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of the lands or parts thereof upon which such liens were in effect, and to this end 
the court may segregate the proceeds of the sale of such property with respect to the 
several tracts thereof upon which the respective liens operated, so as to preserve the 
equities of each and all of said liens. 

I assume that your question has reference to the sale of delinquent lands for the 
payment of taxes and assessments, together with penalties and interest thereon in­
cluded in the certificate upon which the action in foreclosure is predicated, as pro­
vided for in Section 5718 of the General Code, above quoted. However, I apprehend 
that the rule just stated would likewise apply with respect to taxes and assessments 
accruing subsequently to the delivery of the delinquent tax and assessment certificate 
upon which the foreclosure action is filed, which subsequent taxes and assessments 
should likewise be satisfied as far as possible out of the proceeds of the saiP. of the 
property inYolved in such action. 

In the consideration of the question here presented, it is noted that Section 11588, 
General Code, provides as follows : 

"When a mortgage is foreclosed, or a specific lien is enforced, a sale of 
the property shall be ordered; and when the real property to be sold is in one 
or more tracts, the court may order the officer who makes the sale to sub­
divide, appraise, and sell them in parcels, or sell any one of the tracts as a 
whole." 

Under the provisions of this section of the General Code, the court in a case such 
as that stated in your communication could order the separate sale of the tract of 
land covered by the lien of the assessments and the interest thereon, and of the re­
mainder of the lands covered only by the lien of the delinquent taxes and the interest 
and penalty thereon. In such case the court would apply the proceeds of the sales of 
said several tracts of land to the liens upon said respective tracts, marshaling said 
liens so as to preserve the equities of each in the funds applicable to their payment. 

However, as above noted, I do not deem it necessary for the court, in a case such 
as that stated in your communication, to divide the lands described in the certificate 
into two tracts and to order the sale of such tracts separately. The court has ample 
power to segregate the proceeds of the sale of the tract of land described in the cer­
tificate as a whole so as to accomplish the same result that could be accomplished 
by division and sale of such lands in the manner provided by Section 11588 of the 
General Code. In any event, I am clearly of the opinion, by way of specific answer 
to your question, that it is only necessary to file one action to foreclose the liens of 
such taxes and assessments, together with interest and penalties thereon. 

2733. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

SCHOOL PROPERTY-BOARD OF EDUCATIO;-r HOLDS TITLE IN TRUST 
FOR USE OF PUBLIC SCHOOLS OF DISTRICT-WHEN BOARD MAY 
RENT OR LEASE-CONTRACT FOR OTHER USES DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. Boards of education are invested with the title to the property of their respect­

ive districts in trust for the use of the public schools of the district, and the appropri­
atiolls of such properlJ• to any other use is tltzauthorized, except as definite and specific 
statutory authority exists therefor. 
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2. ExcePt as the power may be implied, as being uecessary to carry into effect 
some express/::/ granted power, a board of education is not authori:::ed to rent or lease 
property held by it for the public school P~trposes of its district. 

3. A board of education may lawfully permit the 11se of school property under 
its control, for playgrmmd and athletic purposes, by the pttPils of another school dis­
trict, 1111der proper rules and regnlations, so long as such use does not in any way in­
terfere with the use of the property for the school purposes of its own district a11d the 
board of education of tlze district whose pupils are allowed the use of said property may 
lawfully pay for the said Privilege from the public funds of their district. 

CoLUMBUS, OHIO, December 29, 1930. 

HoN. HoWARD M. NAZOR, Prosecuting Attomey, Jefferson, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"The Board of Education of Geneva Township owns certain land which 
the Board of Education of Geneva Village desires to lease for the purpcses 
of an athletic field. 

There seems to be no question but what the Board of Education of Geneva 
Village has the authority to lease land and equipment for use as an athletic 
field, but I have been unable to find any authority whereby the Township 
Board could lease said property. 

I would appreciate very much your opinion as to whether or not this 
could be done." 

Boards of education in Ohio are creatures of statute and their powers are lim­
ited to those granted by statute. The members of such boards are public officers 
whose duties are prescribed by law. Their contractual powers are defined by the statu­
tory limitations existing thereon, and they have no powers except such as are 
expressly granted or such as are necessarily implied from the powers that are ex­
pressly granted. State ex rei Clark vs. Cook, Auditor, 103 0. S., 465; Schwing vs. 
McClure, 120 0. S., 235. 

By authority of Section 7620, General Code, boards of education are clearly 
authorized ·to acquire property for schoolhouses or for playground purposes either 
by purchase or lease. There is no express authority, however, for boards of educa­
tion to lease or rent property for any purpose after having once acquired the same. 

In Weir vs. Day et al., 35 0. S., 143, it was held as disclosed by the first branch 
of the syllabus, as follows: 

"Under the act of ::VIay 1, 1873, eentitled 'an act for the reorganization 
and maintenance of common schools' (70 Ohio L. 195), boards of education 
are invested with the title to the property of their respective districts in trust 
for the use of public schools, and the appropriation of such property to any 
other use is unauthorized." 

The doctrine of the above case is as true today as it was when it was decided, 
and it may as truly be said under the law as it exists today as under the act of 1873 
that boards of education hold the property of their school districts as trustee for the 
citizens of the district as purely for school purposes. In later years it is probably 
true that the scope of school purposes has come to be somewhat broadened. :tviore 
stress is being laid on recreation activities than formerly and the use of property, the 
title to which is vested in a board of education, for playground and recreational pur-
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poses is commonly understood to be a legitimate and proper school purpose, as much so 
as classroom work conducted in a school building. 

