that the method of doing business here under consideration 
should be distinguished from the case where a company is engaged, in the business 
not of loaning money, but of purchasing commercial paper in good faith. When 
engaged in such latter business, there is no relationship of borrower and lender 
existing between the financial institution and the party who borrowed the money 
and incurred the obligation evidenced by the paper purchased by such company. 
There are no provisions contained in Chapter 25a of Title II, Part 2, General Code, 
which require a company engaged in the business of purchasing commercial paper 
to take out a chattel loan license. Since the decision of the Ohio Supreme Court 
in the case of State vs. Mehaffey, 112 0. S. 330, provision has been made requiring 
persons engaged in the business of purchasing salaries or wage earnings to be so 
licensed as contained in Section 6346-11, General· Code, 113 0. L. 44, but, as pre­
viously stated, there is no provision applicable to persons who in good faith as 
a business purchase commercial paper at a discount. 

It is clear, upon the facts set forth in your letter, that the relationship of 
borrower and lender actually exists, notwithstanding the fiction whereby the bor­
rower is nominally the payee and the seller of the note. 1 t is the payee that borrows the 
money and pays the note. The makers of the note are nothing more nor less than ac­
commodation makers. Under such circumstances, it becomes necessary to draw aside 
the veil, look through the fiction and consider the actual facts. It, accordingly, 
follows that each office should be licensed as provided in Sections 6346-1, et seq., 
of the General Code. 

1514. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAJS', 

Attorney General. 

APPROVAL, CO:\'TRACTS 0::-J ROAD IMPROVEiYIEKTS IN MAHOXING, 
MERCER AND WASHINGTON COUNTIES. 

CoLUMBUS, OHIO, February 10, 1930. 

Ho:-~. RoBERT N. \VAlD, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

1515. 

BOARD OF EDUCATION-RIGHT TO CONTRACT THAT BUS DRIVERS 
SHALL CO~IPLY WITH CERTAIN REQUIREMENTS IN ADDITION 
TO THOSE PROVIDED BY STATUTES-POWER TO PRESCRIBE 
THAT SUCH DRIVERS SHALL PROVIDE LIABILITY INSURANCE. 

SYLLABUS: 
l. A board of cducatim~ 111ay, wheJJ making contracts for the tra11sportati01~ 

of pupils, or for the employ111c11t of drivers to drive the board's equipment ilt the 
transportatioll of pupils, lawfully fix by tl1e terms of the co11tract certaiJI require-
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ments lookiug to the safet)• of the pupils trcmsported, both with reference to the 
vehicle used in trausportation aud the co11duct of the driver of such vehicle, in 
addition to those provided for b)' Sections 7731-2 and 7731-3, General Code. 

2. A board of education in contractiug for the transportation of pupils may 
lowfuily pro·uide by such coutract that the pupils and the public geuerally, be pro­
tected b)' liability insurance. 

CoLUMBUS, OHIO, February 11, 1930. 

HaN. FRANK W. GEIGER, Chairman., The Public Utilities Commission of Ohio, 
Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

'"I ha,·e yours of January 21, 1930, in re employment and liability of 
the driver of a school wagon or motor van used in the transportation of 
school children. To this letter is attached an opinion, on the 4th page 
of which is the conclusion that inasmuch as there is no liability on the 
school district on account of the negligence of the driver of the school 
wagon because of the fact that the board of education is in the performance 
of a governmental duty in providing transportation, the board could not 
lawfully spend public money to provide insurance for protection against 
liability to third persons growing out of the transportation of the pupils. 

Sec. 7731-2, provides that, 
'the vehicle shall be of such construction as to afford the driver thereof 

a practically unobstructed view of the roadway ahead and also to his right 
and left.' 

Sec. 7731-3, provides, in substance, that no one shall be employed as 
driver, 

'\Vho has not received a .certificate-that such person is at least eighteen 
years of age and of good moral character, and is qualified for such position.' 

It is manifest that this statute is not strict enough in reference either 
to the bus to be operated or the qualification of the driver and the pro­
vision as to 'satisfactory and sufficient bond' is too indefinite. 

I think it highly important that busses used for transportation of 
children should be covered by liability insurance to the same extent as is 
provided for the protection of transportation companies by Sec. 614-99. 

Inasmuch as your office has held that a board cannot lawfully spend 
public money to provide insurance, I would ask your opinion as to whether 
or not a board of education, before employing a driver for the transporta­
tion ~f children in school busses, may require as part of his qualification for 
such· position that the bus he protected by liability insurance. It is evident 
that if this requirement is enforced the cost of such transportation will 
be enhanced to the extent of the premiums to be paid upon such policies. 
vVould, in your judgment, the enhanced cost for the bus service, due to the 
requirement that the driver carry liability insurance, violate the holding of 
your department that the board cannot lawfully spend public money? 
:\lay the board of education demand that the vehicle to be used for the 
transportation meet other requirements tending toward safety than the 
limited requirement of the statute t.hat it shall be 'of such construction as 
to afford the dri,·er thereof a practically unobstructed view of the roadway 
ahead, and also to his right and left?'" 

The authority vested in boards of education to provide transportation for 
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pupils attending school is quite broad and general in terms. Xo· specific method 
to be followed by a board of education in providing this transportation is fixed 
by statute. In many districts, the board of education owns the vehicle and con­
tracts with, or hires someone to drive it, and if it be a horse drawn vehicle, the 
use of horses for the purpose is provided for by some sort of contract of hire. 
In other districts the board owns neither the vehicle nor the means of locomotion 
and contracts with someone to furnish the vehicle and the means of locomotion 
and the driver. Frequently these contractors drive the vehicle themselves and in 
other cases they employ drivers. Any of these methods may lawfully be followed 
by a board of education in providing for the ·transportation of pupils, as the statute 
leaves these matters entirely in the hands of the board. 

