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OPINION NO. 75-021 

Syllabus: 

A board of education may, pursuant to R.C. 3315,062, permit 
the use of student activity funds to pay a school's portion of 
the institutional membership fee in an association of secondary 
school principals, when such portion of the fee amounts to a 
subscription to the association's publications. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, March 25, 1975 

I have before me your predecessor's request for my opinion 
as to whether the institutional membership portion of the total
membership fee to the National AsHociation of Secondary School 
Principals (NASSP) may be paid from student activity funds. 
From the materials which you have furnished me, it appears that 
the advice of the Ohio Association of Secondary School Principals
has been that the individual principal's portion ($1?.0) of an 
institutional membership fee would have to be paid by the principal, 
but that the school's portion($20) could be paid out of the 
atudent activity funds. 

An institutional membership in the NASSP is taken out in the 
name of an individual principal. It includes convention regis­
atration for the individual and two copies of the association's 
publications, one sent to the individual and the other to the 
institution. The NASSP material is sent to the school librarians 
in return for the institutional fee of twenty dollars. Some of 
the material comes out bi-weekly and some monthly. It belongs 
to the school and may be used by administrators, teachers and 
students. The institutional fee is in the nature of a subscription 
tor NASSP materials. 

R,C, 3315.062, concerning student activity programs and 
expenditures, reads, in part, as follows: 

"* * * • • • * • • 
"If more than fifty dollars a year is received 

through a student activity program, the moneys from 
such program shall be paid into an activity fund 
established by the board of education of the school 
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district. The board shall adopt regulattons govern­

ing the establishment and maintenance of such fund, 

incl•.:ading a system of accounting to separate and 

verify each transaction and to show the sources from 

which the fund revenue is received, the amount 

collected from each source, and the amount expended 

for each purpose. Ealenditures from the fund shall 

be subject to appro,,a of the board. 11 


· (Emphasis added. ) 

The Section provides for the establi3hment of a student 
activity fun, and approval of the b~ard of education is specifi ­
cally required before an exp~nditure can be made from the fund. 
However, no guidelines are prescribed for distinguishing a proper
expenditure from an improper one. Thus the determination of 
which expenditures are proper lies within the sound discretion 
of the board. In 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-008, in discussing
expenditures from student activity funds, I said, 

"Although no statutory guidelines have been 

written, it must be ·emembered that the student 

activity funds in q·, ~stion here are public funds, 

having been received by public officials under 

color of law. See R.C. 117.10. Thus, the limita­

tion that public funds may only be spent for a 

public purpose must be observed. See Opinion No. 

71-044, Opinions of the Attorney General for 1971, 

and Opinion No. 74-048, Opinions of the Attorney 

General for 1974. The board of education must look 

at the facts concerning the proposed expenditure and 

determine whethe~ such expenditure would serve a 

publ:l.c purpose. " 


Thus, a board of education may e~-pend funds from student 

activity accounts only if the expenditure would serve a public 

purpose. In State, ex rel. McClure v. Hagerman, 155 Ohio St. 320 

(1951), the court stated, at 325, 11 The courts as a rule have no 

judicial definition of a public as distinguished from a private 

purpose, but have left each case to be determined by its own 

peculiar circumstances." 


The expenditures of public funds for membership fees in 

associations is noted in Drury, Ohio School Guide, 3d Ed., Sec. 

3.32, which reads, in part, as follows: 


"It would appear that a board of education has 
the power to expend public funds to purchase material, 
journals, magazines and other material which in its 
discretion are necessary for the effective admini­
stration of the schools. Therefore, if incidental 
affiliation with a private organization is required to 
obtain such materials, such would not be legally im­
proper, where no further financial support is undertaken. " 

In my opinion a board of education could justifiably conclude 
that the membership fees sought to be expended here serve a public 
purpose, since they are really subscription fees for publications. 
The receiving of such publications, for the use of administrators, 
teachers and students, is a benefit gained by the institution. 

In 1948 Op. Att'y Gen. No. 4122, it was held that a board of 
library trustees, vewted with discretion in making expenditures for 
the establishment, maintenance, and improvement of the public library 
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un~er their jurisaiction, could expend public funds to subscribe to 
a membership in a private society for the purpose of securing for 
the library a magazine published by the society and ~istributed only 
to society members. This situation is analogous to the question at 
hand. Both involve the expenditure of public funds for the receipt 
of publications. The statutes involved there grant the board of 
library trustees discretion in managing a library. More importantly, 
the very nature of a library demands that all reasonable measures 
be taken to ensure that a complete s~laction of magazine3 and 
periodicals are available for public use. Thus, membership fees 
in that case were necessary to receiving the publication, and 
having the publication available was relevant to the purposes of 
a public library. Membership fees in the instant case, which 
amount to a subscription for school publications, are useful for 
the management of a complex school syetem. This expenditure 
would appear to be within the sound discretion of a school board. 

It is significant that the General Assembly has taken action 
to allow boards of education to expend public funds for membership 
fees in associations. R.C. 3313.87 provides for the expenditure of 
funds to pay membership fees in a school board association, and 
R.C. 3313.871 provides for a like expenditure for dues and fees 
in an accrediting association. Thus, the General Assembly has 
recognized that membership in these associations does indeed serve 
a public purpose in that it helps the schools to provide high 
quality education for the students of the cormnunity, which, in turn, 
benefits the entire conununity. 

It should also be noted thl!;: R.C. 3315.062, pra, requiress1the board of education to adopt regulations govern ng the receipts 
and disbursements of the student activity fund. In this connection, 
I said, in 1971 Op. Att'y Gen. 71-026: 

"The Supreme Court has held that the authority 
conferred upon a board of education to adopt rules and 
regulations to carry out its statutory functions vests 
in the board a wide discretion, Greco v. Rofier, 145 Ohio 
St. 243, 249 (1945); provided, of course, tat spe¢ific 
statutory limitations on the board's authority are not 
exceeded, Verberg v. Board of Education, 135 Ohio St. 
246 (1939). 'The school laws must be liberally construed 
in order to carry out their evident policies and conserve 
the interests of the school youth of the state, and any 
doubt must be resolved in favor of the construction that 
will provide a practical method for keeping the schools 
open and in operation.• 48 o. Jur. 2d 677; Rutherford v. 
Board of Education, 127 Ohio St. 81, 83 (1933). 11 

In specific answer to your predecessor's question it is 
my opinion, and you are so advised, that a board of education may, 
pursuant to R.C. 3315.062, permit the use of student activity 
funds to pay a school's portion of the institutional membership 
fee in an association of secondary school principals. when such 
portion of the fee amounts to a subscription to the association's 
publications. 




