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In view of the foregoing, and in specific answer to your questions, it is my opinion 
that the vacancy referred to in your letter may be filled by the congressional district 
committee of the tenth district, and that it is the duty of the board of deputy state 
supervisors of elections of the several counties in the district to place the name of the 
candidate selected by such committee upon the ballots, either by causing said ballots 
to be reprinted, by printing the name of the candidate in the space provided there'for 
on the ballots already printed, or by inserting the name of such candidate hy the ust> 
of adhesive slips or pasters. 

2697. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRXER, 

Attorney Gent>.ral. 

VACATION-PAY FOR VACATION IN ANNUAL SALARY OF EMPLOYE 
OF BOARD OF EDUCATION-MAY BE ADDITIONALLY COMPEN­
SATED IF EMPLOYED AS SCHOOL LIBRARIAN DL'RING SAID VA­
CATION PERIOD. 

SYLLABUS: 
An employe of the board of education, whose duties are to act as librarian for school 

libraries and who is employed on an annual salary, with the understanding that he is to 
have one month's vacation with pay, may, during his vacation period, be legally employed 
by the board of education, or board of trustees of a school Ubrary and paid for services per­
formed during that time. 

CoLmmus, OHIO, October 11, 1928. 

Bureau of Inspection and Supenib·ion of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEllEN:-This will acknowledge receipt of your communication requesting 
my opinion in answer to the following question: 

"When employes of a Board of Education, whose duties are to act as librar­
ians for school libraries are employed at an annual salary, with the under­
standing that. they are to have one month's vacation with pay-may such 
employes be legally compensated in addition to their salary for services per­
formed during the period of their vacation?" 

I assume that the contract of employment to which your letter refers was entered 
into under Section 7631, General Code, which provides: 

"The board of education of any school district may provide for the es­
tablishment, control and maintenance of a school library or libraries for the 
purpose of providing school library service to the pupils under its jurisdiction, 
or may contract with any public library board, association, or other organ­
ization operating a public library in a community, to furnish such school 
library service, the board of education paying all or part of the expense thereof, 
including the salaries of school librarians, as and for compensation for the 
service rendered." 

Your attention is also directed to Sections 7635 and 7637, General Code, which 
read as follows: 
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~ection 7635. "The board of education of any city, village or rural school 
district, hy reHolution, may provid~ for the establishment, control and main­
tenance in such district, of a public library, free to all the inhabitants thereof. 
It shall provide for the management and control of such library by a board of 
trustees to be elected by it as herein provided. 

Within ninety days after the taking effect of this act, boards of education 
administering public libraries directly, shall appoint such boards of library 
trustees, and traMfer to them all public library property, real and personal." 

Section 7637. "In its own name, such library board shall hold the 
title to and have the custody, and control of all libraries, branches, stations, 
reading rooms, of all library property, real and personal, of such school dis­
trict, and of the expenditure of all moneys collected or received from any 
source for library purposes for such district. It may employ a librarian and 
assistants, but previous to such employment their compensation shall be 
fixed." 

Public employes who, by the tenns of their contract of employment, are granted 
vacations with pay are free to occupy the time of the vacation period as they see fit. 
The time i~ theirs to employ as they wish, and the public, by which they are employed, 
has no call on such employes' time during this period. If they choose to work and earn 
money during the vacation period they have the same right to do so as though they 
were on vacation "·ithout pay, or as though they were on vacation in private employ­
ment. 

That being the case, the fact that the employment in which they engage is a public 
employment, even though it be for the same political subdivision or taxing unit as is 
their regular employment, does not, in my opinion, change the situation or preclude 
their being paid for services performed during the vacation period. 

It has been held that public officers may, unrler certain circumstances, hold two 
public positions at the same time and be paid for performing the duties of each of these 
positions. 

In Ruling Case Law, Vol. 22, p. 535, it is said: 

"In the absence of express or implied statutory provision to the contrary, 
an officer who holds two or more separate and distinct offices, not incompatible 
with each other, to each of which compensation is attached, may recover 
the compensation provided by law for each office." 

In Seiter vs. StatP, 160 Ind. 605, it is said: 

"Where a person who is the incumbent of a public position is required 
by law to perform the duties of another position, not incompatible with the first, 
he in the absence of any provision of law to the contrary, is entitled to re­
ceive the compensation attached to each of the positions." 

In each of the following and many other cases it was held that the holder of two 
public offices was entitled to the compensation attached to each of the offices held by 
him: Attorney General of State and Member of State Board of Examiners, Love vs. 
Beahr, 47 Cal. 364; City Comptroller and agent to dispose of City Bonds, Detroit vs. 
Redfield, 19 Mich. 376; City Police Justice and Member of Conunission to Revise 
City Ordinances, McBride vs. Grand Rapids, 47 Mich. 236; City Treasurer and Treas­
urer of School District, Scranton School Township vs. Simpson, 133 Pa. St. 202; City 
Treasurer and Treasurer of Sewer Commission, People vs. Monroe County, 105 N. Y. 
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App. Div. 1; Clerk in President's Office and Clerk of Committee of Congress, U. S. 
\'S. Saunders, 120 U. S. 126. 

