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OPINION NO. 94-052 

Syllabus: 

1. 	 Absent evidence that a person holding a certificate under R.C. 
Chapter 4731 has engaged in fraud or misrepresentation, and in the 
absence of a violation of a provision of a code of ethics of a 
national professional organization appropriate to the certificate 
holder's profession, R.C. 4731.22(B) does not authorize the State 
Medical Board to discipline that person solely on the basis of the 
amount charged for services by that person. 

2. 	 Whether or not there exists a prior agreement between the patient 
and a person who holds a certificate under R.C. Chapter 4731 as 
to the fee to be charged for the certificate holder's services in a 
particular situation, in order for the State Medical Board to fmd 
the certificate holder in violation of R.C. 4731.22(B)(8), the Board 
must fmd that the certificate holder has made fnmdulent 
misrepresentations in the course of practice in order to obtain or 
attempt to obtain such fee. 

To: Robert Heidt, President, State Medical Board of Ohio, Columbus, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, August 30,1994 

Your predecessor requested an opinion of the Attorney General on the following 
questions: 

I. 	 Can the State Meci;,::al Board, pursuant to [R.C. 4731.22], proceed 
to take disciplinary action against a licensee found to be charging 
excessive fees without prior agreement between the patient and 
physician as to those fees, and without other evidence of ffclad or 
misrepresentation? 

2. 	 If the State Medical Board otherwise has no authority to proceed 

with disciplinary action, can a continuing pattern.of excessive fees 

charged without prior agreement between patients and the 
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physician as to those fees be deemed as legally sufficient to 
establish fraud or misrepresentation under division (B)(8) or other 
related provisions of [R.C. 473l.22]? 

3. 	 If the State Medical Board has authority to proceed in excessive 
fees cases pursuant to [R.C. 473l.22 (B)(18)], without other basis 
for disciplinary action, must it adopt administrative rules pursuant 
to [R.C. Chapter 119] to explicitly defme the meaning of excessive 
fees? 

4. 	 If the State Medical Board has autho-::'ity to proceed in cases of 
excessive fees without other basis for disciplinary action, pursuant 
to [R.C. 473 l.22] , are the Board, its agents, conSUltants, and 
representatives shielded from liability under existing antitrust 
provisions for so proceeding? 

Statutory Authority of State Medical Board 

Within R C. Chapter 4731, the General Assembly has set forth the responsibilities of the 
State Medical Board, which is the body authorized to oversee the practice of medicine and 
surgery, osteopathic medicine and surgery, and various limited branches of medicine or surgery. 
As a creature of statute, the State Medical Board may exercise only those powers and duties that 
have been granted to it by the General Assembly. State ex rei. Copeland v. State Medical 
Board, 107 Ohio St. 20, 140 N.B. 660 (1923). 

Disciplinary Actions by State Medical Board 

The opinion request sets forth the following background infonnation: 

Historically, it has been argued that the Board does not have authority to 
proceed on excessive fee cases absent other considerations su.::h as fraud or 
misrepresentation. [R.C. 473l.22] sets forth the bases upon which the State 
Medical Board can impose disciplinary action. Of particular note are divisions 
... (B)(5), and (B)(8) of that section which provide explicit grounds for the Board 
to act in situations involving fraud or misrepresentation. 

On the other hand, [R.C. 473l.22(B)(18)] requires Board licensees to 
maintain compliance with applicable ethical provisions. 

In light of this infonnation, the State Medical Board request first asks whether RC. 
473l.22 authorizes the Board to take disciplinary action against a "licensee found to be charging 
excessive fees without prior agreement between the patient and physician as to those fees, and 
without oUter evidence of fraud or misrepresentation." . 

The disciplinary authority of the State Medical Board is set forth in RC. 473l.22, which 
states in part: 

(B) The board, pursuant to an adjudicatory hearing under [R.C. Chapter 
119] and by a vote of not fewer than six members, shall, to the extent pennitted 
by law, limit, revoke, or suspend a certificate, refuse to register or refuse to 
reinstate an applicant, or reprimand or place on probation the holder of a 
certificate for one or more of the following reasons: 
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(4) Willfully betraying a professional confidence or engaging in the 
division offees for referral of patients, or the receiving of a thing of value in 
return for a specific referral of a patient to utilize a particular service or 
business.... 

(17) Any division offees or chflrges, or an~1 agreement or arrangement to 
shflre fees or charges, made by any person licensed to practice medicine and 
surgery, osteopathic medicine and surgery, or podiatric medicine and surgery 
with any other person so licensed, or with any other person.... (Emphasis 
added.) 