Boards of education are authorized by Section 4749, General Code, to sell prop­
erty not needed for school purposes but nowhere will there be found any proper 
authority to lease the same. A former Attorney General said with reference to this 
subject, in an opinion reported in the Annual Report of the Attorney General for 1913 
at page 1508: 

"Section 4749, General Code, which enumerates the power of the board of 
education with reference to acquiring, holding, possessing and disposing of real 
and personal property, does not include any provision for the leasing of such 
property by the board, and as the statutes nowhere prescribe the manner of 
executing such a lease, the board cannot be held to possess such power." 

It was also held by a former Attorney General that real estate owned by ;, board 
of education could not be leased for oil or gas purposes. in the absence of a specific 
statute authorizing the same. See Opinions of the Attorney General, 1918, Volume 
2, page 1352. 

Provision is made for the leasing of school and ministerial lands, that is, state 
school and ministerial lands, but that authority does not cover the property"' which 
is held by local boards of education for school and playground purposes. 

It seems to be the universal rule followed by the courts of Ohio and by this 
office, that school property can not be used by a board of education for other than 
strictly school and playground purposes, unless specific authority to the contrary is 
granted by statute and that a board of education has no authority to commercialize 
property held by it, even if it could be done advantageously from a busines~ stand­
point and without interfering with its primary purpose, by leasing the same and 
thereby collecting rental therefor. 

It is provided by Sections 7622 to 7622-5, General Code, that a board of edu­
cation may permit the use of school property for certain educational and recreational 
purposes subject to certain regulations prescribed by the statutes in question and 
under proper rules and regulations made by the board. 

Section 7622-6, General Code, provides as follows: 

"Boards of education may co-operate with commissioners, boards or other 
public officials having the· custody and management of public parks, libraries, 
museums and public buildings and grounds of whatever kind in provid\ng 
for education, social, civic and recreational activities, in buildings and upon 
grounds in the custody and under the management of such commissioners, 
boards or other public officials." 

Sections· 4065-1 to 4065-7, General Code, provide for the cooperation of c1ttes, 
villages, counties and school districts in the maintenance and operation of recreation 
centers and playground activities. The title of the act wherein these sections were 
enacted (109 0. L., 609) is as follows: 

"AN ACT Authorizing cities, villages or counties, to acquire, maintain 
and operate playgrounds, playfields, gymnasiums, public baths, swimming 
pools, and indoor recreation centers, and authorizing school districts to join in 
the maintenance and operation of such activities, and authorizing the issue 
of bonds and the levy of taxes for such purposes.'' 

An examinati,,n of this act discloses that while a school district Is authorized 
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to cooperate with a city, village or county in the establishment or maintenance of 
playgrounds, playfields, gymnasiums, etc., it does not contain any express authority for 
a school district to cooperate with another school district in establishing and maintain­
ing such recreational activities. 

Upon consideration of all the legislation on this subject, one is forced to 
conclude that a school district, through its board of education, is not authorized to 
lease a portion of its premises to another school district for any purpose whatever 
nor is it authorized· to cooperate with another school district in the establishment 
and maintenance of playgrounds or recreation centers. 

I am of the opinion, however, that the provisions of Section 7622, et seq., author­
izing a board of education to permit the use of school property under its jurisdiction, 
for educational and recreational purposes, are sufficiently broad to authorize a board 
of education to permit the use of those premises by the school children of an adjoining 
school district for athletic purposes providing such a use will at no time interfere 
with the use of the premises by the district to which they belong for the necessary 
purposes of that district. Strictly speaking, this would not be a lease of the premises 
hom one board of education to another, but simply the granting of a permit or license, 
authorizing the other board to use the premises. This permit or license would be re­
vocable at any time by the board of education authorizing the same and should be 
revoked if at any time the board needed the premises for the school or playground 
purposes of its own district. 

If such an arrangement were made there could be no objection to the one board 
paying to the other the reasonable value of the privilege extended to it. In the strict 
sense of the word this would not be paying rental as for a lease but merely paying 
for the privilege of using the premises. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the Board 
of Education of Geneva Township School District is without authority to lease the 
lands owned by it, to the Board of Education of the Geneva Village School District 
for an athletic field, but that, by authority of Section 7622, et seq., of the G~neral 
Code, the Geneva Township Board of Education may permit the use of a portion of 
the premises owned and held by it by the Board of Education of the Geneva Village 
School District for athletic purposes, so long as that use does not in any respect inter­
fere with the use of those premises by the Geneva Township District for school 
and playground purposes. 

2734. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CG:',TRACT BETWEEN STATE OF OHIO AXD THE \V. :\L 
WELCH MANUFACTURING C0;\1PAXY OF CHICAGO, ILLIXOIS, 
FOR EQUIP:\lEXT FOR BOTAXY AXD ZOOLOGY BUILDING AT OHJO 
STATE UXIVERSITY AT AN EXPEXDITURE OF $10,455.00-SURETY 
BOND EXECUTED BY THE AMERICAN SURETY C0~1PAXY. 

CoLUMBt.:s, OHIO, December 30, 1930. 

HoN. ALBERT T. Cm<XAR, Superintende11t of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval a contract between the State 

of Ohio, acting by the Department of Public Works for the Board of Trustees of the 


