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OPINION NO. 71-055 

Syllabus: 

State Library Board employees who have accumulated sick leave 
as public library board employees, may not be credited with sick 
leave balances so accumulated when employed by the State Library 
Board. 

To: Joseph F. Shubert, State Librarian, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 21, 1971 

I have your request for my opinion on the following question: 

"May State Library Board employees who have 
accumulated sick leave as public library board 
employees be credited with such sick leave bal­
ances by the State Library Board upon employment 
by the S-tate Library Board?" 

The an~-,er to this question involve~ an interpretation of 
Section 143.29, Revised Code, which reads, in pertinent part, 
as follows: 

"Each employee, whose salary or wage is 
paid in whole or in part by the state, each 
emplcyee in the various offices of the county 
service and municipal service, and each em­
ployee of any board of education*** shall 
be entitled for each completed eighty hours 
of service to sick leave of four and six-tenths 
hours with pay. * * * The previously accumu­
lated sick leave of an employee who has been 
separated from the public service may be placed 
t~ his credit upon his reemployment in the pub­
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·lie service, provided that such reemployment 

takes place within ten yea.z:s of the date on 

which the employee was last terminated from 

public service. An employee who transfers 

from one public agency to another shall be 

credited with the unused balance of his 

accumulated sick leave up to the maximum of the 

sick leave accumulation permitted in the public 

agency to which the employee transfers.***" 


(Emphasis added) 

It has been establ.ished that employees of pub.lie library 
boards do not accrue such leave under the provisions of the quoted 
Section. Opinion No. 2077, Opinions of the Attorney General for 
1950: Opinion No. 2038, Opinions of the Attorney General for 1961. 
The rationale of those Opinions is that such employees do not fall 
within the eligible classifications set forth in the statute, and 
that such employees are entitled to sick leave only if so provided 
in the rules and regulations adopted pursuant to what is now Section 
3375.40 (G) and (H), Re.vised Code. 

It may be argued, however, that when an employee transfers 
his employment from an agency supported by public funds to another 
such agency, the sick leave he had accumulated in the former should 
reasonably be transferred to the latter for his benefit. The use 
of the phrase "public agency" in the sentence dealing with that 
situation might be so construed, since it appears nowhere else 
in the Section. 

On the other h,1.nd, two of my predecessors have held that 
transfers of accumulat~d sick leave can be effected only within 
the classes of employment in which the sick leave is accrued, under 
Section 143.29, supra. Opinion No. 1302, Opinions of the Attorney 
General for 1960; Opinion No. 3643, Opinions of the Attorney 
General for 1954. In other words, it was their view that the 
term "public agency", as used therein. was to be restrictively con­
strued to include only certain types of public agency, i.e., 
those types defined in the first three clauses of the Section. 
Detailed analyses of the statutory language supports the view of 
my predecessors. 

The phrase "public agency" was inserted in connection with 
the amendment that broadened the general coverage of the Section, 
from state employees only, to include county, municipal and school 
board er,1ployees (123 Ohio Laws, 657) and may have been intended as 
a categorical term for all of the classes for which sick leave 
accumulation was then provided. 

The phrase "public agency" would also seem to be related to 
the phra.se "public service" which appears in the preceding sentence 
of the Section and in which provision is ma1e for reinstatement 
of accumulated leave upon re-employment following a separation 
of the em_r.,loyee. Since that sentence speaks of accumulation 
and inunediately follows the language that limits the total sick 
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leave that may be accumulated, it would appear that all such 
language was intended to cover the terms and conditions of .sick 
leave accumulation for those classes of public employees described 
in the Section and for no others. In that reading it would follow 
that "public agency" was similar in meaning to "public service" 
and that both were intended restrictively. 

Thus, considering the precedents, the statutory history and 
the language of the Section, I must conclude that accumulated 
sick leave may not be transferred, except between the types of 
public agency specifically recited in Section 143.29, supra. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and 
you are so advised, that State Library Board employees who have 
accumulated sick leave as public library board employees, may not 
be credited with sick leave balances so accumulated when employed 
by the State Library Board. 




