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OPINION NO. 72-047 


Syllabus: 

The authority of a board of county cor.-:issioners under 
Section 339.02, Revised Code, to increase the size of an existing 
board of trustees of a county hospital, expired 60 days after 
October 1, 1967. 
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To: Ronald J. Kane, Portage County Pros. Atty., Ravenna, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 2, 1972 

I have before me your request for 0y opinion on the follmling 

question: 

"If a board of hospital trustees is in exist­
ence anC the last decennial census indicated the 
nopulation of tile county to be less t!1an 400, 000, 
is it possible under the purview of the statute 
to increase the number of trustees frorr 6 to 8?'· 

Section 339.02, Revised Code, as amended in 1967 and in 1971, 

provides for the creation of a board of county hospital trustees 

upon the establishment of such a hospital, and for an increase in 

the size of an already existing board \·'i thin 60 days after October 

1, 1967. The Section reac'l.s in part as follows: 

'(A) Unless a board of county hospital trus­
tees for the county is in existence in accordance 
with this section, such board shall be created pnr­
suant to this section after the board of county 
cormissioners first deterrines rv resolution to 
establish a county hospital. Copies of such reso­
lution shall be certified to the nrobate judge of 
said county senior in point of service and to the 
judge, other than a probate judge, of the court of 
cor.unon pleas of said county senior in point of service. 

" CB) The Board of county conunissioners to­
gether with the probate judge of said county senior 
in point of service and the judge of the court of 
common pleas of said county senior in point of 
service shall, within ten days after such certifi­
cation, appoint a board of county hosnital trustees. 
The board of county hospital trustees shall be composed 
of six electors of such county unless the boar.J. of 
county coDmissioners deternines that the board of 
trustees can more effectively function with eight 
trustees in \·1hich case there may be eight trustees. 
If the last decimal census indicates tl1e population
of the county to be more than four hundred thousand 
persons and the board of county commissioners deter­
mines that the board of trustees can more effectively 
function with ten trustees, the board of trustees may 
consist of ten members. 

"(1) \'!hen the board of trustees is composed of 
six electors, their terms of office shall be: one 
for one year, one for two years, one for three years, 
one for four years, one for five years, and one for 
six years from the first Monday of r-,arch thereafter. 

" ( 2H1hen the board is composed of eight electors, 
their terms of office shall be: one for one year, 
one for two years, two for three years, one for four 
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years, one for five years, and two for six years fro~ 

the first I1onday of I1arch thereafter. 


11 
( 3) Hhen tl1e board is composed of ten electors, 


their terns ot office shall be: two •for one year. one 

for two years, two for three years, two :tor rour years, 

one for five years, and two for six years fro!TI the 

first l·ionday of !·larch thereafter. 


::* * * * * * * * * 
"(Cl Within sixty <lays after October 1, 1967, 


the board of county commissioners toc:ether with the 

orobate judge senior in point of service and the 

judge of the court of common pleas senior in point 

of service in any county wherei;:1 a board of county 

hospital trustees has been appointed nay exoand the 

number of trustees to eight; in a county having over 

four hundred thousand population at the last decennial 

census they may expand the n'lL'nher of trustees to ten. 

* * *" (Emphasis added.) 


A reading of these passages makes it clear that this Section 

contains orovisions, both for the appointment of trustees to the 

board of a county hospital presently being created, and also for 

the expansion of the board of an existing county hospital within 

a 60-day period follm-ring the 1967 ar.iendment of this Section. 

Under Subsection (B) .- supra, the board of county commissioners 

and the two senior judges are charged with the duty of appointing 

a board of trustees within ten days afer certification of the 

resolution to establish the hospital. In creating this board, the 

county com1nissioners are authorized to exercise their discretion 

in <letennining whether to appoint six or eight trustees. The 

provisions allowing ten rr.embers on the board of trustees in counties 

with a population of ~ore than 400,000 is simply an extension of 

this discretion, and as such, concerns the original creation of the 

board. 

Subsection (Cl, supra, as ar.iended in 1967, provided for the 

expansion of a board of trustees, currently in existPnce, to in-

elude eight or ten members, depending on the size of the county. 

Ho,-,ever, this authority was qualified by a ti:""e limitation, which 

required that expansion of the board take place withi~ 60 days after 
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October l, 1967. To read into Subsection (B), supra, an authorization 

to increase the size of an existing board of trustees of a county 

hospital would render this temporary grant of authority meaningless. 

Therefore, Subsection (C), ~' must be read as the only provision 

for increasing the size of an e:dsting board of trustees of a 

county hospital, and, since the effective time period has alrea9y 

expired, a board of county commissioners is without authority under 

Section 339.02, supra, to increase the size of an existing board of 

county hospital trustees. 

In specific answer to your question it is, therefore, my 

opinion, and you are so advised, that the authority of a boarc1. of 

county commissioners under Section 339.02, Revised Code, to increase 

the size of an existing board of trustees of a county hospital, 

expire~ GO days after October 1, 1967. 