RC. 4731.22(B) thus authorizes the State Medical Board, for any of the reasons set forth 
therein, to limit, revoke, or suspend a certificate, reprimand or place on probation the holder 
of a certificate, or refuse to either register or reinstate an applicant. The Board's first question 
asks about its authority to discipline "licensees." This opinion will assume that the term 
"licensee" refers to a person who holds a certificate to practice in accordance with R.C. Chapter 
4731. 

Divisions (4) and (17) are the only portions of R.C. 4731.22(B) that address fees, and 
they address only the division or sharing of fees. RC. 4731.22(B)(4) specifically proscribes the 
division of fees for the referral of patients. R.C. 4731.22(B)(17) proscribes the actual division 
of fees or an agreement to share fees with other licensees or with any other person. Neither 
RC. 4731.22(B)(4) nor R.C. 4731.22(B)(17), however, authorizes the State Medical Board to 
take disciplinary action against a licensee based solely upon the amount the licensee charges a 
patient for services. 

The opinion request also asks, assuming no prior agreement between patient and 
physician as to the fee to be charged and assuming no fraud or misrepresentation on the part of 
the licensee, whether RC. 4731.22(B)(18) authorizes the Board to discipline a licensee for 
charging fees that the Board fmds to be excessive. R.C. 4731.22(B)(18)(a) establishes as a basis 
for disciplinary action, 

[t)he violation of any provision of a code of ethics or'the American 
medical association, the American osteopathic association, the American podiatric 
medical association, and any other national professional organizations as are 
determined by rule, by the state medical board.... . The practitioner whose 
certificate is being suspended or revoked shall not be found to have violated any 
provision of a code of ethics of an organization not appropriate to his profession. 

Pursuant to RC. 4731.22(B)(18)(a), the Board may take disciplinary action against a licensee 
who violates a provision of a code of ethics of a national professional organization appropriate 
to that licensee's profession. 

Enclosed with the Board's opinion request were a number of ethics provisions from 
various national professional organizations, as described in R.C. 4731.22(B)(l8)(a). Whether 
a particular set of circumstances involving a licensee's charging of a fee may constitute a 
violation of an appropriate ethical provision, however, is a question that cannot be addressed in 
an opinion of the Attorney General. Rather, interpretation of the ethical standards applicable 
to the professions regulated under RC. Chapter 4731 has been delegated to the expertise of the 
State Medical Board. The rationale for delegating the decision of such matters to the State 
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Medical Board was discussed in Pons v. Ohio Slate Medical Board, 66 Ohio St. 3d 619, 621-22, 
614 N.E.2d 748, 751 (1993), as follows: 

[W]hen reviewing a medical board's order, courts must accord due deference to 
the board's interpretation of the technical and ethical requirements of its 
profession. The policy reason for this was noted in Arlen v. Slate (1980), 61 
Ohio St.2d 168, 173, 15 O.O.3d 190, 194, 399 N.E.2d 1251, 1254-55: 
"' ......"'The purpose of the General Assembly in providing for administrative 
hearings in particular fields was to facilitate such matters by placing the decision 
on facts with boards or commissions composed of [people] equipped with the 
necessary knowledge and experience pertaining to a particular field. ***'" 
(Quoting Famma v. Slate Med. Bd. [1949], 151 Ohio St. 222, 224, 390.0.41, 
42, 85 N.E.2d 113, 114.) 

Thus it is clear that interpretation of the ethical standards applicalilo.; [0 the professions regulated 
under RC. Chapter 4731 has been delegated to the expertise of the State Medical Board. It 
would be inappropriate, therefore, for the Attorney General to opine on a matter left to the 
expertise and discretion of the members of the State Medical Board for determination. See 1985 
Op. Att'y Gen. No. 85-007 (the Attorney General has no authority to exercise on behalf of a 
state official the discretion delegated to that official). While RC. 4731.22(B)(18)(a) does 
empower the State Medical Board to discipline a licensee for violation of a provision of a code 
of ethics of a national professional organization appropriate to the licensee's profession, whether 
a provision of such a code of ethics may prohibit the particular activity you describe is a matter 
to be determined by the State Medical Board within the discretion conferred upon it by statute. I 

In answer to the first question, in the absence of any evidence of fraud or 
misrepresentation on the part of a licensee, and in the absence of a violation of an ethical 
provision of a national professional organization appropriate to the licensee's profession, R.C. 
4731.22(B) does not authorize the State Medical Board to discipline that licensee solely on the 
basis of the amount charged by the licensee for services rendered. 