There are cases holding to the contrary, but the great weight of authority sus­
tains the rule stated in Ruling Case Law. 

In our own state it was held in the case of Stone vs. State of Oln"o, lX rel. Euos, 
18 0. C. C. (X. S.) 246, that: 

"County commissioners while serving as members of the quadrennial 
county boards of equalization are entitled to the eomJ)cnsation allowed by 
Section 5597, G~ncral Cod(', as am('nded 102 0. L., 279." 

This case was reversed by the Supreme Court (Stale ex rel. vs. Stone et al., 92 0. S. 
~63) for the reason, as stated by the court, that t}J.e provisions of Section 5597, General 
Code, providing compensation for county commissioners while acting as members of 
the quadrennial board of equalization had been repealed by implication upon tb,e 
enactment of the salary law. 

An employe of a board of education whose duties are to act as librarian for school 
libraries, and who is employed at an annual salary, is, while on his vacation, still an 
employe of the school board in the same capacity as when he is not on vacation and 
could not accept any employment and be paid therefor that was in any wise incom­
patible with his duties as librarian. However, inasmuch as while he is on va­
cation he is not required to perform any duties incident to his position, obviously no 
question of incompatibility could arise. 

Your attention is directed to Section 7690, General Code, which gives to boards 
of education a wide discretion in hiring teachers and other employes; and it has been 
held that such boards may give teachers who are ill leaves of absence for reasonable 
lengths of time with pay. See Opinions, Attorney General, 1919, Vol. II, p. 1134. 

The vacation idea, of course, is upon the theory that the employe is in need of a 
rest and an absence from service will be beneficial to both him and his employer. How­
ever, there is no general law granting vacations in case of school employes, and a 
board of education may or may not make a contract in which a vacation is provided 
for. Therefore, in the final analysis the contract in effect amounts to an agreement 
to work for the period specified, less the period during which the employe is to be 
absent on vacation, and the amount of pay which the board agrees to pay and the 
employe agrees to accept is undoubtedly affected by the fact that the employe is to 
have certain time away from his duties. It is obvious that the board of education 
could have entered into the contract without the vacation. It is also true that it 
may employ one to perform the service during the absence of the employe. Since it 
is only a matter of contract I see no reason why the board cannot enter into a sup­
plemental or additional contract with the employe for the period it has no claim upon 
his services by virtue of the miginal ccntract. 

Such being the case, and there being no statute prohibiting employes of that 
character from being employed in other positions, I am of the opinion that an employe 
of the board of education, whose duties are to act as librarian for school libraries and 
who is employed on an annual salary, with the understanding that he is to have one 
month's vacation with pay, may, during his vacation period, be legally employed by 
the board of education, or board of trustees of a school library and paid for services 
performed during that time. A separate contract of employment should be entered 
into in accordance with law for the services to be performed during the vacation period 
and the compensation fixed therefor previous to such employment. 
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~othing in this opinion is to be construed as holding that a board of education 
or a board of trustees of a school library may not in a contract of employment, if it 
deems a vacation necessary to render an employe able and fit physically to perform 
his duties, provide that an employe be given a vacation period, which period the em­
ploye must actually use for recreational purposes and not in other employment. 

2698. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF THE CITY OF BO\VLIN"G GREEN, WOOD 
COUNTY, OHI0-2 ISSUES-$23,000.00. 

CoLmmus, OHio, October 11, 1928. 

Retirement Board, State 'Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

2699. 

APPROVAL, BONDS OF THE VILLAGE OF PAIU1A HEIGHTS, CUYA­
HOGA COUNTY, OHI0-$7,088.00. 

CoLt:MBus, Omo, October 11, 1928. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

2700. 

DISAPPROVAL, ABSTRACT OF TITLE TO LAND OF HAWKINS' ALLOT­
:\mXT IX Jl<;FFERSO~ TOWNSHIP, :\lEH.CER COUNTY, OHIO. 

CoLt:MBus, Omo, October 11, 1928. 

RoN. HARRY J. KmK, DiTectoT of Highways, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-You have submitted an abstract of title prepared and certified by 
Homer J. Hinders, of Celina, Ohio, under date of October 3, 1928, and request my 
opinion as to the status of the title of lots NoR. 82 and 83 of Hawkins' 2nd Allotment, 
West of the Incorporated Village of Celina, Ohio, which said property is situate in 
the Township of Jefferson, County of Mercer and State of Ohio, as disclosed by said 
abstract. 

Upon an examination of said abstract, the following objections have been noted: 
1. In Section 1 the abstract shows an entry to the East Half (E. Y2) of the Korth­

west Quarter (N. W. Y.O of Section One (1), Township Six (6), Range Two (2), con­
taining 80.82 acres, by Demas Adams. However, it is ~tated by the abstracter that 
"the state deed has never been spread upon the record in :\Iercer County, Ohio." It 
also does not appear from the abstract when said entry was made. 

2. At Section 13 the lands set off to :\lira Gertrude Baily in a partition pro­
ceedings in the Common Pleas Court of Mercer Count.y, ir.1875, is described as follows: 