In making contracts for the transportation of pupils, the board is not limited 
by statute in so far as the terms of the contract are concerned or the amount 
to be expended for the purpose. The only limitation on the amount that may be 
expended for the transportation of pupils is the amount of money which may be 
available for that purpose, after taking into consideration the other purposes for 
which the available funds of the district must be used in providing the necessary 
school privileges for the youths of the district. 

There are certain police regulations provided by Sections 7731-1, 7731-2 and 
7731-3, General Code, which must be complied with when transportation of school 
pupils is provided. The mere fact that certain police regulations pertinent to the 
matter are fixed by statute does not preclude the board of education from making 
any other regulations that it may see fit, as a part of the contract for transportatiOn. 
In fact there is no limit, so far as the statutes are concerned, on the terms of any 
contract a board of education may make for the transportation of pupils, either 
with a contractor who furnishes the equipment and transport; the pupils or ~itli 
a driver to drive the vehicles furnished by the board. 

A board of education could no doubt provide in any contract made for the 
transportation of pupils for any sort of regulations with reference to the vehicle 
or the conduct of the driver that might, in the judgment of the board be necessary 
and proper for the protection and safety of the p~pils and the public generally. 
A board might also, in my opinion, require as a part of the contract for trans­
portation, or to drive a school bus, that the pupils and third persons be protected 
against the negligence of the driver by liability insurance, and no doubt, as you 
suggest, if such a requirement were made, the board would indirectly have to 
pay for the cost of this insurance. I know of no legal obstacle to a hoard making 
such an arrangement, however. 

After a contract had been entered into for the transportation of pupils a board 
of education as one of the CO!ltracting parties would of course not be able to sub­
stantially change the contract so as to place a greater burden on the other con­
tracting party than that provided by the terms of the contract itself. Persons 
dealing with a board of education, however, are charged with notice of the board's 
powers. One of these is the power· to make rules and regulations for its own 
government and the government of its employes by authority of Section 4750, 
General Code. The regulations which a board may make by authority of the 
statute are said by the Supreme Court in State vs. Griffith, 74 0. S. p. 80, to be 
"merely disciplinary regulations." To require an employe of the board or a 
person with whom the board had contracted, by the terms of which contract of 
employment or hire coverage by liability insurance was not required, thereafter 
to provide liability insurance, would be undertaking to make a regulation which 
would be something more than merely a disciplinary regulation, and would not 
ue authorized by said Section 4750, General Code. Such a requirement would 
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be changing the terms of the contract, and placing upon the contractor additional 
burdens to that provided for by the contract. 

It will be observed, from the terms of Section 7731-3, General Code, that no 
one shall be employed as the driver of a school wagon or motor van used in the 
transportation of pupils, whether that driver is hired directly by the board of 
education or by a contractor with whom the board of education has contracted 
for the transportation of pupils, who has not given satisfactory and sufficicllt bond. 
This no doubt means that the bond must be satisfactory to the board of education 
and in sufficient amount to cover whatever liability might accrue against the said 
driver growing out of his employment as driver of the school wagon or motor 
van. If a board of education is diligent in having a satisfactory and sufficient 
bond given, that is, a bond upon which a recovery may be had in a sufficient 
amount to cover the liability which may accrue against a driver, there would be 
little need of the driver carrying liability insurance because, under the rulings of 
the Supreme Court, a bond such as is required to be given by the above statute 
covers liability for negligence of the operator of a school wagon or motor van 
to the same extent as would a contract for liability insurance. This question is 
discussed in my Opinion No. 56 rendered under date of February 4, 1929, and 
addressed to the Hon. J. L. Clifton, Director of Education. The cost of such a 
bond, if given by a driver hired directly by the board of education, would necessarily 
be paid directly by the board of education from public funds, by authority of 
Section 9573-1, General Code. ]f given by a driver who is employed by a con­
tractor of the board of education, the premium on the bond would necessarily have 
to be paid in the first instance by the contractor, but no doubt in the last analysis 
the cost of the bond would be borne from public funds, inasmuch as the fact that 
such a bond must necessarily be given would be taken into consideration when the 
contract for transportation was originally made. 

Even though the bond must be given, as required by Section 7731-3, General 
Code, the cost of which is borne either directly or indirectly from public funds, 
and the bond so given if it is a proper bond, as contemplated by the statute, covers 
any liability which may accrue by reason of the negligence of the driver, a board 
of education might, in my opinion, require, when making contracts for trans­
portation that the pupils and the public generally, be protected by liability insurance 
even though such a requirement would enhance the cost of the transportation to 
the hoard of education. 

In specific answer to your question, I am of the opmton; 
First, that a hoard of education may, when making contracts for the transpor­

tation of pupils, or for the employment of drivers to drive the board's equipment 
in the transportation of pupils, lawfully fix by the terms of the contract certain 
requirements looking to the safety of the pupils transported, both with reference 
to the vehicle used in transportation and the conduct of the driver of such vehicle, 
in addition to those provided for by Sections 7731-2 and 7731-3, General Code. 

Second, a hoard of education in contracting for the transportation of pupils 
may lawfully provide by such contract that the pupils and the public generally, 
be protected by liability insurance. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN' 

Attomey General. 