Violation of R.C. 4731.22(B)(8) 

The second question of the Board's request asks whether a continuing pattern of excessive 
fees charged by a physician without prior agreement between the patient and the physician as 
to those fees constitutes fraud or misrepresentation for purposes of R C. 4731. 22(B)(8), which 
prohibits "[t]he obtaining of, or attempting to obtain, money or anything of value by fraudulent 
misrepresentations in the course of practice" (emphasis added). In order to fmd a licensee in 
violation of RC. 4731.22(B)(8), the Board must fmd that the licensee, in an attempt to obtain 

It does not appear that the ethics provisions you have submitted expressly regulate the 
amount a licensee may charge for his services. One provision within the American Podiatric 
Medical Association Code of Ethics states that fees must not "exploit patients or others who pay 
for the services." This particular provision, however, sets forth no standards, factual grounds, 
or specific bases for fmding that a particular fee might be exploitative, and thus its meaning is 
sufficiently vague to render its possible application to the situation you describe uncertain. 
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money or something of value, has made fraudulent misrepresentations in the course of practice. 2 

A licensee's charging of a particular fee without a prior agreement between the licensee and 
patient as to that fee does not, in itself, indicate that fraudulent misrepresentations hav~ been 
made. Rather, in order for the State Medical Board to fmd a licensee in violation of R.C. 
4731.22(B)(8), the Board must fmd that the licensee has made fraudulent misrepresentations in 
the course of practice in order to obtain or attempt to obtain such fee. Such a finding is 
necessary whether or not there exists a prior agreement between the patient and the licensee as 
to the fee to be charged forthe licensee's services in a particular situation.3 

The third question reads as follows: "If the State Medical Board has authority to proceed 
in excessive f~ cases pursuant to [R.C.4731.22(B)(18)] without other basis for disciplinary 
action, must it adopt administrative rules pursuant to [R.C. Chapter 119] to explicitly defme the 
meaning of excessive fees?" The fmal question asks: "If the State Medical Board has authority 
to proceed in cases of excessive fees without other basis for disciplinary action, pursuant to 
[R.C. 4731.22], are the Board, its agents, consultants, and representatives shielded from liability 
under existing antitrust provisions for so proceeding?" In . light of the answer to the first 
question, it is not necessary to address these fmal two questions. 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 Absent evidence that a person holding a certificate under R. C. 
Chapter 4731 has engaged in fraud or misrepresentation, and in the 
absence of a violation of a provision of a code of ethics of a 

2 A number of other provisions within R. C. 4731.22(B) address fraud or misrepresentation 
on the part of a licensee. See, e.g., R.C. 4731.22(B)(5) ("[s]oliciting patients or publishing a 
false, fraudulent, deceptive, or misleading statement"); R.C. 4731.22(B)(7) ("[r]epresenting, 
with the purpose of obtaining compensation or other advantage for himself or for any other 
person, that an incurable disease or injury, or other incurable condition, can be permanently 
cured"). The Board's question is limited, however, to the possible application of R.C. 
4731.22(B)(8) to the situation described in the request. 

3 In Bu" v. Board ofCounry Commissioners, 23 Ohio St. 3d 69,491 N.E.2d 1101 (1986) 
(syllabus, paragraph two), however, the court set forth the legal elements of fraud, as follows: 

(a) a representation or, where there is a duty to disclose, concealment of 
a fact, 

(b) which is material to the transaction at hand, 
(c) made falsely, with knowledge of its falsity, or with such utter disregard 

and recklessness as to whether it is true or false that knowledge may be inferred, 
(d) with the intent of misleading another into relying upon it, 
(e) justifiable reliance upon the representation or concealment, and 
(t) a resulting injury proximately caused by the Mliance. 

(Emphasis added.) Unlike R.C. 4731.22(B)(8), one may be responsible for committing the tort 
of fraud not only by making a false representation but also, where there is a duty to disclose, 
by concealing a fact that is material to the transaction. 
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national professional organization appropriate to the certificate 
holder's profession, R.C. 4731.22(B) does not authorize the State 
Medical Board to discipline that person solely on the basis of the 
amount charged for seIVices by that person. 

2. 	 Whether or not there exists a prior agreement between the patient 
and a person who holds a certificate under R.C. Chapter 4731 as 
to the fee to be charged for the certificate holder's selVices in a 
particular situation, in order for the State Medical Board to fInd 
the certifIcate holder in violation ofR.C. 4731.22(B)(8), the Board 
must fmd that the certificate holder has made fraudulent 
misrepresentations in the course of practice in order to obtain or 
attempt to obtain such fee. 
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