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of fact made by you and set out in said transcript are such as, under the 
provisions of section 13971, General Code, and the special act authoriz­
ing the sale and conveyance of this parcel of land (H. B. 111, 116 0. L., 
284), confer upon you authority to sell and convey the above described 
property. 

The consideration to be paid for this land by said ]. B. Furman is the 
sum of Two Hundred Dollars ($200.00), the appraised value of this 
property, and in view of the amount of the purchase price of the prop­
erty you are authorized to sell the same at private sale with the consent 
of the Governor and the Attorney General, as provided for under the 
provisions of section 13971, General Code, as well as by the special act of 
the Legislature above referred to. · 

I am accordingly approving your proceedings relating to the sale and 
conveyance of this property, as is evidenced by my approval endorsed upon 
the transcript and upon the duplicate copy thereof, both of which are 
herewith returned. 

5383. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY RECORDER-MUST RECORD PROPER INSTRU­
MENTS AND CHARGE STATUTORY FEES-MAY NOT BE 
DONE BY PARTY PRESENTING INSTRUMENT FOR 
RECORDING. 

SYLLABUS: 
A county recorder is required to record all proper instrwnents and 

must charge for his services the fees enumerated in section 2778, Gen­
eral Code. The county recorder is 1mauthorized to reduce these fees where 
the party who presents the instrument for recording prepares the proper 
forms used in recording such instntment. 

CoLUMBUS, OHIO, April 18, 1936. 

HoN. W. W. BADGER, Prosecuting Attorney, Millersburg, Ohio. 

DEAR SrR: This will acknowledge receipt of your request of my 
opinion, which reads as follows: 

"G. C. 2778 provides that the Recorder is to charge twelve 
cents per each one hundred words, actually written, typed or 
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printed on the records and for indexing five cents for each 
grantor and each grantee. 

The Rural Electrification has suggested that they will supply 
the forms as specified by the County Auditor and save the ease­
ments from being copied, and furnish ·the same free of charge to 
the Recorder, so that all that will be necessary for the County 
Recorder to do is to compare and index in their loose leaf volume. 

In the event this is done, does the Courty Recorder charge 
twelve cents per hundred words actually on the sheet furnished 
to the Recorder at her specifications or since the same are fur­
nished without cost to the County upon her specifications and all 
that is necessary is to place in the loose-leaf book, index and com­
pare and would the charges in this event be only the cost of com­
paring and indexing? Would appreciate your opinion in regard 
to the above question as there are quite a number of easements 
for rural electrification and said easements are all alike and 
uniform all over the state of Ohio." 

County recorders being public officers have only such powers as are 
conferred by statute and such implied powers as are necessary to effectuate 
the express powers. Consequently, public officials who are required by 
law to collect certain fees have no authority to decide that in certain cases 
it would be· inequitable or unwise to assess the statutory fees. Had the 
Legislature intended to impose such discretion in the hands of public 
officials it would have been a comparatively simple matter to have used 
language appropriate to such intention. Hence, in those cases where dis­
cretion has been placed in a public official, the Legislature has in clear 
and unmistakeable language expressed its intention. Section 2778, Gen­
eral Code, referred to in your letter reads in full as follows : 

"For the services hereinafter specified, the recorder shall 
charge and collect the fees provided in this and the next follow­
ing section. For recording mortgage, deed of conveyance, power . 
of attorney or other instrument of writing, twelve cents for each 
hundred words actually written, typewritten or printed on the 
records and for indexing it, five cents for each grantor and each 
grantee therein; for certifying copy from the record, twelve 
cents for each hundred words. 

The fees in this section provided shall be paid upon the pre­
sentation of the respective instruments for record upon the appli­
cation for any certified copy of the record." 

Section 2759, General Code, enumerates the duties of a county 
recorder when a proper instrument is presented for recordation. This 
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section provides that it is the duty of the county recorder and not of some 
third person to record the instrument. Section 2759, General Code, which 
is therefore pertinent to your inquiry reads as follows: 

"The county recorder shall record in the proper record in a 
fair and legible handwriting, typewriting, or printing, all deeds, 
mortgages, or other instruments of writing required by law to 
be recorded, presented to him for that purpose. They shall be 
recorded in regular succession according to the priority of presen­
tation, entering the file number at the beginning of such record. 
At the foot of the record of each instrument he shall record the 
date and precise time of day when it was presented for record." 

In your letter you state that the instrument would be copied and pre­
pared for recordation by the parties who present the instrument to the 
county recorder. In other words, the actual work tha~ is usually per­
formed by the county recorder will be in part, at least, performed by the 
person who presents the instrument for recordation. Consequently, all 
the recorder would have to do would be to compare the prepared record 
with the original instrument and then properly index the conveyance. 
This would, of course, materially decrease the work of the county recorder 
in recording such instruments. However, there is no statutory authority 
for such procedure and, while it might be argued that such a practice 
would be desirable, the remedy, if any, would seem to rest with the Legis­
lature. In your letter you indicate that the recorder might charge the 
actual cost for such comparison as well as the cost of indexing. How­
ever, there is no statutory authority to charge any fee for such a pro­
cedure. Likewise there is serious danger that if the county recorder 
authorized such a procedure he might be liable on his official bond under 
the provisions of Section 2781, General Code. 

With reference to the question as to whether or not the peculiar posi­
tion of the persons who seek to record these instruments should change 
the conclusion herein reached the following authorities may be of some 
assistance. In an opinion to be found in the Opinions of the Attorney 
General for 1927, Vol. 3, page 2146, it was held as disclosed by the sylla­
bus: 

"1. When right of way deeds are executed and delivered to 
the state and are filed with a county recorder by a state depart­
ment for recording, as provided for in Section 267, General Code, 
it is the duty of such department to pay to the county recorder 
the proper recording fees. 

2. When right of way' deeds are executed and are delivered 
to the state and are filed by the Board of County Commissioners, 
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as provided for in Section 267, General Code, it is the duty of 
such Board to pay to the county recorder the proper recording 
fees." 

In the case of Radway v. Selectmen of Dennis, et al., 266 ~lass., 329, 
165 N. E., 410, it was held as disclosed by the first paragraph of the 
syllabus: 

"1. G. L. c. 262, section 38, requiring payment of fees of 
register of deeds when instrument is left for recording; applies 
to municipal officers with reference to instruments required to be 
recorded by city." 

An examination of section 38 of Chapter 262 of Annotated Laws of 
Massachusetts, shows that it provides : 

"The fees of registers of deeds except as otherwise provided, 
to be paid when the instrument is left for recording, filing or de­
posit, shall be as follows: (Then follows setting out fees for 
described services.) 

The court stated at page 411: 

"By G. L. c. 262, section 28, the fees of registers of deeds 
must be paid when the instrument is left for recording. The 
statutes make no exceptions in favor of municipal officers. They 
as well as all others, must comply with the mandate of the statute 
as to fees." 

In view of the above and without further extending this discussion, 
it is my opinion in specific answer to your inquiry that a county recorder 
is required to record all proper instruments and must charge for his 
services the fees enumerated in Section 2778, General Code. The county 
recorder is unauthorized to reduce these fees where the party who 
presents the instrument for recording prepares the proper forms used in 
recording such instrument. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


